
Η Βαρβάκειος αγορά είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί την Σαρακοστή και οι ιχθυέμποροι έχουν απλώσει στους πάγκους τους ψάρια και θαλασσινά σε ελκυστικές τιμές προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό.
Παραδοσιακά, η ψαραγορά της Αθήνας θα ανοίξει και την Κυριακή το βράδι και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Μαρτίου.
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, συμβουλές για την αγορά τους
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, γυαλιστερές και μύδια, όλα υπάρχουν σε αφθονία και οι καταναλωτές θα πρέπει να συγκρίνουν τιμές και να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους.Όσον αφορά στην επιλογή των θαλασσινών, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας μερικά σημαντικά θέματα, ανάλογα με το εκάστοτε προϊόν.
Για τα καλαμάρια, τις σουπιές και τα χταπόδια, θα πρέπει να προσέχετε ώστε να έχουν γυαλιστερή και ελαστική επιφάνεια και τα πόδια τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Επίσης, ελέγξτε ότι έχουν γυαλιστερά και ζωηρά μάτια, χωρίς σημάδια. Η ροζ ή κόκκινη απόχρωση στην επιφάνειά τους, είναι σημάδι αλλοίωσης. Μπορείτε επίσης να τα προμηθευτείτε μερικές ημέρες νωρίτερα και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη.
Οι γαρίδες, οι αστακοί, τα καβούρια και οι καραβίδες, θα πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και τα πόδια τους να είναι καλά κολλημένα στο σώμα τους, ενώ ο θώρακάς τους θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμος και ανθεκτικός και τα μάτια και το χρώμα τους, έντονα και ζωηρά. Αν είναι ζωντανά, θα πρέπει να προσέξουμε να κάνουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια.
Για τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια κ.τ.λ.), εφόσον πωλούνται με το κέλυφος, θα πρέπει να προσέξετε να είναι ζωντανά: ελέγξτε ότι έχουν κλειστά στενά τα όστρακά τους και ότι δεν ανοίγουν εύκολα. Μην επιλέξετε οποιαδήποτε στρείδια εάν το όστρακο είναι ανοικτό και δεν κλείνει εύκολα όταν το αγγίξετε. Το περιεχόμενό τους θα πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και να μυρίζει θάλασσα και η σάρκα τους γερά κολλημένη στο κέλυφος.
Μπορείτε επίσης να βρείτε όστρακα και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κέλυφος, τα οποία συσκευάζονται σε πλαστικές σακούλες. Ελέγξτε αν στη συσκευασία υπάρχει το σχετικό υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από τη μέρα που βγήκε το κέλυφος.



Συμβουλές για τη συντήρηση και το μαγείρεμα
Σε γενικές γραμμές, αν δεν ξέρετε να διακρίνετε τα φρέσκα όστρακα και θαλασσινά, προτιμήστε τα κατεψυγμένα που είναι πιο ασφαλή, ενώ αν τα αγοράσετε φρέσκα, καλό είναι να τα καταναλώσετε σύντομα και να μην τα αφήσετε για πολύ στο ψυγείο. Πρέπει να καταψύχονται μέσα σε ένα 24ωρο από την ώρα που πιάστηκαν.
Τα όστρακα μπορείτε να τα φάτε ωμά με λεμόνι, εκτός και αν δεν τα εμπιστεύεστε ή δε μπορείτε να τα επιλέξετε, οπότε κάντε τα αχνιστά, ψητά ή μαγειρευτά σε μια σάλτσα.
Αν τα μαγειρέψετε, το μυστικό είναι το ελάχιστο, έως καθόλου ψήσιμο. Κατεβάστε τα όστρακα από τη φωτιά, αμέσως μόλις ανοίξει το κέλυφος και αποφύγετε να φάτε το περιεχόμενο των όστρακων που δεν ανοίγουν με το μαγείρεμα.




Στη Βαρβάκειο Αγορά μπορείτε εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά να προμηθευτείτε όλα τα νηστίσιμα του τραπεζιού της καθαράς Δευτέρας, με τον χαλβά και τον ταραμά να πρωταγωνιστούν στους πάγκους των εμπόρων.




Φωτογραφίες: INTIMEnews
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr