Σφαίρες & απειλητικές επιστολές από τρομοκράτες έως...τρελαμένους

Η υπόθεση της απειλητικής επιστολής με 45άρα σφαίρα προς την πρόεδρο της επιτροπής Σοφών, είναι μια από τις πολλές των τελευταίων χρόνων. Ποιοι είναι οι αποστολείς;

Σφαίρες & απειλητικές επιστολές από τρομοκράτες έως...τρελαμένους

Πότε τρομοκρατικά... αστέρια, άλλοτε αναρχικά εμβλήματα, κάποιες φορές υπογράφουν ως «Λαϊκοί Τιμωροί», άλλες ως «Ομάδα οργανωμένων αναρχικών κατά των πολιτικών της ‘χούντας’ 2010-2015», ενίοτε και ως «Η Κρητική Επανάσταση»...

Απειλητικές επιστολές και σφαίρες από τρομοκράτες έως... «τρελαμένους»

Τρομοκράτες, αναρχικοί, ποινικοί, ακτιβιστές, ακραίοι, τρελαμένοι ή αγανακτισμένοι πολίτες στέλνουν κατά καιρούς επιστολές με καταγγελτικά σημειώματα και σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, προς υπουργούς, πολιτικούς, εισαγγελείς, δημοσιογράφους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και άλλους, με στόχο τη δημιουργία αισθήματος φόβου στους παραλήπτες.

Κάποιες από τις περιπτώσεις έχουν διαβαθμιστεί ως σοβαρές και κάποιες άλλες όχι, ωστόσο οι περισσότερες αναβαθμίζονται ούτως ή άλλως από το μέγεθος της δημοσιότητας που καταλαμβάνει ο στόχος κατά τον χρόνο της αποστολής. Ως τέτοια χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση της αποστολής επιστολής με «εσώκλειστη» μία 45άρα σφαίρα προς την πρόεδρο της Επιτροπής Σοφών και αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κας Αννας Λιγωμένου. Ο φάκελος έφθασε χθες στα γραφεία της Επιτροπής, στην οδό Βουρνάζου, μαζί με την αλληλογραφία της ημέρας.

«Είσαι ο σφαγέας»

Το σημείωμα των λίγων αράδων ήταν χαρακτηριστικό αναφορικά με την πρόθεση του αποστολέα. «Είσαι ο σφαγέας των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού μας. Τώρα θα καταλάβεις τί θα πει φόβος» φέρεται να γράφει ο αποστολέας και να τοποθετεί το εντύπωμα ενός κόκκινου αστεριού στο κείμενο. Ο φάκελος παρελήφθη από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου εξετάζεται για τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί τον περασμένο Μάιο, με ένα πολύ απειλητικό δισέλιδο κείμενο, το οποίο «συνοδευόταν» με μία σφαίρα των 32ΜΜ, και αποδέκτη τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο. Ο φάκελος είχε φθάσει με την αλληλογραφία της Βουλής των Ελλήνων. Αν και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήθελαν να κρατήσουν «κρυφή» την αποστολή, μετά τη δημοσιοποίησή της, επιχειρούσαν να κρατήσουν χαμηλά τον βαθμό επικινδυνότητας και σοβαρότητας των «αποστολέων».

Εκείνο το κείμενο το υπέγραφε η «Ομάδα οργανωμένων αναρχικών κατά των πολιτικών της 5ετούς ‘χούντας’ 2010-2015», στο οποίο εκτός από τις απειλές εναντίον του κ. Γρηγοράκου, περιείχε και άλλες εναντίον του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο τέλος υπήρχε σφαγίδα με το γνωστό σύμβολο του αναρχικού κινήματος. Αποστολέας εμφανιζόταν ένας «Νίκος Μιχαϊλίδης» από το πάρκο του... Σκοπευτηρίου Καισαριανής, πρόσωπο που ήταν ανύπαρκτο.

Ρουπακιώτης και Αθανασίου

Αντίστοιχη επιστολή με σφαίρες πολεμικών καλάσνικοφ, είχε ως παραλήπτη τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, τον Δεκέμβριο του 2012 (είχε μείνει κρυφή), η οποία έμοιαζε με αντίστοιχη που στάλθηκε τον Μάιο του 2014 στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, χωρίς παραλήπτες αλλά ουσιαστικά απευθυνόταν στον υπουργό Δικαιοσύνης εκείνης της περιόδου, κ, Χαράλαμπο Αθανασίου, την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, και τις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Αυτές οι επιστολές, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, «εκπορεύονταν από τον ακροδεξιό χώρο», ενώ η αυτή της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου αφορούσε την υπόθεση της Χρυσής Αυγή. Με αρχαιελληνικούς χαρακτήρες το σημείωμα έγραφε: «Κάντε τις προφυλακίσεις αποφυλακίσεις, αλλιώς θα έρθουν σφαίρες. Θα ξεκληρίσουμε τις οικογένειές σας!», ενώ δινόταν χρονική διορία...

Ο φάκελος που είχε σταλεί στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου είχε ως αποστολέα το επώνυμο «Αλεπουδέλης», όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος καταγόταν από τη Μυτιλήνη -την ιδιαίτερη πατρίδα, δηλαδή, του κ. Αθανασίου και της κας Κουτζαμάνη. Ο φάκελος περιείχε τρία φυσίγγια 7,62mm, ενώ το ιδιόχειρο απειλητικό σημείωμα στρεφόταν -γενικά και αόριστα- κατά συγγενών εισαγγελέων, αντεισαγγελέων και υπουργών, που είχαν στο παρελθόν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για διάφορες υποθέσεις και ζητούσε αόριστα την απελευθέρωση κρατουμένων. «Αν σε 15 μέρες δεν αποφυλακίσετε τους άδικα προφυλακισμένους σε αυτή τη βρωμερή υπόθεση, τότε σε διάστημα 20 μηνών, είτε ο υπουργός είτε η εισαγγελέας είτε ο ανακριτής που ενεπλάκη στην υπόθεση, θα κλάψουν για συγγενικά τους πρόσωπα, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Το χρονικό διάστημα αυτό θα απαιτηθεί, για να εντοπιστούν οι στόχοι αυτοί. Η αδικία ξεκληρίζει οικογένειες» έγραφε σε άλλο σημείο η απειλητική επιστολή.

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της καταδίκαζε την αποστολή της επιστολής και έκανε λόγο για «αστεία προβοκάτσια».

Προβόπουλος και Πρετεντέρης

Τον Ιανουάριο του 2014, οι «Λαϊκοί Τιμωροί» είχαν στείλει επιστολές με σφαίρες στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη. Στον δημοσιογράφο είχε σταλεί παρόμοια επιστολή από την οργάνωση «6η Δεκέμβρη», όπως και στον δικηγόρο Αλέξη Κούγια. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούσαν ότι η επωνυμία «6η Δεκέμβρη», που έφερε την ημερομηνία δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν «παρακλάδι» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και συσχετιζόταν με τους «Λαϊκούς Τιμωρούς». Η «6η Δεκέμβρη» είχε αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15 Ιανουαρίου 2010 και μία αποτυχημένη στην Εφορία Ν. Κόσμου, στις 23 Μαρτίου 2011.

Οι «Λαϊκοί Τιμωροί» στην επιστολή προς τον κ. Προβόπουλο, απέδιδαν ευθύνες στον ίδιο για την οικονομική κρίση της χώρας, ενώ σε αυτή προς τον δημοσιογράφο, τονιζόταν η «στήριξη» που παρείχε στην υλοποίηση αυτής της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής.

«Κρητική Επανάσταση»

Τον Φεβρουάριο του 2013 είχε κάνει την εμφάνισή της η «Κρητική Επανάσταση», στέλνοντας επιστολή με σφαίρες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και μία εβδομάδα νωρίτερα στις Εφορίες Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Η σφαίρα του... κ. Στουρνάρα ήταν τοποθετημένη μέσα σε ένα μικρό φάκελο προσκλητηρίων γάμου. Το σημείωμα έκανε μια γενικόλογη αναφορά στη φορολόγηση και κατέληγε διατυπώνοντας την απειλή ότι «οι συνέπειες για εσάς και τους εντολείς σας θα είναι απρόβλεπτες».

Τον Δεκέμβριο του 2008 είχαν σταλεί σφαίρες πολεμικού καλάσνικοφ σε δικαστικούς λειτουργούς χωρίς να ανακοινωθεί τίποτε. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις με απειλητικά μηνύματα και σφαίρες εναντίον καλλιτεχνών, επιχειρηματία με ξενοδοχεία στο Ηράκλειο, αλλά και στη Ναυτική Βάση της Σούδας. Φάκελος με σφαίρες είχε σταλεί και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2011, συνοδευόμενες με απειλητικό μήνυμα κατά στελεχών του ΠαΣοΚ. Ο φάκελος περιείχε τρεις σφαίρες των 9 ΜΜ και σημείωμα με αναφορά σε «άλλες σφαίρες που προορίζονται για τους "προδότες" του ΠαΣοΚ», όπως χαρακτηριστικά μνημονευόταν.

Άλλοι «πολεμικοί» φάκελοι με σφαίρες Καλάσνικοφ και αναφορές στον Αλβανό κρατούμενο Αλκέτ Ριζάι είχαν σταλεί προ τετραετίας και σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ ως αποστολείς εμφανίζονταν δημοσιογράφοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ 02 Δεκ 2020 | 07:37

Έγκλημα στη Σαντορίνη: Πώς ο 20χρονος σκότωσε τον ξενοδόχο για 200 ευρώ - Έρευνα αν τον έκαψε νεκρό ή ζωντανό

Ένα χρέος 200 ευρώ ήταν η αφορμή που όπλισε τον 20χρονο, που επισκέφτηκε το θύμα το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο της Σαντορίνης.

"ΘΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΣΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ" 01 Δεκ 2020 | 08:09

Κέντρο... διανομής ναρκωτικών η Γκράβα - Πάνω από 850 συναλλαγές - Ο αρχηγός "Μάρκος" και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι [εικόνες]

Τα πλοκάμια της συμμορίας ναρκωτικών που δρούσε στη Γκράβα έφταναν μέχρι την Καλαμάτα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 01 Δεκ 2020 | 07:51

Νέες αποκαλύψεις για το θάνατο του 69χρονου ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Τον "έλουσαν" με έυφλεκτο υγρό και τον έκαψαν

Στον χώρο του ξενοδοχείου στη Σαντορίνη υπήρχε χρηματοκιβώτιο, το οποίο ήταν άθικτο, ενώ δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη παραβίασης.

5.122.235 ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 204 ΜΕΡΕΣ 30 Νοε 2020 | 07:55

Μπαράζ ελέγχων στην Αττική, αλλά η επαρχία βγήκε εκτός ελέγχου: Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τα στραβά μάτια στους ντόπιους

"Έκτακτα" γλέντια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές, άσκοπες μετακινήσεις στην κορυφή της λίστας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 30 Νοε 2020 | 07:53

"Επιδημία" κορονο-πάρτι σε οίκους ανοχής, παράνομα γυμναστήρια σε ταράτσες και κουρεία

Οίκοι ανοχής, γυμναστήρια στην ..ταράτσα και παραβάτες που δε ...φοβούνται τον κορονοϊό.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ 30 Νοε 2020 | 07:45
ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 29 Νοε 2020 | 23:17

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης - Στην κατοχή του βρέθηκε όπλο και κοκαΐνη

Στο αυτοκίνητο του Νότη Σφακιανάκη οι αστυνομικοί βρήκαν δύο γραμμάρια κοκαΐνης, ένα πιστόλι και ένα tazer.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 27 Νοε 2020 | 12:28

Βουτιά θανάτου στο κέντρο της Αθήνας: Ανδρας έπεσε από τον έκτο όροφο κτιρίου

Βουτιά θανάτου, από κτίριο στην οδό Παπαρηγοπούλου έκανε ένας άνδρας το πρωί της Παρασκευής.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 27 Νοε 2020 | 07:53

Μπαράζ ελέγχων της αστυνομίας: "Καθιστό" take away στην Κρήτη, παράνομη λειτουργία γυμναστηρίων και... παντοπωλείων

Η "κόκκινη" λίστα του επιδημιολογικού χάρτη της Ελλάδας και η προέλευση των κρουσμάτων.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 401 26 Νοε 2020 | 13:26

Τροχαίο με μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ στο Κολωνάκι: Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Σε τροχαίο στο Κολωνάκι τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ… ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ 26 Νοε 2020 | 08:00

Και παράνομοι κορονο-οίκοι ανοχής επί κορονοϊού: 26 άτομα εντόπισε η αστυνομία

61 συλλήψεις σε οίκους ανοχής, σε παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, γυμναστήρια που λειτουργούσαν παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.