Follow us

Σκέρτσος για την πανδημία: Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας

Απολογισμός Άκη Σκέρτσου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την εποχή της πανδημίας. Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε απολογισμό των έργων και προσπαθειών της κυβέρνησης προχώρησε ο Άκης Σκέρτσος με αφορμή τα περίπου δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και την αναστολή στη χρήση μάσκας.

Η αναστολή της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους κοινωνικού συγχρωτισμού - πλην των δομών υγείας και των ΜΜΜ- από την 1η Ιουνίου, συμπίπτει με τη συμπλήρωση περίπου δυο χρόνων από το ξέσπασμα της πανδημίας που μοιάζει να μετατρέπεται πλέον σε ενδημικό πρόβλημα. Είναι, λοιπόν, μια καλή στιγμή να κάνουμε έναν νηφάλιο απολογισμό πώς τα πήγαμε στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς παγκοσμίως υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης, σημειώνει ο κ. Σκέρτσος και συνεχίζει:

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ των 27 στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δυο χρόνια της πανδημίας.

- Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, πολύ υψηλότερο ποσοστό από την ευρύτερη περιοχή, και στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ.

- Υπερδιπλασιάσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας του εθνικού συστήματος υγείας που πλέον προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσλάβαμε 18.500 μόνιμους και έκτακτους υγειονομικούς και υλοποιήσαμε μια άρτια οργανωμένη εμβολιαστική εκστρατεία που επανασύστησε στους πολίτες την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας.

- Η οικονομία μας το 2021 είχε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό αναπτυξης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας.

- Επιταχύναμε λόγω της πανδημίας την ψηφιοποίηση του κράτους με 1000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και πάνω 500 εκ ψηφιακές συναλλαγες πολιτών με το κράτος.

- Οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας οφείλονται και στις καινοτόμες πολιτικές που υιοθετήσαμε, μερικές από τις οποίες ήταν "πρωτιές" όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη. Θυμίζω μερικές:

- Ανοίξαμε τα σύνορα για τους τουρίστες ήδη από τον Ιούνιο του 2020 με τη χρήση του Eva, ενός εξελιγμένου αλγόριθμου για στοχευμένους ελέγχους στα σημεία εισόδου.

Διαβάστε Επίσης

- Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκατομμύρια δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τον Απρίλιο του 2021.

- Δημιουργήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε ένα από τα 1.100 κέντρα εμβολιασμού στην Ελλάδα, με sms επιβεβαίωσης-υπενθύμισης του ραντεβού.

- Οργανώσαμε τουλάχιστον 55.000 κατ' οίκον εμβολιαστικές επισκέψεις για άτομα με κινητικά προβλήματα και εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.

- Με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιερώθηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθετήθηκε από τουλάχιστον 37 χώρες διευκολύνοντας τα ταξίδια κατά το 2021.

- Θεσπίσαμε ειδικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων, όπως η προπληρωμένη κάρτα Freedom Pass - μια ψηφιακή επιταγή 150 ευρώ για νέους 18-25 ετών αμέσως μετά τον εμβολιασμό της πρώτης δόσης- και παροχή κάρτας δωρεάν δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για νέους 15-17 ετών συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν 50 GB.

- Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ που επέβαλε τη χρήση ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για τον έλεγχο της πρόσβασης σε εσωτερικές εγκαταστάσεις (COVID Free-App) από τον Ιούλιο του 2021.

- Καταστήσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους υπαλλήλους των γηροκομείων. Και από τον Δεκέμβριο του 2021 κάναμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών

- Ήμασταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που παρείχε τη δυνατότητα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση σε πολίτες άνω των 18 ετών και υιοθετήσαμε το διάστημα των τριών μηνών μεταξύ της 2ης και της 3ης δόσης.

- Μαζί με τη Γαλλία ήμασταν οι πρώτες χώρες που καταστήσαμε την αναμνηστική δόση απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι πολίτες 60+ ετών μετά από 7 μήνες και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρήσαμε στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

- Ήμασταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πήραμε τους περισσότερους πόρους στην ΕΕ (άνω των 30 δις ευρώ) με βάση πληθυσμό και ΑΕΠ, ενώ το σχέδιο που υποβάλαμε με περισσότερες από 170 μεγάλες δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν και υλοποιούνται ήδη αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια από την Κομισιόν.

- Με τον δεύτερο πιο γηρασμένο -και άρα πιο ευάλωτο- πληθυσμό στην Ευρώπη, ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας λόγω της πολυετούς υποχρηματοδότησης και μια οικονομία τσακισμένη από την 10ετή κρίση χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν αρνητικό παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης του Covid. Η πανδημία θα μπορούσε να έχει ρημάξει τη χώρα μας, τον πληθυσμό και την οικονομία μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Με βάση τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα του αναμενόμενου και σίγουρα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Θλιβόμαστε για όσους και όσα χάσαμε και δεν ξεχνάμε κανέναν. Βγήκαμε όμως τελικά πιο δυνατοί από την πανδημία και αξιοποιούμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΙΩΣΕ ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ 02 Ιουλ 2022 | 11:33

Ευάγγελος Αντώναρος: Θετικός στον κορονοϊό - Με αεροδιακομιδή από την Πάτμο στην Κρήτη

Ο Ευάγγελος Αντώναρος μεταφέρθηκε αρχικά στη Ρόδο με ελικόπτερο Super Puma και εν συνεχεία με αεροσκάφος C-130 στο Ηράκλειο - Ένιωσε έντονη αδιαθεσία και διαγνώστηκε με κορονοϊό

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΕΙΣ 02 Ιουλ 2022 | 11:16

Λινού για κορονοϊό: Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση - Ανησυχητικά το συμπτώματα νέων μορφών [βίντεο]

''Στο αεροπλάνο και στο πλοίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης γιατί παραμένουμε περισσότερη ώρα σε αυτά τα μέσα, παρά στο λεωφορείο και στο μετρό'', δήλωσε η Αθηνά Λινού.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 02 Ιουλ 2022 | 08:12

Καμπανάκι στους ηλικιωμένους για την τέταρτη δόση - Ανεβαίνει επικίνδυνα ο αριθμός των νοσηλειών από την Όμικρον

Ανησυχία για το νέο κύμα της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού - Πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως η χαλάρωση των μέτρων ήρθε νωρίς - Φωνές για την επαναφορά της μάσκας

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 23:11

Απών ο Σαββόπουλος από τη συναυλία του Πορτοκάλογλου λόγω κορονοϊού: "Εμείς του ’60 οι εκδρομείς ανήκουμε στους ευπαθείς"

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού θα κρατήσει τον Διονύση Σαββόπουλο μακριά από το Ηρώδειο και τη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 17:12

Άδωνις Γεωργιάδης: Έκανε την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και το δείχνει... [εικόνα]

Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων βρέθηκε το μεσημέρι ο Άδωνις Γεωργιάδης για να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 16:30

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η Αττική με 9.200 νέα κρούσματα - 1.335 στη Θεσσαλονίκη

Η Αττική εξακολουθεί να βράζει με ακόμη 9.200 κρούσματα κορονοϊού να ανακοινώνονται σήμερα Παρασκευή 1/7. Ακόμη 1.335 στη Θεσσαλονίκη.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 01 Ιουλ 2022 | 16:14

Κορονοϊός: 15.869 νέα κρούσματα, 14 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι - Ξανά πάνω από 3.000 οι επαναλοιμώξεις

Συνολικά 30.250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 01 Ιουλ 2022 | 14:29

Πλεύρης στην Κρήτη: Δεν θα πάρουμε μέτρα το καλοκαίρι - Αν χρειαστεί από τον Σεπτέμβριο θα πράξουμε ανάλογα

"Παρά τα αυξημένα περιστατικά δεν θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα", είπε ο κ. Πλεύρης

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 01 Ιουλ 2022 | 13:57

Σχοινάς: Η Ευρώπη να έχει νομιμοποιητική ισχύ για να δίνει λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας

"Αυτή η νέα Ευρώπη της δράσης πρέπει να έχει και μία ηγεσία που θα νομιμοποιείται από τη βούληση των πολιτών, όχι πια από αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ 01 Ιουλ 2022 | 13:12

Κορονοϊός - Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη: Διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα - Τα στοιχεία του ΑΠΘ

"Η μέση εβδομαδιαία αύξηση του ιικού φορτίου -από Τετάρτη σε Τετάρτη- ανέρχεται στο 110%, παρατηρούμε δηλαδή διπλασιασμό ανά εβδομάδα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 01 Ιουλ 2022 | 12:25

Κορονοϊός - Φόβοι για νέα έκρηξη κρουσμάτων: Μέσα στο καλοκαίρι η κορύφωση, ήδη 200% αύξηση ιικού φορτίου στην Αττική

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Πότε αναμένουμε κορύφωση του έκτου κύματος.

Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 01 Ιουλ 2022 | 11:53

Λινού: Περισσότερα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες - Δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση της πανδημίας

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ζήτησε να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από 5 ανθρώπους κάθε μέρα.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 01 Ιουλ 2022 | 11:44

Η Μόσχα καταργεί μάσκες και όλους τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η ρυθμιστική αρχή για τα δικαιώματα των καταναλωτών ανέφερε ότι "αναστέλλονται οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί", συμπεριλαμβανομένου του μέτρου που αφορά τη μάσκα.