Σεισμολόγοι: Δεν επηρεάζει την Ελλάδα ο σεισμός στην Αλβανία

Δεν υπάρχει κίνδυνος για ενεργόποιηση ρηγμάτων στον ελληνικό χώρο από τον σεισμό στην Αλβανία, τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σεισμολόγοι: Δεν επηρεάζει την Ελλάδα ο σεισμός στην Αλβανία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζαχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες “σπρώχνουν” η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.

Στην Αλβανία μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας- Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο

Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζι με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.

Σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε οτι δεν υπαρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις έκτεταμενες καταστροφές απο τον σεισμό 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.

Γ. Παπαδόπουλος: Πολύ λίγο πιθανό να επηρεάσει την Ελλάδα

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου έκανε λόγο για ένα σφοδρότατο σεισμό ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο πολιτών καθώς και καταρρεύσεις κτιρίων.

Λίγα λεπτά με τα 6,4 Ρίχτερ, υπογράμμισε στο in.gr, «ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί 5,1, 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα εξακολουθήσει η μετασεισμική ακολουθία και δεν αποκλείεται να υπάρχει μία δόνηση που θα προσεγγίσει τα 6 Ρίχτερ».

Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν κάποια ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, τόνισε πως «είναι πολύ λίγο πιθανό να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος καθώς το μέγεθος του σεισμού δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επηρεάσει γειτονικές περιοχές».

Για να γίνει αυτό, εξήγησε, ο σεισμός στη γειτονική χώρα θα έπρεπε να ήταν μεγέθους 7 με 7,5 Ρίχτερ ώστε να υπήρχε η πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΣΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Ο ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ" 12 Οκτ 2021 | 13:49

Ανησυχία ειδικών για τον σεισμό στην Κρήτη: Δεν έχει σχέση με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου- "Αντιμετωπίζουμε κάτι καινούργιο"

Οι σεισμολόγοι και οι ειδικοί συμφωνούν πως ο σεισμός στην περιοχή της Σητείας δεν συσχετίζεται με εκείνον του Αρκαλοχωρίου αλλά είναι κάτι εντελώς καινούργιο.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ 03 Οκτ 2021 | 20:20

Αυτές είναι οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία στους σεισμολόγους

Υπό τη στενή παρακολούθηση των σεισμολόγων είναι και άλλες περιοχές εκτός από το Αρκαλοχώρι που έπληξε ο σεισμός στην Κρήτη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 30 Σεπ 2021 | 09:17

Καμπανάκι από Λέκκα: Αμείωτη η σεισμικότητα στη Θήβα εδώ και περίπου 4 μήνες - Φόβος για μεγάλο σεισμό

Θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχεδία με βάση και τις ανάγκες που πρόεκυψαν με τον σεισμό στην Κρήτη, λέει ο κ. Λέκκας για τη σεισμικότητα στη Θήβα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 30 Σεπ 2021 | 00:08

"Καμπανάκι" σεισμολόγων για τη Θήβα - Φόβοι για μεγάλο σεισμό - Κλιμάκιο ειδικών στην περιοχή

Ανησυχία στην Επιτροπή Σεισμικής Επικινδυνότητας για μεγάλο σεισμό στη Θήβα - Εισήγηση Λέκκα να μεταβεί κλιμάκιο για να εξετάσει την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού - "Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι"

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 29 Σεπ 2021 | 21:34

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου για τη Θήβα - Πιθανότητες για ισχυρό σεισμό στην περιοχή

Τα μέλη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου πραγματοποιούν σύσκεψη για το ενδεχόμενο νέου ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Θήβας

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 29 Σεπ 2021 | 12:21

Συναγερμός για σεισμό σε πέντε επικίνδυνες περιοχές της Ελλάδας - Τι λένε οι ειδικοί

Ο Πατραϊκός, ο Κορινθιακός, οι Σποράδες, το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα είναι οι 5 περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ 28 Σεπ 2021 | 19:26

Λέκκας για φωτιές: Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά αυξάνει 3 φορές ο κίνδυνος για πλημμύρες και 6 για κατολισθήσεις

Για εξειδίκευση των διαβρωτικών κινδύνων, πριν από κάθε μελέτη μίλησε ο Ευθ. Λέκκας στη Βουλή για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ ΩΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ 28 Σεπ 2021 | 11:44

Πόλεμος σεισμολόγων για το ρήγμα της Θήβας - Μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ;

Έντονη διαφωνία ανάμεσα σε σεισμολόγους για το ρήγμα της Θήβας και έναν μεγάλο σεισμό που ενδεχομένως να δώσει αυτό στο μέλλον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΑΣΠ 28 Σεπ 2021 | 07:01

Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: Οι μετασεισμοί μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 Ρίχτερ

Για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη και τους μετασεισμούς που ακολουθούν μίλησε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, κ. Λέκκας.

"ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ" 27 Σεπ 2021 | 13:33

Ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη αιφνιδίασε και τους σεισμολόγους - Περίμεναν σεισμό αλλά όχι και 6 Ρίχτερ

Ο σεισμός στην Κρήτη αιφνιδίασε και τους σεισμολόγους, που ναι μεν περίμεναν σεισμό, αλλά όχι τόσο μεγάλο.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΡΙΧΤΕΡ 27 Σεπ 2021 | 11:36

Παπαζάχος για σεισμό στην Κρήτη: Εβραζε η περιοχή από το τέλος Μαΐου - Δεν υπάρχει φόβος για μεγαλύτερο σεισμό

"Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια", είπε, αναφερόμενος στον σεισμό στην Κρήτη ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 27 Σεπ 2021 | 10:28

Σεισμός στην Κρήτη: Ηταν έκπληξη για τους σεισμολόγους, δεν τον περίμεναν- Λέκκας: Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός

"Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα", είπε για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη ο καθηγητής κ. Λέκκας.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ - ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 16:17

Αυστραλία: Εξαφανίστηκε 4χρονη από κάμπινγκ - Η υπόθεση θυμίζει αυτή της μικρής Μαντλίν [εικόνες - βίντεο]

Την υπόθεση της 3χρονης Μαντλίν Μακάν,,θυμίζει η εξαφάνιση της 4χρονης Κλιό από κάμπινγκ όπου παραθέριζε με τους γονείς της, στη δυτική Αυστραλία.