X

Πτώση Canadair: "Δεν είδαν το δέντρο λόγω καπνού" - Τι λέει ο πατέρας του πιλότου στο δεύτερο πυροσβεστικό

Η ανάλυση του ταξίαρχου εν αποστρατεία για την πτώση του μοιραίου Canadair

Γράφει: TheToc team

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα με το Canadair ανέλυσε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιος του ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου πυροσβεστικού αεροσκάφους που επιχειρούσε στην ίδια φωτιά στην Κάρυστο, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο χειριστές.

"Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο" δήλωσε στο OPEN και εκτίμησε ότι οι πιλότοι δεν είδαν το δέντρο που χτύπησε το αεροπλάνο λόγω των καπνών.

"O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι "ούτε εγώ καθώς έπεφτα είδα το δέντρο πίσω από την φωτιά”. Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή" είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα για να σωθούν

Ο κ. Κρασσάς υποστήριξε επίσης ότι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair δεν θα μπορούσαν να σωθούν, καθώς καταστράφηκαν τα πηδάλια του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να πετά ανεξέλεγκτο.

"Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε" τόνισε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία.

"Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (σσ. για να σωθούν). Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή, καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι καθώς αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους. τα κατέστρεψε και το αεροπλάνο ήταν ανεξέλεγκτο. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση, το πόρισμα θα δοθεί από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων" σχολίασε.

"Όσο παλιό και αν είναι ένα αεροπλάνο, όταν είναι ελεγμένο, όταν είναι συντηρημένο, πετάει και αποδίδει όπως ακριβώς όταν είναι καινούριο. Το πρόβλημα τους είναι πως κατά τη χρήση τους παρουσιάζει συχνά βλάβες, όπως ένα αυτοκίνητο" κατέληξε.