Follow us

Σεισμός στην Εύβοια: Μέχρι και 5,5 Ρίχτερ "βλέπουν" Λέκκας, Παπαδόπουλος - "Δεν αξιολογήθηκε σωστά η δραστηριότητα"

Ευθύμης Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος συμφωνούν ότι μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από τα 5 Ρίχτερ, αλλά όχι της τάξεως των 6 Ρίχτερ - "Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λέκκας, Παπαδόπουλος

Το αχαρτογράφητο ρήγμα στην Εύβοια, το οποίο δεν βγαίνει στην επιφάνεια, παρά μόνο με την έκκληση ενός σεισμού, συνεχίζει να προβληματίζει τους σεισμολόγους, που αφενός αναφέρουν πως μπορεί να έρθει ακόμα μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν της Τρίτης (29/11) των 5 Ρίχτερ, αφετέρου τονίζουν πως δεν θα είναι της κλίμακας των 6 Ρίχτερ, καθώς δεν μπορεί να δώσει τέτοιον η περιοχή.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε αρχικά πως "τις πρώτες ώρες δεν ξέραμε το ρήγμα, δεν ήταν χαρτογραφημένο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πάνω σε περιοχή που δεν είναι τεκτονισμένη. Είναι ένα "τυφλό” ρήγμα που δεν βγαίνει στην επιφάνεια, συνεπώς ήταν άγνωστο”.

Διαβάστε Επίσης

"Μπορεί να φτάσουμε έως και τα 5,5 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση"

Στη συνέχεια τόνισε πως "η περιοχή δεν είναι χαρτογραφημένη, δεν ξέρουμε τις τεκτονικές δομές. Θεωρούμε, από τη γύρω περιοχή, ότι δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δεν είναι το σεισμικό δυναμικό επαρκές. Μπορεί να φτάσουμε έως και τα 5,5 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση, αλλά όχι σεισμό των 6ν γιατί δεν υπάρχουν τεκτονικές δομές μεγάλες για να δικαιολογούν αυτό το μέγεθος”.

Ο κ. Ευθύμης Λέκκας ανέφερε μάλιστα πως συγκεκριμένο ρήγμα δεν βγαίνει στην επιφάνεια γι’ αυτό δεν έχει χαρτογραφηθεί, αλλά μόνο με την έκκληση ενός σεισμού διαπιστώνουμε την παρουσία του”.

"Όσο γεμίζει τόσο πιο μεγάλο σεισμό δίνει"

Για την μετασεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής ανέφερε ότι "μπορεί να φτάσει έως και τα 5 Ρίχτερ. Ωστόσο δε θα μας προβληματίσει η δραστηριότητα αφού και η περιοχή και οι κατασκευές αντέχουν σε αυτά τα μεγέθη” ενώ πρόσθεσε ότι "μπορεί να υπάρχει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, αλλά στη συνέχεια θα αρχίσει να απομειώνεται η σεισμική δραστηριότητα”.

Σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές θα αποφασιστεί εν τω μεταξύ το κλείσιμο των σχολείων στην περιοχή έως και την Παρασκευή για λόγους ασφαλείας: Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και έχουμε αποφασίσει σειρά δράσεων” ανέφερε σχετικά.

Σχετικά με το ρήγμα των Αλκυονίδων- για το οποίο ο Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι έχει χάσει τον ύπνο του- ο κ. Λέκκας επισήμανε πως είναι άγνωστο πότε και αν θα προκαλέσει ξανά σεισμό (σ.σ. είχε δώσει το ΄81): "Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον χρόνο που θα εκδηλωθεί ένας σεισμός. Δεν υπάρχει επαναληψιμότητα στην εκδήλωση σεισμικότητας από ένα συγκεκριμένο ρήγμα. Όσο πιο αργά γίνεται όμως ο σεισμός, το ρήγμα "γεμίζει” και προκαλεί μεγαλύτερους σεισμούς. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολλές δυνάμεις συγκεντρώνονται, τόσο πιο μεγάλο σεισμό περιμένουμε”.

Διαβάστε Επίσης

Παπαδόπουλος: "Δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα”

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ επεσήμανε πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά, ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ της Τρίτης ήταν ο κύριος, ενώ όπως είπε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είχε ξεκινήσει από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο οι σεισμολόγοι δεν την αξιολόγησαν όπως έπρεπε.

"Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις. Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς.

Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν” ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.

"Χρειάζεται πολλή προσοχή” είπε και πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να δούμε όλα τα στοιχεία από τις 25 Οκτωβρίου και μετά... Νομίζω ότι θα συνεννοηθούμε και με τους υπολοίπους με τρόπο που να είναι επωφελής για την κοινωνία πρώτα για την πολιτεία και τελικά για την επιστήμη.

"Έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμική η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι. Έχουμε ατελής γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο”.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ 01 Φεβ 2023 | 13:04
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 31 Ιαν 2023 | 22:48

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του πρώην δημάρχου Κύμης

Έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με πέντε οχήματα, 10 πυροσβέστες και ένα ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 30 Ιαν 2023 | 23:53

Εύβοια: Σεισμός 3,3 Ρίχτερ - Αισθητός και στην Αττική

Το επίκεντρο εντοπίζεται 2 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά από το χωριό Ζαρακές.

ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 29 Ιαν 2023 | 10:10

Σεισμός στο Ιράν: Τουλάχιστον 3 νεκροί, πάνω από 800 τραυματίες [εικόνες]

Ο σεισμός των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την πόλη Χόι.

ΔΟΝΗΣΗ 29 Ιαν 2023 | 09:20

Σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της κοινότητας Κερί του δήμου της Ζακύνθου

ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 28 Ιαν 2023 | 23:33

Εύβοια: Ένοπλος εισέβαλε σε βενζινάδικο, απείλησε υπάλληλο με καραμπίνα αλλά έφυγε άπραγος

Ενας υπάλληλος του βενζινάδικου ήρθε αντιμέτωπος με τον ληστή που του έβαλε μια καραμπίνα στο πρόσωπο ζητώντας του τους κωδικούς του χρηματοκιβωτίου που υπήρχε στο κατάστημα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Ιαν 2023 | 20:21

Σεισμός στη Λάρισα 3,6 Ρίχτερ - Αισθητός ακόμα και σε Τύρναβο, Ελασσόνα

Η σεισμική δόνηση έγινε 5 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

"ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ" 26 Ιαν 2023 | 12:42

Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 και στην Εύβοια

Το μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Εύβοιας.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 25 Ιαν 2023 | 16:03

Σεισμός στη Ρόδο: Ανάστατοι οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η σεισμική δόνηση στην πόλη της Ρόδου και στην ανατολική πλευρά του νησιού

ΣΤΑ 22 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 25 Ιαν 2023 | 14:46

Πολύ ισχυρός ο σεισμός στη Ρόδο, ταρακουνήθηκε το νησί: 5,9 Ρίχτερ και με μεγάλη διάρκεια

Ο σεισμός ήταν 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 63 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ 24 Ιαν 2023 | 12:37

Διάσωση σκύλου στα Ψαχνά Ευβοίας: Εθελοντές τον έβγαλαν από πηγάδι

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν εθελοντές του ΣΕΔΔΔ Ψαχνών. Η οργανωμένη επέμβαση τους έσωσε το άτυχο ζώο.

ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 10 ΧΛΜ 22 Ιαν 2023 | 08:50

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα Καμένα Βούρλα

O σεισμός καταγράφηκε στις 06.46 μόλις εννέα χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής των Καμένων Βούρλων.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΗΣΙ 19 Ιαν 2023 | 06:14

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:22 τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη Λέσβο.