Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα

323 π.Χ. - Μέγας Αλέξανδρος, Έλληνας βασιλιάς των Μακεδόνων, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, και Φαραώ της Αιγύπτου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα

Ο λαϊκός θρύλος θέλει τη γοργόνα να ρωτά αν ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος. Για πολλούς αιώνες ο στρατηλάτης έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιστημονικών και άλλων συζητήσεων και αμφισβητήσεων σχετικά με το θάνατο αλλά και την τοποθεσία στην οποία ενταφιάστηκε. Ήταν θάνατος από ασθένεια ή δολοφονία;

Ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 32 ετών το 323 π.Χ στη Βαβυλώνα. Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Διόδωρο όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξανδρος ήπιε άκρατον οίνο σε ένα συμπόσιο και λίγο μετά ασθένησε. Ο Πτολεμαίος έγραψε ότι επέστρεψε από το συμπόσιο και αμέσως μετά ανέβασε υψηλό πυρετό, είχε πόνους και σοβαρή μυϊκή αδυναμία και μέσα σε 12 μέρες οδηγήθηκε σε παραλυτική κατάσταση. Δε μιλούσε και δε μπορούσε να κινηθεί ενώ αποχαιρέτησε τα στρατεύματά του με μια κίνηση των βλεφάρων και άφησε την τελευταία του πνοή.

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα
Ο Μέγας Αλέξανδρος καταβάλλει Πέρση ιππέα.

Τα ιατρικά σενάρια για το θάνατό του για μια σταδιακή επιβάρυνση της υγείας του που εκδηλώθηκε μετά από χρόνιες καταπονήσεις σε εκστρατείες, τραύματα μαχών, κακή διαβίωση και διατροφή. Μιλούν για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και για το κλίμα της Βαβυλώνας που ευνοούσε τις θανατηφόρες ασθένειες της εποχής όπως η ελονοσία και τύφος. Μιλούν ακόμα και για την ταραγμένη του προσωπικότητα, την υποτιθέμενη κατάθλιψη από την οποία υπέφερε, όπως και για την λύπη εξαιτίας του θανάτου του συντρόφου του Ηφαιστίωνα.

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα - εικόνα 2

Όταν πέθανε είχε ήδη κατακτήσει όλες τις χώρες του τότε γνωστού κόσμου, φθάνοντας μέχρι και τα βορειοδυτικά σύνορα της Ινδίας. Ο συγγραφέας Πολ Ντόχερι έγραψε για το τελευταίο κομμάτι της ζωής του και ανέλυσε την ξεχωριστή αυτή ιστορική μορφή που επέτυχε το ακατόρθωτο και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία. Ο Μεγάλος Κατακτητής προβάλλει εδώ ως ένα άλυτο αίνιγμα: ο άνθρωπος που ήθελε να είναι θεός, ο Έλληνας που ήθελε να είναι Πέρσης, ο υπέρμαχος της ελευθερίας που ωστόσο πέρασε σχεδόν όλη τη σύντομη ζωή του καταπατώντας την ελευθερία των άλλων, ο συμπονετικός φίλος και βασιλιάς που όμως δεν δίστασε να ισοπεδώσει την αρχαία πόλη της Τύρου.

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα - εικόνα 3

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, ο Ντόχερτι εξετάζει τις συνθήκες που επικρατούσαν κυρίως τον τελευταίο χρόνο του βίου του ερευνώντας όσα στοιχεία υπάρχουν, σε μια απόπειρα να εξιχνιάσει τον μυστηριώδη θάνατο του Μεγάλου Στρατηλάτη. Οι θεωρίες που έχουν επικρατήσει είναι ότι ο Αλέξανδρος πέθανε είτε από υπερβολική δόση αλκοόλ ή ότι προσβλήθηκε από οξύτατη μορφή ελονοσίας. Μήπως όμως υπήρχαν και κάποιοι άλλοι πολύ πιο σκοτεινοί παράγοντες; Πριν μπει στη Βαβυλώνα, είχε λάβει μια προειδοποίηση: ο Ινδός ιερέας Κάλανος του είχε πει πως οι δυο τους σύντομα "θα ξαναϊδωθούν στη Βαβυλώνα". Ο μεγάλος αυτός στρατηλάτης περιστοιχιζόταν από εξαιρετικούς πολεμάρχους. Μήπως αυτοί οι επιθετικοί, βίαιοι και φιλόδοξοι άνδρες στράφηκαν τελικά εναντίον του ίδιου του αρχηγού τους; Μήπως αυτοί πήραν τελικά την απόφαση να κόψουν πρόωρα το νήμα της ζωής αυτού του νεαρού θεού;

Μεγαλέξανδρος και γοργόνα
Μεγαλέξανδρος και γοργόνα

Πρόσφατα οι επιστήμονες μίλησαν για μια άλλη επιδημική ασθένεια από την οποία προσβλήθηκε, τον ιό του Νείλου. Βέβαια η αντικρουόμενη άποψη ισχυρίζεται πως την περίοδο του θανάτου του δεν είχαν καταγραφεί επιδημίες ελονοσίας και πυρετού.

Μια άλλη εκδοχή, εξαιρετικά αγαπητή καθώς καλύπτετεαι από μυστήριο είναι αυτή της δολοφονίας του: ο μεγάλος στρατηλάτης έπεσε θύμα δηλητηρίασης, με πολλαπλές θεωρίες αφ’ ενός σχετικά με το όπλο και αφ’ ετέρου σχετικά με τον δράστη. Ο αργός και επώδυνός του θάνατος αποδίδεται όχι σε ένα από τα γνωστά δηλητήρια της εποχής που ήταν απείρως πιο δραστικά αλλά σε ένα άγνωστο σχετικά δηλητηριώδες φυτό, με την επιστημονική ονομασία Veratrum album, που ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι γνωστό ως λευκός ελλέβορος. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ο Αλέξανδρος ήπιε οίνο που περιείχε το εν λόγω φυτό.

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα - εικόνα 5

Ένας «δημοφιλής ένοχος» σε αυτές τις θεωρίες ήταν ο Αντίπατρος. Στρατηγός του Φιλίππου, βρισκόταν σε δυσμένεια και είχε μόλις αντικατασταθεί από τον Αλέξανδρο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Αντίπατρος χρησιμοποίησε μια άγνωστη αλλά εξαιρετικά θανατηφόρο τοξίνη από τον ποταμό Στύγα. Οι στρατηγοί του Μ. Αλεξάνδρου ήταν πάντα επικίνδυνοι. Λίγα χρόνια νωρίτερα ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν στηρίξει την άρνηση του στρατού να προελάσει προς τον Γάγγη -σε μια ανταρσία που για πολλούς ιστορικούς στάθηκε η αρχή του τέλους του Μεγαλέξανδρου. Όμως υπάρχει και μια ύποπτη σε αυτό το σενάριο θανάτου που θυμίζει ταινία μυστηρίου. Η Ρωξάνη -νεαρή εξωτική καλλονή, την οποία είχε παντρευτεί, πριν την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα και την κόρη του Αρταξέρξη, Παρυσάτιδα.

Ο γάμος του Μ. Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη.
Ο γάμος του Μ. Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη.

Ο θάνατος όσο και η ίδια φυσιογνωμία του μεγάλου στρατηλάτη απασχόλησαν την κοινή γνώμη εμπνέοντας την τόσο ώστε να δημιουργήσει πλειάδα λαϊκών μύθων και θρύλων, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα αποδομούν την ιστορική μορφή του, εμφανίζοντάς τον ως υπερφίαλο, δεισιδαίμονα και άξεστα παρανοϊκό. Ο Δάντης τον είχε τοποθετήσει στην «Θεία Κωμωδία» του στον έβδομο κύκλο της Κόλασης να βασανίζεται σε ένα ποτάμι μαζί με τον Αττίλα.

Μια τόσο σπουδαία μορφή είχε αποκτήσει υπερβατικές διαστάσεις. Αμέτρητα χρονικά, ποιήματα και θεατρικά έργα έχουν πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο όπως και πολλοί πίνακες και μινιατούρες, εμπνευσμένες από πραγματικά ή φανταστικά περιστατικά της ζωής του, έχουν εμφανιστεί από τη Μογγολία ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η κουλτούρα πολλών χωρών επηρεάστηκε από την προσωπικότητα και την στρατηγική του δεινότητα.

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα - εικόνα 7

Ο Τζόναθαν Σουίφτ στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» βάζει τον ομώνυμο ήρωά του να συνομιλεί με το φάντασμα του Αλεξάνδρου. Ο Ρακίνας έγραψε το έργο «Alexandre le Grand», που ανέβηκε στη σκηνή το 1665, ενώ και πλήθος σύγχρονων έργων είναι εμπνευσμένα από τη ζωή του: η τριλογία της Μαίρης Ρενώ «Φωτιά από τον ουρανό», «Ο μικρός Πέρσης» και «Επιτάφιοι αγώνες», το «Cities of the Plain» του Κόρμακ Μακάρθι, η τριλογία «Μέγας Αλέξανδρος» του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, που αποτελείται από τον «Γιο του ονείρου», την «Αμμο του Αμμωνα» και τα «Πέρατα του κόσμου», και τις «Αρετές του πολέμου» του Στίβεν Πρέσσφιλντ.

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα - εικόνα 8

Ας μείνουμε όμως στο θρύλο. Σε αυτόν που αναφέρει πως ο Αλέξανδρος, μετά από πολλές δοκιμασίες, κατάφερε να προσεγγίσει το αθάνατο νερό, την ύπαρξη του οποίου είχε μάθει από σοφούς, όμως η αδερφή του το ήπιε κι έτσι εκείνος την καταράστηκε να γίνει γοργόνα. Από τότε μέχρι και σήμερα, η γοργόνα καθότι αθάνατη, τριγυρίζει στα πέλαγα αναζητώντας τον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 01 Δεκ 2021 | 17:29

Κορονοϊός: Μια ανάσα από τους 700 διασωληνωμένους - 75 θάνατοι και 6.196 νέα κρούσματα

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια στο 1.04 - Από τους 690 διασωληνωμένους 550 είναι ανεμβολίαστοι ι και 140 (20.29%) πλήρως εμβολιασμένοι

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2021 | 12:02

Ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο - Εκτιμήσεις για 6.000 νοσηλείες σε ΜΕΘ μέχρι τις γιορτές

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 67.186 νέα κρούσματα και 446 θανάτους, -τον υψηλότερο αριθμό από τις 18 Φεβρουαρίου.

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 30 Νοε 2021 | 17:32

Κορονοϊός: "Εκτόξευση" με 7.486 νέα κρούσματα - 88 θάνατοι και 664 διασωληνωμένοι

Συνολικά 18.157 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού - Ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι οι 532 από τους ασθενείς σε ΜΕΘ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2021 | 17:36

Κορονοϊός: Ασχημα νέα με 104 θανάτους και 657 διασωληνωμένους - 6.677 τα νέα κρούσματα

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 526 (80.06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19.94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Νοε 2021 | 13:30

Η απάντηση στην "απορία" του Στέφανου Μάνου: Γιατί στην Ελλάδα θρηνούμε περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό

Πώς απάντησε στον Στέφανο Μάνο για τους θανάτους από κορονοϊό ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, με άρθρο του στην Καθημερινή

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Νοε 2021 | 17:24

Κορονοϊός: 82 θάνατοι σήμερα, 5.870 νέα κρούσματα - "Άλμα" στους διασωληνωμένους με 641

Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα - Ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Νοε 2021 | 17:43

Κορονοϊός: Σαρώνει με 86 νεκρούς και 630 διασωληνωμένους - 6.602 νέα κρούσματα

Μεγάλη αύξηση στους θανάτους με 86 νεκρούς και στις διασωληνώσεις με 630 ασθενείς Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 6.602

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2017 26 Νοε 2021 | 17:26

Δίκη "Dr Kontos" - Συνταρακτικός ο πατέρας 17χρονου: Το παιδί μου θα ζούσε αν δεν είχαμε συναντήσει τον ψευτογιατρό

Ο πατέρας του αγοριού, που πέθανε το 2017, κατέθεσε στο δικαστήριο πως είναι πεπεισμένος πως ο γιος του θα ζούσε τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη

ΣΩΘΗΚΑΝ 470.000 ΖΩΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 26 Νοε 2021 | 11:16

Κορονοϊός - ECDC: Τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει 12.175 ανθρώπους άνω των 60 ετών

Οι θάνατοι λόγω Covid-19 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στις ηλικίες άνω των 60 ετών αναφέρεται ότι είναι 11.703.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 15:22

Η Ευρώπη "έσπασε το φράγμα" του 1.5 εκατομμύριου νεκρών από τον κορονοϊό

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία είναι δύο με τρεις φορές υψηλότερος

ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ; 25 Νοε 2021 | 11:55

Η εύλογη απορία του Στέφανου Μάνου: Γιατί πεθαίνουν τόσοι πολλοί στην Ελλάδα από κορονοϊό;

Ο Στέφανος Μάνος παρουσιάζει τα στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ελλάδα πεθαίνουν περισσότεροι από κορονοϊό σε σχέση με άλλες χώρες με περισσότερα κρούσματα

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ 25 Νοε 2021 | 10:59

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα - Ή αλλιώς ένας χρόνος δίχως τον "Θεό της Μπάλας"

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου από τον θάνατο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Νοε 2021 | 17:40

Κορονοϊός: Ανέβηκαν στους 612 οι διασωληνωμένοι - 93 θάνατοι και 7.108 νέα κρούσματα

Αύξηση σε θανάτους και διασωληνώσεις σε σχέση με χθες με 93 νεκρούς και 612 διασωληνωμένους-Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 11.131, αποτελώντας το 24%