Ρωσία - ΗΠΑ ερίζουν για τον μάγο των bitcoin που συνελήφθη στη Χαλκιδική

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου στη Χαλκιδική, μετά από ανθρωποκυνηγητό και πολύμηνη έρευνα του FBI και των μυστικών υπηρεσιών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρωσία - ΗΠΑ ερίζουν για τον μάγο των bitcoin που συνελήφθη στη Χαλκιδική

«Δράση» στην υπόθεση του 38χρονου Ρώσου «μεγιστάνα» των bitcoins που συνελήφθη στη Χαλκιδική ανέλαβε και η Ρωσία με την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, αλλά και παράλληλο αίτημα έκδοσής του προς τις ελληνικές αρχές.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε έριδα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αφού η κίνηση της Μόσχας έρχεται μετά από την αντίστοιχη των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι έγινε για να μπλοκαριστεί η έκδοση του 38χρονου σε αμερικανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Aλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου στη Χαλκιδική, μετά από ανθρωποκυνηγητό και πολύμηνη έρευνα του FBI και των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ρώσος κατηγορείται ως ένας από τους διαχειριστές της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin BTC-e, μέσω της οποίας με βάση τις αμερικανικές αρχές «ξεπλύθηκαν» πάνω από 4 δισ. δολ. από το 2011 έως και τη σύλληψής του.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Ρωσία

Στις 10 Αυγούστου και ενώ εκκρεμεί η απόφαση των ελληνικών αρχών στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για τον Βίνικ παρεμβαίνει επισήμως πλέον η Ρωσία με τις αρχές να εκδίδουν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 38χρονου ενώ υπέβαλαν και αίτημα έκδοσής του προς τις ελληνικές αρχές.

Οι ρωσικές αρχές σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές κατηγορούν τον Aλεξάντερ Βίνικ για υπόθεση απάτης ύψους 667.250 ρουβλίων (περίπου 10.000 ευρώ) η οποία φέρεται να αφορά σε εμπορική συναλλαγή προϊόντων που κατηγορείται ότι μεσολάβησε ο 38χρονος Ρώσος.

Το αιτιολογικό μεταφράζεται ως νομική κίνηση των ρωσικών αρχών, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στοχεύει να «μπλοκάρει» την έκδοσή του 38χρονου στις ΗΠΑ.

Στην εισαγγελία Εφετών

Σήμερα ο 38χρονος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να του κοινοποιηθεί επισήμως το αίτημα που υποβλήθηκε από τη Ρωσία και για να λάβει γνώση των κατηγοριών που του αποδίδονται για την υπόθεση της απάτης. Σύμφωνα με τη συνήγορό του ο Ρώσος ανέφερε στις εισαγγελικές αρχές ότι συμφωνεί να εκδοθεί στη Ρωσία αλλά αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι ρωσικές αρχές.

Ο 38χρονος Ρώσος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του στις 25 Ιουλίου 2017 στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται να εξεταστεί σε δημόσιο ακροατήριο το αίτημα έκδοσης που έχει υποβληθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και το αντίστοιχο των ρωσικών αρχών.Την τελική απόφαση θα λάβει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο από τις ΗΠΑ

Οι αρχές των ΗΠΑ τον χαρακτηρίζουν ως ένα από τα αρχηγικά μέλη οργάνωσης που διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγών ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, η οποία μετά τη σύλληψη του 38χρονου είναι πεσμένη καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoins πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο 38χρονος Ρώσος κατέληξε μεγάλο μέρος των «κλοπιμαίων» που αφαιρέθηκαν από την Mt. Gox, η οποία ως το 2014 διαχειριζόταν το 70% του όγκου των συναλλαγών bitocoin παγκοσμίως αλλά μετά την επίθεση που δέχτηκε κήρυξε πτώχευση.Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «τα παράνομα έσοδα προέρχονται από αρκετές περιπτώσεις ηλεκτρονικής πειρατείας υψηλού επιπέδου, συστημάτων καταβολής λύτρων, οργανισμών διακίνησης ναρκωτικών και φορολογικών συστημάτων».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας μετά τη σύλληψή του

«Κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:
α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin
».

Πάντως σε δηλώσεις του στη ρωσική rt.com o 38χρονος αρνείται καθε κατηγορία που του αποδίδονται από τις ΗΠΑ. Φέρεται να δηλώνει ότι «ανακάλυψε τις κατηγορίες ένα μήνα μετά τη σύλληψή του» ενώ αναφέρει ότι εργάστηκε για την πλατφόρμα BTC-e ασκώντας νόμιμα τα καθήκοντα που είχε αναλάβει. Στο ίδιο δημοσίευμα η σύζυγός του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ τον «για τις γνώσεις και τις ικανότητες του» και χαρακτηρίζει περίεργο «ένας Ρώσος πολίτης να δικαστεί στην Αμερική για κάποιο λόγο». Οπως λέει η ίδια οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να τον έχουν ζητήσει από τη Ρωσία και όχι από την Ελλάδα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΧΑΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ 19 Ιαν 2021 | 07:04

Ντόναλντ Τραμπ: Εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο με τη δημοτικότητά του σε ιστορικό χαμηλό

Το τέλος της προεδρικής θητείας Τραμπ που δίχασε βαθιά τις ΗΠΑ. Ιστορικό χαμηλό στη δημοτικότητά του.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Ιαν 2021 | 00:03

Το "αντίο" της Μελάνια Τραμπ στον αμερικανικό λαό - "Η βία δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη" [Βίντεο]

Η Μελάνια Τραμπ απηύθυνε... διάγγελμα στους Αμερικανούς για να τους αποχαιρετήσει - "Να παθιάζεστε με ό,τι κάνετε αλλά..."

ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 18 Ιαν 2021 | 21:35

Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία: Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως και 12 μίλια

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 17:51

ΗΠΑ - Συναγερμός στο Καπιτώλιο: Σφραγίστηκε το κτίριο λόγω "εξωτερικής απειλής" - Πού ξέσπασε φωτιά

Σφραγίστηκε το Καπιτώλιο στις ΗΠΑ έπειτα από πυρκαγιά που σημειώθηκε κοντά στο κτίριο

«ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ» 18 Ιαν 2021 | 17:23

"EDDIE’S ODYSSEY": Εντυπωσιακή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ με πραγματικά πυρά [Βίντεο-Εικόνες]

Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την ονομασία "EDDIE’S ODYSSEY" και στόχο την επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ 18 Ιαν 2021 | 16:38

ΗΠΑ: Φρούριο η Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν [Εικόνες]

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Ιαν 2021 | 09:49

Κορονοϊός: Επαναστατικό rapid test ανιχνεύει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

Το rapid test μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να προβλέψει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο από κορονοϊό.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 18 Ιαν 2021 | 07:38

Ναβάλνι: Άμεση απελευθέρωση ζήτησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν και ο Μάικ Πομπέο

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι που συνελήφθη μόλις επέστρεψε στη Ρωσία.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 17 Ιαν 2021 | 20:44

Αμετανόητος ο Πούτιν: Συνελήφθη ο Ναβάλνι μόλις προσγειώθηκε στην Ρωσία [εικόνες]

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Μπαράζ συλλήψεων υποστηρικτών του. Εντονη αντίδραση από ΕΕ και ΗΠΑ.

17 Ιαν 2021 | 15:45

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Φοίνιξ - Πυροβολισμοί με πολλούς τραυματίες

Αρκετοί τραυματίες εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2021 | 10:50

ΗΠΑ: Τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν μόλις ορκιστεί πρόεδρος

Σειρά διαταγμάτων θα υπογράψει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 17 Ιαν 2021 | 10:12

Επιστρέφει στη Ρωσία ο Ναβάλνι - Ετοιμάζεται να τον συλλάβει ο Πούτιν

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ρωσία παρά την απειλή για σύλληψή του.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 17 Ιαν 2021 | 08:26

Ορκομωσία Μπάιντεν: Συνελήφθη άνδρας κοντά στο Καπιτώλιο με όπλο και 500 σφαίρες

Οπλισμένος άνδρας συνελήφθη σε σημείο ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο.