Follow us

Σάρα Μαρντίνι: Πρόσφυγας, εθελόντρια και τώρα κατηγορούμενη για κατασκοπεία στη Λέσβο, η ηρωίδα του Netflix

Κατηγορούμενη για κατασκοπεία είναι η γυναίκα από τη Συρία που το 2015 έφτασε στη Λέσβο κολυμπώντας. Η ιστορία της έχει γίνει ταινία που προβάλλεται στο Netflix.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Sara Mardini

Πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τη δίκη 24 εθελοντών διασωστών που έδρασαν στη Λέσβο την περίοδο των εκρηκτικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή τα χρόνια μετά το 2015.

Μεταξύ αυτών, είναι και η Σάρα Μαρντίνι, η ιστορία της οποίας έγινε ταινία που προβάλλεται από την πλατφόρμα Netflix. Η Μαρντίνι, πρόσφυγας από τη Συρία, μαζί με τους άλλους 23 κατηγορούμενους, αντιμετωπίζει κατηγορίες για "κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων".

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Σε απάντηση στις κατηγορίες που τους βαραίνουν, οι 24 υποστηρίζουν ότι κατηγορούνται επειδή βοήθησαν συνανθρώπους τους να σωθούν. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν τη δίωξή τους ως "ποινικοποίηση της προσφοράς βοήθειας και της αλληλεγγύης".

Σάρα Μαρντίνι: Πρόσφυγας, εθελόντρια, κατηγορούμενη

Η ιστορία της Σάρα Μαρντίνι και της αδερφής της Γιούσρα έγινε βιβλίο και στη συνέχεια ταινία, με τον τίτλο The Swimmers, η οποία έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο και σήμερα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix.

Η ιστορία των δύο αδελφών ξεκινά το καλοκαίρι 2015. Οι δύο νεαρές κοπέλες, εγκαταλείπουν ως πρόσφυγες της χώρα τους, τη Συρία. Επιβιβάζονται με άλλα 18 άτομα σε μια φουσκωτή βάρκα, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο.

Σάρα Μαρντίνι: Πρόσφυγας, εθελόντρια και τώρα κατηγορούμενη για κατασκοπεία στη Λέσβο, η ηρωίδα του Netflix

Στο μέσον της διαδρομής, η μηχανή της βάρκας σταματά. Τα δύο κορίτσια, αθλήτριες κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων, βουτούν στο νερό και κολυμπούν επί ώρες, τραβώντας το φουσκωτό ως τις ελληνικές ακτές. Μπόρεσαν έτσι, να σώσουν συμπατριώτες τους που επέβαιναν στην ίδια βάρκα.

Έπειτα από πολλές περιπέτειες που, σε πρώτη φάση, περιλάμβαναν διαμονή στη Μόρια, καταφέρνουν να φτάσουν στη Γερμανία. Η ιστορία τους αρχίζει να γίνεται γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο όταν, το 2016, η μικρότερη σε ηλικία αδερφή, λαμβάνει μέρος, με την ομάδα των προσφύγων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου

Η μεγάλη, η Σάρα που σήμερα είναι κατηγορούμενη, ακολουθεί άλλη πορεία. Το 2018, επιστρέφει στη Λέσβο για να βοηθήσει ανθρώπους που συνεχίζουν να καταφθάνουν με βάρκες στο νησί και για να το πράξει αυτό, συνεργάζεται με τη ΜΚΟ ERCI - Emergency Response Centre International.

SARA MARDINI

Λίγο καιρό αργότερα όμως, συλλαμβάνεται κατηγορούμενη για την δράση της σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν "σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της".

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών".

Αναφορικά με τη μεθοδολογία της δράσης της οργάνωσης, στην ίδια ανακοίνωση, αναφερόταν ότι "οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντας σε κλειστές - κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν - σε χρόνους καθοριστικούς - πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές. Ανάλογες πληροφορίες συνέλλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.)".

Γερμανός δύτης μεταξύ των κατηγορούμενων

Ο Γερμανός δύτης Σον Μπίντερ, που είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, λίγο πριν την έναρξη της υπόθεσης, έκανε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της Λέσβου.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μπίντερ είχε μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτωντας το ζήτημα της "ποινικοποίησης του εθελοντισμού".

Στις δηλώσεις του από τη Λέσβο, είπε μεταξύ άλλων ότι "αυτοί που έχουν κάνει την δίωξη έχουν κάνει πολλά λάθη. Φυσικά και θέλουμε να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης. Μέχρι να τελειώσει όλο αυτό υπάρχει μία σκιά από πάνω μας. Αν πάω φυλακή φυσικά θα στενοχωρηθώ για τον εαυτό μου, αλλά το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ποινικοποιείται η προσφορά βοήθειας και προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δίκη σήμερα είναι γι’ αυτό.

Αν είμαστε οι χειρότεροι εγκληματίες όπως ισχυρίζονται, θα ήμασταν ήδη στη φυλακή. Αν είχαν οποιαδήποτε απόδειξη ότι κάναμε κάτι λάθος, θα ήμασταν ήδη στη φυλακή. Το γεγονός ότι αναμένουμε χρόνο με το χρόνο να εκδικαστεί η υπόθεση είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει βάση ως προς τις κατηγορίες. Εγώ, είμαι Ευρωπαίος πολίτης και έχει γίνει γνωστή η υπόθεση αυτή. Υπάρχουν όμως πολλές υποθέσεις που αφορούν πρόσφυγες δεν έχουν γίνει γνωστές και δεν έχουν κάποια υποστήριξη και αυτό είναι τρομακτικό. Αυτό που ζητάμε, είναι να μην εκδιώκεται και συλλαμβάνεται εκείνος που θα βοηθήσει τον συνάνθρωπό του".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ 23 Μαρ 2023 | 12:03

Δίκη για τη δολοφονία Άλκη: "Άκουγα κραυγές πόνου" - Σοκάρει η κατάθεση του 20χρονου που κατάφερε να διαφύγει

Με συγκλονιστικές λεπτομέρειες περιέγραψε ένα από τα άτομα που βρίσκονταν στην παρέα του Άλκη πώς κατάφερε να γλιτώσει. "Αυτοί που μας επιτέθηκαν ήθελαν να βρουν Αρειανούς για να τους σκοτώσουν".

ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ 23 Μαρ 2023 | 07:41

Άλκης Καμπανός: Ολοκληρώνεται η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη - Καταθέτει φίλος του 19χρονου

Κλείνει σήμερα ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των 12 για τη δολοφονία του 19χρονου 'Αλκη Καμπανού.

ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 22 Μαρ 2023 | 11:14

Το πολυτελές δείπνο του Παπακαλιάτη με τον Σαράντος του Netflix για το "Maestro" - Με Μενούνος και Βαρντάλος [εικόνες]

Το "Maestro", η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της φετινής σεζόν, ξεκίνησε το παγκόσμιο ταξίδι του, μέσα από το Netflix και... σαρώνει!

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ 21 Μαρ 2023 | 18:51

Δίκη για το Μάτι: "Πέντε λεπτά να είχαμε..." - Ένταση στην αίθουσα με κάτοικο να διακόπτει την κατάθεση του πραγματογνώμονα

Για 11η ημέρα κατέθεσε στη δίκη για το Μάτι ο δικαστικός πραγματογνώμονας επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος - Υπήρχε χρόνος να σωθούν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής αν γινόταν οργανωμένη απομάκρυνση

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ 21 Μαρ 2023 | 12:35

"Ζώα, ζώα!" - Ξέσπασε η μητέρα του Αλκη Καμπανού κατά των δολοφόνων στη δίκη

Η μητέρα του Αλκη Καμπανού ξέσπασε μέσα στο δικαστήριο, ενώ κατέθετε η ιατροδικαστής για τα τραύματα του 19χρονου.

ΣΤΟ "ΤΕΤ Α ΤΕΤ" 20 Μαρ 2023 | 19:17

Ξεκάθαρος ο Παπακαλιάτης: "Δεν θα ξανακάνω τηλεόραση"- Γιατί επέλεξε τους Παξούς στο Maestro

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης εξήγησε στον Τάσο Τρύφωνος τα μελλοντικά σχέδιά του, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία του κορονοϊού.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 104 ΝΕΚΡΟΥΣ 20 Μαρ 2023 | 19:03

Δίκη για το Μάτι: Τα εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν καν να πετάξουν - Για 10η μέρα καταθέτει ο πραγματογνώμονας

Η διαφωνία του πραγματογνώμονα με τη συνήγορο υπεράσπισης του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής για το αν μπορούσαν να πετάξουν εναέρια μέσα στο Μάτι.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 20 Μαρ 2023 | 18:44

Σεισμός στην Τουρκία: 104 δισ. δολάρια οι ζημιές- "Αδύνατο για μια χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της" λέει ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτιμά τις ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία σε περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ 20 Μαρ 2023 | 13:01

Συγκλόνισε η ιατροδικαστής στη δίκη του Άλκη: Δεν θα ζούσε ακόμα κι αν η επίθεση γινόταν έξω από νοσοκομείο

Η ιατροδικαστής Λήδα- Καλλιόπη Κοβάτση, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και τα τραύματα που έφεραν οι δύο φίλοι του 19χρονου. "Το κεφάλι του Άλκη φώναζε από μέσα και όχι από έξω", είπε.

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Μαρ 2023 | 12:43

Σαρώνει παγκοσμίως το "Maestro" - Στην πρώτη 10άδα του Netflix η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Αποθεωτικά σχόλια στο Twitter από ξένους χρήστες που παρακολούθησαν στο Netflix το "Maestro" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

20 Μαρ 2023 | 11:49

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: Διάσκεψη διεθνών δωρητών οργανώνει σήμερα η ΕΕ

Περισσότερο από έναν μήνα μετά τον σεισμό, η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές παραμένει απελπιστική.

ΣΤΟ ΜΟΔ 20 Μαρ 2023 | 07:27

Δίκη για δολοφονία Αλκη Καμπανού: Καταθέτει η ιατροδικαστής - Τι είχε δείξει η νεκροψία

Με μία από τις πιο κρίσιμες μαρτυρικές καταθέσεις συνεχίζεται για 15η μέρα στο ΜΟΔ Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού.

ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ NETFLIX 19 Μαρ 2023 | 09:44

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το γράμμα στη Μαρία Καβογιάννη για την παγκόσμια επιτυχία του Maestro [βίντεο]

"Θέλω να σε ευχαριστήσω γι’αυτό που είσαι... το γούρι μου", γράφει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο γράμμα του στη Μαρία Καβογιάννη για το Maestro