Revenge porn: Διαδικτυακός εφιάλτης με δεκάδες θύματα, ακόμη και ανήλικες - Οι "ανώνυμοι" δράστες υπεράνω υποψίας

Ένας διαδικτυακός εφιάλτης που από την έναρξη της πανδημίας έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας, οδηγώντας ενήλικα και ανήλικα θύματα, ακόμα και στην αυτοκτονία.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Revenge porn. Ένας διαδικτυακός εφιάλτης που από την έναρξη της πανδημίας έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας, οδηγώντας ενήλικα και ανήλικα θύματα, ακόμα και στην αυτοκτονία. Γυναίκες και ανήλικα κορίτσια όμηροι της εκδικητικής πορνογραφίας, από πρώην συντρόφους και αγνώστους. Διαπόμπευση με γυμνές φωτογραφίες και ροζ βίντεο σε social media, φανερές ιστοσελίδες και κρυφούς ιστοτόπους.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14-16 ετών, κλήθηκαν στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν ευαίσθητες φωτογραφίες τους βρέθηκαν αναρτημένες σε δημοφιλή ιστοσελίδα revenge porn, ενώ μια 15χρονη μαθήτρια στα Τρίκαλα, έφτασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, όταν ο 20χρονος φίλος της μοίρασε στην… παρέα του μέσω Instagram, ροζ βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούσε.

"Προσπαθούμε να πούμε στο παιδί που έχει πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, πως ότι έχει συμβεί πρέπει να το πει και όχι να το υποστεί", δηλώνει, ο ψυχολόγος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Νάκος, που διαχειρίζεται καθημερινά ανήλικα θύματα τέτοιων υποθέσεων.

Ανώνυμοι δράστες με… "λευκό" ποινικό μητρώο

"…ανταλλάσσω πληρωμένο με πληρωμένο", "ανταλλαγή έχω αρκετές με υλικό", "για Θεσσαλονίκη που μπορώ να βρω τον κωδικό;". Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα αηδιαστικά μηνύματα που ανταλλάσσουν επισκέπτες της παγκόσμιας πλατφόρμας chatpic.org. Πρόκειται για μια από τις βασικές ιστοσελίδες, εκδικητικής πορνογραφίας, που αν και δεν είναι πλέον προσβάσιμη στην χώρα μας, συνεχίζει να κρύβει όπως αποδείχθηκε στα "άδυτα" της πορνογραφικό υλικό ενηλίκων και ανηλίκων από την Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πέρασε λίγες μέρες πριν χειροπέδες σε έναν 23χρονο φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε ότι μοίραζε ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο μέσω λογαριασμού cloud, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του, έπειτα από καταγγελίες, που έκαναν λόγο για μεγάλο όγκο υλικού εκδικητικής πορνογραφίας το οποίο διαμοιραζόταν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέσσερα ανήλικα κορίτσια κλήθηκαν στην Γ.Α.Δ.Α. και σε κατάσταση σοκ επιβεβαίωσαν στις αρχές ότι ήταν εκείνες που απεικονίζονταν, σε ηλικία 15 ετών, στις γυμνές φωτογραφίες που είχαν εντοπίσει τα στελέχη της Δίωξης σε δωμάτιο επικοινωνίας του chatpic. Όπως είπαν στους αστυνομικούς, είχαν στείλει αυτές τις φωτογραφίες σε ερωτικές συνομιλίες που είχαν με φίλους τους μέσω social media. Για την συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και για έναν 28χρονο.

Οι ανώνυμοι δράστες του διαδικτύου, έχουν συνήθως… "λευκό" ποινικό μητρώο και αποκτούν το ευαίσθητο υλικό με δύο τρόπους. Είτε στα πλαίσια κάποιας διαδικτυακής συζήτησης ερωτικού περιεχομένου, είτε μέσα από άλλες σελίδες ή social media. Σε καμία από τις περιπτώσεις τα θύματα δεν έχουν συναινέσει στον διαμοιρασμό του πορνογραφικού υλικού. "Δρουν με το σκεπτικό της εκδίκησης, του ελέγχου, του εκφοβισμού και του εξαναγκασμού. Αποσκοπούν σε χρηματικά ποσά, πληροφορίες, αλλά και στη απόκτηση επιπλέον υλικού", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος Γιώργος Νάκος, περιγράφοντας το προφίλ των δραστών. Σε περίπτωση που πρόκειται για πρώην σύντροφο, ο εκβιασμός γίνεται λόγω απόρριψης, Στα πλαίσια της αντεκδίκησης.

"Για να μειώσουν, να πληγώσουν, να εξευτελίσουν. Έτσι πιστεύουν ότι θα δικαιωθούν για το χωρισμό", σημειώνει ο Γιώργος Νάκος.

Ανήλικοι εγκλωβισμένοι σε "κύκλο θυματοποίησης"

"Είναι σημαντικό οι γονείς να συζητάνε και για τη διαδικτυακή ζωή του παιδιού τους, όχι μόνο πως πέρασε στο σχολείο", αναφέρει ο ψυχολόγος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τονίζοντας τη σημασία της οικογένειας στην πρόληψη υποθέσεων εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων. Σε περίπτωση που το "κακό" έχει γίνει, "οι λεγόμενοι "παρατηρητές" (οικογένεια, φίλοι, σχολείο), πρέπει να προσέχουν να μην μοιράζονται, να μην δείχνουν ξανά το ευαίσθητο υλικό, γιατί έτσι επαναλαμβάνουν τον κύκλο θυματοποίησης".

Ο ψυχολόγος επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση τα θύματα κάθε ηλικίας πρέπει να απευθύνονται στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. "Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και χειριζόμαστε έτσι. Έχουμε εκπαιδευμένο προσωπικό που διαχειρίζεται ατομικά το κάθε περιστατικό για να αποφεύγουμε δευτερογενής θυματοποίηση και κακοποίηση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Νάκος.

Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατέγραφε σχεδόν μια υπόθεση διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκφοβισμού ενηλικών την ημέρα. Αντίστοιχα αποκαρδιωτικά ήταν τα νούμερα για τις υποθέσεις πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, που έφτασαν το ίδιο διάστημα τις 300. Οι αριθμοί δυστυχώς συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια ελάχιστη αύξηση και το 2021, με το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης, να δέχεται διαρκώς καταγγελίες από γονείς για τα ανήλικα παιδιά τους.

Διαδικτυακό ξεγύμνωμα με όρους… μαστροπείας

Κωδικοποιημένο πορνογραφικό υλικό, ανταλλαγές ροζ βίντεο, ευαίσθητες φωτογραφίες με χρηματικό αντίτιμο. Η διαδικτυακή διαπόμπευση στις πλατφόρμες revenge porn, λειτουργεί με όρους… μαστροπείας, με τους χρήστες να δρουν ανενόχλητοι με δικούς τους κανόνες, μοιράζοντας "κλεμμένα" προσωπικά δεδομένα με κάθε λογής τρόπο. Σε αρκετές περιπτώσεις το υλικό και οι πληροφορίες δίνονται επί πληρωμή, σε άλλες υπάρχουν κλειδωμένοι φάκελοι με τους χρήστες να ανταλλάσσουν κωδικούς, ενώ υπάρχει ακόμα και ειδική κατηγορία με φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες να είναι διαθέσιμες για κατέβασμα ή προβολή για μόλις 15 λεπτά πριν τελικά εξαφανιστούν, σβήνοντας έτσι τα διαδικτυακά ίχνη.

"Πρόλαβα να δω τις δικές μου φωτογραφίες και τα ονόματα άλλων δυο κοριτσιών από τα πέντε που υπήρχαν. Πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο και τις ειδοποίησα αργότερα. Θύμωσα πάρα πολύ, ένιωσα μια απίστευτη αηδία γιατί είδα τι συμβαίνει εκεί μέσα, τι έγραφαν και τι ανέβαζαν".

Τα παραπάνω περιέγραψε λίγους μήνες πριν η Σοφία Α., μιλώντας στην ιστοσελίδα koutipandoras.gr. Τον περασμένο Μάϊο, κίνησε τις διαδικασίες για την πρώτη μήνυση σε βάρος της ιστοσελίδας chatpic.org., όταν εντόπισε στην πλατφόρμα ευαίσθητες φωτογραφίες της, που είχε στείλει όταν ήταν 24 ετών σε ερωτική επικοινωνία με φίλο της.

Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν αναμένεται, πριν την Άνοιξη του 2022, στο μεσοδιάστημα όμως η ιστοσελίδα, συνεχίζει να καταστρέφει τις ζωές αρκετών γυναικών, παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικούς μήνες είναι τυπικά αποκλεισμένη στους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της Σοφίας, επισημαίνει, την σημασία που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Είναι σημαντική ιστορία, έχει αυτοκτονήσει κόσμος και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμα και παιδί 15 ετών. Έχουμε την έγνοια να προσέχουμε άτομα για να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους".

Διαπόμπευση 24 δευτερολέπτων στα social media

"Το βίντεο δείχνει την κόρη μου να κάνει... πράξη. Έφτασε στα χέρια μου. Το μοίρασε σε όλα τα παιδιά...". Με αυτά τα λόγια, η μητέρα μίας 15χρονης μαθήτριας στα Τρίκαλα, καταγγέλλει σε τοπικό ραδιόφωνο την διαδικτυακή διαπόμπευση της κόρης της με ερωτικό βίντεο, από τον 20χρονο φίλο της. "Ήθελε να αυτοκτονήσει, ήθελε να βγει στο δρόμο να την πατήσουν τα αμάξια. Έχει κλειστεί μέσα στο σπίτι και δεν πάει σχολείο", ανέφερε σε κατάσταση σοκ, η μητέρα, μιλώντας στον σταθμό "Ζυγός fm".

Σύμφωνα με την μητέρα του κοριτσιού, ο 20χρονος είχε τραβήξει το βίντεο 24 δευτερολέπτων τον περασμένο Μάιο, εν αγνοία της 15χρονης. Τον Οκτώβριο άρχισε να το μοιράζει με μηνύματα σε φίλους του μέσω Instagram, μέχρι που τελικά έφτασε ακόμα και στα χέρια της οικογένειας. "Η μοναδική επιθυμία της οικογένειας της ανήλικης που βρήκε το σθένος δημόσια να γνωστοποιήσει την τραγωδία που βιώνει, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση, στο σπάσιμο της σιωπής των θυμάτων και στην προστασία μελλοντικών θυμάτων", δηλώνει, ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Σαμαρτζής.

Οι γονείς του κοριτσιού απηύθυναν έκκληση στον νεαρό να αποσύρει το βίντεο, εισέπραξαν όμως όπως λένε ύβρεις και έτσι αποφάσισαν να απευθυνθούν στην αστυνομία, που ερευνά την καταγγελία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 19 Ιαν 2022 | 12:51

Ιωάννα Τούνη: Η πρώτη δήλωση του άνδρα που κατονόμασε για τη διαρροή του ροζ βίντεο - "Εχω διασυρθεί, θα δώσω αγώνα"

Με αφορμή τα ονόματα που εμπλέονται στην πολύκροτη υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, επανήλθε στην επικαιρότητα το ροζ βίντεο με την Ιωάννα Τούνη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 18 Ιαν 2022 | 10:10

Ιωάννα Τούνη: Δεύτερη μήνυση κατά της influencer από τον Κατμερτζόγλου για το ροζ βίντεο

Δεύτερη μήνυση υπέβαλε μέσα σε τρεις ημέρες, κατά της Ιωάννας Τούνη, ο Μάκης Κατμερτζόγλου, τον οποίο κατηγορεί η influencer δημόσια πως διέρρευσε το ροζ βίντεο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΝΩΣΤΗ INFLUENCER 18 Ιαν 2022 | 07:32

Νέο ξέσπασμα Τούνη για τον Κατμετζόγλου: "Πάει να βγει από θύτης, θύμα - Με έλεγαν βίζιτα και πορνοστάρ"

Συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεσή της με τον Μάκη Κατμετζόγλου, μετά την ανακοίνωση ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που διέρρευσε το ροζ βίντεο, έδωσε η Ιωάννα Τούνη.

ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ 14 Ιαν 2022 | 20:06

Θεσσαλονίκη: Εκλεψε ροζ βίντεο και φωτογραφίες της συντρόφου του φίλου του και μετά τα ανέβασε στο διαδίκτυο

Ο κατηγορούμενος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πρώην σύντροφο της μηνύτριας και φέρεται πως υπέκλεψε το επίδικο βιντεοληπτικό υλικό

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΡΟΖ ΒΙΝΤΕΟ 12 Ιαν 2022 | 14:41

Στάθης Παναγιωτόπουλος - Αποκάλυψη Λύτρα: Άλλαξε όνομα στο προφίλ του στα site πορνό, δεν διέγραψε τον λογαριασμό

Ο Α. Λύτρας υποστήριξε ότι παρά τον σάλο για δημοσίευση ροζ βίντεο σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος δεν έχει διαγράψει τον λογαριασμό του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ALPHA 04 Ιαν 2022 | 22:45

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Εντοπίστηκαν δύο προφίλ του σε δύο πορνογραφικά σάιτ - Πρόσβαση στα ίχνη του ζητούν οι Αρχές [Βίντεο]

Οι Αρχές έχουν ζητήσει από δύο σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου του εξωτερικού να τους δώσουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ίχνη του Στάθη Παναγιωτόπουλου - Χωρίς SIM το κινητό που παρέδωσε στην ΕΛΑΣ

ΖΩ ΕΝΑ ΣΟΚ 04 Ιαν 2022 | 10:09

Ανχελίτα για τα "ροζ βίντεο" στο Big Brother: "Ντρέπομαι που ένας ανώμαλος δημοσίευσε προσωπικές στιγμές"

Η Ανχελίτα πήρε θέση για το ροζ βίντεο που διέρρευσε με πρωταγωνίστρια την ίδια και τον Παναγιώτη Πέτσα, όσο οι δυο τους ήταν στον τελευταίο κύκλο του Big Brother.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 03 Ιαν 2022 | 18:06

Στάθης Παναγιωτόπουλος: "Ένιωθα μια διέγερση διαβάζοντας τα σχόλια στις αναρτήσεις" - Τι κατέθεσε στους αστυνομικούς

"Αυτή τη στιγμή που το σκέφτομαι πικραίνομαι και ντρέπομαι", υποστήριξε ο Στάθης Παναγιωτόπουλος και ισχυρίζεται ότι το 2019 ζήτησε βοήθεια ψυχιάτρου.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 31 Δεκ 2021 | 14:58

Πάτρα: Συνελήφθη 25χρονος - Ανήρτησε ροζ βίντεο της συντρόφου σε site και το έστειλε στον εργοδότη και τη μητέρα της

Συνελήφθη στην Πάτρα ένας 25χρονος μετά από καταγγελία για ανάρτηση ροζ βίντεο της πρώην συντρόφου του.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ STAR 30 Δεκ 2021 | 23:27

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ροζ βίντεο στον υπολογιστή του εντόπισαν οι Αρχές [Βίντεο]

Ο υπολογιστής του Στάθη Παναγιωτόπουλου άνοιξε και οι Αρχές εντόπισαν ροζ βίντεο που αυτή τη στιγμή εξετάζονται καρέ καρέ.

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ STAR 30 Δεκ 2021 | 19:50

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η αντίδρασή του on camera όταν δημοσιογράφος τον κυνηγούσε ένα ολόκληρο τετράγωνο [Βίντεο]

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος έβγαλε βόλτα τον σκύλο του περίπου στις 10 το πρωί, χωρίς τη σύζυγό του αυτή τη φορά

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ" 30 Δεκ 2021 | 11:55

Ξεσπάει η 30χρονη που κατήγγειλε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο: Έχω κρίσεις πανικού - Είναι αμετανόητος και αγνώμων

Τι λέει η πρώτη γυναίκα που στράφηκε νομικά κατά του Στάθη Παναγιωτόπουλου, για την ανάρτηση, εν αγνοία της, ροζ βίντεο στο διαδίκτυο.

«4 ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ 300 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ» 29 Δεκ 2021 | 16:45

Στάθης Παναγιωτόπουλος: "Πού βρήκε 30.000 ευρώ για εγγύηση;" - Ξεσπάει η πρώην σύντροφός του τώρα που έμεινε ελεύθερος

"Με στενοχωρεί ότι η δικιά μου περίπτωση έχει χαρακτηριστεί απλό πλημμέλημα", δηλώνει η πρώην σύντροφος του Στάθη Παναγιωτόπουλου