Follow us

Sexting: Από αθώο φλερτ, σε σκληρό bullying με ανήλικα παιδιά

Πώς το sexting ανοίγει το διαδικτυακό παράθυρο του εκφοβισμού και της διαπόμπευσης - Ενα εκατομμύριο τα ανήλικα θύματα στην Ευρώπη - Το 11% των παιδιών στην Ελλάδα έχει υποστεί εκφοβισμό

Sexting: Από αθώο φλερτ, σε σκληρό bullying με ανήλικα παιδιά

Η ιστορία, συνήθως ξεκινά απλά. Με μερικά μηνύματα αθώα, που εξελίσσονται σε πιο... πονηρά, καθώς καλύπτονται πίσω από την επιλεκτική ανωνυμία του κάθε χρήστη και χαλαρώνουν επικίνδυνα τα ούτως ή άλλως δυσδιάκριτα στους εφήβους, όρια.

Ο «συνομιλητής» ζητά περισσότερα («μη φοβάσαι!»), είναι «αξιόπιστος» («δε θα το δει κανείς άλλος!»), σε κάνει να νιώθεις άβολα αν αρνηθείς («δεν είσαι μωρό!»), σε κολακεύει («είσαι όμορφη!») και κάπως έτσι, το αθώο γίνεται επικίνδυνο και το επικίνδυνο -κάποιες φορές- μοιραίο: οι προκλητικές ή γυμνές φωτογραφίες σου γίνονται αντικείμενο κοινής θέας στο διαδίκτυο, στο σχολείο, στην παρέα, παντού... Ντρέπεσαι, δε μιλάς, πνίγεσαι, καταρρέεις.

Sexting: Από αθώο φλερτ, σε σκληρό bullying με ανήλικα παιδιά

Ενα εκατομμύριο ανήλικα θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού

Τον ανατριχιαστικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου ανήλικων θυμάτων μετρά το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, μέσα σε μόλις έναν χρόνο και μόνο μέσω του facebook. Μαζί και το νεοφερμένο και στην Ελλάδα sexting. Δηλαδή, τα μηνύματα και οι φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, που ανταλλάσσουν μέσω ίντερνετ και κινητού τηλεφώνου τα παιδιά και οι έφηβοι.

Χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να βάλουν τα όρια, συχνά ανοίγουν άθελά τους την επικίνδυνη -ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή- πόρτα της σεξουαλικής παρενόχλησης, του εκβιασμού, της διαπόμπευσης.

Στην Ελλάδα, το 11% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν λάβει σεξουαλικά μηνύματα μέσω διαδικτύου

Στην Ελλάδα, το 4% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν παρενοχληθεί διαδικτυακά και το 11% δηλώνει ότι έχει λάβει σεξουαλικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, όπως καταγράφει η ελληνική ομάδα του δικτύου EU Kids Online, του ευρωπαϊκού δικτύου που μελετά τις διαδικτυακές πρακτικές των παιδιών σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ευρώπη, το 6% των παιδιών 9-16 ετών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δηλώνουν ότι έχουν υποστεί εκφοβισμό ή παρενόχληση μέσω ίντερνετ (cyberbullying), τα μισά από τα αυτά (3%) ομολογούν ότι έχουν παρενοχλήσει άλλα παιδιά, ενώ το 15% παραδέχονται ότι έχουν λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου (sexting).

«Το bullying, είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Το sexting είναι ένα... πείραγμα που όταν ξεφεύγει από τα όρια, περνά στην κατηγορία του σεξουαλικού εκφοβισμού» εξηγεί το thetoc.gr η Λίζα Τσαλίκη, συνεργάτης του EU Kids Online και καθηγήτρια του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Sexting: Από αθώο φλερτ, σε σκληρό bullying με ανήλικα παιδιά - εικόνα 2
Από την αντι - sexting καμπάνια του victoria law foundation της Αυστραλίας

Θεωρεί ότι το κλειδί για να μη γίνει το πείραγμα επικίνδυνο, είναι ο «εγγραμματισμός» -όπως χαρακτηριστικά λέει- των παιδιών που πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να είναι ώριμοι συνομιλητές και να έχουν γνώση των πραγματικών κινδύνων του διαδικτύου: «από την ηλικία των 5 ετών πρέπει να προετοιμάζουμε τα παιδιά. Απαντάμε σε όσα μας ρωτούν και δίνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση που επιτρέπει η ηλικία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Εξηγούμε τι μπορεί να γίνει αν βάλουν γυμνές φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, ότι μπορεί κάποιος να τους εξευτελίσει, να κάνει photoshop, να κάνει bullying και ότι αυτό μπορεί να τους συνοδεύει πάντα στην ενήλικη ζωή τους».

Από την ηλικία των πέντε ετών πρέπει να προετοιμάζουμε τα παιδιά

Η γνώση των παιδιών από μικρή ηλικία, είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι όπως σημειώνει το Ιδρυμα Παρατήρησης Διαδικτύου (IWF) το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει ούτε καν τα 13 τους χρόνια, κάνοντας ακόμη πιο αδίστακτους τους παιδόφιλους, οι οποίοι χακάρουν τα τηλέφωνα και στη συνέχεια οι φωτογραφίες βρίσκονται δημοσιευμένες σε παιδοφιλικές ιστοσελίδες.

Επί σαράντα ώρες, αναλυτές αναζητούσαν στοιχεία και αποδείξεις. Εντόπισαν 12.224 φωτογραφίες σε 70 παιδοφιλικές ιστοσελίδες και είναι βέβαιοι ότι τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα.

Sexting, όπως λέμε sex και texting

Η λέξη «sexting» προήλθε όταν, πολύ απλά, η ίδια η τεχνολογία... τη γέννησε. Οταν ενώθηκε, δηλαδή, στην ηλεκτρονική πραγματικότητα το «sex» με το «texting»: Οι σεξουαλικές αναφορές και φωτογραφίες, με τα τηλεφωνικά και διαδικτυακά μηνύματα. Διεθνώς, τα περισσότερα κρούσματα του φαινομένου καταγράφονται στον κύκλο του σχολείου ανάμεσα σε μικρούς μαθητές. Είναι, μάλιστα ένα φαινόμενο που έχει εισβάλλει τόσο έντονα στις κοινωνίες των παιδιών και των εφήβων ώστε οι 40 «Αθάνατοι» της Γαλλικής Ακαδημίας -με το γνωστό άγχος να προστατεύσουν τη γλώσσα τους από... ξένους εισβολείς- ανακοίνωσαν στην αναθεώρηση της 5ης Δεκεμβρίου, τη λέξη «textopornographie» ή αλλιώς «sexto» ως τον επίσημο όρο αυτού που έως τώρα παγκοσμίως οριζόταν ως sexting.

το ένα τρίτο των νέων κάτω των 18 ετών υποκύπτουν στην πίεση που δέχονται

Η ανάγκη του λεξιλογικού ορισμού, υποδηλώνει την πραγματικότητα. Εκείνη που έκανε τον έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο να φέρει το θέμα στην ευρωβουλή, να παρουσιάσει τα εφιαλτικά στοιχεία και να ζητήσει μέτρα, αλλά και το πανεπιστήμιο King του Λονδίνου να ερευνήσει τις διαστάσεις του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των νέων κάτω των 18 ετών υποκύπτουν στην πίεση που δέχονται, όχι από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ή ξένους αλλά από συνομήλικούς τους και στέλνουν άσεμνες φωτογραφίες τους μέσω κινητών τηλεφώνων.

Sexting: Από αθώο φλερτ, σε σκληρό bullying με ανήλικα παιδιά - εικόνα 3

«Το πιο ανησυχητικό από τα στοιχεία είναι ότι όλο και περισσότερα παιδιά, δέχονται αυτό που συμβαίνει ως φυσικό και φυσιολογικό τρόπο ζωής. Αλλά δεν παύει να είναι μία μορφή σεξουαλικής κακοποίησης και παρότι πολλά παιδιά δεν το γνωρίζουν, είναι παράνομο και αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τη νομοθεσία», είπε ο επικεφαλής της ομάδας του αγγλικού πανεπιστημίου.

Snapchat: Σε 10 δευτερόλεπτα το μήνυμα «αυτοκαταστρέφεται»

Μια εφαρμογή που σβήνει τα μηνύματα αμέσως μόλις σταλούν, σε μόλις 10 δευτερόλεπτα

Οι ταχύτητες με τις οποίες η τεχνολογία δίνει δυνατότητες, είναι ιλιγγιώδεις. Οι επιστήμονες τρέχουν να τις προλάβουν, με μεγάλο ζητούμενο πάντα, την ασφάλεια του διαδικτύου. Η νέα μόδα, είναι το snapchat!

Το snapchat, προσφέρει στους πιτσιρικάδες χρήστες και ένα... ανυπέρβλητο ατού: δεν έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες οι υποψιασμένοι γονείς που ψάχνουν, αφού το μήνυμα «αυτοκαταστρέφεται». Μια εφαρμογή που σβήνει τα μηνύματα αμέσως μόλις σταλούν – σε μόλις 10 δευτερόλεπτα- και έγινε είδηση γιατί οι διαχειριστές της -νέοι απόφοιτοι του Στάνφορντ, ως συνήθως- είπαν ένα ηχηρό «όχι» σε πρόταση εξαγοράς 3 δις δολαρίων από το Facebook.

Γνωρίζοντας πως τα μηνύματα που ανταλλάσσουν δεν μπορούν να αποθηκευτούν και άρα να τα δουν άτομα που δεν πρέπει, οι χρήστες γίνονται ιδιαίτερα τολμηροί. Ομως, είναι γνωστό, ότι έχουσιν γνώσιν όσοι θέλουν αυτήν την ασφάλεια να την καταργήσουν...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ 13 Αυγ 2022 | 16:02

Νέα επίθεση ροτβάιλερ: Ζευγάρι με παιδί στην Ελούντα έγινε στόχος σκύλων - Τραυματίστηκαν ελαφρά οι γονείς

Μία ακόμα επίθεση ροτβάιλερ σημειώθηκε σήμερα στην Κρήτη. Στην Ελούντα ένα ζευγάρι με το παιδί τους έγινε στόχος των σκύλων.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΑΣ 13 Αυγ 2022 | 15:45

Σοκ στην Κρήτη: Επιχείρησε να βιάσει την ανήλικη αδελφή της συντρόφου του

Ενας άνδρας πακιστανικής καταγωγής επιχείρησε να βιάσει την ανήλικη αδελφή της συντρόφου του.

"ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ" 13 Αυγ 2022 | 15:33

Μεσσήνη: Νέα προθεσμία για την Τρίτη πήρε ο 50χρονος που πέταξε υδροχλωρικό οξύ στην πρώην σύζυγό του

Ως "συγκλονισμένος" περιγράφεται από τον δικηγόρο του ο 50χρονος ο οποίος πέταξε υδροχλωρικό οξύ στην πρώην γυναίκα του στη Μεσσήνη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 13 Αυγ 2022 | 15:07

Μπόρες και κεραυνοί στη Δυτική Ελλάδα - Πού θα "χτυπήσουν" τα έντονα φαινόμενα [εικόνες-βίντεο]

Τρίτη μέρα με άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της χώρας - Βροχερός καιρός έως τον Δεκαπενταύγουστο.

13 Αυγ 2022 | 14:36

Σε ψυχιατρική κλινική της Αθήνας ο αστυνομικός που χτύπησε δύο νοσηλεύτριες στη Λαμία

Ο αστυνομικός εξετάστηκε από ψυχιάτρους σε δυο δημόσια νοσοκομεία, σε Λαμία και Αθήνα, και τελικά αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του.

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΗΜΕΡΑ 13 Αυγ 2022 | 14:14

Έγκλημα στην Άρτα: "Ήταν η κακιά στιγμή, τον πρόσβαλε ο πεθερός του" - Τα πρώτα λόγια του 29χρονου μέσω του δικηγόρου του

Ο 29χρονος κάλεσε σήμερα τις Αρχές και αποκάλυψε που ήταν κρυμμένος - Πέταξε το όπλο του εγκλήματος σε βουνό της Άρτας.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΟΨΙΑ 13 Αυγ 2022 | 13:48

Τραγωδία στο Χαλάνδρι: Σε αυτό το αυτοκίνητο πέθανε από θερμοπληξία η 8χρονη - Μυστήριο το πώς εγκλωβίστηκε [εικόνες]

Τραγικό θάνατο βρήκε μία 8χρονη στο Χαλάνδρι που εγκλωβίστηκε στο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο του παππού της και πέθανε από θερμοπληξία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 13 Αυγ 2022 | 13:33

Σοκ στο Βόλο: Ζήτησε από την σύντροφό του να χωρίσουν και εκείνη τον ξυλοκόπησε

Στην 52χρονη γυναίκα το Δικαστήριο του Βόλου επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, με τριετή αναστολή.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ 13 Αυγ 2022 | 13:14

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Κοντά στην Περιφερειακή Αιγάλεω - Δύσκολη η κυκλοφορία από τους πυκνούς καπνούς

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την φωτιά στον Ασπρόπυργο δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ 13 Αυγ 2022 | 12:36

Κατερίνη: "Δεν μπορώ να δω τον φονιά του παιδιού μου, θέλω μόνο δικαίωση" - Ξεσπά ο πατέρας του κομμωτή που δολοφονήθηκε

Ο 45χρονος κομμωτής βρέθηκε άγρια δολοφονημένος σε νεκροταφείο της Κατερίνης - Πλησιάζει η ώρα της εκδίκασης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 13 Αυγ 2022 | 11:10

Πανικός στο Εφετείο: Άνδρας σε αμόκ εισέβαλε με το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ λέγοντας ότι έχει εκρηκτικά

Έλεγχος των Αρχών στο Εφετείο - Ο 34χρονος άνδρας υποστήριζε ότι στο αυτοκίνητό του έχει ναρκωτικά και εκρηκτικά.

ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ 13 Αυγ 2022 | 10:35

Μεσσήνη: Σήμερα απολογείται ο 50χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του - Δηλώνει ότι θέλει να της... συμπαρασταθεί

Μετανιωμένος εμφανίζεται τώρα ο 50χρονος που επιτέθηκε με καυστικό υγρό στην πρώην σύζυγό του στη Μεσσήνη - Κινδυνεύει η όραση της 49χρονης.

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ 13 Αυγ 2022 | 09:26

Έγκλημα στην Άρτα: Στα χέρια των Αρχών ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του - Στον Εισαγγελέα το απόγευμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος κάλεσε την αστυνομία και αποκάλυψε πού βρισκόταν κρυμμένος μετά το στυγερό έγκλημα στην Άρτα, με θύμα τον πεθερό του.