Από τα 3.040 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από τον ΕΟΔΥ, τα 449 ήταν στη Θεσσαλονίκη.
Η διασπορά στην πόλη της Βόρειας Ελλάδας αυξάνεται, πλησιάζοντας πλέον τα νούμερα κορονοϊού της Αττικής.
Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που η συμπρωτεύουσα βρίσκεται στο κόκκινο, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, που εξέτασαν τα δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων, χωρίς να αποκλείεται μίνι lockdown για τη μείωση της διασποράς.
Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον τον υψηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών, φτάνοντας τα 274. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών, ακολουθώντας, έχει 101 κρούσματα στο μέσο όρο του επταημέρου.
Την ίδια ώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά. Ειδικότερα, μόλις οι μισοί, ποσοστό 51% έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών στη συμπρωτεύουσα ανέρχεται σε 580.270.
Εντωμεταξύ, όσον αφορά το ιικό φορτίο στα λύματα την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου σε σχέση με την εβδομάδα 6 έως 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε σταθερό (-8%).
Ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας που προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πως σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων καθώς και με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και τις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή του καθώς και για την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.
Υπενθυμίζεται πως και το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον περσινό χειμώνα χτύπησε πρώτα τη Θεσσαλονίκη, με τα νοσοκομεία της πόλης να δέχονται μεγάλη πίεση.
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί τέλος στους ειδικούς πως ενώ στην Αττική οι πληρότητες στις ΜΕΘ μειώνονται, στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανερχόταν την εβδομάδα 9 – 15 Σεπτεμβρίου σε 77% και 76% αντίστοιχα (από 85% και 69% αντίστοιχα το επταήμερο που προηγήθηκε).
Ραγδαία επιδείνωση
Περισσότεροι από τους 14 δήμους της περιοχής εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες. Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι 54 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, στις ΜΕΘ το 96% είναι ανεμβολίαστοι.
Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι.