Follow us

Σεισμός στην Τουρκία: Στην ομάδα της ΕΜΑΚ ο γιος του πυροσβέστη που έσωσε τον 11χρονο Ανδρέα στο Αίγιο το 1995

28 χρόνια μετά τον πατέρα του, ο Κώστας Νίκας ανασύρει ένα 7χρονο κορίτσι μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι της Τουρκίας. Το 1995 ο Παναγιώτης Νίκας έβγαλε από τα συντρίμμια του Αιγίου τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΜΑΚ

Το 1995, ο πυροσβέστης Παναγιώτης Νίκας, στον σεισμό του Αιγίου, βγάζει από τα συντρίμμια πολυκατοικίας τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο.

Το 2023, σχεδόν 28 χρόνια μετά, ο γιος του Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, στέλεχος της 1ης ΕΜΑΚ, ανασύρει ένα 7χρονο κορίτσι μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ηρωισμού που διακατέχει μέλη της συγκεκριμένης ομάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία αποτυπώθηκε και πάλι στις ενέργειες της ελληνικής αποστολής διάσωσης, η οποία επιχειρεί σε μία πόλη, που ένα μεγάλο ποσοστό των κτισμάτων της έχουν καταρρεύσει.

Σχεδόν 28 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ανέσυραν ζωντανό ένα 7χρονο κορίτσι, έναν 50χρονο άνδρα, και δυστυχώς νεκρούς, την 8χρονη αδερφή της Φατμά, και τον γιό του 50χρονου άνδρα. Διέσωσαν δύο ακόμη κορίτσια ηλικίας 9 και 11 χρόνων.

"Νεκροταφείο" κτιρίων

Οι 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, οι 5 διασώστες του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, έστησαν χθες ένα αυτόνομο επιχειρησιακό κέντρο στο Χατάι, όπου δέχονταν πολίτες οι οποίοι αναζητούσαν εγκλωβισμένους. Κατέγραφαν τα στίγματα και στη συνέχεια επιχειρούσαν στα συγκεκριμένα σημεία. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και επιχείρησαν σε κοντινά κτίρια που είχαν καταρρεύσει κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η πόλη θυμίζει ένα απέραντο "νεκροταφείο" κτιρίων που έχουν συμπαρασύρει στον θάνατο χιλιάδες πολίτες, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΜΑΚ.

Οι συνεννοήσεις με την τουρκική πολιτική προστασία ήταν δύσκολη και ο συντονισμός προβληματικός, με το ελληνικό κλιμάκιο να αυτονομείται σε ασφαλή χώρο και να στήνει το δικό του επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο ήρθαν μαζί περίπου 80 Ελβετοί και Ιταλοί πυροσβέστες. Να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή διαμένει σε σκηνές, έχει αυτονομία σίτισης με ξηρά τροφή και ρουχισμού για μία εβδομάδα.

Το πρωτόκολλο απαγορεύει την σίτιση από την πληγείσα περιοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνο δηλητηρίασης και αδυναμία νοσηλείας σε μια περιοχή που έχουν καταστραφεί οι υποδομές της.

"Το μικρό κορίτσι ήταν σε βάθος 7 μέτρων"

Οι Έλληνες διασώστες επιχείρησαν σε ένα από τα στίγματα που είχαν δοθεί. Αρχικά είχαν εντοπίσει την 8χρονη Φατμά, η οποία ήταν ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη. Δυστυχώς εξέπνευσε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Την ώρα που προσπαθούσαν να την ανασύρουν άκουσαν την 7χρονη αδερφή της.

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, οι διασώστες προσπαθούσαν να απομακρύνουν κομμάτια από τσιμέντο και να ανοίξουν δίοδο ώστε να φθάσουν στο κοριτσάκι. Τα κατάφεραν και λίγο αργότερα ανέσυραν το μικρό κορίτσι, τραυματισμένο αλλά καλά στην υγεία του. Οι Έλληνες πυροσβέστες δάκρυσαν από το θετικό αποτέλεσμα και έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου από την συγκίνηση, ενώ δυνάμεις των τουρκικών συνεργείων και πολίτες τους έδιναν συγχαρητήρια. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της διάσωσης ήταν ο Κώστας Νίκας και ο επικεφαλής Δημήτρης Ρούπας, με τον πρώτο να στήνει τα υποστυλώματα, και οι δύο μαζί να σέρνονται μέσα στα συντρίμμια για να ανασύρουν το μικρό κορίτσι.

Διαβάστε Επίσης

Νωρίτερα στελέχη της ΕΜΑΚ, είχαν ανασύρει ζωντανό έναν 50χρονο άνδρα και την 9χρονη κόρη του, νεκρούς όμως τον γιο του και την σύζυγό του. Ζωντανό ανέσυραν και ένα 11χρονο κορίτσι από το ίδιο κτίριο που είχε καταρρεύσει.

Η Χατάι είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς. Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

"Καρμπόν" διασώσεις με διαφορά 28 χρόνια

Ο Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικός στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, μαζί με τους συναδέλφους του απεγκλώβισαν το 7χρονο κορίτσι.

Ο πατέρας του Παναγιώτης Νίκας, 28 χρόνια πριν είχε κάνει το ίδιο στο Αίγιο, βγάζοντας από τα συντρίμμια τον 12χρονο Ανδρέα Μπογδάνο, μετά από επιχείρηση που διήρκεσε 21 ώρες!

Διαβάστε Επίσης

Απονεμήθηκε σε εκείνον τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας για το έργο του κατά τον φονικό σεισμό του Αιγίου. Η εικόνα του ηρωικού πυροσβέστη που κρατούσε στα χέρια του τον μικρό Ανδρέα, έκανε τον γύρο του κόσμου. Το 1999, στον σεισμό της Πάρνηθας, βρισκόταν στη Ρικομέξ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ως διασώστης. Το 2011, ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 χρόνων. Όπως φαίνεται, άφησε την κληρονομιά του και την σκυτάλη του ηρωισμού και της διάσωσης στον γιο του Κώστα, ο οποίος ως συνεχιστής έκανε το ίδιο στο Χατάι της μακρινής Τουρκίας.

"Ο κόσμος ζητά συνεχώς βοήθεια"

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται μαζί με την ελληνική αποστολή διάσωσης στην Τουρκία περιγράφει πως παντού υπάρχουν κατεδαφισμένα κτήρια, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση, αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους, σκάβοντας με τα χέρια στα συντρίμμια.

"Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, με αποτέλεσμα να ζητά βοήθεια συνεχώς. Εμείς πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες", δήλωσε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε: "Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, διότι αυτοί οι άνθρωποι ενώ είχαν έναν στόχο", δηλαδή επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν ένα άτομο, πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά "μοιράστηκαν", όταν κατάλαβαν ότι μπορούν να βοηθήσουν και αλλού. "Αξίζουν τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων!".

H διάσωση στο Αίγιο το 1995

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

CGTN TURK 24 Μαϊ 2024 | 23:11

Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο στην ανατολική Θράκη- Προ των πυλών η οριστική συμφωνία με την Κίνα

"Εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων εντός λίγων μηνών" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΑΝΤΙ ΟΦΘΑΛΜΟΥ» 24 Μαϊ 2024 | 13:48

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Θα δημιουργήσει τα δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Η Τουρκία είχε δηλώσει πως δεν θα ανεχθεί "τετελεσμένα" στο Αιγαίο, επαναφέροντας ξανά την προκλητική θεωρία των "γκρίζων ζωνών".

ΣΤΑ 5,5 ΧΛΜ ΤΟ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 24 Μαϊ 2024 | 08:03

Σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κάσσου

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσσου.

ΤΟΥΡΚΙΑ 23 Μαϊ 2024 | 09:57

Ο Ερντογάν πήρε στα χέρια του το casus belli - Θα αποφασίζει ο ίδιος για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου

Πλέον ο Ερντογάν αποφασίζει μόνος του χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη κάποιου άλλου οργάνου, ενώ και το casus belli είναι απόφαση του προέδρου.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Μαϊ 2024 | 09:25

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία - Ηχηρό μήνυμα σε Νατσιό για την κληρονομιά του Κων. Καραμανλή

O Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει να ανατραπεί η ισορροπία στο Αιγαίο.

ΤΟΥΡΚΙΑ 20 Μαϊ 2024 | 22:39

Ερντογάν για την Ελλάδα: "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση"

"Φυσικά δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μία - δύο συναντήσεις. Ωστόσο δεν θα διστάσουμε να αναζητήσουμε πεδίο συμφωνίας σε θέματα κοινού συμφέροντος".

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 19 Μαϊ 2024 | 11:27

Σεισμός στην Κρήτη - Κοντά το Ρέθυμνο το επίκεντρο

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 19,3 χιλιόμετρα.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ 18 Μαϊ 2024 | 13:27

Ζορίζονται οι Τούρκοι από την ακρίβεια: Μια οικογένεια θεωρείται φτωχή ακόμα και με τρεις κατώτατους μισθούς

Αυξήθηκαν τα όρια πείνας και φτώχειας στην Τουρκία, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται διαρκώς.

ΥΠΕΞ 17 Μαϊ 2024 | 21:54

Νίκος Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: "Ποντίκι που βρυχάται"

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι περισσότερες δυτικές χώρες.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΥΣΑΚ 17 Μαϊ 2024 | 10:46

Θρήνος για τη Νικολέτα Διαμαντάκου που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στην Τουρκία - Η τελευταία της φωτογραφία στην Έφεσο

Η Νικολέτα Διαμαντάκου ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας του κόμματος "Κοινωνία Αξιών",

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 16 Μαϊ 2024 | 23:02

Τουρκία: Αυτή είναι η 67χρονη Ελληνίδα που σκοτώθηκε - Πώς έγινε το δυστύχημα με άλλους δύο τραυματίες

Το δυστύχημα συνέβη περίπου στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης (16/5) όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις Έλληνες υπήκοοι ανετράπη ενώ βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης - Άγκυρας

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ 16 Μαϊ 2024 | 22:37

Το Ισραήλ καταργεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία - Επιβάλλει δασμούς 100% στις εισαγωγές

Το σχέδιο θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών

ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 16 Μαϊ 2024 | 17:47

Τουρκία: Βαριές ποινές σε Ντεμιρτάς και άλλους Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

Στην ίδια δίκη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Σιντζάν της 'Αγκυρας, δικάζονταν συνολικά 108 άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στο ΡΚΚ.