Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM

Ειδικοί σε ζητήματα παραβίασης μηχανημάτων αυτομάτων συναλλαγών αποκαλύπτουν τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι συναλλασσόμενοι πριν χρησιμοποιήσουν ένα ΑΤΜ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM

Στη Βρετανία, κάθε εβδομάδα 2.500 άνθρωποι πέφτουν θύματα απάτησε σε μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,. Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς τα κρούσματα παραβίασης των των δικλείδων ασφαλείας σε ΑΤΜ αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 546%, συμφωνα με την εταιρία λογισμικού Fico.

Οι ειδικοί καλούν τους κατόχους καρτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα μηχάνημα και να το ελέγχoυν για πιθανά σημάδια παραβίασης. Ο Μπράιαν Κιντς, ειδικός σε ζητήματα παραβίασης λογισμικού της Fico αποκαλύπτει τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι συναλλασσόμενοι.

1. Οι δράστες συνηθίζουν να τοποθετούν στο μηχάνημα ειδικές συσκευές που δεσμεύουν τα μετρητά ή και τις κάρτες και άλλες συσκευές που μπορούν να «αναγνώσουν» τους αριθμούς PIN. Αυτές οι συσκευές είναι τόσο καλά «κρυμμένες» επάνω στα μηχανήματα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή πριν χρησιμοποιήσετε ένα ΑΤΜ.

Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM
Οι απατεώνες εφαρμόζουν πάνω στα ΑΤΜ ειδικές συσκευές - «κλέφτες» που υποκλέπτουν τις πληροφορίες της κάρτας. Αυτές οι συσκευές τοποθετούνται πάνω την επιφάνεια των μηχανημάτων.

2. Αν η θυρίδα στην οποία μπαίνει η κάρτα, είναι αρκετά ογκώδης, είναι πολύ πιθανό αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι έχουν έχουν εφαρμόσει πάνω στο μηχάνημα κάποιον «κλέφτη». «Κλέφτης» είναι ένα εργαλείο που τοποθετείται στην θυρίδα της κάρτας και όταν μια κάρτα εισαχθεί στο ΑΤΜ, αντιγράφει τις πληροφορίες της. Οι ειδικοί καλούν τους χρήστες να ελέγχουν την εμφάνιση του μηχανήματος πριν χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους.

Ψεύτικη πρόσοψη μηχανήματος: Το κανονικό ΑΤΜ είναι καλυμμένο με μια ψεύτικη πρόσοψη μέσα στην οποία υπάρχουν τα εργαλεία που θα παρακρατήσουν την κάρτα.
Ψεύτικη πρόσοψη μηχανήματος: Το κανονικό ΑΤΜ είναι καλυμμένο με μια ψεύτικη πρόσοψη μέσα στην οποία υπάρχουν τα εργαλεία που θα παρακρατήσουν την κάρτα.

3. Αν η θυρίδα της κάρτας κουνιέται ή εμφανίζεται μπλοκαρισμένη, αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εργαλείο το οποίο θα κρατήσει την κάρτα. Το ΑΤΜ θα συνεχίσει να ζητά να συμπληρώσετε το PIN σας καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διαβάσει την κάρτα. Οι απατεώνες θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι το ΑΤΜ έχει χαλάσει και «κατάπιε» την κάρτα σας, προκειμένου να απομακρυνθείτε, θεωρώντας ότι βρίσκεται ασφαλισμένη μέσα στο μηχάνημα. Ομως όταν φύγετε οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.

Ειδικα εργαλεία που παρακρατούν την κάρτα αφήνοντας σας να νομίζετε ότι την έχει παρακρατήσει το ΑΤΜ. Οταν απομακρυνθείτε, οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.
Ειδικα εργαλεία που παρακρατούν την κάρτα αφήνοντας σας να νομίζετε ότι την έχει παρακρατήσει το ΑΤΜ. Οταν απομακρυνθείτε, οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.

4. Αν το πληκτρολόγιο το οποίο χρησιμοποιείτε για να δώσετε το PIN σας εμφανίζεται να είναι χαλαρό, να κουνιέται, ή να είναι αρκετά παχύ και να εξέχει από το υπόλοιπο μηχάνημα, ή ακόμη και τα πλήκτρα του να είναι μαλακά σαν σφουγγάρι, τότε θεωρείται σίγουρο ότι είναι ψεύτικο. Τοποθετήθηκε πάνω από το κανονικό πληκτρολόγιο για να κλέψει το PIN σας. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα ψεύτικα πληκτρολόγια είναι συνδεδεμένα με WiFi προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να καταγράφεται το νούμερο και να χρησιμοποιηθεί αργότερα από τους απατεώνες.

Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM - εικόνα 4

5. Οι ειδικοί σας καλούν να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι συμβαίνει γύρω από το ATM και πίσω από την πλάτη σας. Μην δεχθείτε βοήθεια από εκ πρώτης όψεως καλοκάγαθους και ευγενικούς αγνώστους και συγκεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε στο μηχάνημα χωρίς να αποσπασθεί η προσοχή σας από κάτι που μπορεί να συμβεί πίσω από την πλάτη σας. Συνήθως οι απατεώνες λειτουργούν σε ομάδες και ενδεχομένως κάποιος να προσπαθήσει να σας αποσπάσει την προσοχή προκειμένου κάποιος άλλος να σας πάρει την κάρτα. Αν πλησιάζοντας στο ΑΤΜ διαπιστώσετε ότι γύρω του κυκλοφορούν ασκόπως αρκετοί άνθρωποι, χωρίς να φαίνεται ότι πρόθεσή τους είναι να το χρησιμοποιήσουν, καλύτερα να απομακρυνθείτε και να πάτε σε άλλο μηχάνημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ 11 Οκτ 2021 | 21:44

Φ. Καραβίας: "Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος"

"Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 05 Οκτ 2021 | 18:48

Απατεώνες θησαυρίζουν πουλώντας ριγανέλαιο κατά του κορονοϊού - Τα βότανα που "γιατρεύουν" ακόμη και την παράλυση

35 ευρώ το μπουκαλάκι πωλούν οι επιτήδειοι το ριγανέλαιο και τα βότανα - Αγοραπωλησίες στη μέση του δρόμου.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Οκτ 2021 | 13:59

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Πικραμμένου περί σχεδίου κλεισίματος τραπεζών

Ερώτηση Γιάνη Βαρουφάκη προς Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις Πικραμμένου. Ζητά να ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 27 Σεπ 2021 | 14:05

Ο Πικραμμένος για το παρασκήνιο του 2012: Είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών -Τα παράπονα που άκουσα από τη Μέρκελ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, τον Μάϊο του 2012, είχε προετοιμαστεί για κλείσιμο των τραπεζών,την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 22 Οκτ 2021 | 20:24

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Συνελήφθη σεκιουριτάς που φωτογράφιζε κρυφά ασκούμενες δικηγόρους [Βίντεο]

Ο άνδρας κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας πράξης, καθώς στο κινητό του βρέθηκαν φωτογραφίες και άλλων γυναικών

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ 22 Οκτ 2021 | 20:08

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Τι αφήνει στην κόρη του Μαργαρίτα - Οι αυστηροί όροι, τα ακίνητα και η περιουσία

Κληροδόχους και όχι κληρονόμους καθιστά τα παιδιά και τα εγγόνια του ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσω της διαθήκης του - Το σπίτι στο Βραχάτι Κορινθίας και τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του

ΠΗΡΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 19:36

Αυτός είναι ο 19χρονος μητροκτόνος του Αιγάλεω: Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα - Τη Δευτέρα η απολογία του

Την Δευτέρα θα απολογηθεί ο 19χρονος που κατηγορείται για την δολοφονία της μητέρας του

ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΚΟΡOΝΟΙΟ 22 Οκτ 2021 | 19:05

Ημαθία: "Μας τρώει ότι δεν είχε κάνει το εμβόλιο" - Λύγισε ο πατέρας του 51χρονου αστυνομικού που πέθανε από κορονοϊό

Πιο λυπηρό είναι πως μέχρι τέλους ο εν λόγω αστυνομικός που πέθανε από κορονοϊό δεν επιθυμούσε περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗ 22 Οκτ 2021 | 18:25

Τραγωδία στη Βοιωτία: Φορτηγό έπεσε σε γκρεμό 60 μέτρων - Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας [Εικόνες]

Επαγγελματικό φορτηγό όχημα εργολάβου της ΔΕΔΔΗΕ εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό 60 μέτρων στη Βοιωτία

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΝΤΕΣ 22 Οκτ 2021 | 18:19

28η Οκτωβρίου: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους θεατές στις παρελάσεις λόγω κορονοϊού

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, συνεπώς και στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:04

Δακτύλιος: Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr - Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα - Πώς θα εκδώσετε το ειδικό σήμα

Ψηφιακά, μέσω του daktylios.gov.gr, μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας

ΔΕ ΔΙΣΤΑΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 22 Οκτ 2021 | 17:58

Αυτός είναι ο ηρωικός παππούς που θυσιάστηκε για τα εγγόνια του στην Κρήτη [Βίντεο]

O 61χρονος παππούς ήταν συνταξιούχος υγειονομικός από την Σκωτία και ονομαζόταν Τζόναθαν Σμιθ.