Για τις ημερομηνίες κλειδιά της άρσης του απαγορευτικού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση από τα κρούσματα κορονοϊού. "Συνολικά στη χώρα πάντως βλέπουμε αποσυμπίεση", είπε.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. "Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.", τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης.
"Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20", είπε και προσέθεσε ότι στις 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς να ανοίξουν.
Τέλος, δήλωσε ότι είναι "καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση."
Πέτσας: πρώτα θα ανοίξει η εκπαίδευση
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να "ανοίξει" την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή "Καλημέρα", διευκρίνισε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.
Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ξεκινήσει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου. "Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως "ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός".
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν να μη γίνουν εστίες μόλυνσης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr