Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

Σε μια καραντίνα…ενδοοικογενειακής βίας παρέμειναν 4 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα εν μέσω κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αόρατα θύματα

"Αόρατα θύματα" είναι σύμφωνα με την έρευνα 6 στα δέκα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Γυναίκες που δεν καταγράφονται ούτε στις στατιστικές της ΕΛ.ΑΣ., ούτε στις γραμμές τηλεφωνικής στήριξης, ούτε στα συμβουλευτικά κέντρα κι όμως ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω κορονοϊού και να φτάνει πλέον το 65,2%.

"Όταν υφίστασαι βία το στρες είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση και να ζητήσεις βοήθεια εκείνη τη στιγμή" τόνισε η Νίκη, θύμα ενδοοικογενειακής βίας που μίλησε κατά διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης περιγράφοντας συναισθηματικά φορτισμένη την εμπειρία της. Σύμφωνα με την έρευνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έγινε σε περισσότερες από 700 γυναίκες, τέσσερα στα 10 θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, έξι στις 10 εργάζονται, 8 στις 10 ανήκουν σε μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Να μην αποποιούμαστε την ευθύνη και να μην θεωρούμε ότι το να βαρέσει κανείς το καμπανάκι και να ζητήσει βοήθεια είναι η ευθύνη μόνο τη γυναίκας. Αφορά και τρίτους. Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος" σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω κορωνοϊού επισήμανε ότι "το βασικό μας μήνυμα αυτή την περίοδο ήταν μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, όμως για κάποιες γυναίκες το μένουμε σπίτι δεν σήμαινε μένουμε ασφαλείς, σήμαινε το εντελώς ανάποδο".

Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα αδικήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία, τα οποία παρουσιάζουν ανοδική τάση μετά το πρώτο lockdown, μία αύξηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν. Τον Ιούλιο ο αριθμός εκτοξεύτηκε στα 611 καταγεγραμμένα περιστατικά. Τον ίδιο μήνα το 2019, ο αριθμός δεν είχε ξεπεράσει τα 493. Και τον Αύγουστο καταγράφηκαν 108 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας περισσότερα σε σχέση με το 2019, ενώ τον Σεπτέμβριο ο αριθμός αυξήθηκε κατά 111.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε συνέχεια της ραγδαίας αύξησης που είχε αρχίσει να καταγράφεται τα τρία τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 είχαν καταγραφεί συνολικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας 3.930 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας. Το 2018 ο αριθμός αυτό αυξήθηκε στις 4.722, ενώ το 2019 εκτοξεύτηκε στις 5.220. Το 2020, εν μέσω κορωνοϊού και lockdown, οι αριθμοί συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο ήδη τα αδικήματα έχουν φτάσει τις 4.105.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μη φοβάστε να μιλήσετε

Να μην φοβούνται να μιλήσουν, καλεί η ΕΛ.ΑΣ. τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που αρκετές φορές προτιμούν την λύση ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος από το να καταγγείλουν επωνύμως περιστατικά. Ενδεικτικός του φόβου, είναι ο αριθμός των καταγγελιών στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, που παρουσιάζει αντιστρόφως ανάλογη πορεία σε σχέση με τα τηλέφωνα που καταγράφηκαν στην γραμμή SOS 15900. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020, η αστυνομία έχει καταγράψει 351 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ένα χρόνο πριν ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 433 καταγεγραμμένα αδικήματα. Και τον Απρίλιο, στην καρδιά του lockdown, είχαν καταγραφεί 337 περιστατικά, 75 λιγότερα συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2019.

"Η βία κατά των γυναικών χρειάζεται, σταθερά και συστηματικά, να μείνει πίσω μας. Σαν ένα παλιό σημάδι πολιτισμικής προϊστορίας, όπως η δουλεία. Εργαζόμαστε γι’ αυτό όλο το χρόνο, κάθε μέρα. Το πιο βασικό, όμως, είναι το σπίτι και το σχολείο. Ώστε με τον καιρό να μην περνάει από το μυαλό αυτό το έγκλημα" δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 12:22

Κορονοϊος: Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Από τα 300 στα 500 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Ιαν 2021 | 10:46

Μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Επιχορήγηση ενοικίου και τον Φεβρουάριο- Παράταση για 2 μήνες στα επιδόματα ανεργίας

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 232 ΚΛΟΠΕΣ 14 Ιαν 2021 | 21:33

Μεγάλο κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων στην Αττική: Πώς τα "έσπαγαν", τα κόλπα και οι "αχυράνθρωποι" - Πάνω από 2 εκατ. ευρώ τα κέρδη [Εικόνες - Βίντεο]

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων στην Αττική. Εξιχνιάστηκαν 232 κλοπές, πάνω από 2 εκατ. ευρώ τα κέρδη

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 14 Ιαν 2021 | 20:44

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτική διαφορά Μητσοτάκη από Τσίπρα - Με αυτό το κριτήριο θα ψηφίσουν οι Ελληνες

Τι πιστεύουν για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, για τον ρόλο της ΕΕ, ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό και ποια είναι τα κριτήρια που θα ψηφίσουν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Ιαν 2021 | 20:00

Πυρ και μανία ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητσοτάκη: Έκανε στροφή 180 μοιρών για τις Πρέσπες - Να ζητήσει συγγνώμη

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 14 Ιαν 2021 | 19:18

Κυριάκος Μητσοτάκης: Eνημερώνει τη Βουλή για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή για την πανδημία

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 14 Ιαν 2021 | 18:40

ΕΛ.ΑΣ: Τι ξεκαθαρίζει για τη συγκέντρωση φοιτητών και τα επεισόδια στην πλατεία Κοραή

Ανακοίνωση για τη σημερινή συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων στην πλατεία Κοραή εξέδωσε η ΓΑΔΑ

«ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» 14 Ιαν 2021 | 18:04

Μητσοτάκης σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Επιτακτική η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 14:27

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Η πρώτη κατάθεση του 52χρονου σταθμάρχη - "Με ακολούθησαν και με χτύπησαν πισώπλατα"

Οι αστυνομικοί έχουν καθαρή εικόνα των δραστών της επίθεσης στον σταθμάρχη από κάμερες ασφαλείας. Θέμα χρόνου η σύλληψή τους.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 14 Ιαν 2021 | 13:50

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους χρυσούς ολυμπιονίκες της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής: "Μας κάνετε υπερήφανους"

Τη μαθητική ομάδα Plaisiobots, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής τον Δεκέμβριο, υποδέχθηκε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.