Ποιοι ήταν οι αρχηγοί του μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών

Ποιοι ήταν οι «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων με τα δυσθεώρητα κέρδη που προσεγγίζουν το… χρέος της Ελλάδας. Πως αποκαλύφθηκε το κύκλωμα-μαμούθ διακίνησης ναρκωτικών.

pws-drouse-to-paneurwpaiko-kuklwma-diakinisis-narkwtikwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων είχαν δυσθεώρητα κέρδη που προσεγγίζουν το… χρέος της Ελλάδας. Oι αποκαλύψεις για τη  δράση του πανευρωπαϊκού κυκλώματος ναρκωτικών είναι συγκλονιστικές.

Αρχηγοί φέρονται, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας Αλβανός υπήκοος, με ισχυρές διασυνδέσεις και δύναμη παρέμβασης σε υπηρεσίες και στα πολιτικά δρώμενα της γειτονικής χώρας, όπως και ένας Έλληνας υπήκοος, συνεργάτης του.

 

Το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό κύκλωμα διακινούσε τόνους ινδικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης, χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη με εξωλέμβιες μηχανές και νταλίκες μεταφορικών εταιρειών προκειμένου να διοχετεύσουν τις ποσότητες των ναρκωτικών σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία.

Το γενικό πρόσταγμα του κυκλώματος είχε ένας 44χρονος Αλβανός που φέρεται να είναι χορηγός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεξί του χέρι ήταν ο 46 χρονος Ελληνας, σημαντικό στέλεχος της Greek Mafia. Το όνομά του είχε εμπλακεί στη μεγάλη δικογραφία των 217 σελίδων το 2011. Πρωτοποριακές ήταν και οι κρύπτες στις νταλίκες που μεταφέρονταν τα φορτία, με ξεχωριστούς θαλάμους στο εσωτερικό τους οι οποίες άνοιγαν με εδικούς μηχανισμούς ενώ είχαν τα τοιχώματά τους συγκεκριμένο πάχος για να μην ανιχνεύονται με xray τα ναρκωτικά. Άλλο εντυπωσιακό τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος συντηρούσαν τις οικογένειες συλλφθέντων μελών για να εξασφαλίσουν την ομερτά. Οι μεταφορές γίνονταν από εταιρείες- βιτρίνες με αχυράνθρωπους σε όλη την Ευρώπη που έπαιρναν τη μεταφορά των ναρκωτικών και για ξέπλυμα του μαύρου χρήματος μέσω νομίμων μεταφορών εμπορευμάτων. 

 

Στις χώρες όπου διακινούνταν τα ναρκωτικά οι τιμές των ναρκωτικών είναι… 30 φορές μεγαλύτερες από τις αγορές τις κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με το κύκλωμα να έχει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η αμοιβή ενός μέλους που κατασκεύαζε τις κρύπτες απόκρυψης των ναρκωτικών και λάμβανε 10.000 ευρώ μηνιάτικο, ενώ 3.000 ευρώ λάμβαναν οι οδηγοί.

Η μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εξελίχθηκε σε 15 περιοχές της Αττικής, Βορείου Ελλάδας και Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 15 άτομα, 10 Έλληνες και 5 Αλβανοί, ενώ κατασχέθηκαν 678 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Επίσης έχουν κατασχεθεί ένα ταχύπλοο σκάφος και φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με τα οποία γινόταν η μεταφορά ναρκωτικών.

 

Αξιωματικοί της αστυνομίας που ασχολήθηκαν για περισσότερους από δέκα μήνες με την υπόθεση αναφέρουν ότι το «αρχηγείο» του κυκλώματος ήταν στην Αλβανία, όπου φορτώνονταν οι ποσότητες των ναρκωτικών, από εκεί με ταχύπλοο σκάφος μεταφέρονταν δια θαλάσσης σε νησιά του Ιονίου και κυρίως στη Ζάκυνθο, όπου θάβονταν στην παραλία. Αργότερα, μεταφορτώνονταν σε νταλίκες μεταφορικής εταιρείας μαζί με νόμιμο φορτίο προκειμένου να προωθηθούν στις σκανδιναβικές χώρες. Η συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι νόμιμη και ερευνώνται τα «παρακλάδια» της σε Αυστρία και Βουλγαρία. Παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν μέσω Ιντερπόλ, στο Όσλο της Νορβηγίας, τον τελικό προορισμό της ποσότητας των 678 κιλών ινδικής κάνναβης, όπως επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία και Αλβανία, όπου έγιναν άλλες τρεις συλλήψεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook