Sexting: Από αθώο φλερτ, σε σκληρό bullying με ανήλικα παιδιά

Πώς το sexting ανοίγει το διαδικτυακό παράθυρο του εκφοβισμού και της διαπόμπευσης - Ενα εκατομμύριο τα ανήλικα θύματα στην Ευρώπη - Το 11% των παιδιών στην Ελλάδα έχει υποστεί εκφοβισμό

sexting-apo-athwo-flert-se-skliro-bullying-me-anilika-paidia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η ιστορία, συνήθως ξεκινά απλά. Με μερικά μηνύματα αθώα, που εξελίσσονται σε πιο... πονηρά, καθώς καλύπτονται πίσω από την επιλεκτική ανωνυμία του κάθε χρήστη και χαλαρώνουν επικίνδυνα τα ούτως ή άλλως δυσδιάκριτα στους εφήβους, όρια.

Ο «συνομιλητής» ζητά περισσότερα («μη φοβάσαι!»), είναι «αξιόπιστος» («δε θα το δει κανείς άλλος!»), σε κάνει να νιώθεις άβολα αν αρνηθείς («δεν είσαι μωρό!»), σε κολακεύει («είσαι όμορφη!») και κάπως έτσι, το αθώο γίνεται επικίνδυνο και το επικίνδυνο -κάποιες φορές- μοιραίο: οι προκλητικές ή γυμνές φωτογραφίες σου γίνονται αντικείμενο κοινής θέας στο διαδίκτυο, στο σχολείο, στην παρέα, παντού... Ντρέπεσαι, δε μιλάς, πνίγεσαι, καταρρέεις.

 

Ενα εκατομμύριο ανήλικα θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού

Τον ανατριχιαστικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου ανήλικων θυμάτων μετρά το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, μέσα σε μόλις έναν χρόνο και μόνο μέσω του facebook. Μαζί και το νεοφερμένο και στην Ελλάδα sexting. Δηλαδή, τα μηνύματα και οι φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, που ανταλλάσσουν μέσω ίντερνετ και κινητού τηλεφώνου τα παιδιά και οι έφηβοι.

Χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να βάλουν τα όρια, συχνά ανοίγουν άθελά τους την επικίνδυνη -ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή- πόρτα της σεξουαλικής παρενόχλησης, του εκβιασμού, της διαπόμπευσης.

Στην Ελλάδα, το 11% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν λάβει σεξουαλικά μηνύματα μέσω διαδικτύου

Στην Ελλάδα, το 4% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν παρενοχληθεί διαδικτυακά και το 11% δηλώνει ότι έχει λάβει σεξουαλικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, όπως καταγράφει η ελληνική ομάδα του δικτύου EU Kids Online, του ευρωπαϊκού δικτύου που μελετά τις διαδικτυακές πρακτικές των παιδιών σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ευρώπη, το 6% των παιδιών 9-16 ετών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δηλώνουν ότι έχουν υποστεί εκφοβισμό ή παρενόχληση μέσω ίντερνετ (cyberbullying), τα μισά από τα αυτά (3%) ομολογούν ότι έχουν παρενοχλήσει άλλα παιδιά, ενώ το 15% παραδέχονται ότι έχουν λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου (sexting). 

«Το bullying, είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Το sexting είναι ένα... πείραγμα που όταν ξεφεύγει από τα όρια, περνά στην κατηγορία του σεξουαλικού εκφοβισμού» εξηγεί το thetoc.gr η Λίζα Τσαλίκη, συνεργάτης του EU Kids Online και καθηγήτρια του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την αντι - sexting καμπάνια του victoria law foundation της Αυστραλίας

Θεωρεί ότι το κλειδί για να μη γίνει το πείραγμα επικίνδυνο, είναι ο «εγγραμματισμός» -όπως χαρακτηριστικά λέει- των παιδιών που πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να είναι ώριμοι συνομιλητές και να έχουν γνώση των πραγματικών κινδύνων του διαδικτύου: «από την ηλικία των 5 ετών πρέπει να προετοιμάζουμε τα παιδιά. Απαντάμε σε όσα μας ρωτούν και δίνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση που επιτρέπει η ηλικία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Εξηγούμε τι μπορεί να γίνει αν βάλουν γυμνές φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, ότι μπορεί κάποιος να τους εξευτελίσει, να κάνει photoshop, να κάνει bullying και ότι αυτό μπορεί να τους συνοδεύει πάντα στην ενήλικη ζωή τους». 

Από την ηλικία των πέντε ετών πρέπει να προετοιμάζουμε τα παιδιά

Η γνώση των παιδιών από μικρή ηλικία, είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι όπως σημειώνει το Ιδρυμα Παρατήρησης Διαδικτύου (IWF) το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει ούτε καν τα 13 τους χρόνια, κάνοντας ακόμη πιο αδίστακτους τους παιδόφιλους, οι οποίοι χακάρουν τα τηλέφωνα και στη συνέχεια οι φωτογραφίες βρίσκονται δημοσιευμένες σε παιδοφιλικές ιστοσελίδες.

Επί σαράντα ώρες, αναλυτές αναζητούσαν στοιχεία και αποδείξεις. Εντόπισαν 12.224 φωτογραφίες σε 70 παιδοφιλικές ιστοσελίδες και είναι βέβαιοι ότι τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα.

Sexting, όπως λέμε sex και texting

Η λέξη «sexting» προήλθε όταν, πολύ απλά, η ίδια η τεχνολογία... τη γέννησε. Οταν ενώθηκε, δηλαδή, στην ηλεκτρονική πραγματικότητα το «sex» με το «texting»: Οι σεξουαλικές αναφορές και φωτογραφίες, με τα τηλεφωνικά και διαδικτυακά μηνύματα. Διεθνώς, τα περισσότερα κρούσματα του φαινομένου καταγράφονται στον κύκλο του σχολείου ανάμεσα σε μικρούς μαθητές. Είναι, μάλιστα ένα φαινόμενο που έχει εισβάλλει τόσο έντονα στις κοινωνίες των παιδιών και των εφήβων ώστε οι 40 «Αθάνατοι» της Γαλλικής Ακαδημίας -με το γνωστό άγχος να προστατεύσουν τη γλώσσα τους από... ξένους εισβολείς- ανακοίνωσαν στην αναθεώρηση της 5ης Δεκεμβρίου, τη λέξη «textopornographie» ή αλλιώς «sexto» ως τον επίσημο όρο αυτού που έως τώρα παγκοσμίως οριζόταν ως sexting.

το ένα τρίτο των νέων κάτω των 18 ετών υποκύπτουν στην πίεση που δέχονται

Η ανάγκη του λεξιλογικού ορισμού, υποδηλώνει την πραγματικότητα. Εκείνη που έκανε τον έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο να φέρει το θέμα στην ευρωβουλή, να παρουσιάσει τα εφιαλτικά στοιχεία και να ζητήσει μέτρα, αλλά και το πανεπιστήμιο King του Λονδίνου να ερευνήσει τις διαστάσεις του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των νέων κάτω των 18 ετών υποκύπτουν στην πίεση που δέχονται, όχι από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ή ξένους αλλά από συνομήλικούς τους και στέλνουν άσεμνες φωτογραφίες τους μέσω κινητών τηλεφώνων.

 

«Το πιο ανησυχητικό από τα στοιχεία είναι ότι όλο και περισσότερα παιδιά, δέχονται αυτό που συμβαίνει ως φυσικό και φυσιολογικό τρόπο ζωής. Αλλά δεν παύει να είναι μία μορφή σεξουαλικής κακοποίησης και παρότι πολλά παιδιά δεν το γνωρίζουν, είναι παράνομο και αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τη νομοθεσία», είπε ο επικεφαλής της ομάδας του αγγλικού πανεπιστημίου.

Snapchat: Σε 10 δευτερόλεπτα το μήνυμα «αυτοκαταστρέφεται»

Μια εφαρμογή που σβήνει τα μηνύματα αμέσως μόλις σταλούν, σε μόλις 10 δευτερόλεπτα

Οι ταχύτητες με τις οποίες η τεχνολογία δίνει δυνατότητες, είναι ιλιγγιώδεις. Οι επιστήμονες τρέχουν να τις προλάβουν, με μεγάλο ζητούμενο πάντα, την ασφάλεια του διαδικτύου. Η νέα μόδα, είναι το snapchat! 

Το snapchat, προσφέρει στους πιτσιρικάδες χρήστες και ένα... ανυπέρβλητο ατού: δεν έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες οι υποψιασμένοι γονείς που ψάχνουν, αφού το μήνυμα «αυτοκαταστρέφεται». Μια εφαρμογή που σβήνει τα μηνύματα αμέσως μόλις σταλούν – σε μόλις 10 δευτερόλεπτα- και έγινε είδηση γιατί οι διαχειριστές της -νέοι απόφοιτοι του Στάνφορντ, ως συνήθως- είπαν ένα ηχηρό «όχι» σε πρόταση εξαγοράς 3 δις δολαρίων από το Facebook.

Γνωρίζοντας πως τα μηνύματα που ανταλλάσσουν δεν μπορούν να αποθηκευτούν και άρα να τα δουν άτομα που δεν πρέπει, οι χρήστες γίνονται ιδιαίτερα τολμηροί. Ομως, είναι γνωστό, ότι έχουσιν γνώσιν όσοι θέλουν αυτήν την ασφάλεια να την καταργήσουν...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook