Σκηνοθέτησαν τη ληστεία, αλλά χάθηκαν στη... μετάφραση

Ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου προσπάθησε να ληστέψει τους πελάτες που θα αγόραζαν χρυσό αξίας 600.000 ευρώ. το έγκλημα εξελίχθηκε σε... κωμωδία και συνελλήφθησαν.

Σκηνοθέτησαν τη ληστεία, αλλά χάθηκαν στη... μετάφραση

Οι... θηρευτές χρυσού, εκπρόσωποι Ελβετικών εταιρειών, που κάνουν περιοδείες συλλογής ανά την Ευρώπη, έπεσαν θύματα ενός μεγάλου... colpo grosso, από Έλληνες επιτήδειους, οι οποίοι τους προσέλκυσαν για την αγορά 19 κιλών χρυσού. Το βρώμικο τέχνασμα της σκηνοθετημένης ληστείας των 600.000 ευρώ, με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου-ενεχυροδανειστηρίου στο Παγκράτι, είχε στοιχεία... κωμωδίας του αξέχαστου Γάλλου ηθοποιού Λουί ντε Φινές, καθώς και οι ίδιοι οι δράστες έπεσαν θύματα της καλοστημένης πλεκτάνης τους, εξαιτίας της ασυνενοησίας και του... χαλασμένου τηλεφώνου!

Χάθηκαν στο… Viber

Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι αποκαλυπτικά για τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν το βράδυ στις 22 Οκτωβρίου 2015 μέσα στο ενεχυροδανειστήριο της οδού Ευτυχίδου στο Παγκράτι. Ο 43χρονος ιδιοκτήτης του πίστευε πως είχε στήσει την τέλεια ληστεία-κομπίνα, έχοντας τη συνεργασία 29χρονου Αλβανού, «υπαρχηγού» μιας από τις εκβιαστικές μαφίες που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα. Άφησε στο κατάστημα μία υπάλληλο και έναν 30χρονο Αλβανό συνεργό του, προκειμένου εκείνος να φέρει τον... χρυσό. Οι δύο Αυστριακοί, ένας Βούλγαρος και ένας Ιταλός, λειτουργώντας ως μεσάζοντες-εκπρόσωποι ελβετικών εταιρειών είχαν δώσει ραντεβού με τον ιδιοκτήτη για την αγορά των 19 κιλών χρυσού προς 600.000 ευρώ.

Ο 43χρονος «εγκέφαλος», δεν θα επέστρεφε βέβαια, αλλά είχε δίπλα του έναν Αλβανό, ο οποίος επικοινωνούσε στην αλβανική γλώσσα, με τον 30χρονο ομοεθνή του, που ήταν μέσα στο κατάστημα, μέσω της εφαρμογής… Viber, προκειμένου να καθυστερήσει τα θύματα για να γίνει η ληστεία και να διευκολύνει τους δράστες. Δεν ήθελε να καταλάβουν τα θύματα ότι μιλούσε μαζί του, αλλά φαίνεται πως... χάθηκε στην μετάφραση! Η μεταφορά των εντολών φαίνεται να είχε πολλές ασάφειες και κενά, καθώς οι δράστες της ληστείας... κλείδωσαν στο κατάστημα τον 30χρονο συνεργό, κατεβάζοντας με το κοντρόλ τα ρολά! Ο κλειδωμένος συνεργός έσπασε το κινητό του, δήθεν από τα «νεύρα» του, κρύβοντας το μισό σε μία ντουλάπα και το υπόλοιπο στη λεκάνη της τουαλέτας. Παράλληλα... χάθηκε ο σκληρός δίσκος καταγραφής βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του ενεχυροδανειστηρίου. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για τη ληστεία μέσω... Αυστρίας. Οι δύο Αυστριακοί ειδοποίησαν συγγενείς τους και εκείνοι με την πρεσβεία της χώρα τους στην Αθήνα, και από εκεί τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η «άφαντη» μαύρη βαλίτσα

Οι δύο Αυστριακοί, μέτοχος και επαγγελματικός σύμβουλος αντίστοιχα, εταιρείας χρυσού με έδρα την Ελβετία, ήρθαν στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου 2015, μετά από συνεννόηση με τον Ιταλό διαμεσολαβητή, για την αγορά χρυσού από τον 43χρονο ιδιοκτήτη του ενεχυροδανειστηρίου. Ο Ιταλός είχε έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, μέσω του Αλβανού, που έκλεισαν στο κατάστημα κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Συμφωνήθηκε ότι την επόμενη μέρα, ο 43χρονος θα έλιωνε το χρυσό, παρουσία των Αυστριακών, προκειμένου να κάνουν έλεγχο με ειδικά μηχανήματα για την καθαρότητά του και στη συνέχεια θα τον σφράγιζαν σε ειδικές πλαστικές σακούλες με σειριακούς αριθμούς.

Το πρωί της 23ης Οκτωβρίου πήγε αρχικά στο κατάστημα ο Ιταλός για να ελέγξει αν υπάρχει ο χρυσός, με τον ιδιοκτήτη να του δείχνει δύο μικρά δείγματα, και εκείνος με τη σειρά του να ειδοποιεί τους Αυστριακούς για τη συνέχιση της διαδικασίας. Τα υποψήφια θύματα παρέλαβαν μέσω χρηματαποστολής ιδιωτικής εταιρείας τα 600.000 ευρώ. Στις 17:00 πήγαν μαζί με τον Ιταλό και έναν Βούλγαρο, στο κατάστημα όπου βρήκαν τον 43χρονο ιδιοκτήτη και την υπάλληλό του, δηλώνοντας πως θέλουν να δουν τον χρυσό. Ο ιδιοκτήτης τους είπε πως δεν τον έχει στο κατάστημα και θα τον φέρει σε μία ώρα. Άφησε στο κατάστημα την υπάλληλο, η οποία έκλεισε τα ρολά για λόγους... ασφαλείας, ενώ λίγη ώρα αργότερα έφθασε και ο 30χρονος Αλβανός συνεργός του, ο οποίος βρισκόταν σε ανοικτή επικοινωνία με τον 43χρονο, μέσω του «μεταφραστή» ομοεθνή του.

Στις 21:00, ο Αλβανός ανοίγει τα ρολά, λέγοντας στα θύματα ότι ερχόταν ο ιδιοκτήτης, αντί όμως για εκείνον βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο κοντούς άνδρες που κρατούσαν πιστόλια. Ο ένας χτύπησε με τη λαβή του όπλου στο κεφάλι, τον έναν από τους Αυστριακούς και άρπαξε τη μαύρη βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ. Διέφυγαν χωρίς να αρπάξουν κάτι άλλο από το κατάστημα, και κατέβασαν τα ρολά κλείνοντας στο εσωτερικό του τα θύματα αλλά και τον 30χρονο Αλβανό.

Ο «εγκέφαλος» κάλεσε... κλειδαρά

Τα θύματα παρέμειναν κλειδωμένα στο κατάστημα για περισσότερες από δύο ώρες, όταν και απεγκλωβίστηκαν από κλειδαρά που πήγε εκεί μετά από τηλεφώνημα του... οργανωτή της ληστείας. Οι δύο Αυστριακοί κατονόμασαν στους αστυνομικούς, ως υπεύθυνους της ληστείας σε βάρος τους τον ιδιοκτήτη και τον 30χρονο Αλβανό, με τον δεύτερο να αποδέχεται αρχικά την εμπλοκή του προσθέτοντας όμως ότι ο 43χρονος οργάνωσε τη διάπραξή της, όταν δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την ποσότητα του χρυσού που ζητούσαν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Ο 30χρονος είπε στην απολογία του, ότι ο 29χρονος «υπαρχηγός» της εκβιαστικής μαφίας, επίσης κατηγορούμενος, τον σύστησε στον 43χρονο ιδιοκτήτη, προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με τον Ιταλό διαμεσολαβητή για να γίνει η αγοραπωλησία χρυσού, ενώ ο συμπατριώτης του ήταν αυτός που βρήκε τους δράστες της ληστείας. Αποδέχθηκε επίσης, ότι ενημέρωσε για τη θέση της μαύρης βαλίτσας με τα χρήματα και πως για αυτή τη συνδρομή του θα έπαιρνε 10.000 ευρώ.

Ο 43χρονος ιδιοκτήτης, απολογούμενος, παρουσία του συνηγόρου του, δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες και τήρησε αρνητική στάση. Ωστόσο, από την προανάκριση προκύπτει ότι ο 43χρονος μετά τη ληστεία έκλεισε το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του η υπάλληλος και ο 30χρονος συνεργός του. Επίσης, όταν ενημερώθηκε από την υπάλληλο δεν ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ είχε πει στον 30χρονο να βοηθήσει τους ληστές ανοίγοντας το ρολό ασφαλείας.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αναφέρουν ότι ο 43χρονος, ενώ είπε στους υποψήφιους αγοραστές ότι θα απουσιάσει μία ώρα για να φέρει τον χρυσό, επέστρεψε μισή ώρα μετά τους αστυνομικούς, δύο ώρες μετά τη ληστεία και συνολικά πέντε από την αρχική του αποχώρηση. Αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οφειλόταν στην εξοικονόμηση του απαιτούμενου χρόνου για τον σχεδιασμό και τη διάπραξη της ληστείας. Σημειώνεται ότι ο 43χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και απάτη. Και οι δύο Αλβανοί συνεργοί του έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για κλοπές, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και αλλοδαπών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 18 Οκτ 2021 | 10:55

Μπακογιάννης: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα - Σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας

"Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα στην Αθήνα", παραδέχθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 17 Οκτ 2021 | 20:49

Πακιστάν: Πατέρας έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του

Ο μανζούρ Χουσάιν καταζητείται από την πακιστανική αστυνομία καθώς έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες του αλλά και τα εγγόνια του.

"ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ" 17 Οκτ 2021 | 18:44

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για τον θείο που ασελγούσε στα τρία ανίψια του - Έρευνα και για τρίτο πρόσωπο

Καινούργια στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση του θείου που κακοποιούσε σεξουαλικά τα ανίψια του στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΝ 16 Οκτ 2021 | 16:32

"Ζω από τύχη": Εισβολή ληστών σε σπίτι ηλικιωμένου στο Δήλεσι

Ώρες αγωνίας πέρασε ηλικιωμένος ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ληστές στο σπίτι του στο Δήλεσι.

ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ 15 Οκτ 2021 | 13:09

Συγκλονιστικό βίντεο: Η αγωνιώδης μεταφορά παιδιού στο Αγλαϊα Κυριακού από την αστυνομία [βίντεο]

Παιδάκι που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ μετέφεραν στο νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού αστυνομικοί, σώζοντάς του τη ζωή.

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 11:38

Συνελήφθη 34χρονος αντιεξουσιαστής για ληστεία σε χρηματαποστολή και εμπρησμό

Στα χέρια της αστυνομίας, ύστερα από χρόνια ερευνών έπεσε ένας 34χρονος Έλληνας κακοποιός, με διασυνδέσεις στον αντιεξουσιαστικό χώρο, για ένοπλη ληστεία και εμπρησμό.

ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ 14 Οκτ 2021 | 20:06

Απίστευτο και όμως αληθινό: Έστειλε τον φίλο του δικαστεί για ληστεία που είχε κάνει εκείνος

Σε υπόθεση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν πήρε θέση ο πραγματικός κατηγορούμενος, αλλά ένας φίλος του

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 11 Οκτ 2021 | 14:14

Σαρωνίδα: Θύμα διάρρηξης έπεσε ο γνωστός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Νορντίν Αμραμπάτ - Άρπαξαν λεφτά και κοσμήματα

Διάρρηξη στο σπίτι του γνωστού ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Νορντίν Αμραμπάτ στη Σαρωνίδα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

ΑΓΡΙΟΣ ΤΣΑΚΩΜΟΣ 08 Οκτ 2021 | 20:28

Νικ Κύργιος: Η σύντροφός του "τσάκωσε" τον διάσημο τενίστα με άλλη στο κρεβάτι - Τους χώρισε η αστυνομία

Η σύντροφος του Νικ Κύργιου "ανέβασε" φωτογραφία του τενίστα την ώρα που κοιμάται με την άλλη γυναίκα στο κρεβάτι του ξενοδοχείου.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 08 Οκτ 2021 | 12:59

Πέθανε η Λίτσα Βλαστού, το "βαθύ λαρύγγι" της Greek Mafia - Το ανθρωποκτονιών ανέλαβε την υπόθεση

Την έρευνα για τον θάνατο της Λίτσας Βλαστού ανέλαβε το τμήμα Ανθρωποκτονιών στη Θεσσαλονίκη. Ποια ήταν και γιατί είχε τεθεί σε καθεστώς προστασίας.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ 08 Οκτ 2021 | 11:50

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας: Ποιος είναι ο κακοποιός που εμβόλισε μηχανή της ΔΙ.ΑΣ. στην Ομόνοια

Ποινικό παρελθόν έχει ο 35χρονος κακοποιός ο οποίος εμβόλισε το πρωί της Παρασκευής αστυνομικούς της ΔΙΑΣ στην Ομόνοια.