Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και σήμερα, στο όμορφο νησί έχουν ξεσπάσει περίπου 80 δασικές πυρκαγιές με πολύ ύποπτη συχνότητα και στόχευση.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στη Ζάκυνθο. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα και καναντέρ με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα που χθες το βράδυ απείλησαν το χωριό Μαριές. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες βρίσκονται ακόμη στους δρόμους του χωριού και περιμετρικά του οικισμού, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν προστατεύοντας σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Η καταστροφή στο νησί είναι τεράστια.

Αργά χθες το βράδυ οι φλόγες προσέγγισαν επικίνδυνα και κύκλωσαν το χωριό Μαριές. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη του δήμου, έδωσαν εντολή εκκένωσης του χωριού, με τους κατοίκους όμως να μην πειθαρχούν και να θέλουν να παλέψουν με τις φλόγες στο πλευρό των πυροσβεστών. Από τους 96 πυροσβέστες με τα 42 οχήματα και τα 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της Ζακύνθου, οι 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα μετακινήθηκαν προς τις Μαριές στήνοντας φραγμούς προστασίας για να εμποδίσουν τις φλόγες να προσεγγίσουν το χωριό. Πυροσβέστες και κάτοικοι με αλυσοπρίονα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία του οικισμού και ζώνες καθυστέρησης της κίνησης της φωτιάς. Οι πυροσβέστες είχαν στήσει εγκατάσταση πυρόσβεσης έξω από κάθε σπίτι με στόχο την αναχαίτιση της πυρκαγιάς χωρίς αυτή να καταστρέψει περιουσίες και κυρίως να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς έκανε λόγο για «δραματική νύχτα», χωρίς προς το παρόν να έχει καταγραφεί καταστροφή οικίας, ενώ ο ίδιος, όπως και πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν την αισιοδοξία τους πως θα «κερδίσουν» και αυτή την ολονύχτια μάχη.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρεί στη Ζάκυνθο, ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Υπήρχε η εκτίμηση και ο σχεδιασμός για την χρησιμοποίηση τουλάχιστον τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ και τουλάχιστον τριών ελικοπτέρων, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί.

Ολα δείχνουν εμπρησμό

DRONES, ελικόπτερα και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού επιστρατεύονται ακόμη μία φορά προκειμένου να εντοπίσουν τις αιτίες, οι οποίες προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, που έχουν καταστήσει θλιβερή πρωταθλήτρια την Ζάκυνθο για το φετινό καλοκαίρι.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και σήμερα, στο όμορφο νησί έχουν ξεσπάσει περίπου 80 δασικές πυρκαγιές με πολύ ύποπτη συχνότητα και στόχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία μόνο ημέρα του Ιουλίου, από το σύνολο των πυρκαγιών, οι 22 είχαν ξεσπάσει στη Ζάκυνθο, και 15 μία άλλη μέρα του ίδιου μήνα. Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο των αντεκδικήσεων ανάμεσα σε κατοίκους, γαιοκτήμονες του νησιού, στη δημιουργία βοσκοτόπων ή οικοδομήσιμων εκτάσεων.

Για την αποτροπή νέων εμπρησμών ή τον εντοπισμό δραστών εμπρησμού ενισχύθηκαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας, οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί, από αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να προβαίνουν σε νυχτερινές περιπολίες σε κρίσιμα σημεία της Ζακύνθου, και να βοηθήσουν στο προανακριτικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στις περιοχές της Αναφωνήτριας, Άνω Βολιμών και Μαριών, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να τις κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καμπί.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο

Κάτι αντίστοιχο καταγράφηκε και το απόγευμα της Κυριακής, ενισχύοντας τις υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, όταν στην περιοχή της Αναφωνήτριας, το μέτωπο της πυρκαγιάς πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές. Την ώρα που οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του, εκδηλώθηκαν τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση.

Στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής, στις Βολίμες, κάτοικοι, πυροσβέστες και αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν έναν νεαρό από την Αλβανία, ο οποίος κινούταν ύποπτα στην περιοχή με μοτοσυκλέτα. Ο νεαρός δεν σταμάτησε στον έλεγχο, εγκατέλειψε την μοτοσυκλέτα και επιχείρησε να διαφύγει, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Μαζί του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν δύο ακόμη άτομα, τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν μέσα στα χωράφια. Ο νεαρός εξετάζεται αν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε εμπρησμό ή αν η προσπάθεια διαφυγής του είχα άλλη αιτία. Εξάλλου νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ο πιλότος πυροσβεστικού ελικοπτέρου αντιλήφθηκε την δράση δύο ύποπτων ανδρών, που επέβαιναν σε μηχανές δυτικά του χωριού Μαριές, την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση μια εστίας. Η αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε για τον εντοπισμό τους δεν έφερε αποτέλεσμα.

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 2

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 3

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 4

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 5

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 6

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο που απείλησε τις Μαριές στη Ζάκυνθο - εικόνα 7

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 10 Μαϊ 2021 | 07:50

Δολοφονία 54χρονου στη Ζάκυνθο: Ποιους "έδειξε" με τη μήνυσή του πριν 11 μήνες - Οι δύο πρώην αστυνομικοί και ο αμαξάς

Ανάμεσα σε αυτούς που είχε μηνύσει ο επιχειρηματίας ήταν ένας συνοδός ασφαλείας, ένας σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών, και δύο πρώην αστυνομικοί.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ "ΧΤΥΠΗΜΑ" 08 Μαϊ 2021 | 13:59

Δολοφονία Ζάκυνθος: Βρέθηκε και δεύτερο καλάσνικοφ στο καμμένο αυτοκίνητο των εκτελεστών του 54χρονου

Το δεύτερο καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας δεν ήταν άδειο και βρέθηκε -κι αυτό καμμένο- στο πάτωμα του αυτοκινήτου, στη θέση του οδηγού.

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 08 Μαϊ 2021 | 09:51

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Η μαφία, η εκτέλεση "βασίλισσας" οίκων ανοχής και μια ληστεία μαμούθ 550.000 ευρώ

Οι υποθέσεις για τις οποίες είχε κατηγορηθεί, αθωωθεί, εμπλακεί, σχετιστεί το 54χρονο θύμα της χθεσινής μαφιόζικης εκτέλεσης στη Ζάκυνθο.

ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 07 Μαϊ 2021 | 17:37

Δολοφονία Ζάκυνθος-Συγκλονίζει ο θείος του επιχειρηματία: "Φοβόταν... κυκλοφορούσε με αλεξίσφαιρο και σωματοφύλακα"

Tι είπε ο θείος του επιχειρηματία που τον σκότωσαν μέρα- μεσημέρι στηυ Ζάκυνθο

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 15:21

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Τον εκτέλεσαν εξ επαφής με 10 σφαίρες στο κεφάλι

Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας στη Ζάκυνθο - Πιθανολογείται ότι διέφυγαν με σκάφος

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 14:39

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Βρέθηκε το όπλο και το αυτοκίνητο των εκτελεστών του επιχειρηματία [Εικόνες]

Βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο και το όπλο των δραστών της δολοφονίας στη Zάκυνθο

ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 07 Μαϊ 2021 | 12:37

Σοκ στη Ζάκυνθο: Δολοφονήθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε ενέδρα θανάτου [εικόνες - βίντεο]

Άγνωστοι δολοφόνησαν γνωστό επιχειρηματία της Ζακύνθου. Είχε γλιτώσει και από άλλη ενέδρα στην οποία είχε σκοτωθεί η γυναίκα του.

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ 06 Μαϊ 2021 | 08:59

Κλέλια Ρένεση: Η συγκινητική απαγγελία του Εθνικού Υμνου στο σημείο που τον έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός

Η Κλέλια Ρενέση συμμετείχε σε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Ζάκυνθο.

ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ 02 Μαϊ 2021 | 14:24

Ακρωτηριάστηκε 30χρονος στη Ζάκυνθο - Εσκασε κροτίδα στο χέρι του

Άσχημη κατάληξη είχε το παιχνίδι με τις κροτίδες για έναν 30χρονο άνδρα από τη Ζάκυνθο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του χέρι.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 16 Μαϊ 2021 | 08:13

Γλυκά Νερά: Γενετικό υλικό στο σπίτι καίει τους δολοφόνους - Οι "ψηλοί" 'εδεσαν, ο "κοντός" σκότωσε την Καρολάιν

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στον τόπο του εγκλήματος - Πώς ο "κοντός και οι "ψηλοί" συνεργοί του δολοφόνησαν την Καρολάιν

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Μαϊ 2021 | 07:47

Γλυκά Νερά: Αυτές είναι οι 3 ύποπτες ληστείες που οδηγούν στους δολοφόνους - Ετοιμο το προφίλ των τριών δραστών

Κατάλογο με βίαιες ληστείες και διαρρήξεις ερευνά η αστυνομία. DNA, κάμερες και ο πιθανός τσιλιαδόρος ρίχνουν φως στο έγκλημα των Γλυκών Νερών.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. 13 Μαϊ 2021 | 07:23

Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: Εμειναν μισή ώρα στο σπίτι αφού έπνιξαν την Καρολάιν - Δεν είχε οικιακή βοηθό το ζευγάρι

"Κατάλογο" δεκάδων ληστειών της τελευταίας 5ετίας, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με αυτή στα Γλυκά Νερά, έχουν ανασύρει οι αρχές.