4 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε το ΤΑΙΠΕΔ

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν τη δράση του «Ρουβίκωνα», έχουν κάνει δικογραφίες για όλες τις ακτιβιστικές παρεμβάσεις της αναρχικής ομάδας & ξέρουν πρόσωπα.

4 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε το ΤΑΙΠΕΔ

Επτά μέλη της αναρχικής ομάδας του «Ρουβίκωνα», από τους συνολικά 13 που εισέβαλλαν στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, προκαλώντας σημαντικές υλικές φθορές στο εσωτερικό του, έχουν ταυτοποιηθεί από τους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας. Hδη έγιναν τέσσερις συλλήψεις ατόμων, πρωτοκλασάτα στελέχη της οργάνωσης, που έχουν ταυτοποιηθεί από αναγνωρίσεις αστυνομικών και από κάμερες της περιοχής.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός παρότι από τον περασμένο Ιούνιο βρισκόταν σε περίοπτη θέση στη λίστα των επικείμενων στόχων, και στο κέντρο της Αθήνας- συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη- τα μέλη της αναρχικής ομάδας κατάφεραν να παρακάμψουν τον έναν και μοναδικό αστυνομικό με πολιτικά, να εγκλωβίσουν τους τρεις άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας και να προβούν στο καταστροφικό τους έργο.

4 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε το ΤΑΙΠΕΔ

Ακόμη και η μετέπειτα ειδοποίηση και ενημέρωση των αστυνομικών δυνάμεων, ήρθε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι δράστες να φύγουν ανενόχλητοι χωρίς καμία σύλληψη ή προσαγωγή.

Ο αστυνομικός με τα πολιτικά λίγο πριν την επίθεση είχε δει ένα πρωταγωνιστικό στις δράσεις της ομάδας άτομο, το οποίο όμως αναγνώρισε εκ των υστέρων. Πιθανόν προέβαινε σε μία «αναγνώριση» των συνθηκών προκειμένου οι υπόλοιποι να προβούν στην ακτιβιστική ενέργεια.

4 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε το ΤΑΙΠΕΔ - εικόνα 2


Συσχέτιση δικογραφιών

Και όλα αυτά την ώρα, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αξιωματικοί που ερευνούν και χειρίζονται τη δράση του «Ρουβίκωνα», έχουν κάνει δικογραφίες για όλες τις ακτιβιστικές παρεμβάσεις της αναρχικής ομάδας, έχουν συσχετίσει δράσεις με πρόσωπα, τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση.

Μετά την εισβολή που σημειώθηκε στις 08:10 χθες το πρωί, οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας συνέλεξαν άμεσα περιφερειακά βίντεο, στα οποία αποτυπώνεται η είσοδό τους στο κτίριο και η φυγή τους μετά την επίθεση. Από αυτό το υλικό φαίνεται να έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον επτά από τα άτομα που συμμετείχαν στην ενέργεια και γίνονταν προσπάθειες σύλληψής τους στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ειδάλλως θα σχηματιζόταν δικογραφία σε βάρος τους.

4 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε το ΤΑΙΠΕΔ - εικόνα 3


Οι δράστες σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα ανήρτησαν σε ιστοσελίδες, βίντεο της επίθεσης με το παρακάτω κείμενο: «… Οι σύντροφοι ισοπέδωσαν τον όροφο. Σπάστηκαν οι υπολογιστές, τα λάπτοπ, τα γραφεία, τζάμια, εκτυπωτές, κάμερες κ.α. Επίσης καταστράφηκαν έγγραφα.

Οι security που φύλασσαν την είσοδο του κτηρίου κρατήθηκαν από μια περιφρούρηση της ομάδας η οποία τους αφαίρεσε τους ασυρμάτους τους και οι σύντροφοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. Το κτήριο του ΤΑΙΠΕΔ φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ΔΕΛΤΑδες και ΟΠΚΕ αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν εμπόδισε την επίθεση και την ισοπέδωση του ορόφου…».

4 συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε το ΤΑΙΠΕΔ - εικόνα 4


Πως δρουν οι «Ρουβίκωνες»

Ο «Ρουβίκωνας» έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και τα μηνύματα των παρεμβάσεών του με οκτώ ενέργειες, που είναι γνωστές το τελευταίο 5μηνο, και κάποιες άλλες που φαίνεται να αποτράπηκαν μετά από στοχευμένη αστυνομική κινητοποίηση, όπως επεσήμαιναν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

«Είναι εντυπωσιακός ο αιφνιδιαστικός τρόπος άμεσης συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων έξω από τον επιλεγμένο χώρο παρέμβασής τους. Από την έρευνα, έχει προκύψει η διαδικτυακή συνεννόηση για τον τόπο και ακριβή χρόνο συγκέντρωσης. Κινούνται ανά 1-2 άτομα, που ενώνονται και συγκεντρώνονται από διαφορετικά σημεία, ταυτόχρονα, στον τόπο διαμαρτυρίας» αποκαλύπτει αξιωματικός που ασχολείται καιρό με τις δραστηριότητας του «Ρουβίκωνα».

«Πολιτοφυλακή της πλατείας»

Ο «Ρουβίκωνας» είχε εμφανισθεί στις 22 Μαρτίου 2014 με την ανάληψη ευθύνης για την ένοπλη επίθεση στην πλατεία Εξαρχείων εναντίον ατόμων που φέρεται να προχωρούσαν σε εμπόριο ναρκωτικών. Την παρουσία του είχαν συνοδεύσει αναφορές για την «πολιτοφυλακή της πλατείας».

Τότε ο «Ρουβίκωνας» ανέφερε: «Το 2009 κάποιοι σύντροφοι συγκροτήσαμε τη συνέλευση με την ονομασία ''Συλλογικότητες, άτομα και κάτοικοι από τα Εξάρχεια'' με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάσχεση της κρατικής καταστολής. Πορείες, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιούνται και μετά από πολύμηνο αγώνα τα ΜΑΤ αποχωρούν, αποτυγχάνοντας για άλλη μία φορά να επιβάλουν τη μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή».


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριζαν πως η συγκεκριμένη ενέργεια είχε σχέση με τη διαμάχη μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου (Ρουβικώνα- Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ) με «νοικιασμένους μπαχαλάκηδες» της Μαφίας των Εξαρχείων, όπου είχαν βρει πεδίο για αγοραπωλησίες ναρκωτικών, όπλων και εκβιασμών, τοποθετώντας «αντιεξουσιαστικό μανδύα» στις ενέργειές τους. Τότε είχαν σταλεί κλήσεις για κατάθεση στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας σε τρία γνωστά μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μέλη του «Ρουβίκωνα», το 2008 είχαν εγκλωβίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέσα στο Πολυτεχνείο, όπου ο φρουρός του είχε πυροβολήσει στον αέρα για να ξεφύγει, αργότερα επισκέφθηκαν το σπίτι του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το καλοκαίρι του 2014 έκαναν το ίδιο στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά.

Κουμουνδούρου, Βουλή, Παπακωνσταντίνου

Στις 8 Μαρτίου 2015, καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλ. Κουμουνδούρου, στις 20 Μαρτίου περνούν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, στις 3 Απριλίου «μπουκάρουν» στον περίβολο της Βουλής, στις 5 Απριλίου περνούν έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, στις 11 Μαΐου καταλαμβάνουν τα γραφεία της Siemens και του Ελλάκτωρ. Στις, 17 Μαΐου, πέρασαν έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην Πολιτεία. «…τον υπουργό που έβαλε την υπογραφή του στην πιο απεχθή δανειακή σύμβαση που γνώρισε αυτός ο τόπος και που κατέστησε την ελληνική κοινωνία έρμαιο των δανειστών και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο στον οποίο ανερυθρίαστα απευθύνεται λέγοντας ότι ‘δεν υπάρχει άλλη επιλογή’», όπως γράφει κείμενό που ο «Ρουβίκωνας» συνυπογράφει με τη «Λαϊκή Αντεπίθεση», «Κόκκινη Γραμμή», «Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας-Μοσχάτου», «Αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας», «Αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ», «Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ».

Ο «Ρουβίκωνας» και το «Κ*ΒΟΞ», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις «επίμαχες» καταλήψεις της Νομικής Σχολής και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΥΟ 20 Ιαν 2021 | 08:08

Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό που έφτασε στην Ελλάδα: Δυο "ορφανά" κρούσματα, 26 συνολικά στη χώρα

Το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα καταγράφει συνολικά 26 περιστατικά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ιός δεν έχει "σύνορα".

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΗΓΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 08:01

Το plan B των εμβολιασμών: Αστυνομικοί, πυροσβέστες και ένστολοι στη θέση όσων δεν προσέρχονται στα ραντεβού

Προτεραιότητα εμβολιασμού ανάμεσα στο προσωπικό έχουν αστυνομικοί άνω των 30 χρόνων, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγαλύτερες ηλικίες αστυνομικών και κυρίως εκείνοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 19 Ιαν 2021 | 07:43

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: Ανθρωποκυνηγητό για τον Νορβηγό - Ψάχνουν το στίγμα του κινητού

Σύμφωνα με τον πρώην σύζυγο του θύματος, η 54χρονη λίγες ημέρες πριν του είχε τηλεφωνήσει έντρομη, λέγοντας του ότι ο σύντροφός της θέλει να την σκοτώσει.

ΑΠΟ ΤΟ OPEN 18 Ιαν 2021 | 19:29

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ολόκληρο το βίντεο - σοκ της άγριας επίθεσης από τους δύο ανήλικους

Ολόκληρο το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού στο μετρό, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στις αποβάθρες

ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2021 | 07:33

Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Αυτό είναι το βίντεο που τους πρόδωσε

Οδηγίες για να κρυφτούν οι δύο ανήλικοι, έδινε στην μητέρα τους μέσω τηλεφώνου ο Ειδικός Φρουρός. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Τρίτη.

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 14:58

Μαφία των ποτών: Πώς ο ΡΟΜΑ και ΦΕΝΤΙΑ θα γέμιζαν λαθραίες "μπόμπες" την εστίαση μετά το lockdown [εικόνες]

Η Μαφία των… ποτών, ετοίμαζε "εκρηκτική" και επικίνδυνη επαναφορά μετά το lockdown, με ακαθόριστης προέλευσης οινοπνευματώδη λαθραία ποτά σε μπαρ, κλαμπ, κάβες κλπ.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Ιαν 2021 | 17:09

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ο ρόλος του προκλητικού αστυνομικού που τους "έκανε πλάτες" - Πώς τον εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν αναλάβει την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του 52χρονου σταθμάρχη, είχαν στο "κάδρο" των ερευνών διάφορους ανηλίκους υπόπτους.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 16 Ιαν 2021 | 08:38

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Πώς έφτασαν στη σύλληψη των δύο ανήλικων - Ο "έμπειρος" και ο "ντροπαλός"

Από την ανάλυση του βίντεο της επίθεσης, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως οι ανήλικοι επιδίδονται σε βίαια χουλιγκάνικα χτυπήματα "του δρόμου". Συνελήφθη και ειδικός φρουρός που τους κάλυπτε.

ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 15 Ιαν 2021 | 23:36

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι δύο ανήλικοι δράστες - Συνελήφθη αστυνομικός που τους "κάλυπτε"

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή δύο ανήλικων ημεδαπών, για τον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ στο μετρό την Τετάρτη - Για υπόθαλψη εγκληματία κατηγορείται ειδικός φρουρός

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 08:51

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο μετρό: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο δραστών της επίθεσης

Φωτογραφίες υπόπτων νεαρών που έχουν απασχολήσει για διάφορα αδικήματα, δείχνουν οι αστυνομικοί, στον 52χρονο σταθμάρχη, που δέχθηκε την επίθεση στο Μετρό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 14:27

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Η πρώτη κατάθεση του 52χρονου σταθμάρχη - "Με ακολούθησαν και με χτύπησαν πισώπλατα"

Οι αστυνομικοί έχουν καθαρή εικόνα των δραστών της επίθεσης στον σταθμάρχη από κάμερες ασφαλείας. Θέμα χρόνου η σύλληψή τους.

ΜΕ ΑΜΚΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 14 Ιαν 2021 | 07:53

Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις από 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο από τη Συρία

Συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα με το ΑΜΚΑ αλλοδαπών. Ο καρδιολόγος εργαζόταν και σε ιατρείο γνωστού επαγγελματικού συλλόγου, ενώ ο άεργος Σύρος είχε καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ…

ΜΟΝΟ ΓΚΛΟΜΠ, ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΠΡΕΙ ΠΙΠΕΡΙΟΥ 14 Ιαν 2021 | 07:47

Πανεπιστήμια: Κάμερες, σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία με ειδικές στολές χωρίς όπλα

Με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.