Πυροσβεστική: Με αεροσκάφη ΚΑΠΗ θα.. σβήσουμε πυρκαγιές

Η αύξηση κατά 55,4% των πυρκαγιών το πρώτο 4μηνο του 2015, τα... ΚΑΠΗ - πυροσβεστικά αεροσκάφη, οι πυροσβέστες χωρίς εξοπλισμό, ο νέος αριθμός κλήσης αντί του 199.

Πυροσβεστική: Με αεροσκάφη ΚΑΠΗ θα.. σβήσουμε πυρκαγιές

Αύξηση κατά 55,4% παρουσιάζουν οι πυρκαγιές το πρώτο 4μηνο του 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, δείγμα της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, εν μέσω σημαντικών προβλημάτων σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εναέρια μέσα.

Οι πολλές βροχές έχουν φουντώσει την χαμηλή βλάστηση στα δάση, με τους τοπικούς φορείς για άλλη μία χρονιά να έχουν «ακαθάριστα» δάση και ρέματα.

Πυροσβεστική: Με αεροσκάφη ΚΑΠΗ θα.. σβήσουμε πυρκαγιές

Τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», δείχνουν πως «οι Έλληνες καίνε τα δάση τους», είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν νομοί -Σέρρες, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ρέθυμνο- στους οποίους το 80 - 95% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς.

Πυροσβεστική: Με αεροσκάφη ΚΑΠΗ θα.. σβήσουμε πυρκαγιές - εικόνα 2

Αεροσκάφη… ΚΑΠΗ

Καταντά «πρωτοτυπία» αλλά και πάλι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κατά έναν επιπλέον χρόνο ήδη γερασμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που εμφανίζουν συχνότερα βλάβες, καθηλώνονται περισσότερες φορές στο έδαφος για συντήρηση και ανεβάζουν το ποσοστό επικινδυνότητας για τους πιλότους τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Καναντέρ CL-215, που σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου του Π.Σ., έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, ενώ μόλις 6 από τα συνολικά 13 που διαθέτει η Πυροσβεστική θα είναι ετοιμοπόλεμα την 1η Ιουνίου. Το ποσοστό των βλαβών τους κατά τη διάρκεια των απογειώσεων είναι εξαιρετικά μεγάλο και η επισκευή τους δαπανηρή, καθώς τα ανταλλακτικά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, με δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται μόλις τρία από τα συνολικά 8 (τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στάδιο συντήρησης). Η ηγεσία του Π.Σ. εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα είναι ετοιμοπόλεμα ακόμα δύο από αυτά.

Το ευχάριστο είναι ότι φέτος θα βοηθήσουν το πυροσβεστικό έργο τα δύο ιδιόκτητα Super Puma, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού αλλά και για κατάσβεση καθώς μπορούν να φέρουν κάδο.

Πυροσβεστική: Με αεροσκάφη ΚΑΠΗ θα.. σβήσουμε πυρκαγιές - εικόνα 3

Πλένουν την μία φόρμα

Οι ελλείψεις, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στα εναέρια μέσα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν αυτή που φοράνε.

Οι ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας είναι και φέτος ορατές. Μόνο που η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι δυσκολότερη. Η χαμηλή βλάστηση, που είναι και η καλύτερη καύσιμη ύλη, έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν χωράφια. Έτσι, μεσαίας έντασης πυρκαγιές μπορούν να κάψουν τεράστιες εκτάσεις. Οι πυροσβέστες, πάντως, ακόμα και με πενιχρά μέσα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Φίλιππος Παντελεάκος.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική.

Φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014 με τις συνέπειες να είναι ορατές. Καθυστέρηση παρατηρείται στις επικείμενες προσλήψεις 1.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, όπως και στις διαδικασίες κάλυψης των 230 περίπου κενών στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις, οι οποίες, πάντως, παρότι κρίνονται σωτήριες δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

«Επαίτες» για το αυτονόητο

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου πριν τελειώσει η φετινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό -κράνη, στολές, άρβυλα- αλλά και η για την προμήθεια εξοπλισμού για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά). Δίνουμε μάχη με το χρόνο», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Τάσος Μαυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

174% αύξηση πυρκαγιών τον Απρίλιο

Ανησυχητική είναι η εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών τον περασμένο Απρίλιο, ο οποίος κατ’ εξοχήν είναι ο μήνας που οι αγρότες καίνε κλαδιά.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης τονίζει ότι στις τρεις φωτιές της περασμένης εβδομάδας σε Σάμο, Ρέθυμνο και Σπάρτη, συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα ως υπαίτιοι. Πρόκειται για αγρότες που έβαλαν φωτιά από αμέλεια καίγοντας χόρτα. «Τον Απρίλιο είχαμε αύξηση κατά 174% στις πυρκαγιές, ποσοστό που συνεπάγεται περίπου 650 περισσότερες περιπτώσεις. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι σε αρκετούς νομούς, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία- το 95% των αγροτικών πυρκαγιών είναι εκ προθέσεως», προσθέτει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί αυτή η μάστιγα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζει τηλεοπτικά σποτάκια για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, τα οποία σε συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρίες θα παίζουν όλο το καλοκαίρι στις οθόνες των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια από και προς τα νησιά.

Πυροσβεστική: Με αεροσκάφη ΚΑΠΗ θα.. σβήσουμε πυρκαγιές - εικόνα 4

Επιτέλους «112» έως τον Οκτώβριο

Υπό την απειλή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω σημαντικών καθυστερήσεων ετοιμάζεται πυρετωδώς η λειτουργία του διεθνούς αριθμού κλήσης «112».

Πρόκειται για τον τριψήφιο αριθμό που θα αντικαταστήσει το 100 της Άμεσης Δράσης, το 199 της Πυροσβεστικής, το 166 του ΕΚΑΒ και το 108 του Λιμενικού. Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν το «112» και να εξυπηρετούνται αμέσως με οποιαδήποτε υπηρεσία από αυτές θέλουν να επικοινωνήσουν.

Ο νέος-παλιός αριθμός μπορεί να αποβεί σωτήριος για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα θύματα σεισμού ή άλλου ακραίου φυσικού φαινομένου. Και αυτό γιατί μπορεί οποιοσδήποτε να το καλέσει ακόμα και αν δεν έχει στο κινητό του τηλέφωνο κάρτα sim, ενώ άμεσος είναι ο γεωγραφικός εντοπισμός του.

Η Ελλάδα θα έπρεπε, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το έχει ήδη θέσει σε λειτουργία, για την οποία προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ. Η χώρα μας απειλείται με πρόστιμο, αν και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν τελειώσει το έργο και έτσι θα αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το «112» θα έχει διπλή έδρα. Η βασική του θα βρίσκεται στο κτίριο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και η «εφεδρική» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη. Η εκπαίδευση των στελεχών που θα το επανδρώσουν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Πυροσβεστική: Με αεροσκάφη ΚΑΠΗ θα.. σβήσουμε πυρκαγιές - εικόνα 5

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2014

55,4% αύξηση των πυρκαγιών το πρώτο 4μηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό διάστημα

174% περισσότερες ήταν οι πυρκαγιές τον Απρίλιο 2015 (650 πυρκαγιές) σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα

32,5 % λιγότερες πυρκαγιές είχαν σημειωθεί το 2014 σε σχέση με το 2013

7.366 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το 2014 για τις οποίες σχηματίστηκαν 5.332 δικογραφίες

186.239 στρέμματα κάηκαν, εκ των οποίων το 48% (89.352 στρέμματα) κάηκαν από εμπρησμό

Πυρκαγιές Δικογραφίες Ποσοστό Δικογρ.

Αγροτικές 5802 3921 67,58%

Δασικές 1564 1411 90,2%

Σύνολο 7366 5332 72,38%

95% των αγροτικών πυρκαγιών στο νομό Ηλείας οφείλονται σε εμπρησμό

92% των αγροτικών πυρκαγιών στο νομό Κεφαλλονιάς οφείλονται σε εμπρησμό

Που σημειώθηκαν το 2014 οι περισσότεροι εμπρησμοί

Ποσοστό εμπρησμών

Σέρρες 95,56%

Κεφαλληνίας 91,78%

Θεσπρωτίας 86,67%

Αιτωλοακαρνανίας 83,85 %

Ρεθύμνης 78,95%

Άρτας 71,05%

Κυκλάδων 70,79%

Ιωαννίνων 68,52%

Χανίων 67,35%

Δυτικής Αττικής 67,12%

Ηλείας 66,58%

Ζακύνθου 65,63%

Η οριακή κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε αριθμούς:

  • 3 από τα συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 είναι σήμερα ετοιμοπόλεμα. Έχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού. Στο τέλος του Ιουνίου θα είναι έτοιμο τουλάχιστον ακόμα ένα από αυτά.
  • 2 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια, ένα το 2007 στην Εύβοια και ένα στο Θερμαϊκό κόλπο.
  • 6 από τα συνολικά 13 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 θα είναι διαθέσιμα φέτος. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.
  • 40 χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
  • 18 αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 30. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).
  • 2 ιδιόκτητα Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου θα πέσουν στη μάχη φέτος.

Πηγή: Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΝΕΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 26 Σεπ 2020 | 12:25

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Βρωμοπούσι Λαυρεωτικής

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 51 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα.

ΤΗ ΝΥΧΤΑ 25 Σεπ 2020 | 07:00

Μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη-12 άτομα απεγκλωβίστηκαν [βίντεο]

Η πυροσβεστική κατάφερε να την θέσει υπο έλεγχο λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 24 Σεπ 2020 | 14:37

Καρδίτσα: Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για το πτώμα γυναίκας που ανασύρθηκε από το ποτάμι

Το πτώμα πιθανολογείται ότι ανήκει στην άτυχη 43χρονη φαρμακοποιό που αγνοείται από την Παρασκευή. Βρέθηκε κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στον οικισμό Μαγουλίτσα του δήμου Μουζακίου Καρδίτσας.

ΦΩΝΑΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΙΑ 24 Σεπ 2020 | 12:20

Χανιά: Γυναίκα απειλεί να πέσει από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας - Με ειδικό στρώμα στο σημείο η Πυροσβεστική

Η γυναίκα βρίσκεται μέσα στο σπίτι της στα Χανιά σε έξαλλη κατάσταση μαζί με την 14χρονη κόρη της.

ΠΟΣΟ «ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ» Η ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ 21 Σεπ 2020 | 19:19

"Ιανός": Η τραγωδία σε αριθμούς - 4.000 ζήτησαν βοήθεια - 946 άτομα απεγκλώβισε η Πυροσβεστική

Ο απολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το πέρασμα του "Ιανου" από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 21 Σεπ 2020 | 15:24

Συναγερμός στη Πυροσβεστική: Φωτιά σε εξέλιξη στον Υμηττό

Φωτιά κατακαίει δασική έκταση στον Υμηττό Αττικής με δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 20 Σεπ 2020 | 12:50

Κακοκαιρία "Ιανός": Tο σπίτι που έχασε την ζωή του ο 62χρονος στην Καστανιά Καρδίτσας [εικόνες, βίντεο]

Λίγο πριν από... τις 10 το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν στα χαλάσματα του σπιτιού του τον 62χρονο άνδρα.

ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ 19 Σεπ 2020 | 13:27

Καρδίτσα: Δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας με 3χρονο παιδάκι [εικόνα]

Εκτός από το ζευγάρι, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και το μόλις τριών ετών παιδάκι τους.

ΣΧΕΔΟΝ 2.450 ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 19 Σεπ 2020 | 08:59

Κακοκαιρία "Ιανός": Διασώθηκε η τριμελής οικογένεια στους Σοφάδες Καρδίτσας

Εκτός από το ζευγάρι, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και το μόλις τριών ετών παιδάκι τους.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ 17 Σεπ 2020 | 06:36

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στην Πάτρα - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να σωθούν σπίτια

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Βούντενη κοντά στο τούνελ της Πάτρας τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Δεν θα πετάξουν αεροπλάνα.

ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΛΑ 14 Σεπ 2020 | 16:57

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά σε Κορινθία και δυτική Αχαΐα - Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Κορινθία και τη δυτική Αχαΐα

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 14 Σεπ 2020 | 12:32

Αλεξανδρούπολη: Για δεύτερη ημέρα μάχη με τις φλόγες στην Αισύμη

Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται τις φλόγες στην Αισύμη της Αλεξανδρούπολης.

13 Σεπ 2020 | 11:19

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά σε δασική έκταση στο Δίστομο Βοιωτίας

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 27 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.