Follow us

Σε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια λόγω Μέσης Ανατολής: Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα

"Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει όλους. Κλεφτοπόλεμος και αντίποινα, είναι πιθανά να εκδηλωθούν σε όλον τον κόσμο", λέει η ΕΛΑΣ.

Εβρος

Μέτρα ασφαλείας… μεγάλης διάρκειας, τουλάχιστον έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας, προβλέπει το σχέδιο των ελληνικών Αρχών, επιχειρώντας να προλάβει κακόβουλες ενέργειες που σχετίζονται με την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή.

Πρώτιστο μέλημα είναι η θωράκιση των συνόρων της χώρας με ενισχυμένη αστυνόμευση και εντονότερους συνοριακούς ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων που θα θελήσουν να περάσουν στην Ευρώπη για την διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Η έρευνα θα επικεντρώνεται σε άτομα που έχουν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν "μοναχικοί λύκοι" ή σε μικρές ομάδες κρούσης.

Κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ισραηλινοί και ιρανικοί στόχοι, χώροι συγκέντρωσης ατόμων από αντίπαλες πλευρές, επικοινωνίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύνορα θα βρεθούν σε έναν κλοιό ασφαλείας και πληροφοριακής "κάλυψης" μετά την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Το επίπεδο συναγερμού των μέτρων ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένει στο επίπεδο 3, χωρίς να αποκλείεται η αναβάθμισή του, με το προσωπικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Κρατικής Ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, να έχει εντείνει το επιχειρησιακό επίπεδο λήψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας αλλά και το πληροφοριακό δίκτυο για την ανίχνευση τυχόν "θυλάκων" που μπορεί να ενεργοποιηθούν για την εκδήλωση αντιποίνων σε όλον τον κόσμο. Τα μέτρα έχουν επεκταθεί σε μικρότερη κλίμακα σε στόχους που αφορούν άτομα και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τον Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη.

Διαβάστε Επίσης

Αρχικά με διαταγές του το Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ζητά τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας περιμετρικά ισραηλινών στόχων στη Αθήνα και την περιφέρεια, ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας έχει τεθεί η Πρεσβεία του Ισραήλ με την ενίσχυση εμφανών και αθέατων περιπολιών γύρω από αυτή. Η πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επιβάλει τη λήψη μέτρων γύρω από κάθε ισραηλινό και ιρανικό στόχο στη χώρα μας, επισημαίνουν στελέχη της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας.

Ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης και η σχεδόν βέβαιη αύξηση των μεταναστευτικών ροών μετά τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, επιβάλλουν τη λήψη αυστηρών μέτρων σε αυτά, όπως και ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου στο εσωτερικό τους. Οι επικεφαλής υπηρεσιών ασφάλειας έχουν στρέψει το ερευνητικό και πληροφοριακό ενδιαφέρον τους στο εσωτερικό κέντρων φιλοξενίας, επιδιώκοντας καθημερινή αναφορά των κινήσεων ατόμων, που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικές ενέργειες.

Η ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια έχουν θέσει σε διακριτική επιτήρηση σημεία και χώρους συγκέντρωσης ατόμων που προέρχονται από τις αντιμαχόμενες πλευρές, αυξάνοντας και εκεί τις υπάρχουσες επαφές και τους "συνδέσμους" επικοινωνίας. Η προσοχή των ελληνικών αρχών είναι επίσης στραμμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΤikTok, Telegram) όπου σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται στρατολογήσεις και οργανώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις.

Διαβάστε Επίσης

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., επικεφαλής αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει όλους. Κλεφτοπόλεμος και αντίποινα, είναι πιθανά να εκδηλωθούν σε όλον τον κόσμο. Κάθε μέρα μπορεί να είναι διαφορετική από την άλλη και δεν μπορεί να αποκλειστεί σε βάθος χρόνου, η εκδήλωση τρομοκρατικών ή άλλου τύπου επιθέσεων που σχετίζονται με το μεσανατολικό ζήτημα. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ηρεμίας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολεμική και σκληρή μορφή της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, ενώ δεν φαίνεται καμιά διάθεση οπισθοδρόμησης από καμία πλευρά. Πρέπει να ήμαστε σε εγρήγορση και να εντοπίζουμε σύντομα τυχόν επικίνδυνες ‘συσπειρώσεις’ ισλαμιστών στην Ελλάδα, που μπορεί να αποβούν μοιραίες και με διεθνές αντίκτυπο για τη χώρα".

Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ΕΥΠ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και υψηλόβαθμα στελέχη τους είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι ειδικών υπηρεσιών είναι σε διαρκή επικοινωνία με αρχές ασφαλείας της Γαλλίας όπου θα διοργανωθούν σε λίγους μήνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες και εκεί θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετέχουν η κάθε μια από την πλευρά της, βοηθώντας στα μέτρα που θα ληφθούν.

Να θυμίσουμε πως τον Μάρτιο του 2023 αποτράπηκε πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο εβραϊκών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας. Οι πληροφορίες είχαν φθάσει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ασφαλείας από την ισραηλινή Μοσάντ, ενώ από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε η προσπάθεια επέκτασης ενός ιρανικού δικτύου στρατολόγησης ατόμων, προκειμένου να προβούν σε ενέργειες εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλη την Ευρώπη.

Στην ανάπτυξη του δικτύου πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να είχε ένας άνδρας από το Πακιστάν που βρισκόταν στο Ιράν, και ζητούσε ένα "αιματοκύλισμα" στο κέντρο της Αθήνας. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εντόπισαν τους δύο ύποπτους Πακιστανούς, ηλικίας 27 και 29 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Βρίσκονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, απασχολούμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Μάλιστα εκείνος που βρισκόταν στη Ζάκυνθο ταξίδεψε στην Αθήνα με προτροπή του "αρχηγού" προκειμένου να κατοπτεύσει και να βιντεοσκοπήσει τον υποψήφιο στόχο. Οι δύο βασικοί ύποπτοι και τουλάχιστον 15 άτομα με τα οποία είχαν επαφές, είχαν προσαχθεί. Από τις συνομιλίες τους διαπιστώθηκαν οι επίμαχες συνομιλίες με τον φερόμενο "αρχηγό", ομοεθνή τους, που όπως είπαν ήταν στο Ιράν, ο οποίος τους προέτρεπε σε δολοφονικές και αιματηρές επιθέσεις εναντίων ισραηλινών στόχων στη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΕΡΓΟ 25 Απρ 2024 | 13:17

Το παρασκήνιο της απόφασης της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Ποιος "άλλαξε γνώμη" τελευταία στιγμή

Τελευταία στιγμή ένα μέλος της Αρχής "άλλαξε γνώμη" και έτσι για τον φάκελο θα ενημερώσει τον Ανδρουλάκη η Αρχή και όχι η ΕΥΠ.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 22 Απρ 2024 | 19:36

Συνελήφθη στην Πάτρα γνωστός αντιεξουσιαστής για ηγετικό ρόλο σε τρομοκρατική οργάνωση

Στη σύλληψη 38χρονου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Σύμπραξη εκδίκησης" προχώρησε η αντιτρομοκρατική

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Μαϊ 2024 | 08:22

Αποκαλύψεις για το Μενίδι: H ανάρτηση της Δανάης με τον νέο της σύντροφο στο Facebook και οι 50 κακοποιήσεις πριν τον φόνο

Ο δράστης ομολόγησε στους αστυνομικούς, πως είχε σκεφτεί και στο παρελθόν να δολοφονήσει τη Δανάη

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 17 Μαϊ 2024 | 12:00

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Οι δικαστές θα μπορούσαν να είχαν κρατήσει στη φυλακή τον δράστη και η δολοφονία να είχε αποτραπεί...

Μια 10ήμερη… αναβολή δίκης κακοποιητή άφησε χρονικό περιθώριο για την άγρια δολοφονία μιας ακόμη γυναίκας, αυτή τη φορά στο Μενίδι.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ 16 Μαϊ 2024 | 07:13

Κατάληψη Νομικής: Ελεύθεροι οι 28 συλληφθέντες - Φυσικοθεραπεύτρια χωρίς ΑΦΜ, η ζωγράφος και η μεταφράστρια χωρίς μεταφράσεις

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι 28 συλληφθέντες της κατάληψης της Νομικής, μετά την άσκηση δίωξης του Εισαγγελέα για πέντε πλημμελήματα.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΡΙΒΑ 16 Μαϊ 2024 | 07:10

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Σε διαθεσιμότητα οι τρεις "άπραγοι" αστυνομικοί - Βαριές καμπάνες μετά το πόρισμα της ΕΔΕ

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι "άπραγοι" αστυνομικοί που δεν απέτρεψαν την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 17:38

"Bayğaras": Πώς η ΕΥΠ έβαλε χειροπέδες σε Τούρκο αρχηγό διαβόητης συμμορίας - Η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές

Σε βάρος του 29χρονουείχαν εκδοθεί 14 εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕΣΑ 15 Μαϊ 2024 | 07:41

Ρόπαλα και κράνη στην κατάληψη της Νομικής: "Εισαγόμενοι" 13 συλληφθέντες, αγνώστου ταυτότητας φοιτητές οι "εγχώριοι" 15

Μόλις 15 από τους συνολικά 28 συλληφθέντες από την κατάληψη της Νομική δήλωσαν φοιτητές. Ανάμεσά τους υπήρχαν άτομα από Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 14 Μαϊ 2024 | 07:42

Φρούριο το Opap Arena για τον τελικό Ολυμπιακού - Φιορεντίνα: Πώς θα φτάσουν οι χιλιάδες οπαδοί - Γιατί ανησυχεί η ΕΛΑΣ

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για τον τελικό του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Νέα σύσκεψη σήμερα.

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 14 Μαϊ 2024 | 07:38

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποιος είναι ο 36χρονος "Ρουμάνος" - Είχε μόνιμη διαπίστευση για τους αγώνες του Ολυμπιακού

Ορκισμένος υπερασπιστής του αρχηγού της θύρας 7, ο 36χρονος "Ρουμάνος" ξυλοφόρτωνε τους διεκδικητές των "σκήπτρων". Δούλευε στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό και βρισκόταν μέσα σε όλους του αγώνες της ομάδας.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 13 Μαϊ 2024 | 07:43

"Χτύπα το κατοστάρικο και λίγα είναι πες του" - Οι διάλογοι του κυκλώματος με τις ψευδείς βεβαιώσεις σφαγής ζώων

Tα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν ενδεικτικές φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιούσαν με συνθηματικό και κωδικοποιημένο τρόπο.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ 11 Μαϊ 2024 | 09:42

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ηγετικό μέλος ο "Shark" - Είχε δώσει το σύνθημα στους χούλιγκαν για την επίθεση στα ΜΑΤ

Ο 31χρονος "Shark" μαζί με τον 29χρονο "PALI" από την Αλβανία παρότρυναν τους οργανωμένους οπαδούς να επιτεθούν - Ποιους άλλους αναζητά η ΕΛΑΣ.

Η ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ 11 Μαϊ 2024 | 08:43

Βύρωνας: Η έχθρα του 32χρονου με τον "βασιλιά του τζόγου" στην Αλβανία που κατέληξε σε συμβόλαιο θανάτου

Ο πόλεμος μεταξύ αντίπαλων συμμοριών της αλβανικής μαφίας για τα χρήματα του τζόγου.