Σε ισχύ αυστηρότερες δοκιμές εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη από σήμερα

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι εκπομπές στους δρόμους είναι αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με τις μετρήσεις που γίνονται στα εργαστήρια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε ισχύ αυστηρότερες δοκιμές εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη από σήμερα

Σε ισχύ από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου νέες αυστηρότερες δοκιμές καυσαερίων από την ΕΕ για όλα τα νέα μοντέλα επιβατικών κι ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων στον απόηχο των πρόσφατων σκανδάλων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ισχύουσα δοκιμή New European Driving Cycle (NEDC) αντικαθίσταται από την Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure (WLTP), σε ρεαλιστικές συνθήκες μέτρησης των ρύπων και του CO2 που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Η δεύτερη δοκιμή θα είναι η Real Driving Emissions (RDE), και αφορά μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες.

Σε ισχύ αυστηρότερες δοκιμές εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη από σήμερα

Να σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους από 430.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην EE.

Ειδικά τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx). Οι ευρωπαϊκοί κανόνες θέτουν περιορισμούς στην εκπομπή αυτών των ρύπων των αυτοκινήτων, καθώς και στις διαδικασίες δοκιμής. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι οι εκπομπές στους δρόμους είναι αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με τις μετρήσεις που γίνονται στα εργαστήρια

Στις 23 Φεβρουαρίου, η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άκουσε τις απόψεις των ενδιαφερόμενων φορέων, πάνω στις προτάσεις για τη βελτίωση των μετρήσεων των εκπομπών των κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων από τα αυτοκίνητα.

"Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός ο τομέας θα πρέπει να γίνει απόλυτα αξιόπιστος. Και για αυτό το λόγο, οι δοκιμές πρέπει να είναι ξεκάθαρες, απαιτητικές και ανεξάρτητες", δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Γκροστέτ Φρανσουάζ (ΕΛΚ).

"Το ΕΚ θέλει να διασφαλίσει ότι έχουμε ένα κεντρικό και αυτόνομο σύστημα δοκιμών", είπε ο ευρωβουλευτής Ματίας Γκρούτε (Σοσιαλιστές, Γερμανία) και πρόσθεσε ότι είναι επίσης, πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε "πώς ότι ορίζει η νομοθεσία θα γίνεται σεβαστό".

Σήμερα, τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων μπορούν να διατεθούν στην αγορά μόνο εάν πληρούν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ. Αν εγκριθούν σε ένα κράτος μέλος τότε μπορούν να πωληθούν οπουδήποτε στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "έγκριση τύπου νέων οχημάτων".

Ποιό είναι το πρόβλημα με τις εκπομπές NOχ των πετρελαιοκίνητων οχημάτων;

Σήμερα, οι εκπομπές αερίων των νέων μοντέλων μετρώνται σε συνθήκες εργαστηρίου. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στις εργαστηριακές μετρήσεις και σε εκείνες που γίνονται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Τα τελευταία πετρελαιοκίνητα οχήματα, εκπέμπουν πολύ περισσότερο ΝΟχ, σε πραγματικές συνθήκες από ότι στα εξειδικευμένα κέντρα δοκιμών.

Οι οδικές μεταφορές εκπέμπου έως και το 40% των ΝΟχ της Ευρώπης.
  • Το 80% αυτών των εκπομπών προέρχονται από πετρελαιοκίνητα οχήματα (που αποτελούν το 50% των οχημάτων που πωλούνται στην ΕΕ).
  • Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ΝΟχ.

Το 2010, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δοκίμασε 6 πετρελαιοκίνητα και 6 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. "Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εκπομπές ΝΟχ στον δρόμο", είπε ο κ. Alois Krasenbrink από το Κοινό Κέντρο Ερευνών.


Η διαφορά εργαστηρίου και δρόμου

Η διαδικασία μέτρησης των ρύπων θεσπίστηκε το 1970 και ανανεώθηκε το 1990, για αυτό και σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη. Επίσης, η ευελιξία των δοκιμών, με τους κατασκευαστές να μπορούν να μειώσουν τη μάζα ή να αλλάξουν τα ανταλλακτικά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι η θερμοκρασία του αέρα και το στύλ οδήγησης, δημιουργούν διαφορετικές τιμές στις μετρήσεις των εκπομπών σε πραγματικές και εργαστηριακές συνθήκες.

Η πρόταση να ασκήσει βέτο το ΕΚ στα σχέδια για την προσωρινή αύξηση των ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) των πετρελαιοκίνητων οχημάτων απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να εισαγάγει μία ρήτρα αναθεώρησης και κατέθεσε μια μακροπρόθεσμη νομοθετική πρόταση για την πλήρη αναθεώρηση του καθεστώτος έγκρισης των αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Επίσης, μετά το σκάνδαλο της Volkswagen, το ΕΚ συνέστησε ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει τις παραβιάσεις των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Αναγνωρίζουμε ότι οι δοκιμές RDEχρειάζονται επειγόντως, ακόμα και αποτελούν πρόκληση για τη βιομηχανία", είπε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Erik Jonnaert. Σύμφωνα με τον κ. Jonnaert, εξαιτίας αυτού το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί από 600 μέχρι 1300 ευρώ ανά όχημα.

"Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε αυτό τον τομέα καθιστά σαφές ότι τα αυτοκίνητα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον τύπο που έχει εγκριθεί", είπε ο Chris Carroll από τον Οργανισμό Ευρωπαίων Καταναλωτών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ 19 Ιαν 2021 | 14:39

Κορονοϊός: Όχι Μπάιντεν στην απόφαση Τραμπ για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στους Ευρωπαίους

Ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν. Η ανακοίνωση του Τραμπ και η απάντηση της ομάδας του νέου προέδρου.

ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 19 Ιαν 2021 | 09:15

Γερμανικός Τύπος ενόψει διερευνητικών: Γιατί ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους

Στην επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Άγκυρα αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιαν 2021 | 12:34

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ: Οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν πιο γρήγορα- Να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 15 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Μείωση των παραδόσεων ανακοίνωσε η Pfizer - "Σοβαρή ανησυχία" εκφράζουν 6 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τη "σοβαρή ανησυχία" τους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 15 Ιαν 2021 | 15:12

Εμβόλιο κορονοϊού: H Pfizer προαναγγέλλει μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό

Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων του εμβολίου της για των κορονοϊό στην Ευρώπη

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 232 ΚΛΟΠΕΣ 14 Ιαν 2021 | 21:33

Μεγάλο κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων στην Αττική: Πώς τα "έσπαγαν", τα κόλπα και οι "αχυράνθρωποι" - Πάνω από 2 εκατ. ευρώ τα κέρδη [Εικόνες - Βίντεο]

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων στην Αττική. Εξιχνιάστηκαν 232 κλοπές, πάνω από 2 εκατ. ευρώ τα κέρδη

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 14 Ιαν 2021 | 19:18

"Grand Theft Auto": Σπείρα ρήμαζε ΙΧ στην Αττική - 232 κλεμμένα αυτοκίνητα και κέρδη 2.000.000 ευρώ

Συνελήφθησαν 11 άτομα. Στο "κόλπο" και επιχειρήσεις εμπορίας ανταλλακτικών. Πώς δρούσαν τα μέλη της σπείρας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ 14 Ιαν 2021 | 18:17

Δυσαρέσκεια ΠΟΥ: Σε 10 χώρες το 95% των δόσεων του εμβολίου παγκοσμίως - Ποιες είναι

"Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων" αναφέρει αξιωματούχος του ΠΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΗΓΗ 13 Ιαν 2021 | 21:18

Η Ευρώπη περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson τον Απρίλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Johnson & Johnson να παραδώσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 τον Απρίλιο

ΖΗΤΟΥΝ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 13 Ιαν 2021 | 16:55

Κορονοϊός-Εμβόλια: Αυστηρή προειδοποίηση φαρμακοβιομηχανιών σε κυβερνήσεις κατά της παραβίασης δόσεων και χρόνων

"Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με βάση την επιστήμη": Αυστηρή προειδοποίηση των ενώσεων των φαρμακοβιομηχανιών κατά της παραβίασης δόσεων και χρόνων προς την οποία τείνουν ορισμένες κυβερνήσεις

ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ 13 Ιαν 2021 | 16:27

Ολη η Ευρώπη αυστηροποιεί τα lockdown: Κλειστά σχολεία, καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσαν σήμερα αυστηρότερα και μεγαλύτερης διάρκειας lockdown εν μέσω φόβων για το μεταλλαγμένο στέλεχος

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 13 Ιαν 2021 | 09:46

Κατάθεση πινακίδων ΙΧ: Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία - Αναλυτικές οδηγίες της ΑΑΔΕ

Η δήλωση γίνεται ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2021 | 14:32

Κορονοϊός - Εμβολιασμoί: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης

Με αρκετούς αργούς ρυθμούς μέχρι ώρας προχωρά ο εμβολιασμός των πολιτών κατά του κορονοϊού, σε ολόκληρη την Ευρώπη.