Σεισμός στη Σάμο - Οι σεισμολόγοι αναμένουν μετασεισμούς έως και 6 Ρίχτερ

Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο ήταν ο κύριος σεισμός και θα ακολουθήσει ισχυρή σεισμική ακολουθία λένε οι σεισμολόγοι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
samos

Στην έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που μπορεί να δώσει ακόμη και σεισμό 6 Ρίχτερ συγκλίνουν οι σεισμολόγοι σχετικά με τα 6,7 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Σάμο, έγιναν αισθητά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προκάλεσαν καταρρεύσεις πολυόροφων κτηρίων στη Σμύρνη.

Από την στιγμή του μεγάλου σεσμού έχουν γίνει 15 μετασεισμοί της τάξης των 4 Ρίχτερ σχολίασε ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς. Χαρακτηρίζεται όπως είπε ως ένας "τυπικός σεισμός για την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και αναμένεται μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες". Για τον λόγο δε για τον οποίο ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αττική σχολίασε πως έχει να κάνει με το ότι η Αττική βρίσκεται ακριβώς δυτικά από το εν λόγω ρήγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης: Ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες

Για πλούσια και ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, τονίζοντας ότι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Σάμο, είναι ο κύριος σεισμός.

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης ο σεισμός προήλθε από γνωστό ρήγμα και είχε μικρό εστιακό βάθος.

Ο κ. Τσελέντης προειδοποίησε ότι αναμένουν αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών. Ζήτησε μάλιστα από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα παλιά κτίρια προκειμένου να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί ατόμων σε έναν νέο μετασεισμό.

Λέκκας: Πιθανόν να έρθουν μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ

Ο κ. Λέκκας με τη σειρά του υποστήριξε πως η περίπτωση αυτός ο σεισμός να μην ήταν ο κύριος, αποτελεί μια ακραία περίπτωση, η προσοχή μας όμως θα πρέπει να στραφεί στους μετασεισμούς καθώς όπως υποστήριξε ένας μετασεισμός της τάξεως των 6 - 6,2 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανός

"Δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός και φόβος" τόνισε δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA για τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το μεσημέρι της Παρασκευής τη Σάμο αλλά πολλές περιοχές της χώρας

Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας, ήταν ένας επιφανειακός σεισμός ο οποίος έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ προσθέτοντας δήλωσε πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι στη Σάμο.

Ο ίδιος συνέστησε στους κατοίκους της Σάμου να απομακρυνθούν από την περιοχή του λιμανιού του νησιού αλλά και να μην εισέρχονται σε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές ή βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως η περίπτωση αυτός ο σεισμός να μην ήταν ο κύριος, αποτελεί μια ακραία περίπτωση, η προσοχή μας όμως θα πρέπει να στραφεί στους μετασεισμούς καθώς όπως υποστήριξε ένας μετασεισμός της τάξεως των 6 – 6,2 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανός.

Σκορδίλης: Πιθανοί μετασεισμοί που θα ξεπεράσουν τα 5,5 Ρίχτερ

"Το πιο πιθανόν είναι να έχουμε μια ομαλή σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, των οποίων το μέγεθος δεν αποκλείεται να φτάσει και να ξεπεράσει τους 5,5 βαθμούς", επεσήμανε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκοδρίλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

νας ισχυρός σεισμός, αυτής της τάξης μεγέθους, δικαιολογεί μια σεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες, πριν επανέλθει η περιοχή στην πάγια σεισμική δραστηριότητα", επισημαίνει ο κ. Σκορδίλης και υπογραμμίζει πως "για το πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, θα πρέπει να έχουμε δεδομένα τουλάχιστον ενός με δύο 24ώρων, για να μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση της διάστασης του χώρου που διεγέρθηκε και να δούμε κατά πόσο η διάσταση αυτού του χώρου δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού 6,7 ή όχι. Σε περίπτωση που έχουμε διέγερση μια ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί".

Όσον αφορά στο μίνι τσουνάμι που σημειώθηκε στη Σμύρνη και την πλημμύρα στο παραλιακό μέτωπο της Σάμου, ο κ. Σκορδίλης επισήμανε ότι "πάντα όταν υπάρχει ένας πολύ ισχυρός επιφανειακός σεισμός υποθαλάσσιος, εγκυμονεί κίνδυνο να δώσει κάποιο τσουνάμι. Στην προκειμένη περίπτωση είναι υποθαλάσσιος, εκδηλώθηκε κάποιο τσουνάμι, όχι ιδιαίτερα υψηλό γιατί δεν είναι και ιδιαίτερα βαθιά η θάλασσα στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε.

Παπαζάχος: Θα έχει μεγάλη ακολουθία το επόμενο 48ωρο

Θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη βδομάδα ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαζάχος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

"Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός μεγαλύτερος του αρχικού ανακοινωθέν της ταξεως 6,8 – 6,9 βόρειας της Σάμου" σημείωσε ο ίδιος ενώ πρόθεσε πως θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη βδομάδα και αν και μακρότερου μεγέθους οι μετασεισμοί αυτοί μπορεί να έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή της Σάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε πως οποιοδήποτε κτίσμα παρουσιάζει την οποιαδήποτε βλάβη ή εμφανίζει έστω και υποψία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να κατοικηθεί μέχρι να ελεγχθεί και οι κάτοικοι πρέπει να ακούνε μόνο την υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους και την πολιτεία.

"Αυτή την στιγμή μας νοιάζουν οι προεκτάσεις του ήδη υπάρχοντος ρήγματος" ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε πως όταν έχουμε ισχυρές δονήσεις πρέπει να αποφεύγονται οι ακτές.

Στη Σάμο ο Νίκος Χαρδαλιάς

Οπως έγινε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

φωτό από samos24

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 01 Μαϊ 2021 | 17:55

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αστυπάλαιας

Σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αστυπάλαια λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα.

22 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ 29 Απρ 2021 | 09:48

Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι του 1999 στη Νίκαια [εικόνες]

Πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, βρίσκεται ένας καταυλισμός, που αποτελείται κυρίως από κοντέινερς που μεταφέρθηκαν εκεί μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999.

ΣΕ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ 28 Απρ 2021 | 07:19

Ισχυρός σεισμός 6,2 ρίχτερ έπληξε την Ινδία - Αναφορές για θύματα

Ισχυρή σεισμική δόνηση, ακολουθούμενη από αρκετούς μετασεισμούς, έπληξε σήμερα το ομόσπονδο κράτος Ασάμ της Ινδίας.

ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΟΝΗΣΗ 22 Απρ 2021 | 23:58

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Τήλο

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Τήλου.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 22 Απρ 2021 | 07:26

Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Νίσυρο

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Πέμτης στη Νίσυρο.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΕΙΣΜΟΣ 4,4 ΡΙΧΤΕΡ ΕΙΧΕ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ 20 Απρ 2021 | 11:49

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Μεγέθους τεσσάρων Ρίχτερ ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή της Σαντορίνης.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 20 Απρ 2021 | 08:31

Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Νίσυρο

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Νίσυρο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΑΝΟ-ΣΑΜΟ 19 Απρ 2021 | 15:49

Σταϊκούρας: Προανήγγειλε τροπολογία για τις φορολογικές δηλώσεις ενόψει της υποβολής τους μετά το Πάσχα

Έχει ήδη καταβληθεί το 20% των ζημιών λόγω "Ιανού" και σεισμού στη Σάμο - Αναλυτικά στοιχεία από τον Χρήστο Σταϊκούρα

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΗΣΙ 17 Απρ 2021 | 20:37

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Νίσυρο

Η δόνηση σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Νισύρου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 15 Απρ 2021 | 08:04

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Λέσβο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ 14 Απρ 2021 | 07:03

Λέκκας για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ κοντά σε Τήλο και Νίσυρο: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε

Για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σήμειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/4), στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά σε Νίσυρο και Τήλο μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

13 Απρ 2021 | 23:45

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κω

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή 16 χιλιόμετρα δυτικά της Τήλου

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 345 ΧΛΜ ΑΝΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 08 Απρ 2021 | 19:43

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Νισύρου το απόγευμα

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, στις 18:23, στον θαλάσσιο χώρο της Νισύρου