
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.
Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.
Από το πρωί η εκκένωση της Ειδομένης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Μέχρι στιγμής, 32 λεωφορεία με 1530 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή και μεταφέρονται σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας. Κατά την αστυνομία, η επιχείρηση στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 1.400 αστυνομικοί, εξελίσσεται ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό.
Ωστόσο νωρίτερα ΜΑΤ και δημοσιογράφοι -κυρίως διεθνών δικτύων- έπαιζαν το «κλέφτες κι αστυνόμοι», μετά την απαγόρευση δημοσιογραφικής κάλυψης της επιχείρησης, με εξαίρεση τα κρατικά δίκτυα.
Η πρώτη φάση της επιχείρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη νύχτα. Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες, όπως και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής -υπολογίζεται να χρειαστούν 4-5 μέρες.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως μόλις αποχωρούν οι πρόσφυγες, μπουλντόζες αναλαμβάνουν να ισοπεδώσουν την περιοχή όπου βρίσκονταν.
Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους περίπου 10.000 ανθρώπους που «εγκλωβίστηκαν» στην περιοχή όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Δείτε την επιχείρηση όπως αποτυπώθηκε από το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr