Σε … live streaming οι αστυνομικές επιχειρήσεις των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ με 20 κάμερες σώματος

Δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε… live streaming θα έχει το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες ημέρες.

ασυτνομία

Δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε… live streaming (ζωντανή αναμετάδοση) με αστυνομικές επιχειρήσεις των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, μέσω των καμερών σώματος, θα έχει το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες ημέρες.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της θλιβερής επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έκαναν… πιλοτικά εγκαίνια, οι κάμερες σε… σελφοκόνταρο των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Η λειτουργία των καμερών επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος κίνδυνος διάπραξης σοβαρών αξιόποινων πράξεων, με εντολή Εισαγγελέα επιτρέπεται η… εστίαση, ενώ σε 15 ημέρες διαγράφεται αυτόματα το υλικό. Τέτοιο υλικό αποθηκεύεται και διατηρείται μόνο στην περίπτωση διερεύνησης αξιόποινων πράξεων και διαγράφονται μετά την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή οριστική παύση της δίωξης.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες προμηθεύτηκαν περίπου 40 φορητές κάμερες, οι οποίες στηρίζονται σε κοντάρι που κρατά ένας αστυνομικός κάθε διμοιρίας. Θεωρητικά σε περίπτωση ενεργοποίησης τους, ενημερώνεται ο υπεύθυνος της συγκέντρωσης και οι συγκεντρωμένοι, ενώ η κάμερα θα έχει δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Οι 5 από αυτές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν παράλληλη ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ οι υπόλοιπες θα καταγράφουν.

Το επόμενο 10ήμερο θα ενεργοποιηθούν οι περίπου 20 κάμερες σώματος που έχουν προμηθευτεί οι ομάδες ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, αναμεταδίδοντας ζωντανά εικόνα από κρίσιμες αστυνομικές επιχειρήσεις. Οι κάμερες θα καταγράφουν και θα "μαρτυρούν" τις κινήσεις ομάδων που έρχονται σε αντιπαράθεση ή συμπλοκή με στελέχη των συγκεκριμένων αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και τον έλεγχο των επιχειρησιακών ενεργειών που προβαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί σε τυχόν καταγγελλόμενες περιπτώσεις αστυνομικής βίας.

Σε … live streaming οι αστυνομικές επιχειρήσεις των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ με 20 κάμερες σώματος

Σύμβαση, εγγύηση και… εχεμύθεια

Από τις 27 Αυγούστου 2020 η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής υπέγραψε την σύμβαση αγοράς και προμήθειας του συστήματος καταγραφής εικόνας και ήχου που εφαρμόζει στο σώμα με δυνατότητα απευθείας μετάδοσης. Η εταιρεία προμήθειας με έδρα την Καλλιθέα, λόγω της πανδημίας καθυστέρησε την εισαγωγή των καμερών, αργότερα υπήρχε ένα πρόβλημα συμβατότητας και ασφάλειας δικτύου, με το υπάρχον σύστημα που λειτουργεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά αυτά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και τις επόμενες ημέρες οι κάμερες θα τοποθετηθούν στα σώματα ή στα κράνη των αστυνομικών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ.

Η σύμβαση προέβλεπε την προμήθεια 20 φορητών καμερών που εφαρμόζουν στο σώμα αξίας 14.200 ευρώ, ενός λογισμικού εξυπηρετητή για την επίτευξη της λήψης/αποστολής βίντεο σε πραγματικό χρόνο (live video streaming), τουλάχιστον έξι ταυτόχρονων ροών, όσο και την διαχείριση των επιμέρους τμημάτων του συστήματος σε γραφικό περιβάλλον web-based (GUI), αξίας 22.000 ευρώ. Η προμήθεια περιλαμβάνει 5 βάσεις υποδοχής/σύνδεσης των BWC(Docuing stations) με τις τυχόν απαιτούμενες άδεις λογισμικού (Software license) αξίας 1.700 ευρώ όπως και ένα λογισμικό διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων (Digital Evidence Management platform) αξίας 22.000 ευρώ. Δηλαδή η τελική συνολική αξίας της προμήθειας ανέρχεται σε 74.276 ευρώ.

Ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος βάση της σύμβασης να παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας, το ύψος της οποίας αντιστοιχεί σε ποσοστό 5% της συνολικής συμβατικής αξίας και κατατίθεται πριν ή κατά την υπογραφή της, δύο χρόνια τουλάχιστον από την οριστική παραλαβή του συστήματος. Υποχρεούται επίσης να αντικαθιστά φθαρμένα εξαρτήματα και άλλα παρελκόμενα λόγω κακής κατασκευής. Ο προμηθευτής παρέχει τεχνική εξυπηρέτηση και συντήρηση καθώς και ανταλλακτικά για 10 τουλάχιστον έτη από την οριστική παραλαβή τους.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων της σύμβασης ενδέχεται να περιέλθουν στα συμβαλλόμενα μέρη εμπιστευτικές πληροφορίες, για τις οποίες δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν σε οποιονδήποτε χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη, σε αντίθετη περίπτωση η διάδοση αυτών των πληροφοριών επιφέρει ποινικές συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήση με… Προεδρικό Διάταγμα

Για την χρήση των συστημάτων λήψης ή καταγραφής ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους εκδόθηκε το 75/2020 Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο στο άρθρο 2 αναφέρει ότι οι διατάξεις του εφαρμόζονται στα συστήματα επιτήρησης, ανεξαρτήτως των τεχνικών προδιαγραφών, εάν δηλαδή χρησιμοποιούν αναλογική ή ψηφιακή τεχνολογία, εάν διαθέτουν κάμερες σταθερές, περιστρεφόμενες ή κινητές, προσαρμοσμένες σε σταθερές βάσεις ή φορητές μεταφερόμενες από οχήματα κάθε είδους (εδάφους, θαλάσσης ή αέρος, επανδρωμένα ή μη) ή από φυσικά πρόσωπα, ή εάν χρησιμοποιείται οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ηλεκτρονικά συστήματα, όπως επίσης και ανεξαρτήτως του είδους εικονοληψίας (συνεχούς ή ασυνεχούς).

Για την λειτουργία αυτών συστημάτων με αφορμή την πρόληψη ή καταστολή αξιόποινων πράξεων απαιτείται να συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελούνται ή πρόκειται να τελεσθούν στον συγκεκριμένο χώρο ποινικά αδικήματα. Επαρκείς ενδείξεις είναι η αναφορά πραγματικών στοιχείων όπως στατιστικών ή εμπειρικών δεδομένων, μελετών, εκθέσεων, μαρτυριών, πληροφοριών για την συχνότητα, το είδος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων που τελούνται σε συγκεκριμένο χώρο και για τις πιθανότητες εξάπλωσης της εγκληματικότητας σε άλλο δημόσιο χώρο.

Η λειτουργία των φορητών καμερών επιτρέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος τέλεσης αξιόποινων πράξεων με την παράθεση πραγματικών στοιχείων επιβεβαίωσης.

Η εστίαση της εικόνας επιτρέπεται με την αιτιολογημένη απόφαση του υπευθύνου επεξεργασίας κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Σε περίπτωση κατεπείγοντος η εστίαση γίνεται και πάλι με απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας με την υποχρέωση όμως της άμεσης ενημέρωσης του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τη χρήση των δεδομένων που καταγράφηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υλικό συνάθροισης μόνο… 48 ώρες

Η λειτουργία σταθερών, φορητών καμερών ή σώματος, κατά τη διάρκεια δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης είναι επιτρεπτή με αιτιολογημένη απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας, κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, εφόσον έχει γνωστοποιηθεί στον οργανωτή και στους συγκεντρωμένους. Υπάρχει δυνατότητα λήψης εικόνας της συνάθροισης για την διαπίστωση του όγκου της, χωρίς δυνατότητα εστίασης σε φυσικά πρόσωπα. Αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται καταστρέφονται αυτόματα εντός 48 ωρών από την λήξη της συνάθροισης, εφόσον αυτή εξελίχθηκε ομαλά και δεν υπήρχε κάποιο περιστατικό που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Καταστροφή δεδομένων

Τα δεδομένα διατηρούνται κατά μέγιστο για χρονικό διάστημα 15 ημερών από τη συλλογή τους, εκτός αν η διατήρηση είναι απαραίτητη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων.

Μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τα δεδομένα καταστρέφονται. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας εξασφαλίζει ότι η διαγραφή πραγματοποιείται με αυτόματη μέθοδο και ότι τα καταστρεφόμενα δεδομένα δεν είναι δυνατό να ανακτηθούν. Δεδομένα που αφορούν γεγονότα που εμπίπτουν στον επιδιωκόμενο σκοπό, αποθηκεύονται και διατηρούνται, εφόσον είναι απαραίτητα, για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων. Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται μετά την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή την οριστική παύση της δίωξης ή την παρέλευση του χρόνου παραγραφής.

Επιτρέπεται, επίσης, η διατήρηση, όταν υπάρχουν δικαιολογημένες υπόνοιες σε βάρος του ατόμου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, για την προπαρασκευή ή τη διάπραξη στο μέλλον αξιόποινων πράξεων, οι οποίες όμως επιβεβαιώνονται από σχετικές πληροφορίες, κινήσεις και επαφές του, καθώς και τη σοβαρότητα και αριθμό των εγκλημάτων, που μπορεί να έχει καταδικασθεί στο παρελθόν ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη.

Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η διατήρηση δεδομένων για εκπαιδευτικούς, αποκλειστικά, σκοπούς. Επιλέγονται τμήματα των δεδομένων, τα οποία θα τηρηθούν αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς λόγους και τα οποία ανωνυμοποιούνται. Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι, καθώς και κάθε τρίτος που κάνει χρήση των διατηρούμενων δεδομένων, υπογράφει σχετική δήλωση εχεμύθειας.

Πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αίθουσες ελέγχου του συστήματος, των βάσεων δεδομένων και των καμερών, επιτρέπεται μόνον σε εξουσιοδοτημένους, κατάλληλα εκπαιδευμένους χρήστες και σύμφωνα με το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Ο λογαριασμός κάθε χρήστη χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αυτόν.

Κάμερες ΕΛΑΣ

"Μαρτυριάρης" σε ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ.

Οι φορητές κάμερες είναι αδιάβροχες, αντικραδασμικές, έχουν αντιχαρακτική προστασία, ενώ σε περίπτωση απώλειας θα απενεργοποιείται από το κεντρικό σύστημα, ενώ το περιεχόμενο θα είναι κρυπτογραφημένο με ειδικό κωδικό πρόσβασης. Οι ενσωματωμένες κάμερες σε στολές και κράνη, έχουν λυχνία, που θα φαίνεται πότε βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ ο αστυνομικός θα πρέπει να ενημερώνει τον ελεγχόμενο όταν την ενεργοποιεί.

Με κάμερες είναι εξοπλισμένοι οι αστυνομικοί και σε άλλες χώρες πλην της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ισπανία. Η χρήση τους διεθνώς αποτιμάται θετικά, καθώς μειώνονται οι επιθέσεις κατά αστυνομικών, τα περιστατικά αυθαιρεσίας από ένστολους, ενώ συχνά τα βίντεο βοηθούν στη διαλεύκανση "δύσκολων" υποθέσεων.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computer law and security και παρουσιάζει τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του μέτρου σε πέντε χώρες, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η χρήση καμερών από αστυνομικούς ασκεί έλεγχο στη συμπεριφορά τους καταγράφοντας την επαφή τους με τους πολίτες. "Περιορίζει τα κρούσματα κατάχρησης εξουσίας αλλά και τη βίαιη συμπεριφορά πολιτών ενάντια στους αστυνομικούς".

Σημειώνεται ότι η απόφαση για να χρησιμοποιηθούν κάμερες από τα ΜΑΤ είχε ληφθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Δεκέμβριο του 2019, μετά τη πολυσυζητημένη επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι και τις καταγγελίες μελών οικογένειας σε γειτονική κατοικία. Παρόμοιες καταγγελίες διατυπώνονται κατά αστυνομικών τουλάχιστον 8-10 φορές τον χρόνο, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ 21 Ιουλ 2021 | 18:02

Περιστέρι: Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα - Χειροπέδες σε 58χρονο και σε 42χρονο δραπέτη

Οι δύο συλληφθέντες πήγαν με αυτοκίνητο σε υποκατάστημα τράπεζας στο Περιστέρι, στο οποίο εισήλθε ο 42χρονος και με την απειλή περιστρόφου ακινητοποίησε τον ταμία και αφαίρεσε χρηματικό ποσό.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ 16 Ιουλ 2021 | 15:02

Φρίκη στην Ηλιούπολη: Αυτός είναι ο αστυνομικός που κακοποιούσε και εξέδιδε την 19χρονη

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ τα στοιχεία και τις φωτογραφίες του αστυνομικού που κατηγορείται ότι εξέδιδε και κακοποιούσε την 19χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη.

ΠΩΣ ΞΕΦΥΓΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ 14 Ιουλ 2021 | 17:19

Aσύλληπτη υπόθεση αρπαγής και ομηρίας ολόκληρης οικογένειας στην Πιερία - Ζητούσαν λύτρα

Πέντε άτομα άρπαξαν και κρατούσαν σε ομηρία εξαμελή οικογένεια στην Πιερία ζητώντας χρήματα

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 12 Ιουλ 2021 | 21:40

Γλυκά Νερά: Βραβεύτηκαν οι αστυνομικοί που εξιχνίασαν τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας,τίμησαν τους αστυνομικούς που εξιχνίασαν τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Ιουλ 2021 | 13:55

ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του μαστροπού αστυνομικού: Ποιους καλύπτουν και δεν δίνουν τη φωτογραφία του στη δημοσιότητα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει νέα προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης του αστυνομικού που εξέδιδε τη 19χρονη στην Ηλιούπολη

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουλ 2021 | 07:59

Επεισοδιακός έλεγχος σε ταβέρνα στην Κρήτη: Είχαν μουσική στη διαπασών και επιτέθηκαν στην... αστυνομία [ίντεο]

Ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Κρήτη και η σύζυγός του συνελήφθησαν για ηχορύπανση. Προηγήθηκαν έκτροπα παρουσία της αστυνομίας.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 11 Ιουλ 2021 | 19:06
ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ 11 Ιουλ 2021 | 16:22

Επίθεση Χρυσοχοΐδη κατά ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Ηλιούπολης: Προσπαθεί να καπηλευθεί πολιτικά κάθε υπόθεση ανθρώπινου πόνου

"Δεν είχα κανένα σκοπό να κάνω δηλώσεις γι’ αυτή τη δραματική ανθρώπινη ιστορία. Με αναγκάζει όμως η χυδαία στάση του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ 10 Ιουλ 2021 | 20:12

Το παρασκήνιο της "κλοπής του αιώνα" - Η τυχαία σύλληψη, ο ρόλος της γυναίκας, οι πληροφορίες και το αίτημα για αμοιβή

Η αλλοδαπή γυναίκα που είχε πληροφορίες για την συγκεκριμένη υπόθεση ζητούσε αμοιβή από τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να τους δώσει πληροφορίες για την κλοπή

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 10 Ιουλ 2021 | 12:30

Φρίκη στην Κρήτη: Τον χτύπησε με τσεκούρι στο κεφάλι μέσα στη μέση του δρόμου

Ένας 61χρονος στην Κρήτη επιτέθηκε με τσεκούρι σε έναν 29χρονο μπροστά στα μάτια των περαστικών

ΜΡ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ PLOFKRAAK 09 Ιουλ 2021 | 18:39

Στα χέρια της ΕΛΑΣ η σπείρα που εδώ και 4 χρόνια ανατίναζε ΑΤΜ - Καρε καρέ η δράση τους [Βίντεο]

Η σπείρα ανατίναζε ΑΤΜ στην Αττική και στην Κόρινθο - Είχε συσταθεί ειδική ομάδα για τον εντοπισμό των δραστών - 1.170.000 ευρώ η λεία τους

ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ 08 Ιουλ 2021 | 13:17

Ασκληπιείο: Αυτός είναι ο γιατρός που έκανε "μαϊμού" εμβόλια στους "ψεκασμένους" [Εικόνες]

Ο γιατρός έκανε εικονικούς εμβολιασμούς σε αρνητές του εμβολίου, προκειμένου να χορηγηθούν στα άτομα αυτά πλαστά πιστοποιητικά

ΤΑ ΜΕΛΗ 07 Ιουλ 2021 | 17:41

Στη "φάκα" της ΕΛΑΣ σπείρα που έσπρωχνε ναρκωτικά σε Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι και Κολωνό - Τους έπιασαν με 2 κιλά κοκαΐνη

Εικόνες από τα μέλη της σπείρας που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Κολωνού και βίντεο με τη δράση τους