Ρεκόρ: Πάνω από 2.700 αστυνομικοί έχουν διατεθεί σε «επώνυμους»

Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας υποστήριξε ότι 2.700 αστυνομικοί προστατεύουν «επώνυμους», ωστόσο στην πράξη ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

rekor-panw-apo-2700-astunomikoi-exoun-diatethei-se-epwnumous
SHARE THIS
0
SHARES

Με «μετακομίσεις» αστυνομικού προσωπικού των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ σε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, όταν δεν υπάρχουν... επεισόδια, προτίθεται να αντιμετωπίσει η πολιτική και αστυνομική ηγεσία, τις σοβαρές ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού. Το υπό μελέτη σχέδιο προβλέπει την χρησιμοποίηση αστυνομικών που υπηρετούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες να απασχολούνται παράλληλα σε άλλες, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, όταν δεν έχουν... αντικείμενο εργασίας. Οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών δηλαδή που είχαν προαναγγελθεί από τον τέως υπουργό κ. Γιάννη Πανούση εξετάζεται αν μπορούν να επεκταθούν και σε «συγχωνεύσεις» αρμοδιοτήτων. 

«Έχουμε υπολογίσει ότι γίνονται επεισόδια 50-70 ημέρες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνδρες που τις υπόλοιπες 300 ημέρες του χρόνου απασχολούνται στις υπηρεσίες τους χωρίς να είναι απαραίτητοι. 

Το νούμερο των… προνομιούχων αστυνομικών ξεπερνά κατά πολύ το 2.700, που ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή.

Οι εντάσεις εδώ και αρκετούς μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά στην Αθήνα. Κινούμαστε στο πνεύμα της ήπιας διαχείρισης των επεισοδίων και όχι στο δόγμα της μηδενικής ανοχής. Για παράδειγμα, έχουμε αποσύρει αρκετές κλούβες των ΜΑΤ από το κέντρο της Αθήνας. Αυτό έχει φέρει αποτελέσματα», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο ίδιο πλαίσιο μελετάται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συγχωνευτούν οι ομάδες «ΔΙ.ΑΣ.» και «Δέλτα», χωρίς να δημιουργηθεί επιχειρησιακό κενό σε ακραίες εκδηλώσεις βίας τις οποίες μέχρι σήμερα αναλαμβάνουν οι άνδρες της «Δέλτα». Το σχέδιο, πάντως, του νέου υπουργού κ. Νίκου Τόσκα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συνεχίσει στον τομέα αυτό το πλάνο του κ. Πανούση που προέβλεψε συγχωνεύσεις των μηχανοκίνητων ομάδων.

Πάνω από 2.700 οι αστυνομικοί στους.. VIP

Εκεί, ωστόσο, που θέλει να διαφοροποιηθεί ο κ. Τόσκας είναι στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης ενστόλων σε φυλάξεις vip. Ο προκάτοχός του είχε την πρόθεση να βάλει τέλος στις… στρατιές αστυνομικών σε επωνύμους αλλά δεν τα κατάφερε. Ο κ. Τόσκας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή είπε ότι «2.700 αστυνομικοί είναι ακόμη σε ‘φίρμες’» εκδηλώνοντας τις προθέσεις του. Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι τα 2.700 άτομα που ανέφερε ο υπουργός δίνουν μία τάξη μεγέθους αλλά δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Και αυτό γιατί υπάρχουν ένστολοι που φαίνονται στα χαρτιά ότι υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις αλλά στην πραγματικότητα είναι αποσπασμένοι σε φρουρές vip. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αστυνομία φυλάει περίπου 2.300 στόχους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο καθένας από αυτούς έχει έστω και έναν αστυνομικό επί 24ωρου βάσης σίγουρα το νούμερο των… προνομιούχων αστυνομικών ξεπερνά κατά πολύ το 2.700, που ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή.

Ενδεικτική είναι η δήλωση τμηματάρχη αστυνομικής υπηρεσίας της Γ.Α.Δ.Α.: «Όλοι είναι στη θέση τους. Όταν είχε αναλάβει ο κ. Πανούσης είχα λάβει στα χέρια μου τις μεταθέσεις πολλών ανδρών και έτσι χάρηκα γιατί επιτέλους θα επανδρωνόταν η υπηρεσία στην οποία προΐσταμαι, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Σκεφτείτε ότι δεν μπορώ να βγάλω το βράδυ ούτε περιπολικό. Δεν είδα, ωστόσο, ποτέ κανέναν από τους καινούργιους. Όλοι τους επέστρεψαν με αποσπάσεις στους επισήμους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook