
Σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν μεταξύ των προγνώσεων των μετεωρολόγων για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να επιμένει για τα χιόνια στην Αττική και τον Γιάννη Καλλιάνο να κάνει λόγο για "μούφα ολκής".
Από την πλευρά της η μετεωρολόγος του Mega, Χριστίνα Ρήγου επανέλαβε, πως συχνά "παρερμηνεύονται τα λεγόμενά μας" και είπε "όχι στους εντυπωσιακούς τίτλους". Για το θέμα των χιονοπτώσεων σημείωσε, ότι την Κυριακή "φαίνονται κάποιες βροχές που θα μεταφραστούν και σε χιονοπτώσεις και πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε χιόνια στα ανατολικά και στα νότια. […] Να δούμε πώς θα εξελιχθεί".
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, προβλέπονται "πυκνές και επικίνδυνες χιονοπτώσεις" από το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο γνωστός μετεωρολόγος αναλύει ότι η κακοκαιρία θα κινηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο θα "χτυπήσει" την Παρασκευή και το δεύτερο από το Σάββατο.
Παράλληλα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επιμένει ότι τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην Αττική. Και όχι μόνο, γιατί τα χιόνια ήδη τα είδαμε στην Πάρνηθα. Ο ίδιος κάνει λόγο για "πυκνές χιονοπτώσεις" που θα σημειωθούν και σε νησιά του Αιγαίου.
Αναλυτικά αναφέρει:
ΤΟ "ΠΟΛΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ" ΦΕΡΝΕΙ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Σε συνέχεια της πρώτης μας ανάλυσης πριν από λίγες ημέρες σχετικά με το κύμα βαρυχειμωνιάς που θα προκαλέσει ο πολικός αεροχείμαρρος στη χώρα μας, επανερχόμαστε σήμερα με πιο "φρέσκα" προγνωστικά στοιχεία για να προσεγγίσουμε την όλη εξέλιξη.
Σε αυτή την επιδείνωση του καιρού θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο στάδια, το πρώτο σχετικά ήπιο μέχρι μέτριας έντασης και που θα αφορά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και το δεύτερο ισχυρής εως πολύ ισχυρής έντασης, ικανό να φέρει και προβλήματα και που αφορά το διάστημα μεσημέρι απόγευμα Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα με Τρίτη 6-7 Φεβρουαρίου, όπου τα προγνωστικά θέλουν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΩΝ
ΣΤΑΔΙΟ 1
Όπως επισημαίνουμε στον πρώτο μας χάρτη (μαύρο βέλος) ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια αναμένεται καθώς θα κινηθεί νοτιότερα να σχηματίσει βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα διασχίσει σχετικά γρήγορα τη χώρα μας από βορρά προς νότο την Παρασκευή, προκαλώντας επιδείνωση στον καιρό μικρής γενικά διάρκειας και εως μέτριας γενικά έντασης.

Έτσι λοιπόν μέσα στην Παρασκευή σε αρκετές περιοχές θα συναντήσουμε συντομές βροχοπτώσεις ενώ χιόνια θα πέσουν και χαμηλά στα κεντρικά και βόρεια Τμήματα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέσα στο Αιγαίο με τον βορειοδυτικό άνεμο όμως να λειτουργεί ως νεφοδιαλύτης και να περιορίζει σχετικά γρήγορα τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα, γι αυτό και λέμε ότι αυτή η επιδείνωση του καιρού δεν θα κρατήσει για πολύ κι έτσι μέχρι το βράδυ στις περισσότερες περιοχές, ο καιρός θα έχει βελτιωθεί με το κρύο όμως έντονο.
ΣΤΑΔΙΟ 2
Αυτό το αναμένουμε κοντά στο μεσημέρι του Σαββάτου με μια αρκετά οργανωμένη και σαφώς πιο έντονη επιδείνωση του καιρού. Αιτία αυτής της επιδείνωσης όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας με το μαύρο βέλος ο σχηματισμός ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού όπου σε αντίθεση με το πρώτο σταδιο υποστηρίζεται από πολύ πιο ψυχρή αέρια μάζα (μπλε αποχρώσεις) και σε συνδυασμό με τα νερά του Αιγαίου θα δώσει "πλούσια" και συνάμα επικίνδυνα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές.
Οι βροχές και τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές θα ξεκινήσουν από τα βόρεια και γρήγορα θα επεκταθούν νοτιότερα. Ο κύριος όγκος όμως των φαινομένων θα αφορά τα ανατολικά και νότια και όπως είχαμε επισημάνει και στην προ ημερών ανάρτησή μας σχετικά με το θέμα, θα περιλαμβάνουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα, πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά, επικίνδυνους βοριάδες, τσουχτερό κρύο και ισχυρό παγετό ιδίως προς τα βόρεια τμήματα όπου ο καιρός θα ανοίξει σχετικά γρήγορα.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ "AEGEAN LAKE EFFECT"
Στον τρίτο χάρτη μας παρουσιάζονται οι θαρμοκρασίες των αερίων μαζών κοντά στα 1500 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Θα παρατηρήσουμε ότι οι αέριες μάζες είναι ιδιαίτερα ψυχρές (-10° με -12°) και καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τη θερμότερη θάλασσα του Αιγαίου (14° με 16° μια ενδεικτική θερμοκρασία) θα εμπλουτιστούν με μεγάλα ποσά υγρασίας για να δώσουν "πλούσιες" χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό - κεντρικό Αιγαίο. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει και η πολύ ψυχρή αέρια μάζα πιο ψηλά κοντά στα 5500 μέτρα με θερμοκρασίες κοντά στους -36° με -38° κάνοντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ασταθή.

Στους χάρτες 4 με 6 επισημαίνουμε με τον κόκκινο κύκλο τις περιοχές όπου το προγνωστικό μας μοντέλο δίνει τις πιο πυκνές - επικίνδυνες χιονοπτώσεις με τα πρωινά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο. Παρατηρείστε ότι σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Αττικής με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου μας.


Σύμφωνα λοιπόν και με τη σημερινή μας προσέγγιση - ανάλυση εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ετοιμότητα γιατί τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι κάτι δυνατό έρχεται.
Δυστυχώς η επιστήμη μας τα βάζει με το ΧΑΟΣ και οι αποκλίσεις πάντα θα είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε θεατές στην όλη εξέλιξη και να μην παρουσιάσουμε τι έχουμε στα χέρια μας μέχρι και αυτή τη στιγμή.
Αλλαγές στα στοιχεία είναι δυνατόν να υπάρξουν ακόμη και την ίδια ημέρα της κακοκαιρίας. Θα πρέπει όμως σαν πολίτες να αποκτήσουμε κάποια στιγμή Μετεωρολογική παιδεία και να οργανωνόμαστε στον μέγιστο δυνατό βαθμό ακόμη και αν μία περιοχή που μπορεί να φαινόταν αρχικά ότι θα επηρεαστεί, τελικά να μην επηρεαστεί.
Στην Αμερική και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό, αλλά και σε άλλες χώρες, όταν έρχονται "βαριά" καιρικά γεγονότα εκκενώνονται ολόκληρες περιοχές ή θωρακίζονται αναλόγως και όλη αυτή η διαδικασία στοιχίζει πάρα μα πάρα πολύ. Τυχαίνει όμως η τροχιά ενός τυφώνα π.χ να αλλάξει και κάποιες περιοχές να μείνουν εκτός. Θα έπρεπε άραγε να μείνουν θεατές ή να προβούν στα όποια μέτρα θεωρούν σωστά και όσο πιο νωρίς γίνεται?
Στη χώρα μας η πολιτεία ενημερώνεται από την ΕΜΥ στα θέματα του καιρού και αυτοί θα πάρουν τις όποιες αποφάσεις. Αυτό όμως δεν απαγορεύει στον κάθε επιστήμονα να αναλύσει τα στοιχεία που και αυτός έχει και από εκεί και μετά όποιος επιθυμεί διαβάζει - παρακολουθεί ή όχι. Δύο ή και περισσότερα άτομα, τα ίδια στοιχεία να αναλύσουν είναι δυνατόν να βγάλουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Κάποιος θα προσεγγίσει περισσότερο κάποιος λιγότερο. Δεν ακυρώνει αυτό όμως το επιστημονικό υπόβαθρο κανενός. Είπαμε, τα βάζουμε με το ΧΑΟΣ και αυτό τα λέει όλα.
Ακολουθούν οι χάρτες που συνοδεύουν την παραπάνω ανάλυσή μας με την ευχή να κυλήσουν όλα ομαλά στην κακοκαιρία που φαίνεται να μας έρχεται και γενικότερα να μην ταλαιπωρηθούμε.
Αν χρειαστεί θα επιστρέψουμε με νεότερες αναρτήσεις αλλά και ανακοινώσεις μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό.
Ο Χειμώνας άργησε αλλά ήρθε...
Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι στο μέτρο του δυνατού!
Καλό υπόλοιπο ημέρας!".
Αρναούτογλου: Μπόρες χιονιού ίσως επηρεάσουν την Ελλάδα
Ο κ. Αρναούτογλου σημείωσε ότι από την Παρασκευή θα γίνει ορατή μια "προσπάθεια ώστε μπόρες χιονιού από τη Βαλκανική Χερσόνησο να κινηθούν προς τη χώρα μας". Όπως εξήγησε, ίσως δώσουν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επανέλθει ο βοριάς και θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός.
"Ενδιαφέρον έχει το Σάββατο, καθώς έρχονται ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα Βαλκάνια. Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τη Βαλκανική Χερσόνησο θα δώσει πρόσκαιρες ίσως και πυκνές χιονοπτώσεις στα νότια τμήματά της […] Από το μεσημέρι δεν αποκλείεται πιο δυνατές μπόρες χιονιού να προκαλέσουν κάποια χιονόστρωση, κάποιων εκατοστών χιονιού, στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης" ανέφερε ακολούθως.
Το ίδιο θα ισχύσει και την Κυριακή, με μπόρες χιονιού να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Ελλάδας. "Την Κυριακή ο βοριάς που θα επικρατήσει θα μεταφέρει σύννεφα σε περιοχές που βλέπουν στο Αιγαίο, όπως η Εύβοια, η Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια σύννεφα να φέρουν φαινόμενα, χιονόνερο ή χιόνι, και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο" προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η γενική εικόνα είναι ότι και την Κυριακή, στις περισσότερες περιοχές, θα επικρατήσει το ξεροβόρι, με λιακάδα, "ήλιος με δόντια, όπως λέμε".
Σε εκείνο το σημείο ο Σάκης Αρναούτογλου υποστήριξε ότι "πολλά γράφονται στο Ίντερνετ και διαδίδονται κάποιες φοβερές ανακρίβειες, με μεγάλους τίτλους που δεν ισχύουν. […] Θα έχουμε έναν χείμαρρο αέρινο, ο οποίος μία φέρνει αρκετό νερό, μία λιγότερο. Το περισσότερο νερό ας το μεταφράσουμε σε περισσότερο κρύο, το λιγότερο σε πιο ήπιες θερμοκρασίες".
Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι την Κυριακή θα πέσει η θερμοκρασία και είπε ότι "όσοι σχεδιάζετε ταξίδι την επόμενη εβδομάδα είτε σε θάλασσα είτε στον ηπειρωτικό κορμό, να παρακολουθείτε τα δελτία μέχρι την Παρασκευή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κρύο μπορεί να γίνει πιο έντονο και να συνδυαστεί και με φαινόμενα. Ενδείξεις για αρκετά χειμωνιάτικες αλλαγές στον καιρό".
"Μούφα τα χιόνια" λέει ο Καλλιάνος
Στο μεταξύ, χθες, ο Γιάννης Καλλιάνος -σε ανάρτηση με τίτλο "Μούφα ολκής ο χιονιάς της Αττικής"- επισημαίνει ότι "θα απογοητευτείτε οικτρά όσοι, διαβάζοντας κάποια δημοσιεύματα ή ακούγοντας ορισμένες δηλώσεις ειδικών, αναμένετε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής την Παρασκευή και το Σάββατο".
Ο Γιάννης Καλλιάνος εκφράζει την απογοήτευσή του για ιστοσελίδες του Διαδικτύου "που πήραν τη χθεσινή μου δήλωση που ανέφερα για την Αττική για "χιόνια στις βάρκες… στις ταβέρνες της Πεντέλης” και την έκαναν "χιόνια μέχρι τις βάρκες της Αττικής" προφανώς για να τραβήξουν κλικς. Όμως, οι μεγάλες, έγκυρες και αξιοπρεπείς σελίδες ήταν σωστές, δεν έκανα κάτι τέτοιο. Και στην τελική δεν είναι τυχαίο που κάποιες σελίδες βρίσκονται στην κορυφή της επισκεψιμότητας και κάποιες άλλες ψάχνουν να παραποιήσουν τα λεγόμενα του κάθε Καλλιάνου για να τραβήξουν το ενδιαφέρον λόγω του ότι φυτοζωούν. Έχει καταντήσει γελοία πια αυτή η μέθοδος".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr