Δύο παιδιά, ηλικίας 3 και 6 ετών, νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" λόγω επιπλοκών από γρίπη, χωρίς να αντιμετωπίζουν άλλο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το 6χρονο αγόρι είναι διασωληνωμένο, ενώ το 3χρονο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ χωρίς να έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής διασωλήνωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τελευταίες εφημερίες καταγράφεται ραγδαία αύξηση τόσο των προσελεύσεων όσο και των εισαγωγών στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, "Παίδων Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού". Πάνω από 250 παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις εξετάζονται, ενώ περισσότερα από 50 εισάγονται για νοσηλεία, με την αύξηση να ξεπερνά το 30%.
Τζανάκης για γρίπη: Θα έχουμε σίγουρα διψήφιο αριθμό θανάτων εβδομαδιαίως
Για το ενδεχόμενο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να φτάσουν ακόμη και τις 1.200 σε εβδομαδιαία βάση, λόγω της γρίπης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, επισημαίνοντας πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις υγειονομικές αρχές.
"Θα έχουμε και στο περιβάλλον μας πολλά περιστατικά. Αναλογικά με τα περιστατικά, η πίεση στο ΕΣΥ, δεν είναι ανάλογη. Αυτά τα 2.5 εκατ. εμβόλια έχουν καταναλωθεί κι έχουν γίνει κυρίως στους ευάλωτους και γι' αυτό δεν πιέζεται πολύ το σύστημα υγείας. Εβδομαδιαίως έχουμε περίπου 800 εισαγωγές, δεν αποκλείεται να φτάσουμε στις 1.200. Περίπου 150-200 τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι στα Επείγοντα θα έχουν περίπου 20πλάσιες επισκέψεις. Ενδεχομένως θα πιεστούν οι ΜΕΘ", είπε ο καθηγητής.
"Θα έχουμε σίγουρα διψήφιο αριθμό θανάτων εβδομαδιαίως. Ήδη έχουμε περίπου 8, και θα προσεγγίσουμε τους 15, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Ιδιαίτερα οι νέοι που έρχονται με βαριές λοιμώξεις κι επιπλοκές είναι ανεμβολίαστοι. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο προστατευμένοι, αλλά πολλοί εξ αυτών είναι ανεμβολίαστοι" πρόσθεσε.
Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι "στην πρωτεύουσα και τα αστικά κέντρα θα πάει έτσι μέχρι και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, ενώ η περιφέρεια πάει λίγο πιο αργά, περίπου 10 ημέρες αργότερα θα δούμε το peak εκεί".