Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και συγκεντρώσεις ΠΟΕΔΗΝ παρά την απαγόρευση - Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Πανεπκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια παρά την απαγόρευση - Συγκεντρώσεις και σε Θεσσαλονίκη - Κινητοποιήσεις και από ΠΟΕΔΗΝ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Το πρώτο κρας τεστ της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ θα γίνει στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και από την ΠΟΕΔΗΝ σε νοσοκομεία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει ότι απαγορεύονται από τις 06:00 ώρα της 26ης Ιανουαρίου 2021, έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται πως για τους παραβάτες, όσον αφορά στα 100 άτομα, προβλέπονται τα παρακάτω πρόστιμα:

  • Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
  • Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν για σήμερα, Πέμπτη, προγραμματιστεί τρεις συγκεντρώσεις. Νωρίς το πρωί υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ειδικότερα, υγειονομικοί πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πύλη του Θεαγενείου στις 9.00 και μία ώρα αργότερα, στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του Ιπποκρατείου.

Στις 12.00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Κάλεσμα έχουν απευθύνει φοιτητικοί σύλλογοι και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο συλλαλητήριο, συμμετοχή έχουν δηλώσει φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΛΜΕ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία και ενώσεις γονέων.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ

Το συλλαλητήριο προγραμματίστηκε, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε αυτό θα συμμετέχουν ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΔΠΤΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το "παρών", τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Για τους τρόπους που η Ελληνική Αστυνομία προτίθεται να αντιμετωπίσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μίλησε στο MEGA ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας.

"Δεν κάναμε ιδιαίτερες ετοιμασίες. Δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, θα είναι ήσυχοι άνθρωποι , ήπιοι. Θα είναι και οι γιατροί που θέλουν να κάνουν μια παρουσία" είπε αναφερόμενος και στις συγκεντρώσεις που έχει προαναγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ. Τέλος, σχετικά με τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν το συλλαλητήριο, ανέφερε ότι "οι δημοσιογράφοι θα βρίσκονται εκεί που βρίσκονται πάντα. Δηλαδή παντού".

Η απαγόρευση συγκεντρώσεων και το νομοσχέδιο για την Παιδείας στα αιτήματα

Μεταξύ των αιτημάτων είναι και η ανάκληση της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων. Χαρακτηριστικά, η ΔΟΕ ανέφερε ότι "η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, δέκα μήνες τώρα, αξιοποιούν την πανδημία και συρρικνώνουν όλο και περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, διαμέσου του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι’ άλλη μία φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία".

Η ΟΛΜΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και αντιτίθεται στη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής, αλλά και στην ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σημειώνοντας πως "στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας". "Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα", αναφέρει επίσης η ΟΛΜΕ.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του ολοήμερου-απογευματινού.

Κατά της απαγόρευσης η ΠΟΕΔΗΝ

Ακατανόητη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, ενώ όπως ανακοίνωσε, δεν θα τηρήσει την απόφαση και θα πραγματοποιήσει κανονικά τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει.

"Η ΠΟΕΔΗΝ που υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας δεν θα εφαρμόσει την εν λόγω απόφαση αρχής γενομένης από αύριο. Τα Σωματεία Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 28/1/2021 και οργανώνουν Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στις πύλες των Νοσοκομείων και πορείες προς τα Γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών".

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι εξουθενωμένοι με αναστολή των κανονικών αδειών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα με την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.

Η ΠΟΕΔΗΝ επίσης ζητά την ενταξή της χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου χωρίς επιβάρυνση στους χαμηλούς μισθούς με επιπλέον εισφορές. "Δεν είναι συνταγματικά ορθό υγειονομικοί του ίδιοι επαγγέλματος στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), άλλοι να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ και άλλοι να μην είναι επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην Δημοσίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΕΦΕ" 14 Ιουν 2021 | 12:44

Δολοφονία Μπερδέση: "Ο δολοφόνος ήταν στην κηδεία του παιδιού μου", καταγγέλλει η μητέρα του

Η 67χρονη μητέρα του Τάσου Μπερδέση υποστήριξε πως ο δολοφόνος του παιδιού της ήταν παρών στην κηδεία του παιδιού της.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 10 13 Ιουν 2021 | 21:30

Πανελλήνιες 2021: Βατά θέματα η άτυπη οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, για να πιάσουν οι υποψήφιοι το 10

Τι αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής για τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 13 Ιουν 2021 | 17:25

ΑΠΘ: Απίστευτο περιστατικό σε κορονοπάρτι - Μεθυσμένοι νεαροί παρέσυραν με μπουλντόζα τον φίλο τους

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός ακόμη κορονοπάρτι το βράδυ του Σαββάτου, στο ΑΠΘ.

ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 12 Ιουν 2021 | 14:43

ΗΠΑ: Πεδίο μάχης το Όστιν του Τέξας - Τουλάχιστον 13 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς [Βίντεο]

Σύμφωνα με την αστυνομία στο Όστιν του Τέξας 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς, ενώ ο δράστης διαφεύγει.

ΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΦΥΓΗ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 12 Ιουν 2021 | 14:16

Θεσσαλονίκη: Την πάτησαν από τη γιαγιά οι ληστές- Αντιστάθηκε σθεναρά μια 82χρονη

Δύο άγνωστοι προσποιήθηκαν τους τεχνικούς ανελκυστήρα αλλά ότα νπήγαν να ληστέψουν την ηλικιωμένη βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη.

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΗΡΑΝ 11 Ιουν 2021 | 14:49

Ληστεία 100χρονης στον Ίλιον: Αντιστάθηκε η γιαγιά - Του έριξε δύο μπουνιές αποκαλύπτει συγγενής της

Η γιαγιά αν και 100 χρόνων φαίνεται να αντιστάθηκε και να χτύπησε τον δράστη της ληστείας στο Ίλιον.

ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 11 Ιουν 2021 | 09:56

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 54χρονος που πήγαινε "βόλτα" με δέκα κιλά ηρωίνης στην Αθηνών - Κορίνθου

Ενας 54χρονος συνελήφθη στην Αθηνών - Κορίνθου με δέκα κιλά ηρωίνης.

ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΒΟΛΟΥ 09 Ιουν 2021 | 20:37

Νεκρός 68χρονος στον Βόλο: Αποκάλυψη του ντελιβερά που τον "φρόντιζε" - "Του πήγαινα και φαγητό από το σπίτι μου"

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στον Αλμυρό Βόλου ένας 68χρονος άνδρας - Την αστυνομία ειδοποίησε ο διανομέας που τον εξυπηρετούσε

ΣΤΟ INSTAGRAM 09 Ιουν 2021 | 15:47

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Η πρώτη ανάρτηση της συντρόφου του μετά τη δολοφονία του

Η πρώτη ανάρτηση της συντρόφου του Τάσου Μπερδέση μετά τη δολοφονία του στη Βάρη.

ΕΝΩΣΗ ΤΡΙΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 09 Ιουν 2021 | 12:58

"Ανταρσία" στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Φοιτητές κατέβασαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ- Καταγγέλουν "αποικιοκρατία"

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση φοιτητών της Οξφόρδης να κατεβάσουν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ από κοινόχρηστη αίθουσα.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ 09 Ιουν 2021 | 10:58

Γιαγιά "Σέρλοκ Χολμς" στην Κρήτη: Τι θυμήθηκε και βοήθησε την αστυνομία να βρει τους δράστες

Μία γιαγιά με άριστη αντίληψη και μνήμη βοήθησε τις αρχές να φτάσουν στους δράστες της εις βάρος της ληστείας.

ΣΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ 08 Ιουν 2021 | 20:44

Σικάγο: Viral το βίντεο με twerking γυναικών πάνω σε αστυνομικό όχημα - Ξεκίνησε έρευνα μετά τις αντιδράσεις

Viral έχει γίνει ένα βίντεο 28 δευτερολέπτων που δείχνει τρεις γυναίκες να κάνουν twerk πάνω σε ένα SUV της αστυνομίας του Σικάγο.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΦΙΑΤΗ 08 Ιουν 2021 | 15:44

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Ηθικός αυτουργός ο απότακτος αστυνομικός - Εκτελεστής ο "bodyguard"

Μέσα από επτά συλλήψεις και 2.000 σελίδες δικογραφίας αποτυπώνονται οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη.