Ψηφιοποιείται η μοναδική συλλογή 3000 ανοιχτηριών

Ψηφιοποιείται η μοναδκή συλλογή 3000 ανοιχτηριών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψηφιοποιείται η μοναδική συλλογή 3000 ανοιχτηριών

Ανοιχτήρια τσέπης «πικ-νικ», ανοιχτήρια μηχανικά, ανοιχτήρια σαμπάνιας που εκτονώνουν τον αφρό, ανοιχτήρια με μπαστούνια για τους Σκοτσέζους, ανοιχτήρια- έργα τέχνης, με υπέροχες κατασκευές γλυπτά στη χειρολαβή που περικλείουν όλο το ζωολογικό βασίλειο αλλά και ανοιχτήρια κρυμμένα σε αγαλματίδια που κατασκευάστηκαν στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική. Περίπου 3000 ανοιχτήρια αποτελούν τη συλλογή ανοιχτηριών του γεωπόνου και οινολόγου Βαγγέλη Γεροβασιλείου και όταν κάποιος την αντικρίζει και περιηγείται στους χώρους του μουσείου, θαρρείς πως ταξιδεύει στο χρόνο. Αυτή η μοναδική συλλογή ανοιχτηριών, που είναι μια από τις δέκα σημαντικότερες του κόσμου και τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης, αποφάσισε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, πως ήρθε πλέον η ώρα, να ψηφιοποιηθεί και να τεκμηριωθεί. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ψηφιοποιείται η μοναδική συλλογή 3000 ανοιχτηριών

Η συλλογή ανοιχτηριών Γεροβασιλείου, αποτελείται από περίπου 3.000 ανοιχτήρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στον δυτικό κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη, όπου υπήρξε η κουλτούρα του κρασιού και χρονολογούνται από το 1700 μέχρι σήμερα. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε πως το ανοιχτήρι «είναι μεν ένα αντικείμενο χρηστικό, όμως ο άνθρωπος με τη φαντασία του δημιούργησε κοσμήματα, έργα τέχνης, όπου φαίνεται το μεράκι του και η αγάπη του για το κρασί και συγχρόνως φαίνεται η εξέλιξη της μεταλλουργίας και της γλυπτικής, διότι πολλά από αυτά είναι έργα τέχνης».

«Θέλουμε η συλλογή ανοιχτηριών να αποτελέσει πεδίο έρευνας για τους φοιτητές»

Το σημαντικό έργο τεκμηρίωσης και πλήρους περιγραφής των ανοιχτηριών έχει αναλάβει αρχαιολόγος. Η μουσειολόγος και υπεύθυνη εκδηλώσεων στο κτήμα Γεροβασιλείου, Μαγδαληνή Λειβαδιώτη, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως «θα θέλαμε όταν ολοκληρωθεί το έργο, να αποτελέσει πεδίο έρευνας για τους φοιτητές, καθώς όπως μας έχει ενημερώσει η αρχαιολόγος που ασχολείται με τη συλλογή, κάποια από τα ανοιχτήρια είναι ορόσημα τέχνης και αισθητικής, οπότε έχει πολλές προεκτάσεις η συλλογή των ανοιχτηριών, μπορεί κάποιος να πει ότι (το ανοιχτήρι) είναι ένα χρηστικό αντικείμενο, αλλά αν το ψάξεις περισσότερο, βρίσκεις πολύ πλούτο σε αυτό».

«Βρίσκουμε λεπτομέρειες επάνω στα ανοιχτήρια που δεν τις γνωρίζαμε και σιγά- σιγά η συλλογή αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που πιστεύαμε ότι είχε. Μπορεί να έχει και περισσότερες προεκτάσεις πλέον η συλλογή, όπως εναλλακτικές επιλογές εκθέσεων των ανοιχτηριών, με διαφορετικές θεματικές» υπογράμμισε η κ. Λειβαδιώτη.

Ψηφιοποιείται η μοναδική συλλογή 3000 ανοιχτηριών - εικόνα 2

Άλλωστε όπως αναφέρει ο κ. Γεροβασιλείου τα ανοιχτήρια αποτυπώνουν σημαντικές περιόδους της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως λέει την περίοδο ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική. «Η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική το 1919 ήταν ένα χτύπημα προς το αλκοόλ, αλλά κυρίως στη μαφία. Είχαν απαγορευτεί και τα ανοιχτήρια και η ευρηματικότητα όμως των ανθρώπων ήταν ξεχωριστή. Για να είναι τα ανοιχτήρια καλυμμένα, είχαν δημιουργήσει κάποια αγαλματίδια που όταν έβγαζες το κεφάλι έβλεπες το ανοιχτήρι που κρυβόταν στο εσωτερικό. Ακόμα και το πρόσωπο τού υπουργού που είχε κάνει την ποτοαπαγόρευση χρησιμοποίησαν και καθώς έβγαζες το κεφάλι, φαινόταν το ανοιχτήρι. Με αυτόν τον τρόπο κάλυπταν τα ανοιχτήρια και τα μπουκάλια με το αλκοόλ» επισήμανε.

Ο ιδιοκτήτης του κτήματος Γεροβασιλείου, από το 1976 ξεκίνησε να συλλέγει τα ανοιχτήρια και μέχρι σήμερα με αμείωτο ενδιαφέρον ασχολείται με το μοναδικό αλλά και δύσκολο αυτό εγχείρημα συλλογής ανοιχτηριών. «Στην αρχή οι πηγές μου ήταν οι περιοδικές εκθέσεις που κάνουν οι αντικέρ στους δρόμους στη Γαλλία, στην Αγγλία και λιγότερο στην Ιταλία και τη Γερμανία. Επίσης όταν έπεσε το κουμμουνιστικό καθεστώς στην Πράγα, πολλά κειμήλια όπως και τα ανοιχτήρια, βγήκαν σε πλειστηριασμούς και πουλιόντουσαν πολύ φθηνά. Σιγά σιγά όμως οι συλλέκτες αυξήθηκαν και τα αντικείμενα αυτά άρχισαν να μειώνονται. Πλέον τα εντοπίζεις μέσω ίντερνετ και οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί. Υπάρχουν ανοιχτήρια του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, που κόστιζαν ένα δολάριο και πλέον η τιμή τους έχει φτάσει 5.000 και 6.000 δολάρια» εκμυστηρεύτηκε.

Ψηφιοποιείται η μοναδική συλλογή 3000 ανοιχτηριών - εικόνα 3

Υπάρχουν στη συλλογή και οι 240 μηχανισμοί ανοιχτηριών

«Από τα ανοιχτήρια βλέπεις και την εξέλιξη της μηχανουργίας, διότι τα περισσότερα από αυτά είναι φτιαγμένα στο χέρι, αλλά κάποια στιγμή βλέπεις στην πορεία και την εξέλιξη της μηχανουργίας και της υδραυλικής», λέει και εξηγεί πως «υπάρχουν περίπου 240 διαφορετικοί μηχανισμοί, που είναι καταπληκτικές πατέντες κατοχυρωμένες και βοηθάνε στο άνοιγμα του κρασιού. Μικρές λεπτομέρειες που διευκολύνουν το άνοιγμα του κρασιού, καθώς θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει το ανοιχτήρι έλξης και το μηχανικό ανοιχτήρι που διευκολύνει το άνοιγμα. Όταν έλκουμε τον φελλό η δύναμη είναι περίπου από 20 έως 30 κιλά και με τον μηχανισμό η δύναμη είναι 3-4 κιλά, έτσι κάποιος μπορεί πολύ πιο εύκολα να ανοίξει το κρασί».

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση και την αυξημένη -σε σχέση με το παρελθόν- ζήτηση των ανοιχτηριών, ο κ. Γεροβασιλείου επισήμανε πως «πρέπει κάποιος να έχει πλέον βαθιά γνώση των ανοιχτηριών, διότι κυκλοφορούν πολλά fake ανοιχτήρια. Επειδή τα ανοιχτήρια πλέον έχουν εξαφανιστεί, υπάρχουν πολλά ανοιχτήρια που κατασκευάζονται με παλιά μέταλλα, που πρέπει να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι δεν είναι αυθεντικά. Πολλοί συλλέκτες έχουν εξαπατηθεί μαζεύοντας ψεύτικα ανοιχτήρια, κυρίως στο διαδίκτυο, τα οποία μάλιστα τα έχουν πληρώσει και πολύ ακριβά».-

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 09 Ιουλ 2020 | 10:11

"Αμαζόνες" ιππείς περιπολούν για πυρκαγιές στα δάση της Θεσσαλονίκης [εικόνες - βίντεο]

Έφιππες περιπολίες σε περιοχές όπως ο Υδροβιότοπος Επανομής, το Σέιχ Σου και το Φράγμα της Θέρμης.

ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 09 Ιουλ 2020 | 07:53

Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητών στη Θεσσαλονίκη [βίντεο]

Ο οδηγός του οχήματος, βλέποντας ότι δεν μπορεί να διαφύγει, το εγκατέλειψε.

ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ΩΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΧΕΠΑ 07 Ιουλ 2020 | 15:03

"Ψευτογιατρίνα" στην Καβάλα: Δύο χρόνια φυλάκιση γιατί παρίστανε την ιατροδικαστή και εξαπατούσε καρκινοπαθείς

Υποσχόταν σε καρκινοπαθείς ότι μπορεί να τους προμηθεύσει ειδικά χάπια και ιατρικά βοηθήματα και αποσπούσε χρήματα.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ 07 Ιουλ 2020 | 12:56

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης

Από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 11:44

Zητείται ...Οβελίξ: Ξεπέρασαν τα 100.000 τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα

Αλματώδης η αύξηση των πληθυσμών από δεκαετία σε δεκαετία.

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 07 Ιουλ 2020 | 08:27

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 4χρονο αγόρι σκοτώθηκε όταν έπεσε από καρότσα φορτηγού

Τραυματισμένο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ 06 Ιουλ 2020 | 11:09

Ληστές με ...δόντια στη Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν γυναίκα με την απειλή μεγαλόσωμου σκύλου

Αστυνομικοί συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τον έναν από τους δύο δράστες.

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 05 Ιουλ 2020 | 15:37

Άνοιξαν οι ουρανοί στη Θεσσαλονίκη - Πλημμύρισαν οι δρόμοι από την ισχυρή καταιγίδα [Εικόνες-Βίντεο]

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού στην πόλη - Σοβαρά προβλήματα από το χαλάζι και στην Κοζάνη.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 05 Ιουλ 2020 | 09:40

Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητο από την έντονη βροχόπτωση

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική υπηρεσία

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 03 Ιουλ 2020 | 18:19

Συναγερμός στο "Μακεδονία": Αναγκαστική προσγείωση πτήσης από το Βερολίνο μετά από ένδειξη για φωτιά

Στην πτήση, που ερχόταν από το Βερολίνο, επέβαιναν 157 ταξιδιώτες, ένα βρέφος και έξι άτομα, μέλη του πληρώματος.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 03 Ιουλ 2020 | 17:27

Θεσσαλονίκη: Λήξη συναγερμού για το ύποπτο αντικείμενο στο μνημείο Ολοκαυτώματος [Βίντεο]

Οι δρόμοι που είχε αποκλείσει η αστυνομία δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία.

"ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ" 03 Ιουλ 2020 | 12:47
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 18:17

Θεσσαλονίκη: Αύριο η απολογία της 26χρονης για τον θάνατο του Βούλγαρου οπαδού

Η νεαρή γυναίκα βάσει των στοιχείων της αστυνομικής έρευνας βρέθηκε στο "κάδρο" του αιματηρού επεισοδίου