Πυρά δικαστών κατά της κυβέρνησης για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια

Σκληρή γλώσσα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της κυβέρνησης για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πυρά δικαστών κατά της κυβέρνησης για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια

Ελεγκτικό Συνέδριο προς τους Ανώτατους Πολιτειακούς Παράγοντες της χώρας: Το Σύνταγμα επιτάσσει να τηρείται η επετηρίδα (αρχαιότητα) κατά τις προαγωγές των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο.

Αυτό επισημαίνει πρακτικό (απόφαση) της διοικητικής Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απεστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης.

Το επίμαχο πρακτικό με τις κατηγορηματικές θέσεις των δικαστών του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έρχεται λίγο καιρό με τις πρόσφατες προαγωγές από το υπουργικό συμβούλιο (στις 17 Νοεμβρίου 2015) για τις θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων καθώς συνοδεύτηκαν από βαθιές «βουτιές» στη επετηρίδα, που έφτασαν μέχρι την 20 θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν την υλοποίηση των επίμαχων προαγωγών και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2015 είχε συνεδριάσει σχετικά και είχε εκφράσει την ευχή όπως κατά την διαδικασία των επιλογών για την κάλυψη των κενών θέσεων των προέδρων και αντιπροέδρων τηρηθεί «προεχόντως η αρχαιότητα, έτσι ώστε να μην παραβιάζεται, χωρίς σημαντικό λόγο η υφιστάμενη ιεραρχία, καθόσον παρεκκλίσεις από τη σειρά αρχαιότητας πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των σχηματισμών του δικαστηρίου και την αρμονική συνύπαρξη των μελών του».

Επειδή όμως η ευχή δεν ...έπιασε τόπο ορισμένα μέλη του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ζήτησαν την σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του δικαστηρίου με μοναδικό θέμα την μη τήρηση της επετηρίδας.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στο επίμαχο πρακτικό της ότι το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά «περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή».

Η μη παραβίαση της αρχαιότητας «αποδεικνύει το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς ως άμεσα όργανα του κράτους».

Αντίθετα, υπογραμμίζει η Ολομέλεια, «παρεκκλίσεις από την αρχαιότητα που δεν μπορεί να εξηγηθούν –ούτε εξηγήθηκαν- όχι μόνο δύναται να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θέσουν σε δοκιμασία το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών και να δημιουργήσουν υπόνοια για ευνοιοκρατία και προσπάθεια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και να προκαλέσουν δυσαρμονία μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του δικαστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη για την Δικαιοσύνη και τους διαδίκους δυσλειτουργία του δικαστηρίου και των σχηματισμών του».

Η Ολομέλεια, κλείνοντας, εκφράζει και πάλι την ευχή οι συντεταγμένες εξουσίες κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 90 του Συντάγματος, να εφαρμόζουν την αρχαιότητα κατά τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι, δικαστές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, όπως και η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου , Ανδρονίκη Θεοτοκάτου που αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια, στην οποία τελικά προήδρευσε η αρχαιότερη αντιπρόεδρος,Φλωρεντία Καλδή.

Απάντηση Παρασκευόπουλου


«Είναι σαφές, ότι αν το Σύνταγμα θα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων την αρχαιότητα θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο», τους απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του.

«Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό», σημειώνει ακόμη ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Τέλος τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας» καταλήγει ο υπουργός.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 23 Σεπ 2020 | 13:21

Κρήτη: Δικάζεται η μητέρα που κατηγορείται για υποκίνηση κατάληψης σε σχολείο

Σε βάρος της μητέρας έχουν ασκηθεί διώξεις για υποκίνηση της κατάληψης, αποτροπή χρήσης μάσκας καθώς και εξύβριση.

"ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ" 23 Σεπ 2020 | 12:58

Μπακογιάννης: "Βγήκε και δεν βγήκε" ο Μεγάλος Περίπατος - Αλλάζουν όλα στην Πανεπιστημίου

"Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε. Πάμε για κάτι καινούριο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

ΕΤΟΙΜΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ 23 Σεπ 2020 | 12:41

Κορονοϊός: Χτίζουν άρον άρον νέες ΜΕΘ σε "Σωτηρία" και Γενικό Κρατικό Νίκαιας - Οι πρώτες εικόνες

"Καμπανάκι" έχει χτυπήσει σε κυβέρνηση και ειδικούς, όσον αφορά στη ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ 23 Σεπ 2020 | 12:40

Καιρός: Επιστρέφει ο εφιάλτης των καταιγίδων και των πλημμυρών - Που θα βρέξει τις επόμενες ημέρες [χάρτες]

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν. Ποιες περιοχές θα πλήξουν οι ισχυρές καταιγίδες υπό τον φόβο των πλημμυρών και πότε θα σημειωθεί η επιδείνωση του καιρού.

ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 23 Σεπ 2020 | 12:07

Κορονοϊός: Τρεις θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες - Στους 355 οι νεκροί στην Ελλάδα

Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό. Στους 355 οι νεκροί από την πανδημία. Αγωνία για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ... ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΕΣ 23 Σεπ 2020 | 12:06

Κορονοϊός: "Εβρεξε" πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι

Πλήθος ελέγχων, προσαγωγές και πρόστιμα τη νύχτα στο Παγκράτι για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 23 Σεπ 2020 | 12:00

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ καταιγίδες ήδη εκδηλώνονται στο Βόρειο Ιόνιο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΟΜΑΔΑ 23 Σεπ 2020 | 11:53

Μουζάκι: Τεράστια κινητοποίηση μέσω facebook για τον εντοπισμό της 43χρονης φαρμακοποιού

Στις 2 το μεσημέρι, η ομάδα στο facebook "Διασυλλογική συνάντηση για την αναζήτηση της Ευδοκίας Πλακιά" θα ψάξει σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή για τον εντοπισμό της 43χρονης φαρμακοποιού.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ 23 Σεπ 2020 | 11:51

Το συγκλονιστικό ευχαριστώ ενός νέου που ζει με την καρδιά του 22χρονου Χρήστου Δεπασκουάλ από την Κω

Ο συγκινητικός και βαθιά ανθρώπινος τρόπος με τον οποίο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην οικογένεια του δότη.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΛΑΚΑ... 23 Σεπ 2020 | 11:26

"Επαναστατική" πρόταση Διαμαντοπούλου για τη "μάστιγα" των καταλήψεων: Αναπλήρωση μαθημάτων σε αργίες και διακοπές

Η πρόταση της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου για τη μάστιγα των καταλήψεων στα σχολεία.

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 23 Σεπ 2020 | 11:25

Σε 24ωρη απεργία οι λιμενεργάτες - Τροποποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της Πέμπτης

Θέτουν θέμα ανεργίας των ναυτικών, που θα προκληθεί με την αποδρομολόγηση πλοίων μετά το τέλος του καλοκαιριού.

ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ 23 Σεπ 2020 | 11:10

Κρούσμα κορονοϊού στο Δήμο Αθηναίων- Κλειστά τα κεντρικά γραφεία στη Λιοσίων

Το Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών δεν θα δέχεται κοινό από σήμερα 23-9-2020 έως 7-10-2020.

ΕΠΑΣΧΑΝ ΑΠΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 23 Σεπ 2020 | 11:09

Κορονοϊός: Δύο νέοι θάνατοι σε Αθήνα και Μυτιλήνη - Έφτασαν τους 354 οι νεκροί

Μεγαλώνει συνεχώς η μακάβρια λίστα θανάτου από κορονοϊό στη χώρα μας.