Follow us

Σεισμός στην Τουρκία: Στην ομάδα της ΕΜΑΚ ο γιος του πυροσβέστη που έσωσε τον 11χρονο Ανδρέα στο Αίγιο το 1995

28 χρόνια μετά τον πατέρα του, ο Κώστας Νίκας ανασύρει ένα 7χρονο κορίτσι μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι της Τουρκίας. Το 1995 ο Παναγιώτης Νίκας έβγαλε από τα συντρίμμια του Αιγίου τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΜΑΚ

Το 1995, ο πυροσβέστης Παναγιώτης Νίκας, στον σεισμό του Αιγίου, βγάζει από τα συντρίμμια πολυκατοικίας τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο.

Το 2023, σχεδόν 28 χρόνια μετά, ο γιος του Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, στέλεχος της 1ης ΕΜΑΚ, ανασύρει ένα 7χρονο κορίτσι μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ηρωισμού που διακατέχει μέλη της συγκεκριμένης ομάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία αποτυπώθηκε και πάλι στις ενέργειες της ελληνικής αποστολής διάσωσης, η οποία επιχειρεί σε μία πόλη, που ένα μεγάλο ποσοστό των κτισμάτων της έχουν καταρρεύσει.

Σχεδόν 28 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ανέσυραν ζωντανό ένα 7χρονο κορίτσι, έναν 50χρονο άνδρα, και δυστυχώς νεκρούς, την 8χρονη αδερφή της Φατμά, και τον γιό του 50χρονου άνδρα. Διέσωσαν δύο ακόμη κορίτσια ηλικίας 9 και 11 χρόνων.

"Νεκροταφείο" κτιρίων

Οι 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, οι 5 διασώστες του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, έστησαν χθες ένα αυτόνομο επιχειρησιακό κέντρο στο Χατάι, όπου δέχονταν πολίτες οι οποίοι αναζητούσαν εγκλωβισμένους. Κατέγραφαν τα στίγματα και στη συνέχεια επιχειρούσαν στα συγκεκριμένα σημεία. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και επιχείρησαν σε κοντινά κτίρια που είχαν καταρρεύσει κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η πόλη θυμίζει ένα απέραντο "νεκροταφείο" κτιρίων που έχουν συμπαρασύρει στον θάνατο χιλιάδες πολίτες, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΜΑΚ.

Οι συνεννοήσεις με την τουρκική πολιτική προστασία ήταν δύσκολη και ο συντονισμός προβληματικός, με το ελληνικό κλιμάκιο να αυτονομείται σε ασφαλή χώρο και να στήνει το δικό του επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο ήρθαν μαζί περίπου 80 Ελβετοί και Ιταλοί πυροσβέστες. Να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή διαμένει σε σκηνές, έχει αυτονομία σίτισης με ξηρά τροφή και ρουχισμού για μία εβδομάδα.

Το πρωτόκολλο απαγορεύει την σίτιση από την πληγείσα περιοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνο δηλητηρίασης και αδυναμία νοσηλείας σε μια περιοχή που έχουν καταστραφεί οι υποδομές της.

"Το μικρό κορίτσι ήταν σε βάθος 7 μέτρων"

Οι Έλληνες διασώστες επιχείρησαν σε ένα από τα στίγματα που είχαν δοθεί. Αρχικά είχαν εντοπίσει την 8χρονη Φατμά, η οποία ήταν ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη. Δυστυχώς εξέπνευσε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Την ώρα που προσπαθούσαν να την ανασύρουν άκουσαν την 7χρονη αδερφή της.

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, οι διασώστες προσπαθούσαν να απομακρύνουν κομμάτια από τσιμέντο και να ανοίξουν δίοδο ώστε να φθάσουν στο κοριτσάκι. Τα κατάφεραν και λίγο αργότερα ανέσυραν το μικρό κορίτσι, τραυματισμένο αλλά καλά στην υγεία του. Οι Έλληνες πυροσβέστες δάκρυσαν από το θετικό αποτέλεσμα και έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου από την συγκίνηση, ενώ δυνάμεις των τουρκικών συνεργείων και πολίτες τους έδιναν συγχαρητήρια. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της διάσωσης ήταν ο Κώστας Νίκας και ο επικεφαλής Δημήτρης Ρούπας, με τον πρώτο να στήνει τα υποστυλώματα, και οι δύο μαζί να σέρνονται μέσα στα συντρίμμια για να ανασύρουν το μικρό κορίτσι.

Διαβάστε Επίσης

Νωρίτερα στελέχη της ΕΜΑΚ, είχαν ανασύρει ζωντανό έναν 50χρονο άνδρα και την 9χρονη κόρη του, νεκρούς όμως τον γιο του και την σύζυγό του. Ζωντανό ανέσυραν και ένα 11χρονο κορίτσι από το ίδιο κτίριο που είχε καταρρεύσει.

Η Χατάι είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς. Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

"Καρμπόν" διασώσεις με διαφορά 28 χρόνια

Ο Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικός στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, μαζί με τους συναδέλφους του απεγκλώβισαν το 7χρονο κορίτσι.

Ο πατέρας του Παναγιώτης Νίκας, 28 χρόνια πριν είχε κάνει το ίδιο στο Αίγιο, βγάζοντας από τα συντρίμμια τον 12χρονο Ανδρέα Μπογδάνο, μετά από επιχείρηση που διήρκεσε 21 ώρες!

Διαβάστε Επίσης

Απονεμήθηκε σε εκείνον τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας για το έργο του κατά τον φονικό σεισμό του Αιγίου. Η εικόνα του ηρωικού πυροσβέστη που κρατούσε στα χέρια του τον μικρό Ανδρέα, έκανε τον γύρο του κόσμου. Το 1999, στον σεισμό της Πάρνηθας, βρισκόταν στη Ρικομέξ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ως διασώστης. Το 2011, ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 χρόνων. Όπως φαίνεται, άφησε την κληρονομιά του και την σκυτάλη του ηρωισμού και της διάσωσης στον γιο του Κώστα, ο οποίος ως συνεχιστής έκανε το ίδιο στο Χατάι της μακρινής Τουρκίας.

"Ο κόσμος ζητά συνεχώς βοήθεια"

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται μαζί με την ελληνική αποστολή διάσωσης στην Τουρκία περιγράφει πως παντού υπάρχουν κατεδαφισμένα κτήρια, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση, αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους, σκάβοντας με τα χέρια στα συντρίμμια.

"Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, με αποτέλεσμα να ζητά βοήθεια συνεχώς. Εμείς πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες", δήλωσε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε: "Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, διότι αυτοί οι άνθρωποι ενώ είχαν έναν στόχο", δηλαδή επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν ένα άτομο, πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά "μοιράστηκαν", όταν κατάλαβαν ότι μπορούν να βοηθήσουν και αλλού. "Αξίζουν τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων!".

H διάσωση στο Αίγιο το 1995

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑΥΜΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ 27 Μαρ 2023 | 15:51

Σεισμός στην Τουρκία: Eφτάψυχη κατσίκα βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια μετά από 47 μέρες [βίντεο]

Η κατσίκα που παρέμεινε θαμμένη κάτω από τα συντρίμμια τριώροφου κτιρίου για 47 μέρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία, βγήκε ζωντανή

ΞΑΦΝΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ 27 Μαρ 2023 | 12:56

"Ελλάδα -Τουρκία: Ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι" - Πώς σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την απρόσμενη επίθεση φιλίας της Άγκυρας

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας και τις αμοιβαίες κινήσεις σύσφιξης των σχέσεων.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 27 Μαρ 2023 | 09:10

Τουρκία: Νέο προεκλογικό σόου από τον Ερντογάν - Έριξε... θεμέλια σε ανύπαρκτο νοσοκομείο [βίντεο]

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης με τον Ερντογάν, αποδείχθηκε ότι έριχναν μπετό στη μέση του πουθενά!

ΚΑΤΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 26 Μαρ 2023 | 08:32

Πώς αποτιμά τις επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου η Αθήνα - Οι εκτιμήσεις για τη μεταστροφή της Τουρκίας

Δεν είμαι μυστικό η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο καιρό, μετά τις τραγωδίες των σεισμών και των Τεμπών.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 25 Μαρ 2023 | 15:08

Νίκος Δένδιας: Μετά τους φονικούς σεισμούς η τουρκική παραβατικότητα είναι ανύπαρκτη

Προσβλέπουμε στο ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί με συνέπεια και με καλή πίστη, σε σχέση με τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται στις διμερείς μας σχέσεις, σημειώνει ο υπουργός

ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΙΑΣ 25 Μαρ 2023 | 11:21

Επιστολή-έκπληξη Τσαβούσογλου σε Δένδια για την 25η Μαρτίου: Είμαι βέβαιος για παγίωση των σχέσεων καλής γειτονίας

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είναι αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Μαρ 2023 | 16:10

Τουρκία: "Δεν το βρήκα ποτέ το πτυχίο του Ερντογάν", λέει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αν. Εκπαίδευσης

Στην Τουρκία, για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα και το Ερντογάν φαίνεται πως αγνοείται

ΤΙ ΕΙΠΕ 23 Μαρ 2023 | 21:47

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16, αλλά όχι για να τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας"

Ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ξανά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΑ 23 Μαρ 2023 | 10:21

Ξανάρχισαν το ίδιο τροπάριο τα τουρκικά ΜΜΕ: "20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα" [βίντεο]

"Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες. Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης" αναφέρει η Sozcu.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Μαρ 2023 | 09:35

Καρφιά Μενέντεζ για Τουρκία μπροστά στον Μπλίνκεν: Προκλητικός σύμμαχος, δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα επίθεση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία, με αφορμή την προβληματική συμπεριφορά της Άγκυρας.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΗΛΙΑ» 23 Μαρ 2023 | 09:28

Τουρκία: Σε απελπισία ο Ερντογάν - Επικαλείται πάλι την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί για να μαζέψει ψήφους

Ο Ερντογάν μίλησε για την Αγιά Σοφιά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και την "κόκκινη μηλιά" που αποτελεί το σύμβολο του παντουρκισμού και της κατάκτησης.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 23 Μαρ 2023 | 08:19

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στα Ιωάννινα - Ακολούθησαν περισσότερες από 10 μικρότερες δονήσεις

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:43 τα ξημερώματα της Πέμπτης, στα Ιωάννινα.

ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 194 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ 22 Μαρ 2023 | 19:08

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Αργεντινή

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην επαρχία Χουχούι, στο βορειοδυτικό άκρο της Αργεντινής