Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και σήμερα, στο όμορφο νησί έχουν ξεσπάσει περίπου 80 δασικές πυρκαγιές με πολύ ύποπτη συχνότητα και στόχευση.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στη Ζάκυνθο. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα και καναντέρ με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα που χθες το βράδυ απείλησαν το χωριό Μαριές. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες βρίσκονται ακόμη στους δρόμους του χωριού και περιμετρικά του οικισμού, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν προστατεύοντας σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Η καταστροφή στο νησί είναι τεράστια.

Αργά χθες το βράδυ οι φλόγες προσέγγισαν επικίνδυνα και κύκλωσαν το χωριό Μαριές. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη του δήμου, έδωσαν εντολή εκκένωσης του χωριού, με τους κατοίκους όμως να μην πειθαρχούν και να θέλουν να παλέψουν με τις φλόγες στο πλευρό των πυροσβεστών. Από τους 96 πυροσβέστες με τα 42 οχήματα και τα 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της Ζακύνθου, οι 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα μετακινήθηκαν προς τις Μαριές στήνοντας φραγμούς προστασίας για να εμποδίσουν τις φλόγες να προσεγγίσουν το χωριό. Πυροσβέστες και κάτοικοι με αλυσοπρίονα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία του οικισμού και ζώνες καθυστέρησης της κίνησης της φωτιάς. Οι πυροσβέστες είχαν στήσει εγκατάσταση πυρόσβεσης έξω από κάθε σπίτι με στόχο την αναχαίτιση της πυρκαγιάς χωρίς αυτή να καταστρέψει περιουσίες και κυρίως να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς έκανε λόγο για «δραματική νύχτα», χωρίς προς το παρόν να έχει καταγραφεί καταστροφή οικίας, ενώ ο ίδιος, όπως και πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν την αισιοδοξία τους πως θα «κερδίσουν» και αυτή την ολονύχτια μάχη.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρεί στη Ζάκυνθο, ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Υπήρχε η εκτίμηση και ο σχεδιασμός για την χρησιμοποίηση τουλάχιστον τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ και τουλάχιστον τριών ελικοπτέρων, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί.

Ολα δείχνουν εμπρησμό

DRONES, ελικόπτερα και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού επιστρατεύονται ακόμη μία φορά προκειμένου να εντοπίσουν τις αιτίες, οι οποίες προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, που έχουν καταστήσει θλιβερή πρωταθλήτρια την Ζάκυνθο για το φετινό καλοκαίρι.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και σήμερα, στο όμορφο νησί έχουν ξεσπάσει περίπου 80 δασικές πυρκαγιές με πολύ ύποπτη συχνότητα και στόχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία μόνο ημέρα του Ιουλίου, από το σύνολο των πυρκαγιών, οι 22 είχαν ξεσπάσει στη Ζάκυνθο, και 15 μία άλλη μέρα του ίδιου μήνα. Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο των αντεκδικήσεων ανάμεσα σε κατοίκους, γαιοκτήμονες του νησιού, στη δημιουργία βοσκοτόπων ή οικοδομήσιμων εκτάσεων.

Για την αποτροπή νέων εμπρησμών ή τον εντοπισμό δραστών εμπρησμού ενισχύθηκαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας, οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί, από αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να προβαίνουν σε νυχτερινές περιπολίες σε κρίσιμα σημεία της Ζακύνθου, και να βοηθήσουν στο προανακριτικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στις περιοχές της Αναφωνήτριας, Άνω Βολιμών και Μαριών, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να τις κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καμπί.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο

Κάτι αντίστοιχο καταγράφηκε και το απόγευμα της Κυριακής, ενισχύοντας τις υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, όταν στην περιοχή της Αναφωνήτριας, το μέτωπο της πυρκαγιάς πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές. Την ώρα που οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του, εκδηλώθηκαν τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση.

Στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής, στις Βολίμες, κάτοικοι, πυροσβέστες και αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν έναν νεαρό από την Αλβανία, ο οποίος κινούταν ύποπτα στην περιοχή με μοτοσυκλέτα. Ο νεαρός δεν σταμάτησε στον έλεγχο, εγκατέλειψε την μοτοσυκλέτα και επιχείρησε να διαφύγει, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Μαζί του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν δύο ακόμη άτομα, τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν μέσα στα χωράφια. Ο νεαρός εξετάζεται αν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε εμπρησμό ή αν η προσπάθεια διαφυγής του είχα άλλη αιτία. Εξάλλου νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ο πιλότος πυροσβεστικού ελικοπτέρου αντιλήφθηκε την δράση δύο ύποπτων ανδρών, που επέβαιναν σε μηχανές δυτικά του χωριού Μαριές, την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση μια εστίας. Η αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε για τον εντοπισμό τους δεν έφερε αποτέλεσμα.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 2

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 3

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 4

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 5

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 6

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 7

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ 18 Σεπ 2020 | 22:57

Κακοκαιρία Ιανός: Βυθίστηκαν σκάφη σε Ζάκυνθο και Λευκάδα - Ανυπολόγιστες ζημιές στην Ιθάκη

Ο Ιανός προκάλεσε ζημιές και καταστροφές σε Ζάκυνθο, Λευκάδα και Ιθάκη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 19:31

Κακοκαιρία Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη

Με εντολή Χαρδαλιά σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας μπήκε η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια και η Βοιωτία

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 18 Σεπ 2020 | 17:30

Ιανός: Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Πολιτική Προστασία- Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία σήμερα, Σάββατο και Κυριακή

Το Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κάνει λόγο για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

ΑΝΕΜΟΙ ΕΩΣ 11 ΜΠΟΦΟΡ 18 Σεπ 2020 | 13:47

Κακοκαιρία Ιανός: Καρέ - καρέ οι καταστροφές στη Ζάκυνθο - Ζημιές σε δρόμους, σκάφη και αυτοκίνητα [εικόνες]

Η κακοκαιρία "Ιανός" εξακολουθεί να χτυπά τη Ζάκυνθο, η οποία ήδη έχει υποστεί αρκετές ζημιές.

Ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ 18 Σεπ 2020 | 13:30

Κακοκαιρία Ιανός: Χτύπησε Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη - Μεγάλες ζημιές και διακοπές ρεύματος [εικόνες - βίντεο]

Εκτεταμένες ζημιές σε Ζάκυνθο Ιθάκη και Κεφαλονιά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία "Ιανός".

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ 18 Σεπ 2020 | 09:49

Κακοκαιρία Ιανός: Καταστροφές, πλημμύρες και διακοπές ρεύματος σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη [εικόνες - βίντεο]

Ζημιές σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη από την κακοκαιρία "Ιανός". Πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος, κλειστοί δρόμοι, βουλιαγμένα σκάφη.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 18 Σεπ 2020 | 08:57

Κακοκαιρία Ιανός - Ζάκυνθος: Ζημιές σε σπίτια και δρόμους από ανέμους 11 μποφόρ - Βούλιαξε ιστιοφόρο [εικόνες, βίντεο]

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

ΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ 18 Σεπ 2020 | 07:19

Κακοκαιρία Ιανός: Σφυροκοπά ανελέητα τα Επτάνησα - Καταστροφές και διακοπές ρεύματος σε Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά [βίντεο]

Η κακοκαιρία "Ιανός" βρίσκεται στο Ιόνιο και χτυπά τα Επτάνησα προκαλώντας πολλά προβλήματα.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ 17 Σεπ 2020 | 19:28

Κακοκαιρία Ιανός: Στο "μάτι" του κυκλώνα Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη - Αποκλεισμένα τα νησιά [βίντεο]

Άρχισε η επέλαση του Ιανού σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπου εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα προβλήματα σε συγκοινωνίες και ηλεκτροδότηση

ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ 17 Σεπ 2020 | 18:07

Κακοκαιρία Ιανός: Καρέ -καρέ το πέρασμα του κυκλώνα από τη Ζάκυνθο [εικόνες-βίντεο]

Χαρακτηριστικά κυκλώνα αποκτά η κακοκαιρία "Ιανός" που "χτυπά" τη Ζάκυνθο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 17:28

Severe Weather: Ο "Ιανός" μπορεί να μετατραπεί σε κυκλώνα τροπικών διαστάσεων - Αντίστοιχος με τυφώνα Κατηγορίας 1

Μετεωρολογικοί σταθμοί και ιστοσελίδες τοποθετούν τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα πολύ κοντά στο "μάτι" του κυκλώνα "Ιανός".

17 Σεπ 2020 | 14:45
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 17 Σεπ 2020 | 12:35

Κακοκαιρία Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα - Κλείνουν σχολεία και πορθμεία

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση λόγω της κακοκαιρίας "Ιανός", ενώ κάλεσε τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός.