Πώς θα κάνει restart o τουρισμός: Οι χώρες, οι όροι, τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα

"Τα πρωτοκόλλα καταδεικνύουν ότι το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού βασίζεται στην ασφάλεια" τόνισε ο υπουργός Τουρισμού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με στόχο να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τις απώλειες στον τουρισμό λόγω κορονοϊού, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για τη "βίβλο" οδηγιών και παρεμβάσεων που καταρτίστηκε με την συνδρομή των ειδικών επιστημόνων ώστε να θωρακιστούν όλοι όσοι ασχολούνται με την "βαριά βιομηχανία" της χώρας, να τηρηθούν οι συνθήκες υγιεινής, να παραμείνουν ασφαλείς οι επισκέπτες μας, αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν ύποπτα κρούσματα.

Την ίδια στιγμή η χώρα ετοιμάζεται να "σηκώσει" ρολά, αφήνοντας τα πρώτα αεροπλάνα να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 15 Ιουνίου.

Όπως εξήγησε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η Πολιτική Προστασία έκρινε ότι πρέπει πρώτα να ανοίξει το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας και αργότερα τα υπόλοιπα ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε ότι αφορά τους πρώτους επισκέπτες που θα πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος

Ο Χάρης Θεοχάρης αρνήθηκε πάντως να μπει σε λεπτομέρειες για τη λίστα με τις χώρες που θα πάρουν "ελευθέρας".

"Περιμένουμε τη λίστα από τους γιατρούς. Πάνω από όλα η ασφάλεια. Οι γιατροί θα βάλουν τα κριτήρια. Οι γιατροί θα μας πουν ποιες είναι οι χώρες που είναι ασφαλείς" υπογράμμισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα θα είναι έτοιμη και θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν τις 15 Ιουνίου που θα ανοίξει το αεδρόμιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι χώρες που θα μπουν στην πρώτη λίστα θα είναι εκείνες που η πορεία της πανδημίας είχε παρόμοια χαρακτηριστικά και πορεία με την Ελλάδα. Δηλαδή μικρή καμπύλη διασποράς, ελεγχόμενα κρούσματα και θανάτους.

Έτσι στην λίστα με τις οκτώ πρώτες χώρες θα μπορούσαν να είναι η Κύπρος ( 923 κρούσματα και 17 νεκροί), το Ισραήλ (16.690 κρούσματα και 279 νεκροί), η Βουλγαρία (2.372 κρούσματα), (125 νεκροί), Μάλτα (600 κρούσματα), (έξι νεκροί), Β. Μακεδονία (1921 κρούσματα), (ένας νεκρός), Νορβηγία (8.322 κρούσματα), (235 νεκροί), Ουγγαρία (3.678 κρούσματα), (τρείς νεκροί) και Αλβανία (981 κρούσματα), (31 νεκροί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Θεοχάρης μιλώντας χθες στο δελτίο του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι κατά το πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τουριστών, στις 15 Ιουνίου, αλλά και κατά το δεύτερο στάδιο της άρσης μέτρων δηλαδή την πρώτη Ιουλίου, η Γερμανία θα βρίσκεται σε επιδημιολογική κατάσταση τέτοια, που θα μας επιτρέψει να έχουμε ροές

Η πρόβλεψη του έχει μεγάλη σημασία καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους πιο "δυνατούς" πελάτες της χώρας μας τόσο σε αριθμό επισκεπτών, όσο και σε δυναμικότητα.

Επίσης, ευνόητο είναι ότι μέχρι τότε μπορούν να και άλλες χώρες στην λίστα εκείνων που θεωρούνται ασφαλείς και έτσι θα διαθέτουν προνόμια έναντι άλλων.

Σε ότι αφορά τα υγειονομικά προνόμια, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε στη Βουλή ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που τα θεσμοθέτησε και αυτός ακριβώς όπως αποκάλυψε είναι ο λόγος που τα ζήτησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

"Τα πρωτοκόλλα καταδεικνύουν ότι το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού βασίζεται στην ασφάλεια" τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Περιλαμβάνουν αναλυτικότατες πληροφορίες για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, τη λειτουργία κάμπινγκ, τη χρήση πισίνας, οδηγίες για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, αλλά οδηγίες και για τους εργαζομένους σε τουριστικές δομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ άλλων ορίζει ότι κάθε κατάλυμα θα πρέπει να ορίσει συντονιστή για την επίβλεψη της εφαρμογής των πρωτοκόλλων όπως και συντονιστή για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος. Επίσης ότι κάθε τουριστικό κατάλυμα οφείλει να χορηγεί σε κάθε μέλος του προσωπικού επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας και να εξασφαλίζει τη συνεχή επάρκεια των αποθεμάτων. Σε ότι αφορά την καθαριότητα προβλέπεται ενίσχυση των υπηρεσιών υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους . Σχολαστικό καθάρισμα και πολύ καλός αερισμός δωματίου κατά τις ώρες που μεσολαβούν μεταξύ διαμονών. Έλεγχος καλής λειτουργίας πλυντηρίων πιάτων και ρούχων (ως προς τη χρησιμοποιούμενη θερμοκρασία και τη δοσολογία απορρυπαντικών). Επαρκής εξοπλισμός προσωπικού (γάντια, μάσκες, ρόμπα, κλειστά παπούτσια) Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα (σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας χειρουργικής μάσκας, συστήνεται η χρήση πάνινης), γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.

Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν και για τη χρήση τις πισίνας όπου ο μέγιστος συνολικός αριθμός των εισερχομένων δεν θα είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 2,5 m2 επιφανείας νερού.


31 Μαϊ 2020 | 21:41

Στους 176 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Νεκρή 66χρονη στο "Σωτηρία"

Η άτυχη γυναίκα φαίνεται να είχε υποκείμενα νοσήματα.

ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ 31 Μαϊ 2020 | 20:41

Θαύμα: Γυναίκα 100 ετών που είχε κολλήσει κορονοϊό βγήκε από το νοσοκομείο

H νύφη της γυναίκας απέδωσε την ανάρρωση της πεθεράς της στην "πειθαρχία και την υπομονή της".

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 31 Μαϊ 2020 | 20:23

Σε ύφεση η πανδημία στην Ιταλία - 75 νεκροί και 355 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 232.664 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.340 άνθρωποι, ενώ 155.633 είχαν θεραπευτεί.

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 31 Μαϊ 2020 | 18:49
13 ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ 31 Μαϊ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Δύο νέα κρούσματα - Κανένας καταγεγραμμένος θάνατος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.917, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 31 Μαϊ 2020 | 16:58

Σαουδική Αραβία: Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα τεμένη με αυστηρούς κανόνες για τους πιστούς (φωτο)

Με προστατευτική μάσκα και ατομικό στρώμα προσευχής, αποφυγή χειραψίας και τήρηση τουλάχιστον δύο μέτρων απόστασης μεταξύ τους.

2.502.600 ΕΧΟΥΝ ΙΑΘΕΙ 31 Μαϊ 2020 | 16:14

Στα 369.086 έφτασαν τα θύματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

Και περισσότερα από 6.075.070 κρούσματα.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:56

Μια μοναδική Ακρόπολη χωρίς πολύ κόσμο απολαμβάνουν οι Αθηναίοι [εικόνες]

Μια ευκαιρία να απολαύσουμε τα αριστουργήματα της Ακρόπολης με ησυχία και προσήλωση.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:36

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού - Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Μεταξύ άλλων προβλέπονται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου καταστημάτων, η άδεια ειδικού σκοπού, η παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων κ.α.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 14:09

Βουτιές στην πισίνα: Επικίνδυνα τα παιχνίδια από πλαστικό και αφρολέξ - Τι πρέπει να προσέχουμε

Λιγότεροι κολυμβητές, σωστή χλωρίωση, ντους πριν την είσοδο στην πισίνα και σκουφάκι.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 31 Μαϊ 2020 | 13:12

Βρετανία: Πάνω από 2 εκατ. πολίτες βγαίνουν ξανά από το σπίτι, μετά από 10 εβδομάδες καραντίνα

Η βρετανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι ευάλωτοι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους μόλις μία φορά την ημέρα.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 31 Μαϊ 2020 | 12:48

Ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Έτσι θα λειτουργήσουν - Μέτρα και πρόστιμα

Θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης με τον τίτλο "Health First", το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.