Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό -

Η Θεσσαλονίκη κρίκος που θα διασυνδέει τον θαλάσσιο με τον ηπειρωτικό νέο Δρόμο του Μεταξιού, τονίστηκε στην εκδήλωση της ΔΕΘ για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό -

Με αναφορές στις προοπτικές που ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη με το σχέδιο της Κίνας για αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού πραγματοποιήθηκε στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκδήλωση έναρξης του εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς ή Φεστιβάλ των Φαναριών και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του συμβόλου της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Θεσσαλονίκης παρουσία του Κινέζου πρέσβη, Τζόου Σιαολί, του δημάρχου Μαραθώνα και προέδρου της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλία Ψινάκη, εκπροσώπων της ΔΕΘ, αντιπροσωπείας του Γ’ Σώματος Στρατού και μελών της κινέζικης κοινότητας ξεκίνησε μία σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ.

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό -

«Οι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας έδωσαν τα φώτα τους στον πλανήτη και ήρθε η ώρα αυτή την ιστορική σχέση να την κάνουν και οικονομική σχέση. Αυτός είναι ο στόχος της 82ης ΔΕΘ να αναδείξουμε τη συνεργασία που μπορεί να έχουν σε οικονομικό επίπεδο η Κίνα και η Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικά ένα σημείο συνάντησης των δύο πολιτισμών γιατί ήταν μέρος του Δρόμου του Μεταξιού, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξαναγίνει σήμερα αυτό που υπήρξε, ένα σημείο συνάντησης της Κίνας και της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Ηelexpo ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κινεζική κοινότητα της πόλης που συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά και στην οικονομία της πατρίδας μας.

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 2

«Το 1998 η Κίνα συμμετείχε στη ΔΕΘ ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού και παρουσίασε τα αποτελέσματα των πρώτων σταδίων των μεταρρυθμίσεων της και του ανοίγματος της αγοράς της. Δεκαεννέα χρόνια μετά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και συμμετέχοντας για δεύτερη φορά ως τιμώμενη χώρα επιδεικνύει την ισχυρή προσήλωση και τις μεγάλες προσδοκίες της από τη ΔΕΘ, αλλά και από τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας» επισήμανε στην ομιλία του ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί.

«Με γεμίζει ικανοποίηση που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη σε αυτή τη χαρούμενη τελετή για τον εορτασμό του παραδοσιακού Φεστιβάλ των Φαναριών, το οποίο σηματοδοτεί τον ορισμό της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2017. Αυτή τη στιγμή της κοινής χαράς επιδεικνύουμε επίσης πνεύμα επιχειρηματικότητας και ενότητας για το Νέο Έτος» τόνισε.

Ο πρέσβης της Κίνας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε σημαντικό κόμβο του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη και έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 3

«Σήμερα η ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να υπερηφανεύεται για την ομορφιά, τη συμμετοχικότητα, την ανοιχτή αγορά και την καινοτομία της, ενώ έχει αναδειχθεί σε τόπο παραγωγικών ανταλλαγών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, στους τομείς τους πολιτισμού, του εμπορίου, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η ΔΕΘ με τη μακρά ιστορία των 90 ετών αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα στολίδι της πόλης και έχει εξελιχθεί σε σημαντική πύλη εισόδου κινεζικών εμπορευμάτων στην Ευρώπη» είπε.

Ο κ. Σιαολί τόνισε ότι Κίνα και Ελλάδα έχουν αναλάβει κοινή στρατηγική δέσμευση να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά στο σημαντικότερο κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης και σε κρίσιμο πυλώνα συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 4

«Η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινά από τον Πειραιά και καταλήγει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Θεσσαλονίκης θα διασυνδέει τον θαλάσσιο με τον ηπειρωτικό Δρόμου του Μεταξιού. Η υλοποίηση αυτή της στρατηγικής θα αποφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες οικονομικής ολοκλήρωσης και ανάπτυξης για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και θα προσελκύσει τη συμμετοχή περισσότερων κινέζικων επιχειρήσεων στις προσπάθειες ανάπτυξης της περιοχής, ειδικότερα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της διασύνδεσης των υποδομών» ανέφερε.

«Ως σημαντικός κρίκος της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Οδού η Θεσσαλονίκη σίγουρα θα απολαύσει ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης» τόνισε.

«Τα ωραία πράγματα στην Ελλάδα αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη, μιλώ από προσωπική μου εμπειρία, η πόλη φέρνει γούρι» τόνισε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης και αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον πρέσβη της Κίνας, ο οποίος, όπως τόνισε, βοήθησε και βοηθά πολύ όλους τους δημάρχους της Αμφικτιονίας.

«Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ για καλή μας τύχη έχει ένα μεγάλο όραμα να αναβιώσει τον Δρόμο του Μεταξιού. Αυτό μπορεί να είναι η σωτήρια λύση για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Ψινάκης.

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 5

«Το 2017 είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω Κίνας, η οποία έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Ό,τι σπείρουμε θα θερίσουμε. Όλοι μας, ειδικά η αυτοδιοίκηση και το κράτος πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία και να εκμεταλλευτούμε αυτό που γίνεται τώρα» είπε.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα τόνισε ακόμη ότι «μόνο από την αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα. Γιατί από τη αυτοδιοίκηση καταστράφηκε κιόλας, το 80% της κρίσης προέρχεται από την αυτοδιοίκηση» ανέφερε.

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 6

«Το 2017 θα είναι πολύ σημαντική χρονιά για τη σχέση Ελλάδας - Κίνας», είπε και τόνισε ότι τις σημερινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούν 1,5 εκ. Κινέζοι. «Αυτή τη στιγμή μάς βλέπουν 1,5 δισ. Κινέζοι. Και είναι πολύ περήφανοι», είπε.

Ακολούθησε παραδοσιακή παράσταση με δράκους και επίδειξη κουνγκ-φου. Στη συνέχεια η γιορτή για την Κινεζική Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στην οδό Αισώπου εκεί όπου είναι έντονο το χρώμα της κινεζικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, των εκπροσώπων της ΔΕΘ- Helexpo, φορέων και επιμελητηρίων και μελών της κινεζικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, άρχισε μια πολύχρωμη γιορτή για τον εορτασμό του Έτους του Κόκορα.

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 7

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 8

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 9

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 10

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 11

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 12

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 13

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 14

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 15

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 16

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 17

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 18

Ψινάκης & Μπουτάρης γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - φωτό - - εικόνα 19

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 30 Οκτ 2020 | 12:37

Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη: "Φοράτε μάσκα, κρατάτε αποστάσεις"

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε lockdown.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 30 Οκτ 2020 | 11:52

Κορονοϊός - "Βόμβα" Σαρηγιάννη: 60.000 - 70.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης αποκάλυψε πως τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ 30 Οκτ 2020 | 08:51

Θεσσαλονίκη - Αυτή η νύχτα μένει: Το έκαψαν στα Λαδάδικα πριν το lockdown [βίντεο - εικόνες]

Οι Θεσσαλονικείς διασκέδασαν μέχρι... τελικής πτώσεως λίγο πριν το lockdown.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 30 Οκτ 2020 | 07:14

Κορονοϊός: Έπεσε και το "κάστρο" της Θεσσαλονίκης - Lockdown από σήμερα - Ποιες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά

Στενάζει από τον ιό η Βόρεια Ελλάδα - Η Θεσσαλονίκη σε κόκκινο συναγερμό, μαζί με άλλες 6 Περιφέρειες - Αγωνία για ακόμη 9 περιοχές

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 22:18

Κορονοϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Παπανικολάου - 24 κρούσματα σε εργαζομένους

Τουλάχιστον 24 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 21:05

Κορονοϊός: Απανωτά lockdown στη Βόρεια Ελλάδα - Οι 9 περιοχές που είναι μια ανάσα από το επίπεδο 4

"Κοκκίνισαν" Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα - Ένα βήμα πριν το lockdown ακόμα 9 Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 20:44

Κορονοϊός: Από "παράδειγμα" στο lockdown η Θεσσαλονίκη - 1.955 τα ενεργά κρούσματα, ήδη σε καραντίνα 4.399 άτομα

Λίγες ώρες πριν η Θεσσαλονίκη εισέλθει στο κόκκινο επίπεδο και σε 1.955 ανάγονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Στα 35,2 έτη ο μέσος όρος ηλικίας.

1.211 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 29 Οκτ 2020 | 19:11

Κορονοϊός: Φλέγονται Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες είναι οι περιοχές που "βράζουν" - Ο χάρτης της διασποράς

Σήμερα δηλώθηκαν 1.211 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού. Σταθερά υψηλά τα νούμερα σε Λάρισα και Σέρρες.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 29 Οκτ 2020 | 17:56

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Οριστικό lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα - Συναγερμός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Πορτοκαλί και κόκκινες όλες οι Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιες περιοχές ανέβηκαν επίπεδο - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΗ» 29 Οκτ 2020 | 17:13

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Έκκληση Αρκουμανέα (ΕΟΔΥ) στους Θεσσαλονικείς να πάνε να κάνουν τα rapid tests

Έχουμε δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές χιλιάδες για κορονοϊό, να έρθουν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 17:06

Κορονοϊός- Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: "Παγώνουν" τα προγραμματισμένα χειρουργεία εκτός ογκολογικών και επειγόντων

Στα νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία εκτός ογκολογικών και επειγόντων και η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων λόγω κορονοϊού

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΠΘ 29 Οκτ 2020 | 15:40

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Είχαν δεί την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων στα λύματα της πόλης- Η έρευνα του ΑΠΘ

Επιβεβλημένα τα νέα μέτρα, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Δεκαδές θετικά rapid tests σήμερα, αναμένουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων" είπε ο κ.Αρκουμανέας.

ΓΕΜΙΣΕ Η ΠΑΡΑΛΙΑ 29 Οκτ 2020 | 14:07

Κορονοϊός: Δεν έχει ξαναγίνει - Ουρές εκατοντάδων μέτρων για τα τεστ στη Θεσσαλονίκη

Απίστευτη ουρά στην παραλία Θεσσαλονίκη από πολίτες που σπεύδουν για τα test του κορονοϊού