X

Έβρος: Καίγεται το παρθένο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί - Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του φράγματος Λύρας του Δήμου Σουφλίου στον Έβρο

Γράφει: TheToc team

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 14:30 στην περιοχή του φράγματος Λύρας του Δήμου Σουφλίου.

Παρά την άμεση κινητοποίηση, οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και κατευθύνονται προς την περιοχή του χωριού Λευκίμη καίγοντας το δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το μέτωπο ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, ενώ το δύσβατο της περιοχής προκαλεί προβλήματα στα οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων που σπεύδουν συνεχώς από διάφορα σημεία του νομού.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δείτε βίντεο:

Στο σημείο εκτός από τα στελέχη της Πυροσβεστικής βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος, ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης, ο Αντιδήμαρχος Τχνικών Υπηρεσιών Νίκος Γκαϊτατζής και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Χριστοδούλου, ενώ μηχανήματα του δήμου έχουν ήδη φτάσει προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες ή να ανοίξουν δρόμους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Υπό έλεγχο το μέτωπο της Αταλάντης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Λίμνη Δασίου, του Ξυλοκάστρου. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στο μεταξύ, η άμεση παρουσία επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας, απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση.

Μέσα σε λίγο χρόνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 18 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 5 οχήματα και 3 Α/Φ, περιόρισαν την εξέλιξη της φωτιάς και την έχουν πλήρως ελέγξει.