Σε νέα δίκη ο Κορκονέας για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Στις 9 Απριλίου θα καθίσει ξανά στο εδώλιο και πάλι ο ειδικός φρουρός – Είχε κριθεί πρωτόδικα ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου χωρίς κανένα ελαφρυντικό

se-nea-diki-o-korkoneas-gia-tin-dolofonia-tou-aleksi-grigoropoulou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στο εδώλιο για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και απασχόλησε και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, καθώς οδήγησε στην εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008, θα καθίσει ξανά, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας.

Πρωτοδίκως είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, χωρίς να του αναγνωριστεί ούτε ένα ελαφρυντικό 

Η δίκη του δράστη σε δεύτερο βαθμό, που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, κατα αυστηρότερη μετατροπή του κατηγορητηρίου το οποίο του απέδιδε ενδεχόμενο δόλο, χωρίς μάλιστα να του αναγνωρισθεί ούτε ένα ελαφρυντικό, έχει προσδιοριστεί για τις 9 του ερχόμενου Απριλίου. Η εκδίκαση θα γίνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Συγκατηγορούμενος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, είναι ο ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος ήταν μαζί το μοιραίο βράδυ

Συγκατηγορούμενος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, που έχει καταδικασθεί σε ισόβια, είναι ο ειδικός φρουρός με τον οποίο ήταν μαζί το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου του 2008, ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος αντιμετωπίζει πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Ο Βασίλης Σαραλιώτης αφέθηκε ελεύθερος, περίπου ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, με τον περιοριστικό όρο, της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, το νομό Δράμας.

«Πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει» 

Συγκλονιστικό ήταν το σκεπτικό της πρωτόδικης καταδίκης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, η οποία εκδόθηκε μετά από 84 συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, στο οποίο είχε γίνει η δίκη για λόγους ασφαλείας, και το οποίο χαρακτηρίστηκε ορόσημο για παρόμοιες περιπτώσεις.

Η πλειοψηφία των δικαστών είχαν καταλήξει ότι ο Αλέξης έχασε τη ζωή του γιατί ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει

Η πλειοψηφία των δικαστών, οι οποίοι με την ετυμηγορία τους καταδίκασαν παραδειγματικά τις αστυνομικές πρακτικές της αναίτιας και ανεξέλεγκτης βίας, είχαν καταλήξει ότι ο μαθητής τότε (τον Δεκέμβρη του 2008) της Α' τάξης του Λυκείου, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, έχασε τη ζωή του γιατί ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει. Γύρισε πίσω, επιζητώντας το θάνατο.

Αυτό σήμαινε με απλά λόγια η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να καταδικάσει τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, όπως είχε εισαχθεί, αλλά με άμεσο δόλο, μετατρέποντας έτσι το κατηγορητήριο στη βαρύτερη μορφή που ορίζει ο νόμος.

Εισήγηση για τη μετατροπή της κατηγορίας στην αυστηρότερη μορφή της είχε κάνει ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Ο εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει «αναληθείς» τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων

Ο εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει «αναληθείς» τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων ενώ αναφερόμενος ειδικά στον Επαμεινώνδα Κορκονέα είχε τονίσει ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό τα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών».

Για τα πραγματικά περιστατικά που σημειώθηκαν εκείνο το βράδυ στα Εξάρχεια, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι "σκόπιμα ψευδόμενοι'' «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό»

Τόνισε μάλιστα ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη» την απόφαση, που όπως τόνισε, έλαβαν από κοινού οι Κορκονέας και Σαραλιώτης να επιστρέψουν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύοντας «παρορμητική αντίδραση».

Χαρακτήρισε μάλιστα την απόφασή τους αυτή, ως εξομοίωση της συμπεριφοράς τους με αυτήν των ατόμων, που τους επιτέθηκαν.

Στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης η συμπεριφορά του Επαμεινώνδα Κορκονέα χαρακτηρίζεται «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική»

Στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης η συμπεριφορά του Επαμεινώνδα Κορκονέα χαρακτηρίζεται «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική».

«Χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειας του , αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο σκεπτικό στο οποίο τονίζεται ότι μια από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του ήταν η «ακατάσχετη επιθυμία του να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του».

Το νομικό και ηθικό βάρος αυτής της πρωτόδικης απόφασης, είχαν σηκώσει ο ένας εκ των τακτικών δικαστών της έδρας και τρεις γυναίκες ένορκοι. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ένας τακτικός δικαστής κι ένας ένορκος, είχαν διαφωνήσει με την πλειοψηφία, καθώς είχαν τη γνώμη ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έπρεπε να κηρυχθεί μεν ένοχος αλλά σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δηλαδή για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Και οι τέσσερις ένορκοι αλλά και ένας τακτικός δικαστής ομοφώνησαν στο ότι δεν έπρεπε να χορηγηθεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, σε αντίθεση πάλι με την πρόεδρο και έναν εκ των τακτικών δικαστών που ψήφισαν υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού.

Ενοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία είχε κριθεί κατά πλειοψηφία 6-1 ο έτερος ειδικός φρουρός, Βασίλης Σαραλιώτης

Η ανυποχώρητη όμως στάση της πλειοψηφίας των πέντε δικαστών έκρινε τελικά την έκβαση της δίκης, καθώς πλέον η επιβολή της ισόβιας κάθειρξης στον Κορκονέα ήταν μονόδρομος.

Ως προς τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που είχε ζητήσει η υπεράσπιση του Κορκονέα, το Δικαστήριο τα απέρριψε ομόφωνα. Ομόφωνα απορρίφθηκαν και αιτήματα όπως η αναγνώριση στο δράστη του βρασμού ψυχικής ορμής κατά την τέλεση του εγκλήματος.

Ενοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία είχε κριθεί κατά πλειοψηφία 6-1 ο έτερος ειδικός φρουρός, Βασίλης Σαραλιώτης. Ενας ένορκος είχε την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Δεν αναγνωρίστηκαν και σ' αυτόν ελαφρυντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook