Ρουπακιώτης: Ναι στον έμμεσο υποχρεωτικό του εμβολιασμού όχι στο πρόστιμο – Μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό

Ο πρώην υπουργος Δικαιοσύνης τοποθετείται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά κατά του προστίμου των 100 ευρώ, καθώς αυτό μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Υπέρ της έμμεσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των πολιτών, "σύμφωνα με τις πάγιες παραδοχές, τα διδάγματα και τις επιταγές παγκοσμίως της ιατρικής επιστήμης", αλλά ενάντια στην επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε όσους άνω των 60 δεν εμβολιαστούν, το οποίο "μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό", τάχθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

"Έμμεση, δεν εννοώ "σε παίρνω, σε στήνω και σου βάζω τη σύριγγα”. Όχι. Είναι κοινή παραδοχή ότι ο καθένας ασκεί δικαίωμα αυτονομίας, αυτοπροσδιορισμού. Μόνο που ασκώντας αυτό το δικαίωμα δεν δικαιούται να βλάψει τον άλλον, τον διπλανό του, τον συνεργάτη του, τον συνάδελφό του στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο δικαστήριο", εξήγησε. "Είναι αντιλήψεις κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα, δεν χρειάζεται να είσαι συνταγματολόγος. Ανοίγεις το άρθρο 5, το άρθρο 25 του Συντάγματος. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας πατάς στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, πατάς και στο ΣτΕ το δικό μας και βλέπεις τι λένε. Ναι μεν υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και αυτονομίας, πλην όμως αν βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, αν προσβάλλεται η δημόσια υγεία κατοχυρωμένη ως μέγιστο αγαθό, τότε η Πολιτεία δικαιούται να παίρνει μέτρα που να επιβάλλουν αυτή την έμμεση υποχρεωτικότητα", διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιβληθεί η έμμεση υποχρεωτικότητα, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος σε θεατρικές παραστάσεις, σε συναυλίες, και σε διάφορες άλλες κοινωνικές δραστηριότητας, ακόμη και η είσοδος στο καφενείο, από τη στιγμή που ένας 80χρονος "ξέρει ότι είναι ευεπίφορος να προβληθεί από τον κορονοϊό" και να "προσβάλλει και τον διπλανό του όταν πάει να παίξει πρέφα μαζί του". Διαφορετικά, έχουν το δικαίωμα όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να κάτσουν στο σπίτι τους.

"Σέβομαι αντιλήψεις συμπολιτών μας για το εμβόλιο, αλλά ταυτόχρονα με τον εν γένει σεβασμό που δημιουργεί έναν ρομαντισμό διαλύεται και ο ιστός της κοινωνικής ύπαρξής μας. Σκεφτείτε να έχετε το παιδί σας στο σχολεία και ο δάσκαλος να μην εμβολιάζεται και να κολλάει. Ή να πηγαίνει ο δικό σας άνθρωπος στο νοσοκομείο και ο γιατρός ή οι νοσηλευτές να μην είναι εμβολιασμένοι. Αυτά είναι κοινή λογική", επεσήμανε.

Διαβάστε Επίσης

"Να τηρείται η ισότητα και η αρχή της αναλογικότητας"

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, για να επιβληθούν τέτοια μέτρα, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. "Να τηρείται η ισότητα και η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή "παίρνω εκείνο που αντιστοιχεί, με αυτό που θέλω να πετύχω”. Να προσδοκώ αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με όσα δέχεται η ιατρική επιστήμη. Με βάση αυτά, η επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ δεν εντάσσεται μέσα σε αυτή την προβληματική της έμμεσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Δεν εντάσσεται γιατί δεν τηρεί την αρχή της ισότητας", τόνισε.

"Τι πάει να πει άνω των 60 και κάτω των 60; Γιατί δεν υπάρχει μια προσδοκία να πειστούν; Εκείνοι που έχουν χρήματα θα πληρώνουν τα 100 ευρώ, άρα δεν πείθονται και δεν εμβολιάζονται. Εκείνοι που δεν έχουν χρήματα θα είναι σε μια περιδίνηση και σε μια καταπίεση από τις αρμόδιες αρχές. Δέστε τι γίνεται με τα πρόστιμα που επιβάλλονται ότι δεν φορά κάποιος κράνος στο δίτροχό του, ή υπερβεί τα όρια ταχύτητας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο ίδιος, "τα 100 ευρώ προσβάλλουν την αρχή της ισότητας. Δεύτερον είναι σε μια αναντιστοιχία. Εάν δεν υπάρχει μια εντονότατη και αξιόπιστη διαπαιδαγώγηση του κοινού, θα έχουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορεί να βγαίνει ο πρωθυπουργός ή ένας υπουργός και να λέει εμείς είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας και ύστερα από 20 ημέρες να λέει ότι επιβάλλουμε την υποχρεωτικότητα".

Μίλησε μάλιστα για αντίφαση που δεν παράγει αξιοπιστία ως προς το κατά πόσο είναι επιβεβλημένος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, λέγοντας πως "όταν βλέπουν άλλες κατηγορίες ή επαγγελματικές ομάδες όπως η αστυνομία που δεν έχουν εμβολιαστεί, σου λένε: "για στάσου. Γιατί να μην εμβολιαστούν εκείνοι και μου επιβάλλεις εμένα τα 100 ευρώ;”".

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, τα 100 ευρώ μπορεί και να κριθούν αντισυνταγματικά, παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και δεν κρίνονται αποτελεσματικά εντασσόμενα στην αρχή της αναλογικότητας. "Δεν είμαι υπέρ αυτού του μέτρου, κατά τ’ άλλα, είμαστε συνάνθρωποι, ο καθένας έχει την ευθύνη για τον εαυτό του και για τον άλλον. Ας ακολουθήσουμε την ιατρική επιστήμη, ας πάρουμε τα μέτρα μας όπως τα έχουμε πάρει για τα παιδιά μας με όλα τα εμβόλια", δήλωσε.

"Εκτός αν μιλάμε για μια ιδιότυπη συμπεριφορά αυτού του υποσυνόλου που λένε ότι "ναι είμαι άνω των 60, θέλω να πεθάνω”. Μπορεί αν υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις νεομαρτύρων. Αλλά σε γενικές γραμμές, κάποιος φταίει που δεν πείστηκαν. Κανένας δεν θέλει να πεθάνει", πρόσθεσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 19 Ιαν 2022 | 11:50

Μάσκες ΚΝ95: Οι έξι οδηγίες για τη χρήση τους - Πώς θα διαλέξουμε τη σωστή, τι πρέπει να αναγράφεται

Τι πρέπει να αναγράφεται στο εξωτερικών των μασκών. Αναλυτικές οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 11:40

Βατόπουλος: Η πανδημία θα τελειώσει όταν όλος ο πληθυσμός έχει ανοσία

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν θα φτάσουμε στην συλλογική ανοσία μόνο με τη νόσηση και τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το εμβόλιο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΥ 19 Ιαν 2022 | 09:58

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση - Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Τι προανήγγειλε ο Πλεύρης

Την παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα που ισχύουν προανήγγειλε ο Θάνος Πλευρης. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών.

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΟΜΙΚΡΟΝ 19 Ιαν 2022 | 09:15

Αρνητικό ρεκόρ στη Γερμανία: 112.323 κρούσματα και 239 θάνατοι απο κορονοϊό σε μια ημέρα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού να γίνει υποχρεωτικός στη Γερμανία, καθώς σαρώνει η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 08:39

Ο Βασιλακόπουλος εξηγεί γιατί δεν χρειάζεται PCR test για να βγούμε από την καραντίνα

Τους λόγους, για τους οποίους δεν συνιστάται διενέργεια PCR test για την έξοδο από την καραντίνα, τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 19 Ιαν 2022 | 08:28

Θετικός στον κορονοϊό ο Αρης Πορτοσάλτε - "Δεν ξέρω πού κόλλησα, ήμουν παντού με μάσκα"

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος μίλησε για την περιπέτεια του.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 07:30

Κορονοϊός - Τζανάκης: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση - Πώς θα συμβιώσουμε με τον ιό

"Η Όμικρον δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Δέλτα, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη", είπε ο καθηγητής κ. Τζανάκης.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 19 Ιαν 2022 | 07:27

Προς παράταση τα μέτρα - Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί - Προβληματισμός για τη μουσική και τα γήπεδα

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει σήμερα και φαίνεται πως αρκετά μέλη της εκτιμούν ότι η παράταση αυτή πρέπει να ισχύσει από μία έως δύο εβδομάδες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 07:05

Αδειες γονέων με παιδιά που νοσούν με κορονοϊό: Τι προβλέπεται για δημοσίους υπαλλήλους και ιδιωτικό τομέα

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες που ρυθμίζουν το ζήτημα παροχής διευκολύνσεων στους γονείς υπαλλήλους του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, των οποίων το ανήλικο παιδί νοσεί από κορονοϊό.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 19 Ιαν 2022 | 06:23

ΕΟΔΥ: Σε 157 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 157 σημεία της χώρας θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, με σκοπό τη διενέργεια δωρεάν rapid test στους πολίτες.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 18 Ιαν 2022 | 22:07