X

"Πυροδοτείται" η αστάθεια: Ο Ζιακόπουλος προειδοποιεί για τον καιρό - Ισχυρές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο στη χώρα

Άστατος θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας

Γράφει: TheToc team

Για άστατο καιρό το Σαββατοκύριακο, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, κάνει λόγο ο Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, στη νέα πρόγνωσή του για την πορεία του καιρού, εξηγεί πως η ατμοσφαιρική αστάθεια δεν εμφανίζεται μόνο το καλοκαίρι, καθώς μπορεί να εκδηλωθεί και το φθινόπωρο, όταν οι συνθήκες στην ατμόσφαιρα ευνοούν την ανάπτυξη νεφών και βροχοπτώσεων.

Έτσι, το Σάββατο αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Την Κυριακή, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο-βορειοανατολικό Αιγαίο, με ορισμένες περιοχές να δέχονται πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη βορειοδυτική Ελλάδα, καθώς στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά οι καταιγίδες ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρές.

Στα βορειοανατολικά της χώρας, αλλά και στα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου, οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα και να συνεχιστούν έως περίπου το μεσημέρι.

Στη συνέχεια, η αστάθεια θα περιοριστεί, χωρίς να αποκλείονται τοπικά φαινόμενα όπου οι καιρικές συνθήκες θα εξακολουθούν να τα ευνοούν.

Διαβάστε Επίσης

Η πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τον καιρό

"Η θερμική ατμοσφαιρική αστάθεια μπορεί να είναι κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της θερινής περιόδου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και εκτός αυτής, δηλαδή με μικρότερη ένταση και διάρκεια της ηλιακής ακτινοβολίας, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στη δομή της ατμόσφαιρας.

Παράδειγμα, οι τοπικοί όμβροι και οι μεμονωμένες καταιγίδες που αναμένονται αύριο (Σάββατο) σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Στην "πυροδότηση" της αστάθειας θα βάλει το χέρι της και η διαταραχή Δ1. Την Κυριακή, η διαταραχή Δ2 θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Β-ΒΑ Αιγαίο, με τα φαινόμενα στη ΒΑ Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Α-ΒΑ Αιγαίου, να εκδηλώνονται ουσιαστικά τη νύχτα προς τη Δευτέρα και να κρατούν σχεδόν ως το μεσημέρι αυτής της ημέρας.

Επισημαίνεται ότι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Η διαταραχή Δ3 που ακολουθεί θα δημιουργήσει συνθήκες περιορισμένης αστάθειας εκεί που θα βοηθήσουν και άλλοι παράγοντες. Στον χάρτη της Δευτέρας (12/10), παρατηρούμε ουσιαστικά τον μηχανισμό της κατάντη ανάπτυξης των ατμοσφαιρικών κυμάτων.

Το μέγιστο του αεροχειμάρρου στον ΒΑ Ατλαντικό -που ίσως αποτελέσει συγχώνευση του πολικού και του υποτροπικού αεροχειμάρρου- είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών αρχικά προς την κεντροανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια προς τα Βαλκάνια. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα και θα μας απασχολήσει στην ώρα της", αναφέρει χαρακτηριστικά στον ιστότοπό του.

Διαβάστε Επίσης