Follow us

Ρόδος: Δεν έγινε σύλληψη γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος αστυνομικός- Ρεκόρ οι καταγγελίες για το δώρο Χριστουγέννων

Πολλές καταγγελίες έγιναν στη Ρόδο, για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, σε μία εποχή που ο τουρισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά. "Δεν ήταν στη συμφωνία" λένε εργοδότες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Περισσότερες από κάθε άλλη φορά ήταν οι καταγγελίες που έγιναν στη Ρόδο, από υπαλλήλους που δεν είδαν το δώρο Χριστουγέννων, στους λογαριασμούς τους. Σε μία περίπτωση μάλιστα, δεν έγινε αυτόφωρη σύλληψη, που προβλέπεται, γιατί δεν υπήρχε επαρκής αστυνομική δύναμη.

Όπως αναφέρει η "Ροδιακή”, σημειώθηκαν 14 καταγγελίες από εργαζόμενους που μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, δεν είδαν στο λογαριασμό τους το δώρο των Χριστουγέννων σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση έγινε καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα του νησιού προκειμένου να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη αστυνομική δύναμη για να συλληφθεί ο εργοδότης.

Σε κάθε περίπτωση, η έξαρση του φαινομένου φέτος προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς πρόκειται μάλλον για σοβαρές περιπτώσεις που δεν υπήρχαν ανάλογες τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σημειώνονται σε μία χρονιά κατά την οποία σχεδόν όλοι οι κλάδοι της επιχειρηματικότητας ευνοήθηκαν λόγω της καλής τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε Επίσης

Από τις περιπτώσεις αυτές ξεχωρίζουν τέσσερις που θεωρούνται ως οι πιο σοβαρές, ενώ υπήρξαν και τηλεφωνήματα στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου όπου και έγιναν οι καταγγελίες ότι τα χρήματα του δώρου δεν εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς, ίσως επειδή οι κάτοχοί τους είχαν διαφορετικές τράπεζες από αυτήν του εργοδότη.

Οι τέσσερις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζο, οι τέσσερις αυτές σοβαρές καταγγελίες αφορούσαν εργοδότες στους τομείς της εστίασης, της συσκευασίας τροφίμων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ) στη Μεσαιωνική Πόλη.

Μάλιστα μία περίπτωση που αφορούσε βιοτεχνία συσκευασίας τροφίμων κατέληξε σε αστυνομικό τμήμα του νησιού όπου η εργαζόμενη κατέθεσε μήνυση.

Για τις υπόλοιπες τρεις δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι και χθες για να εμφανιστούν τα χρήματα στο λογαριασμό αν και οι εργοδότες είπαν προφορικά στους εργαζόμενους ότι δεν θα τους πληρώσουν το δώρο γιατί… δεν προβλέπεται στη συμφωνία που έκαναν.

Διαβάστε Επίσης

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει καμία βαρύτητα καθώς από το νόμο η καταβολή του δώρου είναι υποχρεωτική ακόμα και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος το αρνηθεί.

"Περιμένουμε για να είμαστε νομότυποι ώστε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς στην περιοχή μας έχουμε τέτοια φαινόμενα μετά από μία σεζόν η οποία πήγε πολύ καλά για όλους. Επικαλούνται ορισμένοι κακοί εργοδότες ότι η συμφωνία που έγινε με τους εργαζόμενους ήταν χωρίς το δώρο.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, απαγορεύεται δια νόμου κάθε τέτοια συμφωνία και ακόμα και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί την καταβολή του δώρου θα γίνει οπωσδήποτε η κατάθεσή του στην τράπεζα και όχι στο χέρι με μετρητά. Είναι ένα δικαίωμα του εργαζόμενου που δεν αναιρείται: δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της εργαζόμενης στη βιοτεχνία συσκευασίας τροφίμων, θα κατατεθεί μήνυση που θα κοινοποιηθεί στον εργοδότη της ώστε να πληρωθεί.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις 4 περιπτώσεις, το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου δέχτηκε και άλλα 10 τηλέφωνα για καταγγελίες. Δύο περιπτώσεις από αυτές αφορούσαν ξενοδοχεία, αλλά μετά από συνεννοήσεις που έγιναν το θέμα τακτοποιήθηκε και θα γίνει καταβολή έστω και εκ των υστέρων.

Πάντως το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει από την Τρίτη μετά τις αργίες των εορτών και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κινηθεί και το ΕΚΡ

Διαβάστε Επίσης

Ενώ είναι κακοί επιχειρηματίες, ζητούν προσωπικό

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Εγγλέζος, τόνισε ότι πέρσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ λιγότερες οι καταγγελίες και αφορούσαν για μία ακόμα χρονιά συγκεκριμένους κακούς επιχειρηματίες που συνήθιζαν να μην καταβάλλουν το δώρο. Φέτος όμως οι περιπτώσεις αυξήθηκαν, αν και όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δηλώνουν η σεζόν πήγε πολύ καλά.

"Είναι ορισμένοι που απειλούν τους εργαζόμενούς τους και τους συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και μετά έρχονται στο Εργατικό Κέντρο και μας ζητάνε να κάνουμε προσπάθειες να βρούμε κόσμο για να πάει να δουλέψει στις επιχειρήσεις τους.

Και η ΓΣΕΕ έβγαλε ανακοίνωση, φαίνεται είναι πανελλαδικό το φαινόμενο, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα ας πούμε ότι δεν είχαν τουριστική περίοδο, δεν δούλεψαν οι επιχειρήσεις, αλλά εδώ σε μία περιοχή που οι επιχειρηματίες λένε ότι δούλεψαν πολύ, επιτρέπεται να μην πληρώνουν το προσωπικό τους;” αναρωτήθηκε προσθέτοντας:

"Και δεν μιλάμε για μεγάλα ποσά. Για παράδειγμα, στη βιοτεχνία τροφίμων για την οποία έγινε η καταγγελία, το ποσό ήταν 560 ευρώ ενώ στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ήταν στα 700 με 750 ευρώ”.

Με την ευκαιρία έκανε γνωστό ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν πληρώθηκε και το υπόλοιπο προσωπικό συνολικά 6 άτομα, αλλά οι υπηρεσίες μπορούν να ασχοληθούν μόνο με την περίπτωση κατά την οποία η εργαζόμενη προχώρησε σε καταγγελία.

Αν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν κάνουν το ίδιο, τότε δεν μπορούν να κινηθούν αντίστοιχες διαδικασίες και για εκείνους. Πάντως, η συγκεκριμένη επιχείρηση χρωστά και χρήματα από τον μισθό των εργαζομένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ 01 Φεβ 2023 | 23:59

Αγρίνιο: Εξύβρισε και απείλησε με κατσαβίδι δημοτική υπάλληλο στην κεντρική πλατεία

Οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψη του 46χρονου βρήκαν πάνω του το κατσαβίδι.

ΕΛΑΣ 01 Φεβ 2023 | 20:41

Νέα Σμύρνη: Στα χέρια της Αστυνομίας συμμορία ανηλίκων - Είχαν μαχαιρώσει και κλέψει 15χρονο "φίλο" τους

Είχαν στην κατοχή τους, ακόμα και φωτογραφία σε έντυπη μορφή που απεικονίζεται ο 15χρονος που μαχαίρωσαν και λήστεψαν.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΝΟΥΣ 01 Φεβ 2023 | 14:13

Πώς και γιατί αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί στη δίκη της Greek Mafia - Τι συμβαίνει στην ΕΛ.ΑΣ;

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια μεγάλη, δυσάρεστη έκπληξη, αλλά έχει εξήγηση: Τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ 01 Φεβ 2023 | 09:54

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες σε ΚΤΕΛ Μεσσηνίας: Πήραν τηλέφωνο για βόμβα

Πώς ένας επιβάτης του ΚΤΕλ Μεσσηνίας θεώρησε ότι δύο Αφγανοί μιλούσαν για βόμβες.

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ 31 Ιαν 2023 | 20:57

"Ο γιος του Υπουργού ζήτησε να πάρει τηλέφωνο τον υπασπιστή του πατέρα του"- Νέα στοιχεία από την κατάθεση του Ταξίαρχου

Ο Ταξίαρχος στην κατάθεσή του υποστηρίζει πως αργότερα δέχθηκε τηλέφωνο από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ.

ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 31 Ιαν 2023 | 18:53

Opap Arena: Ξάφριζε αυτοκίνητα έξω από το γήπεδο την ώρα των αγώνων της ΑΕΚ

Μαζί με συνεργό, το τελευταίο τρίμηνο, άνοιγαν το φινιστρίνι της πόρτας με αιχμηρό αντικείμενο και αφαιρούσαν ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.

ΚΑΙ ΣΕ ΜΠΑΛΚΟΝΙ 31 Ιαν 2023 | 11:17

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τους διαρρήκτες στην... ταράτσα

Διαρρήκτες συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω σε ταράτσα στη Θεσσαλονίκη.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 31 Ιαν 2023 | 09:08

Τουλάχιστον 89 νεκροί από την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Πακιστάν [εικόνες]

Συνολικά 221 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν έγινε η έκρηξη σε γεμάτο πιστούς ισλαμικό τέμενος μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Πακιστάν.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 31 Ιαν 2023 | 07:31

Αστυνομικοί ως "υπεύθυνοι ασφαλείας" μαφιόζων: Η "Νταίζη", ο "Θείος Τζο" και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Διασυνδέσεις μελών της GREEK MAFIA με ένα νέο κύκλωμα "ένστολης διαφθοράς" και στόχο την απρόσκοπτη λαθρεμπορία καυσίμων.

ΞΕΣΠΑΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ 31 Ιαν 2023 | 07:22

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο μάτι του κυκλώνα: Η καταγγελία για συγκάλυψη της σύλληψης του γιου του με... 2 χρόνια καθυστέρηση

Φωτιές που δεν θα σβήσουν εύκολα άναψαν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, προκαλώντας ισχυρές δονήσεις και στην πολιτική σκακιέρα.

ΑΥΤΟΦΩΡΟ 30 Ιαν 2023 | 23:42

Συνελήφθη ο Πέτρος Τατσόπουλος μετά από μήνυση- Κρατείται στο ΑΤ Ομόνοιας

Ο Πέτρος Τατσόπουλος συμμετείχε σε εκδήλωση του "Free Thinking Zone" όταν τον συνέλαβε η αστυνομία.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ 30 Ιαν 2023 | 22:23

Νέα Σμύρνη: "Νόμιζα ότι ήταν φίλοι μου, κάναμε παρέα"- Τι υποστηρίζει ο 15χρονος που μαχαίρωσαν ανήλικοι

"Όταν αντέδρασα, με μαχαίρωσαν στο πόδι για να μην τους κυνηγήσω" είπε το θύμα.

ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30 Ιαν 2023 | 21:39

Θεσσαλονίκη: Τον κάρφωσε με αιχμηρό αντικείμενο σε κουρείο

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου προχώρησαν στην προσαγωγή του αλλοδαπού που προκάλεσε τον τραυματισμό.