X

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την ειρηνική πορεία (φωτό)

Ειρηνική η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ενταση στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας.

Γράφει: TheToc team

Ειρηνική ήταν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ωστόσο επεισόδια έγιναν μετά το πέρας της πορείας στα Εξάρχεια από ομάδες κουκουλοφόρων που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι κουκουλοφόροι πυρπόλησαν κάδους απορριμάτων πέταξαν πέτρες και μολότωφ τόσο εναντίον των αστυνομικών, αλλά και των δημοσιογράφων και των τεχνικών που βρίσκονταν στην περιοχή.

Μια ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε σούπερ μάρκετ στην οδό Σπύρου Μερκούρη και έκανε πλιάτσικο.

Αλλοι νεαροί έλυσαν το χειρόφρενο από ένα αυτοκίνητο και το έσπρωξαν προς την πλευρά των αστυνομικών. Το όχημα κατέληξε σε κολόνα στην διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

Η αστυνομία έχει κάνει τουλάχιστον 5 συλλήψεις.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ειρηνική η πορεία

Περίπου 12.000 πολίτες εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην πορεία. Πριν την έναρξη της πορείας για το Πολυτεχνείο, από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Η κορυφή της πορεία με τη σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε λίγο πριν τις 16:30 . στην πρεσβεία, οπου οι νεολαίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν. Την πρεσβεία φυλάσσουν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.

Συνολικά 7.000 άνδρες από διάφορες υπηρεσίες έχουν αναπτυχθεί, ενώ απο χθες βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο.

Το κλίμα φορτίστηκε το πρωι με την ένταση που προκλήθηκε λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να καταθέσει στεφάνι.

Επίσης, επεισόδια είχαν σημειωθεί και την Κυριακή όταν ομάδα αναρχικών επιτέθηκε σε μπλοκ αριστερών αλλά και αναρχικών, καθώς θεώρησαν ότι πρόκειται για μέλη της ΚΝΕ!

Πάντως αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι οι αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία, ενδεχομένως κατευνάσουν τις όποιες διαθέσεις εκδήλωσης εκτεταμένων επεισοδίων, εκτίμηση που μένει να αποδειχθεί.

Την ένταση των μέτρων ασφαλείας επέτεινε η πρόσφατη επιστολή του Νίκου Ρωμανού από τις φυλακές Κορυδαλλού με την οποία γίνεται κάλεσμα για «μαύρο Δεκέμβρη».Ο Νίκος Ρωμανός καλούσε σε ξεσηκωμό γράφοντας: «Προτείνουμε μια εκστρατεία δράσης με το όνομα «Μαύρος Δεκέμβρης», η οποία θα αποτελέσει τον πυροκροτητή για την επανεκκίνηση της αναρχικής εξέγερσης, μέσα και έξω από τις φυλακές».