Πυρά δικαστών κατά της κυβέρνησης για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια

Σκληρή γλώσσα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της κυβέρνησης για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πυρά δικαστών κατά της κυβέρνησης για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια

Ελεγκτικό Συνέδριο προς τους Ανώτατους Πολιτειακούς Παράγοντες της χώρας: Το Σύνταγμα επιτάσσει να τηρείται η επετηρίδα (αρχαιότητα) κατά τις προαγωγές των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο.

Αυτό επισημαίνει πρακτικό (απόφαση) της διοικητικής Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απεστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης.

Το επίμαχο πρακτικό με τις κατηγορηματικές θέσεις των δικαστών του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έρχεται λίγο καιρό με τις πρόσφατες προαγωγές από το υπουργικό συμβούλιο (στις 17 Νοεμβρίου 2015) για τις θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων καθώς συνοδεύτηκαν από βαθιές «βουτιές» στη επετηρίδα, που έφτασαν μέχρι την 20 θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν την υλοποίηση των επίμαχων προαγωγών και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2015 είχε συνεδριάσει σχετικά και είχε εκφράσει την ευχή όπως κατά την διαδικασία των επιλογών για την κάλυψη των κενών θέσεων των προέδρων και αντιπροέδρων τηρηθεί «προεχόντως η αρχαιότητα, έτσι ώστε να μην παραβιάζεται, χωρίς σημαντικό λόγο η υφιστάμενη ιεραρχία, καθόσον παρεκκλίσεις από τη σειρά αρχαιότητας πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των σχηματισμών του δικαστηρίου και την αρμονική συνύπαρξη των μελών του».

Επειδή όμως η ευχή δεν ...έπιασε τόπο ορισμένα μέλη του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ζήτησαν την σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του δικαστηρίου με μοναδικό θέμα την μη τήρηση της επετηρίδας.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στο επίμαχο πρακτικό της ότι το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά «περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή».

Η μη παραβίαση της αρχαιότητας «αποδεικνύει το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς ως άμεσα όργανα του κράτους».

Αντίθετα, υπογραμμίζει η Ολομέλεια, «παρεκκλίσεις από την αρχαιότητα που δεν μπορεί να εξηγηθούν –ούτε εξηγήθηκαν- όχι μόνο δύναται να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θέσουν σε δοκιμασία το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών και να δημιουργήσουν υπόνοια για ευνοιοκρατία και προσπάθεια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και να προκαλέσουν δυσαρμονία μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του δικαστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη για την Δικαιοσύνη και τους διαδίκους δυσλειτουργία του δικαστηρίου και των σχηματισμών του».

Η Ολομέλεια, κλείνοντας, εκφράζει και πάλι την ευχή οι συντεταγμένες εξουσίες κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 90 του Συντάγματος, να εφαρμόζουν την αρχαιότητα κατά τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι, δικαστές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, όπως και η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου , Ανδρονίκη Θεοτοκάτου που αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια, στην οποία τελικά προήδρευσε η αρχαιότερη αντιπρόεδρος,Φλωρεντία Καλδή.

Απάντηση Παρασκευόπουλου


«Είναι σαφές, ότι αν το Σύνταγμα θα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων την αρχαιότητα θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο», τους απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του.

«Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό», σημειώνει ακόμη ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Τέλος τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας» καταλήγει ο υπουργός.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 28 Οκτ 2021 | 18:33

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Και επίσημα μεσογειακός κυκλώνας - Πού θα "χτυπήσει"

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας και σε τι διαφέρει από τον τυφώνα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 28 Οκτ 2021 | 18:13

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: "Ο φόβος δεν έχει φύγει - Πιστεύω ότι η Κακαράντζουλα είχε συνεργούς"

Η Ιωάννα εκτιμά ότι θα γίνουν περισσότερες έρευνες για το ενδεχόμενο συνεργών στην επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι - Τα σχέδια που κάνει για το μέλλον.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 28 Οκτ 2021 | 17:55

Κορονοϊός: Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε σε κρούσματα την Αττική - "Βράζει" η Θεσσαλία

Επιμένει ο κορονοϊός στη Βόρεια Ελλάδα - "Βράζει" η Θεσσαλία - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Οκτ 2021 | 17:31

Κορονοϊός: Ανέβηκαν στους 391 οι διασωληνωμένοι - 2.984 νέα κρούσματα και 31 θάνατοι

Συνολικά 15.801 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τον κορονοϊό - Ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι οι 336 από τους διασωληνωμένους.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 28 Οκτ 2021 | 16:50

Γαύδος: Τέσσερις μικροί μαθητές τίμησαν το "Όχι" - Έστειλαν μήνυμα υπερηφάνειας από το ακριτικό νησί [εικόνες]

Στο δημοτικό σχολείο στο Καστρί παρουσία της δασκάλας , των γονέων των μαθητών και λιγοστών κατοίκων, τα παιδιά του νησιού τίμησαν το Όχι των Ελλήνων του 1940.

ΚΛΗΘΗΚΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 28 Οκτ 2021 | 16:50

Θεσσαλονίκη: Με μαύρα περιβραχιόνια παρέλασαν συμμαθητές 18χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ο 18χρονος Χρήστος είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο με "γουρούνα". Οι συμμαθητές του τίμησαν τη μνήμη του στην παρέλαση.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 28 Οκτ 2021 | 16:34

Συναγερμός στην Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο - Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από την καμινάδα [εικόνες - βίντεο]

"Φούντωσε" η καμινάδα του SUPERFAST 11 στο νέο λιμάνι της Πάτρας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πυκνοί καπνοί.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 28 Οκτ 2021 | 15:19

Σαντορίνη: Ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία με γερανό - 1.500 τ.μ με τη γαλανόλευκη [βίντεο]

Η μεγαλύτερη σημαία στην ελληνική επικράτεια έκανε την εμφάνισή της σήμερα το πρωί στην Σαντορίνη, ανήμερα της εθνικής μάς επετείου.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΘ 28 Οκτ 2021 | 15:17

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: 43% πάνω το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα

Αυξημένο και πάλι το ιικό φορτίο στα απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 28 Οκτ 2021 | 14:54

Συγκίνηση: Παρέλαση στο "λαβωμένο" από τους σεισμούς Αρκαλοχώρι [εικόνες]

Μαθητές, γονείς και αρχές τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο "λαβωμένο" από τους σεισμούς Αρκαλοχώρι

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ HOTSPOT ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 28 Οκτ 2021 | 14:42

Σχιστό: Βίντεο ντοκουμέντο από την άγρια επίθεση Ρομά σε πυροσβεστικό όχημα

Στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση σε πυροσβεστικό όχημα στο Σχιστό. Χτύπησαν και λήστεψαν τους δύο πυροσβέστες.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 28 Οκτ 2021 | 14:30

28η Οκτωβρίου: 15 στιγμιότυπα από τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα μετά από δύο χρόνια [εικόνες]

Πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα σήμερα, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μετά από δύο χρόνια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 28 Οκτ 2021 | 14:25

ΝΔ για 28η Οκτωβρίου: Συμβολίζει την εθνική περηφάνια και τη δύναμη που πηγάζει από την ενότητα και το δίκαιο

"81 χρόνια μετά το ΟΧΙ και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία και θάρρος το μέλλον της", σημειώνει η ΝΔ.