Πώς χάνονται 6.000.000 € για το μεταναστευτικό

Για απώλεια ή τουλάχιστον καθυστέρηση της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 6.000.000 ευρώ καταγγέλλει η ΕΛ.ΑΣ. την πρώτην υπουργό Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Πώς χάνονται 6.000.000 € για το μεταναστευτικό

Σε απώλεια ή τουλάχιστον καθυστέρηση της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΛ.ΑΣ., με 6.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν οδηγήσει οι παλινωδίες, η έλλειψη συντονισμού και οι καθυστερήσεις της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, όπως καταγγέλλουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ..

Βολές κατά Τ. Χριστοδουλοπούλου

Για την έκτακτη οικονομική βοήθεια, που αφορούσε τις δράσεις διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, το αρμόδιο υπουργείο και η αστυνομία είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα και αναλυτικά το αίτημα για εκταμίευση μέρους των χρημάτων, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους «φρέναρε», αποφασίζοντας την ενιαία υποβολή αιτήματος σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Κομισιόν. Πριν από μερικές ημέρες, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης και ΕΛ.ΑΣ., ενημερώθηκαν από το συγκεκριμένο υπουργείο ότι θα έπρεπε να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση - αίτημα προς τις Βρυξέλλες. Αυτή η «αναθεώρηση τακτικής» σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έκανε τους αρμόδιους αξιωματούχους της Κατεχάκη να... τρέξουν προκειμένου να υποβάλλουν απευθείας το αίτημά τους στην Επιτροπή, κάτι που έγινε πριν από μερικές ώρες.

Ερωτώμενοι αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία ισχυρίζονται ότι καθυστέρησε να υποβάλλει αίτημα προσδοκώντας σε βοήθεια από τον Frontex, ενώ το προηγούμενο αίτημά της αφορούσε χρηματοδότηση δράσεων στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο, το οποίο δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανεξάρτητα για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση του αιτήματος σχετικά με την έκτακτη οικονομική βοήθεια, δείγμα αυτή της κωλυσιεργίας, είναι πως η Κομισιόν έχει κάνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα που ήδη υπέβαλε το Λιμενικό Σώμα για έκτακτη χρηματοδότησή του με 2.800.000 εκατ. ευρώ, ενώ προέγκριση έχει αποσπάσει και αίτημα χρηματοδότησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με 2.700.000 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι χθες μετά από διμερείς επαφές του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη και στελεχών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με το Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τον οργανισμό, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν κατά βάση την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του έτους 2016.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με το θέμα, υποστήριξε ότι αν η Κομισιόν κάνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα, τα χρήματα που θα δοθούν, θα καλύψουν το κόστος για την μετακίνηση, στα σημεία εισόδου, σημαντικού αριθμού αστυνομικών που θα αναλάβουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων καθώς και την προμήθεια συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν έμφαση στην γρήγορη καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις από την πολυήμερη παραμονή και να αποσυμφορηθούν τα νησιά με συχνότερα δρομολόγια πλοίων. Γι αυτή την επιτάχυνση των διαδικασιών, ταυτόχρονα με την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος του παράτυπου μετανάστη, θα γίνεται παράλληλα ταυτοποίησή του, έτσι ώστε όταν ο Εισαγγελέας παραιτείται της ποινικής διώξεως να είναι έτοιμο το υπηρεσιακό έγγραφο αναστολής απέλασης.

Κριτική στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κριτική στην Ελλάδα για τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών ασκεί σε επιστολή της προς την ΕΛ.ΑΣ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, στενός συνεργάτης του Έλληνα Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου απηύθυνε ερώτημα προς τις ελληνικές αρχές ζητώντας τους να αιτιολογήσουν την αναντιστοιχία που διαπιστώνεται ανάμεσα στον αριθμό εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων και τα δακτυλικά αποτυπώματα που καταχωρήθηκαν, το ίδιο διάστημα, στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του εγγράφου, από ένα σύνολο 160.000 παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, έχουν υποβληθεί σε διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και καταχωρηθεί στο Eurodac οι 60.000. Χθες μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν επικριτικά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει εγγράφως στην σχετική επιστολή. Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι ότι ένας αριθμός αλλοδαπών έχουν υποβληθεί σε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων με την παραδοσιακή μέθοδο του μελανιού και επομένως τα στοιχεία τους θα καταχωρηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι η Ελλάδα έχει από το Μάιο ζητήσει από τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) βοήθεια στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης δίχως πάντως ανταπόκριση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 17 Ιαν 2022 | 16:04

Χειροπέδες στους ληστές με τις μάσκες: Σε ποιες υποθέσεις εμπλέκονται οι κακοποιοί με τα καλάσνικοφ [Βίντεο]

Η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε τους ληστές με τις μάσκες - Στην κατοχή τους ολόκληρο οπλοστάσιο με βαρύ πολεμικό οπλισμό.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 100 ΑΤΟΜΑ 16 Ιαν 2022 | 20:57

Συνελήφθησαν 15 άτομα πριν τον αγώνα Απόλλωνα Σμύρνης - Άρη: Είχαν μολότοφ, τσεκούρια και μαχαίρια

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν περιμετρικά του γηπέδου στη Ριζούπολη, κρατώντας λοστούς και πυροσβεστήρες και φορώντας κράνη.

ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:34

Απίστευτη γκάφα της ΕΛΑΣ: Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο για τη δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου - Έμπλεξαν τα... αποτυπώματα

Ο 48χρονος ομογενής από τη Γεωργία δεν είναι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ρώσου αρχιμαφιόζου Σολόνικ και της συντρόφου του πρώην Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ 12 Ιαν 2022 | 14:08

Οικονόμου: Δεν έχουμε κανένα πολεμικό πεδίο στα ΑΕΙ - Αρχίζει η εκπαίδευση των 400 της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η εκπαίδευση των 400 προσληφθέντων αστυνομικών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 11 Ιαν 2022 | 10:44

Μειώθηκαν τα κρούσματα σε αστυνομικούς - Με κορονοϊό 1.537

Σύμφωνα με τη σημερινή αναφορά, 1.537 αστυνομικοί νοσούν με κορονοϊό, από τους οποίους οι 25 νοσηλεύονται.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 3% ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 11 Ιαν 2022 | 07:49

Πάνω από 1.600 αστυνομικοί νοσούν με κορονοϊό - Στην Αττική τα περισσότερα κρούσματα

Συνολικά 1.634 αστυνομικοί νοσούν με κορονοϊό, όπως προκύπτει από την ημερήσια αναφορά του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με τους 27 από αυτούς να νοσηλεύονται.

ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΑΓΥΙΑ 07 Ιαν 2022 | 11:29

Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου στην Πάτρα - Σοκαρισμένοι οι γονείς το κατήγγειλαν στην Αστυνομία.

Όπως αναφέρει η καταγγελία, το παιδί κατέβηκε από την πολυκατοικία που διαμένει με την οικογένειά του για να περιμένει τον πατέρα του να φύγουν για να πάνε μια βόλτα.

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ 20 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 06 Ιαν 2022 | 09:30

Θερίζει η Ομικρον στην ΕΛ.ΑΣ- Εφεραν αστυνομικό από τη Ραφήνα για βάρδια στο ΑΤ Ομονοίας λόγω ελλείψεων

Περίπου 2.200 είναι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελληνική Αστυνομία

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ 05 Ιαν 2022 | 18:49

ΑΠΘ: Βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο "Στέκι του Βιολογικού"

Η κατάληψη σε χώρο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, στο λεγόμενο "Στέκι του Βιολογικού", έληξε μετά απο 34 χρόνια

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΔΑ 05 Ιαν 2022 | 16:40

Θερίζει η Όμικρον στην ΕΛΑΣ: Πάνω από 1.700 ενεργά κρούσματα- Μόλις 20 αστυνομικοί στο νοσοκομείο, λέει ο Θεοδωρικάκος

Πληροφορίες μιλούν για περισσότερα από 1.700 ενεργά κρούσματα στην Αστυνομία

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 18:09

Άγιος Παντελεήμονας: Άντρας κρατάει όμηρο τη σύντροφό του και απειλεί να τινάξει την πολυκατοικία

Ο άνδρας απειλεί να τινάξει την πολυκατοικία κρατώντας φιάλη υγραερίου.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ 01 Ιαν 2022 | 15:06

Μπουρνάζι: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε νυχτερινό μαγαζί - 400 άτομα με μουσική στις 4 το πρωί - Επιστρατεύτηκε διμοιρία ΜΑΤ [Βίντεο]

Υπεύθυνοι καταστήματος στο Μπουρνάζι κλείδωσαν το κατάστημα για να μην μπορέσουν να εισέλθουν οι αστυνομικοί - Πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15 μέρες "λουκέτο"

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 31 Δεκ 2021 | 14:58

ΑΠΘ: Τέλος μετά από 34 χρόνια η κατάληψη στο "Στέκι του Βιολογικού" - Τι εντόπισε η ΕΛΑΣ [Εικόνες]

Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση κατειλημμένου χώρου στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ - Eπιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ τα ξημερώματα υπό άκρα μυστικότητα.