Πώς δημιουργήθηκαν οι θερμοκρασιακές κλίμακες-Η «παράξενη» κλίμακα Φαρενάιτ

Δημιουργήθηκαν αρκετές κλίμακες μέτρησης της θερμοκρασίας. Στις ημέρες μας έχουν επικρατήσει 3

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς δημιουργήθηκαν οι θερμοκρασιακές κλίμακες-Η «παράξενη» κλίμακα Φαρενάιτ

Το Καλοκαίρι είναι «ζεστό» και ο Χειμώνας «κρύος». Το νερό είναι «δροσερό» και η λάβα «καυτή». Επίθετα που μας δίνουν μια αίσθηση σε σχέση με αυτό που θεωρούμε φυσιολογικό ή επιθυμητό. Είναι όμως το δικό μου «κρύο» ίδιο με αυτό του γείτονά μού ή ίδιο με αυτό των πολικών αρκούδων; Μάλλον όχι… Πως λοιπόν θα δώσουμε μια αντικειμενικότητα σε αυτές τις παρατηρήσεις μας; Ένας και μόνο τρόπος υπάρχει να το πετύχουμε: Να φτιάξουμε μια κλίμακα που θα βασίζεται σε φυσικούς νόμους και όχι στην προσωπική μας αίσθηση. Και φυσικά το κάναμε… πολλές φορές! Στο παρελθόν λοιπόν δημιουργήθηκαν αρκετές κλίμακες μέτρησης της θερμοκρασίας. Στις ημέρες μας έχουν επικρατήσει 3, η καθεμία έχοντας τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η πιο γνωστή μας, η κλίμακα Κελσίου (Celsius) δημιουργήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Σουηδό Anders Celsius. Τοποθετώντας το 0 της κλίμακας στο σημείο πήξης του νερού και το 100 στο σημείο βρασμού, ο Celsius έφτιαξε μια εκατοντάβαθμα κλίμακα, που πλέον έχει επικρατήσει σε ολόκληρό σχεδόν τον κόσμο, εκτός από τις Η.Π.Α. και αρκετά από τα νησιά της Καραϊβικής.

Παρ΄ότι η κλίμακα Κελσίου ήταν εξαιρετικά «λογική» και εύχρηστη για την καθημερινή χρήση, η επιστημονική κοινότητα έμεινε ανικανοποίητη. Ήθελε μια κλίμακα που να ξεκινάει από το απόλυτο μηδέν (εδώ θα πρέπει να ξεσκονίσετε λίγο τις γνώσεις σας στη φυσική)! Τον 19ο αιώνα λοιπόν, ο William Thompson - Βαρόνος Κέλβιν (Kelvin) ορίζει την κλίμακα Κέλβιν της οποίας το 0 τίθεται στο απόλυτο μηδέν, ενώ οι τιμές της κλίμακας για την πήξη και τον βρασμό του νερού είναι 273.15 και 373.15 αντίστοιχα. Είναι λοιπόν προφανές, ότι το «μέγεθος» του βαθμού Κελσίου είναι ίδιο με αυτό του βαθμού Κέλβιν. Η κλίμακα Κέλβιν έχει πλέον υιοθετηθεί ως κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας στο Διεθνές Σύστημα (Système Internationale – SI).

Πώς δημιουργήθηκαν οι θερμοκρασιακές κλίμακες-Η «παράξενη» κλίμακα Φαρενάιτ

Η σχέσεις ανάμεσα στις κλίμακες Φαρενάιτ, Κελσίου και Κέλβιν, καθώς και τα σχετικά μεγέθη των βαθμών τους.

Η τρίτη θερμοκρασιακή κλίμακα που χρησιμοποιείται στις ημέρες μας είναι η κλίμακα Φαρενάιτ (Fahrenheit). Η εν λόγω κλίμακα χρησιμοποιείται κυρίως στις Η.Π.Α. και κάποια νησιά της Καραϊβικής. Εν πρώτης η κλίμακα Φαρενάιτ φαίνεται λίγο παράξενη… Το νερό παγώνει στους 32 βαθμούς ενώ βράζει στους 212! Ποια ανάγκη άραγε οδήγησε στη δημιουργία μιας τέτοιας κλίμακας; Μεγάλη ιστορία, αλλά θα προσπαθήσουμε να την παρουσιάσουμε συνοπτικά και κατανοητά.

Κάπου στο 1700 ο Δανός αστρονόμος Ole Roemer έφτιαξε θερμόμετρα από γυάλινους σωλήνες μέσα στους οποίους νερό συστελλόταν και διαστελλόταν. Θεώρησε σημαντικό στην κλίμακά του να αντιπροσωπεύονται η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, καθώς και η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορούσε να πετύχει στο εργαστήριό του για μείγμα νερού και πάγου. Για να την πετύχει αυτή πρόσθεσε αλάτι στο μείγμα. Τελικά η κλίμακα του Roemer είχε 0 βαθμούς σε αυτή την ελάχιστη θερμοκρασία, 7.5 βαθμούς στην πήξη του νερού, 22.5 στην θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος και 60 στον βρασμό του νερού.

Στα μέσα του 18ου αιώνα ο Γερμανός Daniel Gabriel Fahrenheit, χρησιμοποίησε υδράργυρο αντί για νερό, κάνοντας τα θερμόμετρά του πιο ακριβή. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, πολλαπλασιάζοντας την κλίμακα του Roemer με το 4. Πλέον η ελάχιστη θερμοκρασία νερού-πάγου παρέμεινε στο 0, όμως η πήξη του νερού γίνεται στους 30 βαθμούς, η θερμοκρασία τους ανθρώπινου σώματος είναι 90 βαθμοί, και ο βρασμός του νερού επιτυγχάνεται στους 240 βαθμούς.

Χρειάστηκαν όμως κάποιες ακόμη διορθώσεις: Ο Φαρενάιτ συνειδητοποίησε ότι η θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος ήταν υψηλότερη από τους 90 βαθμούς, οπότε την «ανέβασε» στους 96. Σήμερα πλέον ως φυσιολογική θερμοκρασία ορίζεται αυτή των 98.6 βαθμών Φαρενάιτ. Την αλλαγή αυτή ακολούθησε η «άνοδος» της θερμοκρασίας πήξης τους νερού από 30 σε 32 βαθμούς. Στη συνέχεια η θερμοκρασία βρασμού πήγε στους 212 βαθμούς, φτάνοντας τελικά στα 3 σημεία που ορίζουν την κλίμακα Φαρενάιτ σήμερα: 32 βαθμοί στο σημείο πήξης του νερού, 98.6 στη φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος, και 212 στο σημείο βρασμού του νερού.

Και πως μπορούμε να δούμε πόσους Φαρενάιτ είναι οι x βαθμοί Κελσίου ή αντίστροφα; Οι παρακάτω 2 απλές σχέσεις αρκούν για την μετατροπή:

Πώς δημιουργήθηκαν οι θερμοκρασιακές κλίμακες-Η «παράξενη» κλίμακα Φαρενάιτ - εικόνα 2

ΠΗΓΗ meteo.gr

φωτό Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ Ι.Χ 23 Οκτ 2021 | 10:34

Γολγοθάς η κίνηση στους δρόμους: Ποιοι είναι απροσπέλαστοι - "SOS" από τους συγκοινωνιολόγους

Κίνητρα στους πολίτες για να μετακινούνται με τα ΜΜΜ και να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι ζητούν οι συγκοινωνιολόγοι.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 23 Οκτ 2021 | 10:20

Επίθεση με βαριοπούλες και μπογιές στην Περιφέρεια Αττικής μετά την παρέμβαση Ρουβίκωνα

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανάρτηση σε γνωστό αντιεξουσιαστικό ιστότοπο το "Μαύρο Συνδικάτο".

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2021 | 09:50

Γλυκά Νερά: Μαρτυρία "φωτιά" για παράλληλη σχέση του Αναγνωστόπουλου - "Μου έστελνε σημειώματα πριν δολοφονήσει την Καρολάιν"

Ο Αναγνωστόπουλος φέρεται να είχε στείλει σημείωμα στην εν λόγω γυναίκα δύο εβδομάδες πριν δολοφονήσει την Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ 23 Οκτ 2021 | 09:15

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 46 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο 23 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 Οκτ 2021 | 09:11

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Επίθεση με μολότοφ κατά διμοιρίας ΜΑΤ - Πετροπόλεμος και δακρυγόνα [εικόνες-βίντεο]

Επεισόδια έξω από το ΑΠΘ – Κάηκαν αυτοκίνητα – Προηγήθηκε επίθεση κουκουλοφόρων με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στο τουρκικό προξενείο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 23 Οκτ 2021 | 08:26

"Τσακωθήκαμε, πήρα το κουζινομάχαιρο και την μαχαίρωσα": Σοκάρει ο μητροκτόνος του Αιγάλεω

Τα οικονομικά προβλήματα και το παράπονο του μητροκτόνου για το ότι μεγάλωσε σε ίδρυμα, φαίνεται ότι "πυροδότησαν" τον μοιραίο καβγά.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΔΙΑΘΗΚΗ 23 Οκτ 2021 | 08:20

Διαθήκη Θεοδωράκη: Οι "εκπλήξεις" του Μίκη για τη Μαργαρίτα - Δεν πήρε τίποτα άλλο από την περιουσία του

"Δεν θα λαμβάνει καμία άλλη απολαβή από την περιουσία μου...", αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης στη διαθήκη του για την κόρη του, Μαργαρίτα.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 23 Οκτ 2021 | 08:07

Νύχτα τρόμου στο Πέραμα: 1 νεκρός και 7 τραυματίες μετά από αιματηρή καταδίωξη - Οι πρώτες εικόνες

Ένοπλη συμπλοκή τα ξημερώματα στο Πέραμα με έναν νεκρό και επτά τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 23 Οκτ 2021 | 08:06

Άστατος ο καιρός σήμερα: Εως 25 βαθμούς ο υδράργυρος - Πού θα βρέξει

Αστατος θα είναι σήμερα, Σάββατο, ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο.

ΔΕΙΤΕ 23 Οκτ 2021 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 23 Οκτωβρίου

Δείτε τι γιορτή είναι σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ 23 Οκτ 2021 | 00:17

Στυλίδα: Βρέθηκαν σώοι ο 87χρονος και ο 23χρονος εγγονός του

Εντοπίστηκαν γύρω στις 23:15’ το βράδυ οι αγνοούμενοι, πολύ μακριά όμως από το σημείο από όπου ξεκίνησαν και σε δύσβατο μονοπάτι.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 22 Οκτ 2021 | 23:55

Μίκης Θεοδωράκης: Ιδιόχειρο σημείωμα στον Νίκο Κουρή - "Για τον Νίκο Θεοδωράκη…"

Ο Νίκος Κουρής, μετά τη δημοσιοποίηση μέρους της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε στη δημοσιότητα ιδιόχειρο σημείωμα του μουσικοσυνθέτη

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 23:25

Συναγερμός στη Στυλίδα: Αγνοούνται 87χρονος και ο 23χρονος εγγονός του σε ορεινή περιοχή στο Αυλάκι

Ένας 87χρονος και ο 23χρονος εγγονός του αγνοούνται στο βουνό πάνω από το Αυλάκι στη Φθιώτιδα