
Πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τη δίκη 24 εθελοντών διασωστών που έδρασαν στη Λέσβο την περίοδο των εκρηκτικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή τα χρόνια μετά το 2015.
Μεταξύ αυτών, είναι και η Σάρα Μαρντίνι, η ιστορία της οποίας έγινε ταινία που προβάλλεται από την πλατφόρμα Netflix. Η Μαρντίνι, πρόσφυγας από τη Συρία, μαζί με τους άλλους 23 κατηγορούμενους, αντιμετωπίζει κατηγορίες για "κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων".
Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Σε απάντηση στις κατηγορίες που τους βαραίνουν, οι 24 υποστηρίζουν ότι κατηγορούνται επειδή βοήθησαν συνανθρώπους τους να σωθούν. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν τη δίωξή τους ως "ποινικοποίηση της προσφοράς βοήθειας και της αλληλεγγύης".
Σάρα Μαρντίνι: Πρόσφυγας, εθελόντρια, κατηγορούμενη
Η ιστορία της Σάρα Μαρντίνι και της αδερφής της Γιούσρα έγινε βιβλίο και στη συνέχεια ταινία, με τον τίτλο The Swimmers, η οποία έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο και σήμερα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix.
Η ιστορία των δύο αδελφών ξεκινά το καλοκαίρι 2015. Οι δύο νεαρές κοπέλες, εγκαταλείπουν ως πρόσφυγες της χώρα τους, τη Συρία. Επιβιβάζονται με άλλα 18 άτομα σε μια φουσκωτή βάρκα, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο.

Στο μέσον της διαδρομής, η μηχανή της βάρκας σταματά. Τα δύο κορίτσια, αθλήτριες κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων, βουτούν στο νερό και κολυμπούν επί ώρες, τραβώντας το φουσκωτό ως τις ελληνικές ακτές. Μπόρεσαν έτσι, να σώσουν συμπατριώτες τους που επέβαιναν στην ίδια βάρκα.
Έπειτα από πολλές περιπέτειες που, σε πρώτη φάση, περιλάμβαναν διαμονή στη Μόρια, καταφέρνουν να φτάσουν στη Γερμανία. Η ιστορία τους αρχίζει να γίνεται γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο όταν, το 2016, η μικρότερη σε ηλικία αδερφή, λαμβάνει μέρος, με την ομάδα των προσφύγων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου
Η μεγάλη, η Σάρα που σήμερα είναι κατηγορούμενη, ακολουθεί άλλη πορεία. Το 2018, επιστρέφει στη Λέσβο για να βοηθήσει ανθρώπους που συνεχίζουν να καταφθάνουν με βάρκες στο νησί και για να το πράξει αυτό, συνεργάζεται με τη ΜΚΟ ERCI - Emergency Response Centre International.

Λίγο καιρό αργότερα όμως, συλλαμβάνεται κατηγορούμενη για την δράση της σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν "σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της".
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών".
Αναφορικά με τη μεθοδολογία της δράσης της οργάνωσης, στην ίδια ανακοίνωση, αναφερόταν ότι "οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντας σε κλειστές - κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν - σε χρόνους καθοριστικούς - πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές. Ανάλογες πληροφορίες συνέλλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.)".
Γερμανός δύτης μεταξύ των κατηγορούμενων
Ο Γερμανός δύτης Σον Μπίντερ, που είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, λίγο πριν την έναρξη της υπόθεσης, έκανε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της Λέσβου.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Μπίντερ είχε μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτωντας το ζήτημα της "ποινικοποίησης του εθελοντισμού".
Last month, @sean_binder_ spoke in the European Parliament about the criminalisation of humanitarian workers.
— Grace O'Sullivan MEP (@GraceOSllvn) January 8, 2023
This week he faces trial in Lesbos. Please have a listen to his case here and share - the trial should not even be taking place and we need to #DropTheCharges pic.twitter.com/kd5knTomxx
Στις δηλώσεις του από τη Λέσβο, είπε μεταξύ άλλων ότι "αυτοί που έχουν κάνει την δίωξη έχουν κάνει πολλά λάθη. Φυσικά και θέλουμε να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης. Μέχρι να τελειώσει όλο αυτό υπάρχει μία σκιά από πάνω μας. Αν πάω φυλακή φυσικά θα στενοχωρηθώ για τον εαυτό μου, αλλά το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ποινικοποιείται η προσφορά βοήθειας και προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δίκη σήμερα είναι γι’ αυτό.
Αν είμαστε οι χειρότεροι εγκληματίες όπως ισχυρίζονται, θα ήμασταν ήδη στη φυλακή. Αν είχαν οποιαδήποτε απόδειξη ότι κάναμε κάτι λάθος, θα ήμασταν ήδη στη φυλακή. Το γεγονός ότι αναμένουμε χρόνο με το χρόνο να εκδικαστεί η υπόθεση είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει βάση ως προς τις κατηγορίες. Εγώ, είμαι Ευρωπαίος πολίτης και έχει γίνει γνωστή η υπόθεση αυτή. Υπάρχουν όμως πολλές υποθέσεις που αφορούν πρόσφυγες δεν έχουν γίνει γνωστές και δεν έχουν κάποια υποστήριξη και αυτό είναι τρομακτικό. Αυτό που ζητάμε, είναι να μην εκδιώκεται και συλλαμβάνεται εκείνος που θα βοηθήσει τον συνάνθρωπό του".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr