Σφοδρή διαμαρτυρία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών για σκίτσο της Αυγής

Απαράδεκτο, ατυχέστατο, προσβλητικό της μνήμης και του σεβασμού που οφείλουμε σε αυτήν, είναι για την Ισραηλιτική Κοινότητα το σκίτσο της Αυγής.

sfodri-diamarturia-tis-israilitikis-koinotitas-athinwn-gia-skitso-tis-augis
SHARE THIS
0
SHARES

Με τη λέξη «Ντροπή», η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών αντιδρά έντονα σε γελοιογραφία της εφημερίδας που κάνει αναφορά στο Ολοκαύτωμα και στα βασανιστήρια των Ναζί.

 

Η γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου, που χαρακτηρίζεται ως αισχρή και προσβλητική από την Κοινότητα, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Η ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών

«Μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στην χθεσινή διαδικτυακή ΑΥΓΗ.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, πόσο μάλιστα μετά τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, την ελευθερία της έκφρασης ως σημαντική παράμετρο της δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να καταγγείλουμε το συγκεκριμένο σκίτσο ως αισχρό και προσβλητικό για την Κοινότητά μας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, τιμήσαμε τη Μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Αθήνα. Ακούσαμε από επιζώντες των στρατοπέδων τις αφηγήσεις τους για το μαρτύριό τους όπου ο θάνατος παραμόνευε κάθε στιγμή. Μας είπαν για την ασταμάτητη μυρωδιά του καμένου που έβγαινε από τα φουγάρα των φούρνων όπου καίγονταν οι κρατούμενοι μετά την ομαδική δολοφονία τους στους θαλάμους αερίων. Και μας μίλησαν για το τραγικό συναίσθημα όταν οι ίδιοι έφτιαχναν σαπούνια από τα λίπος που είχε μείνει μετά το κάψιμο του πατέρα, των αδελφών, των φίλων.

Αυτή την τραγικότητα του Ολοκαυτώματος, ο σκιτσογράφος σας θέλησε να την κάνει χιούμορ. Απαράδεκτη επιλογή, ατυχέστατη, προσβλητική της μνήμης και του σεβασμού που οφείλουμε σε αυτήν. Κάποιες πτυχές της Ιστορίας, απλά δεν προσφέρονται για χιούμορ, πρέπει να στέκονται πολύ πιο ψηλά από την εφήμερη χρήση για λόγους φτηνής κατανάλωσης.

Εκφράζουμε λοιπόν το συναίσθημα που μας κυρίευσε όταν είδαμε το σκίτσο: ΝΤΡΟΠΗ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook