Self test: Πότε θα είναι στα ράφια των φαρμακείων, ποιοι θα τα κάνουν πρώτοι - Η διαδικασία σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος

Ξεκίνα την επόμενη εβδομάδα η ειδική πλατφόρμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί για τα self test.

Από την επόμενη Τετάρτη, 7 Απριλίου, θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τα πρώτα self test. Ένα ακόμη διαγνωστικό "εργαλείο", μαζί με τους μοριακούς ελέγχους PCR και τα Rapid test, που αναμένεται να "ξεκλειδώσει" το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και πρώτα την εκπαίδευση.

Οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί θα είναι αυτοί που θα πάρουν το "βάπτισμα του πυρός" με ορίζοντα την αναμενόμενη επαναλειτουργία των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στην χθεσινή ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test έχει ολοκληρωθεί, ενώ η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν, σε πρώτη φάση, στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, στη συνέχεια θα δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Τα τεστ, σημειώνεται, δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται στα φαρμακεία. Μαζί με κάθε τεστ ο πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και σαφείς οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Υπενθυμίζεται πως είναι δωρεάν και κάθε πολίτης δικαιούται ένα την εβδομάδα με το ΑΜΚΑ και την ταυτότητα. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ των παιδιών τους.

Τεστ

Αν βγει θετικό;

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη). Ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ.εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα ακολουθήσει επικοινωνία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση (οι γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους).

Εντούτοις οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της νόσου σήμερα στη χώρα, δεν θα πρέπει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ να καθησυχάζει. Θα πρέπει να φοράει την μάσκα του και να αποφεύγει να συναθροίζεται, τηρώντας τις αποστάσεις. Η συστηματική και επαναληπτική χρήση των ατομικών τεστ, ταυτόχρονα με την χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, θα μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο, τονίζουν.

"Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δεν δηλώσει το θετικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να μην κάνει καθόλου το τεστ, οπότε δεν θα το γνώριζε ότι είναι θετικός. Εφόσον το κάνει, άμα δεν το δηλώσει, τουλάχιστον θα αυτοπεριοριστεί. Οπότε πάλι, σε κάθε περίπτωση, θα βγούμε κερδισμένοι από τη χρήση αυτού του εργαλείου" είπε ο αναπλ. Υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδικασία τροφοδοσίας

Τα self test παραλαμβάνονται κεντρικά σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες, αυτά μεταφέρονται στις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα (περίπου 11 χιλιάδες φαρμακεία). Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Πολιτική Προστασία.

"Από τις 19/3, εντός δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης να εντάξουμε ως συμπληρωματικό πυλώνα τα self test στην εθνική μας στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων, ολοκληρώσαμε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκ τεστ και κατακυρώσαμε με απόλυτη διαφάνεια και με την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου σε 5 αναδόχους την προμήθεια των πρώτων τεστ" ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι οδηγίες για τους μαθητές

Ειδικές οδηγίες δόθηκαν για τους μαθητές και τις βεβαιώσεις που θα πρέπει να έχουν για να μπουν στην τάξη:

- Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν

- Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα

- Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

- Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο

- Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ 20 Απρ 2021 | 11:29

Θεσσαλονίκη: Ο μαθητής που αρνείται να κάνει self test επανήλθε στο σχολείο και τίναξε τα μαθήματα στον αέρα

Είναι η δεύτερη φορά που ένας μαθητής της Β΄ Λυκείου στο 1ο ΓΕΛ Θέρμης, αρνείται να κάνει self test- Στο σχολείο και ο πατέρας του μαθητή, έβριζε χυδαία τον διευθυντή. Του ασκήθηκε ποινικη δίωξη και αφέθηκε ελεύθερος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 19 Απρ 2021 | 18:06

Και νέο περιστατικό με μαθητή που αρνήθηκε να κάνει self test στη Θεσσαλονίκη

Νέο περιστατικό συνέβη σήμερα με τα self test σε μαθητές Λυκείου της Θέρμης.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2021 | 13:48

Καρφιά Φίλη για την απουσία Τσακαλώτου από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα: "Είναι αναγκαίος, πρέπει να συμμετέχει παντού"

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για την απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το ΔΣ του ΤΧΣ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 19 Απρ 2021 | 09:19

Self test - Γεωργαντάς: Βήμα προς βήμα η διαδικασία για 1,4 εκατ. πολίτες [βίντεο]

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει ελαστικότητα - Από την επόμενη εβδομάδα τα self test θα πρέπει να γίνoνται 24 ώρες πριν από την πρώτη εργάσιμη ημέρα.

ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ 19 Απρ 2021 | 08:20

Δερμιτζάκης: Υπέρ των μετακινήσεων με self test για το Πάσχα - Εφαρμόσαμε έντονο lockdown χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα

"Μικρά ανοίγματα" και μετακινήσεις με self test το Πάσχα προκρίνει ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 19 Απρ 2021 | 07:17

Όλο και πιο μακριά το "Πάσχα στο χωριό" - Η πρώτη κρίσιμη σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους

Την Τετάρτη ή την Παρασκευή η τελική εισήγηση των ειδικών, που εμφανίζονται αρνητικοί για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΑ 19 Απρ 2021 | 06:44

Υποχρεωτικά self test από σήμερα σε εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα - Ποιους αφορά

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα υποχρεωτικά self test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 19:48

Χαρδαλιάς σε ΣΥΡΙΖΑ για τα self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Η Πολιτική Προστασια απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 18 Απρ 2021 | 14:35

Έκπτωτη κηρύχθηκε η Swiss Med: Η εταιρεία που είχε αναλάβει την παράδοση 3 εκατ. self tests

Η εταιρεία Swiss Med που θα προμήθευε το Ελληνικό Δημόσιο με 3 εκατ. self tests κυρήχθηκε έκπτωτη

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΑ 18 Απρ 2021 | 09:24

Ο "οδικός χάρτης" για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων σε τράπεζες, καταστήματα, καφετέριες, κομμωτήρια

Tα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, από τη Δευτέρα

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 17 Απρ 2021 | 14:46

Μανώλης Κέλλης: Με self test η έξοδος του Πάσχα - Το επόμενο κύμα θα είναι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

"Είναι δύσκολο να πούμε στους ανθρώπους να μην πάνε στα χωριά τους. Αλλά αν μετακινηθούν, θα πρέπει να συγχρωτίζονται σε εξωτερικούς χώρους" τόνισε ο κ. Κέλλης.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» 17 Απρ 2021 | 13:43

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα - "Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα"

Το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για την εξέλιξη και του εμβολιασμού, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.