Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM

Ειδικοί σε ζητήματα παραβίασης μηχανημάτων αυτομάτων συναλλαγών αποκαλύπτουν τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι συναλλασσόμενοι πριν χρησιμοποιήσουν ένα ΑΤΜ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM

Στη Βρετανία, κάθε εβδομάδα 2.500 άνθρωποι πέφτουν θύματα απάτησε σε μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,. Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς τα κρούσματα παραβίασης των των δικλείδων ασφαλείας σε ΑΤΜ αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 546%, συμφωνα με την εταιρία λογισμικού Fico.

Οι ειδικοί καλούν τους κατόχους καρτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα μηχάνημα και να το ελέγχoυν για πιθανά σημάδια παραβίασης. Ο Μπράιαν Κιντς, ειδικός σε ζητήματα παραβίασης λογισμικού της Fico αποκαλύπτει τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν οι συναλλασσόμενοι.

1. Οι δράστες συνηθίζουν να τοποθετούν στο μηχάνημα ειδικές συσκευές που δεσμεύουν τα μετρητά ή και τις κάρτες και άλλες συσκευές που μπορούν να «αναγνώσουν» τους αριθμούς PIN. Αυτές οι συσκευές είναι τόσο καλά «κρυμμένες» επάνω στα μηχανήματα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή πριν χρησιμοποιήσετε ένα ΑΤΜ.

Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM
Οι απατεώνες εφαρμόζουν πάνω στα ΑΤΜ ειδικές συσκευές - «κλέφτες» που υποκλέπτουν τις πληροφορίες της κάρτας. Αυτές οι συσκευές τοποθετούνται πάνω την επιφάνεια των μηχανημάτων.

2. Αν η θυρίδα στην οποία μπαίνει η κάρτα, είναι αρκετά ογκώδης, είναι πολύ πιθανό αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι έχουν έχουν εφαρμόσει πάνω στο μηχάνημα κάποιον «κλέφτη». «Κλέφτης» είναι ένα εργαλείο που τοποθετείται στην θυρίδα της κάρτας και όταν μια κάρτα εισαχθεί στο ΑΤΜ, αντιγράφει τις πληροφορίες της. Οι ειδικοί καλούν τους χρήστες να ελέγχουν την εμφάνιση του μηχανήματος πριν χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους.

Ψεύτικη πρόσοψη μηχανήματος: Το κανονικό ΑΤΜ είναι καλυμμένο με μια ψεύτικη πρόσοψη μέσα στην οποία υπάρχουν τα εργαλεία που θα παρακρατήσουν την κάρτα.
Ψεύτικη πρόσοψη μηχανήματος: Το κανονικό ΑΤΜ είναι καλυμμένο με μια ψεύτικη πρόσοψη μέσα στην οποία υπάρχουν τα εργαλεία που θα παρακρατήσουν την κάρτα.

3. Αν η θυρίδα της κάρτας κουνιέται ή εμφανίζεται μπλοκαρισμένη, αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εργαλείο το οποίο θα κρατήσει την κάρτα. Το ΑΤΜ θα συνεχίσει να ζητά να συμπληρώσετε το PIN σας καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διαβάσει την κάρτα. Οι απατεώνες θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι το ΑΤΜ έχει χαλάσει και «κατάπιε» την κάρτα σας, προκειμένου να απομακρυνθείτε, θεωρώντας ότι βρίσκεται ασφαλισμένη μέσα στο μηχάνημα. Ομως όταν φύγετε οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.

Ειδικα εργαλεία που παρακρατούν την κάρτα αφήνοντας σας να νομίζετε ότι την έχει παρακρατήσει το ΑΤΜ. Οταν απομακρυνθείτε, οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.
Ειδικα εργαλεία που παρακρατούν την κάρτα αφήνοντας σας να νομίζετε ότι την έχει παρακρατήσει το ΑΤΜ. Οταν απομακρυνθείτε, οι επιτήδειοι θα επιστρέψουν, θα αφαιρέσουν το ειδικό εργαλείο και θα πάρουν την κάρτα σας.

4. Αν το πληκτρολόγιο το οποίο χρησιμοποιείτε για να δώσετε το PIN σας εμφανίζεται να είναι χαλαρό, να κουνιέται, ή να είναι αρκετά παχύ και να εξέχει από το υπόλοιπο μηχάνημα, ή ακόμη και τα πλήκτρα του να είναι μαλακά σαν σφουγγάρι, τότε θεωρείται σίγουρο ότι είναι ψεύτικο. Τοποθετήθηκε πάνω από το κανονικό πληκτρολόγιο για να κλέψει το PIN σας. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα ψεύτικα πληκτρολόγια είναι συνδεδεμένα με WiFi προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να καταγράφεται το νούμερο και να χρησιμοποιηθεί αργότερα από τους απατεώνες.

Πως να γλιτώσετε τις κάρτες σας από κλοπή στο ATM - εικόνα 4

5. Οι ειδικοί σας καλούν να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι συμβαίνει γύρω από το ATM και πίσω από την πλάτη σας. Μην δεχθείτε βοήθεια από εκ πρώτης όψεως καλοκάγαθους και ευγενικούς αγνώστους και συγκεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε στο μηχάνημα χωρίς να αποσπασθεί η προσοχή σας από κάτι που μπορεί να συμβεί πίσω από την πλάτη σας. Συνήθως οι απατεώνες λειτουργούν σε ομάδες και ενδεχομένως κάποιος να προσπαθήσει να σας αποσπάσει την προσοχή προκειμένου κάποιος άλλος να σας πάρει την κάρτα. Αν πλησιάζοντας στο ΑΤΜ διαπιστώσετε ότι γύρω του κυκλοφορούν ασκόπως αρκετοί άνθρωποι, χωρίς να φαίνεται ότι πρόθεσή τους είναι να το χρησιμοποιήσουν, καλύτερα να απομακρυνθείτε και να πάτε σε άλλο μηχάνημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΜ 06 Οκτ 2020 | 10:54

Πάτρα: Φθορές από αγνώστους σε τράπεζες και σε υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Οι δράστες προκάλεσαν φθορές στις προσόψεις δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η DW 22 Σεπ 2020 | 18:27

Φάκελοι FinCen: Πώς ο γαμπρός του Ερντογάν "βοήθησε" τη βιομηχανία πορνό

Σκιερές συναλλαγές καταγράφουν οι φάκελοι FinCen και με τον κλάδο της πορνογραφίας, μέσω της Aktif Bank. Ποια η εμπλοκή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Κρήτη: Έστησαν παράνομο κτηνιατρείο και παρίσταναν τους… κτηνιάτρους

Οι αλλοδαποί παρίσταναν τους κτηνίατρους χωρίς όμως τελικά … να είναι.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ 22 Οκτ 2020 | 12:48

Δίκη Χρυσής Αυγής- Ιστορική απόφαση: Οριστικά στη φυλακή Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και Σια

Αρχισε η ανακοίνωση της απόφασης για το ποιοι θα οδηγηθούν στις φυλακές.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 22 Οκτ 2020 | 12:03

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πότε ξεκινά και ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως και η συνταγογράφηση έχει αρχίσει.

ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ 22 Οκτ 2020 | 12:02

Προσοχή: Ανάκληση πολύ γνωστής σοκολάτας γάλακτος από τον ΕΦΕΤ- Γιατί αποσύρθηκε το προϊόν

Οι αλλεργικοί στα φυστίκια πρέπει να μη την καταναλώσουν προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ για την σοκολάτα γάλακτος Max Perry

"ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ" 22 Οκτ 2020 | 11:29

Εκκληση του Ιατρικού Συλλόγου: Τηρήστε αυστηρά τα μέτρα

Ο ΠΙΣ απευθυνει έκκληση να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 22 Οκτ 2020 | 10:57

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Κοινό μυστικό τα... υπόγεια πάρτι σε καταστήματα

Το πάρτι των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη έγινε με μάσκες και αποστάσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Οκτ 2020 | 10:42

Θεσσαλονίκη: Με ντουντούκα η αστυνομία έδιωξε 300 νέους από μεταμεσονύκτια "μάζωξη" [εικόνες]

Αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν από τον πεζόδρομο.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 22 Οκτ 2020 | 10:26

Ρόδος - 40χρονος πολιορκούσε 12χρονη: "Σε βλέπω στον δρόμο και με..."

Ο κατηγορούμενος έδειχνε και τα γεννητικά του όργανα.

ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 22 Οκτ 2020 | 09:41

Κορονοϊός-Δημόπουλος: Μπορεί να διπλασιαστούν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Ενδέχεται μέσα στις επόμενες 5-7 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού να διπλασιαστεί.

ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 22 Οκτ 2020 | 09:36

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Γυναίκα σε απόγνωση σκαρφαλώνει σε δέντρο για να σωθεί [βίντεο - εικόνες]

Η περιοχή Καρτερός στο Ηράκλειο Κρήτης βούλιαξε στη λάσπη. Η καταστροφή είναι βιβλική.