Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM

Ειδικοί σε ζητήματα παραβίασης μηχανημάτων αυτομάτων συναλλαγών αποκαλύπτουν τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι συναλλασσόμενοι πριν χρησιμοποιήσουν ένα ΑΤΜ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM

Στη Βρετανία, κάθε εβδομάδα 2.500 άνθρωποι πέφτουν θύματα απάτησε σε μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,. Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς τα κρούσματα παραβίασης των των δικλείδων ασφαλείας σε ΑΤΜ αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 546%, συμφωνα με την εταιρία λογισμικού Fico.

Οι ειδικοί καλούν τους κατόχους καρτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα μηχάνημα και να το ελέγχoυν για πιθανά σημάδια παραβίασης. Ο Μπράιαν Κιντς, ειδικός σε ζητήματα παραβίασης λογισμικού της Fico αποκαλύπτει τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι συναλλασσόμενοι.

1. Οι δράστες συνηθίζουν να τοποθετούν στο μηχάνημα ειδικές συσκευές που δεσμεύουν τα μετρητά ή και τις κάρτες και άλλες συσκευές που μπορούν να «αναγνώσουν» τους αριθμούς PIN. Αυτές οι συσκευές είναι τόσο καλά «κρυμμένες» επάνω στα μηχανήματα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή πριν χρησιμοποιήσετε ένα ΑΤΜ.

Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM
Οι απατεώνες εφαρμόζουν πάνω στα ΑΤΜ ειδικές συσκευές - «κλέφτες» που υποκλέπτουν τις πληροφορίες της κάρτας. Αυτές οι συσκευές τοποθετούνται πάνω την επιφάνεια των μηχανημάτων.

2. Αν η θυρίδα στην οποία μπαίνει η κάρτα, είναι αρκετά ογκώδης, είναι πολύ πιθανό αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι έχουν έχουν εφαρμόσει πάνω στο μηχάνημα κάποιον «κλέφτη». «Κλέφτης» είναι ένα εργαλείο που τοποθετείται στην θυρίδα της κάρτας και όταν μια κάρτα εισαχθεί στο ΑΤΜ, αντιγράφει τις πληροφορίες της. Οι ειδικοί καλούν τους χρήστες να ελέγχουν την εμφάνιση του μηχανήματος πριν χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους.

Ψεύτικη πρόσοψη μηχανήματος: Το κανονικό ΑΤΜ είναι καλυμμένο με μια ψεύτικη πρόσοψη μέσα στην οποία υπάρχουν τα εργαλεία που θα παρακρατήσουν την κάρτα.
Ψεύτικη πρόσοψη μηχανήματος: Το κανονικό ΑΤΜ είναι καλυμμένο με μια ψεύτικη πρόσοψη μέσα στην οποία υπάρχουν τα εργαλεία που θα παρακρατήσουν την κάρτα.

3. Αν η θυρίδα της κάρτας κουνιέται ή εμφανίζεται μπλοκαρισμένη, αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εργαλείο το οποίο θα κρατήσει την κάρτα. Το ΑΤΜ θα συνεχίσει να ζητά να συμπληρώσετε το PIN σας καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διαβάσει την κάρτα. Οι απατεώνες θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι το ΑΤΜ έχει χαλάσει και «κατάπιε» την κάρτα σας, προκειμένου να απομακρυνθείτε, θεωρώντας ότι βρίσκεται ασφαλισμένη μέσα στο μηχάνημα. Ομως όταν φύγετε οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.

Ειδικα εργαλεία που παρακρατούν την κάρτα αφήνοντας σας να νομίζετε ότι την έχει παρακρατήσει το ΑΤΜ. Οταν απομακρυνθείτε, οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.
Ειδικα εργαλεία που παρακρατούν την κάρτα αφήνοντας σας να νομίζετε ότι την έχει παρακρατήσει το ΑΤΜ. Οταν απομακρυνθείτε, οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.

4. Αν το πληκτρολόγιο το οποίο χρησιμοποιείτε για να δώσετε το PIN σας εμφανίζεται να είναι χαλαρό, να κουνιέται, ή να είναι αρκετά παχύ και να εξέχει από το υπόλοιπο μηχάνημα, ή ακόμη και τα πλήκτρα του να είναι μαλακά σαν σφουγγάρι, τότε θεωρείται σίγουρο ότι είναι ψεύτικο. Τοποθετήθηκε πάνω από το κανονικό πληκτρολόγιο για να κλέψει το PIN σας. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα ψεύτικα πληκτρολόγια είναι συνδεδεμένα με WiFi προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να καταγράφεται το νούμερο και να χρησιμοποιηθεί αργότερα από τους απατεώνες.

5. Οι ειδικοί σας καλούν να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι συμβαίνει γύρω από το ATM και πίσω από την πλάτη σας. Μην δεχθείτε βοήθεια από εκ πρώτης όψεως καλοκάγαθους και ευγενικούς αγνώστους και συγκεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε στο μηχάνημα χωρίς να αποσπασθεί η προσοχή σας από κάτι που μπορεί να συμβεί πίσω από την πλάτη σας. Συνήθως οι απατεώνες λειτουργούν σε ομάδες και ενδεχομένως κάποιος να προσπαθήσει να σας αποσπάσει την προσοχή προκειμένου κάποιος άλλος να σας πάρει την κάρτα. Αν πλησιάζοντας στο ΑΤΜ διαπιστώσετε ότι γύρω του κυκλοφορούν ασκόπως αρκετοί άνθρωποι, χωρίς να φαίνεται ότι πρόθεσή τους είναι να το χρησιμοποιήσουν, καλύτερα να απομακρυνθείτε και να πάτε σε άλλο μηχάνημα.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ 21 Μαϊ 2020 | 09:35

Βουλευτής ανακοινώνει επισήμως ότι θα τοποθετηθεί ATM στο... χωριό του

Το μηχάνημα στη Νικήσιανη, που είναι το χωριό του βουλευτή, θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη, μάλιστα, ημερομηνία.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 19 Μαϊ 2020 | 15:46

Ένωση Τραπεζών: Τι αλλάζει στις συναλλαγές με κάρτες

Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 13:40

Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου το όριο των 50 ευρώ για τις ανέπαφες συναλλαγές

Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ 18 Μαϊ 2020 | 09:34
ΕΝΩ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ 13 Μαϊ 2020 | 13:26
Η ΛΙΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ 08 Μαϊ 2020 | 13:02

Η Τουρκία στο πρόθυρα της πτώχευσης- O Ερντογάν κηρύσσει τον πόλεμο στις ξένες τράπεζες

Η Τουρκία πρέπει να βρει 20 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 06 Μαϊ 2020 | 09:51

Μεγάλες ουρές έξω από τράπεζες και ΕΥΔΑΠ και σήμερα [βίντεο]

Ανησυχία προκαλεί ο συνωστισμός παρά τις προσειδοποιήσεις των ειδικών.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 05 Μαϊ 2020 | 16:50

Alpha Bank: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η αναστολή καταβολής δόσεων για δάνεια και κάρτες

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο για όλες τις τράπεζες, η καταβολή των δόσεων δανείων και καρτών μπορεί να ανασταλεί έως τις 30.6.2020

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 28 Μαϊ 2020 | 22:59

Μπακογιάννης: Το σχέδιο του "Μεγάλου Περιπάτου" στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου

Ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής του σχεδίου μας είπε ο κ. Μπακογιάννης

28 Μαϊ 2020 | 22:09

ΠΟΕΔΗΝ: Ζητά να μοριοδοτηθούν στις Πανελλαδικές τα παιδιά των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία

Υπενθυμίζει τις ρυθμίσεις για τη Μάνδρα, τη Ραφήνα, το Μάτι

METEO 28 Μαϊ 2020 | 21:52

Εντυπωσιακές εικόνες: Οι καταιγίδες στην Αθήνα από την Πεντέλη και από το Διάστημα! [Βίντεο]

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεραυνική δραστηριότητα ενισχύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

28 Μαϊ 2020 | 21:46

Επίθεση με βιτριόλι: Η 34χρονη αρχίζει και θυμάται - Η αστυνομία κοντά στη λύση του μυστηρίου

Ο δικηγόρος της 34χρονης μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 21:36

Εξεταστική: Πώς θα γίνει σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΟΠΑ - Οι αποφάσεις των Πανεπιστημίων

Αποσαφηνίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστούν οι φοιτητές καθώς και με ποιον τρόπο θα διαμορφωθούν τα αμφιθέατρα