Σκληρό άρθρο της WSJ για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Με ένα σκληρό άρθρο, η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται στη μεγάλη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Φύσσα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με ένα σκληρό άρθρο, η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται στη μεγάλη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Φύσσα.

Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις επιθέσεις που πραγματοποιούν μέλη της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες, πολιτικούς αντιπάλους και συνδικαλιστές, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Παύλου Φύσσα, ενώ συγχρόνως τονίζεται πως «έξι χρόνια μετά, η δίκη έχει σταματήσει, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσλειτουργία στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε πολύ λίγες ενέργειες εναντίον της Χρυσής Αυγής, μέχρι τα τέλη του 2013, όταν μία ομάδα της οργάνωσης επιτέθηκε στον αριστερό ράπερ, Παύλο Φύσσα, στον Πειραιά, τον οποίο ένα μέλος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου».

Η WSJ γράφει στο θέμα της πως οι έλληνες εισαγγελείς δημιούργησαν φάκελο με δεκάδες υποθέσεις βίας για τη Χρυσή Αυγή, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 68 μέλη της, ανάμεσά τους και η ηγεσία του κόμματος. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας, κατοχή παράνομων όπλων, ρατσιστική βία, ξέπλυμα χρήματος και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης και υπενθυμίζει τη δήλωση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη:

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μεγαλύτερη δίκη μιας φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης».


Σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο, η δίκη έπρεπε να είχε διαρκέσει 18 μήνες. Οι διαδικασίες όμως, κινήθηκαν με «ρυθμό σαλιγκαριού», αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς για μεγάλο χρονικό δεν μπορούσε να βρεθεί μεγάλη αίθουσα. Στη συνέχεια έγινε η απεργία των δικηγόρων που πάγωσε τη διαδικασία για έξι μήνες το 2016, ενώ μετά δεν μπορούσε να βρεθεί ένας προτζέκτορας, προκειμένου να προβληθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, ως ντοκουμέντα της υπόθεσης. «Κάποιες συνεδρίες ακυρώθηκαν διότι δεν υπήρχε θέρμανση», γράφει η WSJ.

Πλέον, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει απαλλαγεί από την προσωρινή κράτηση που είχε επιβληθεί, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που ακολουθείται στη δίκη και ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, με τις δημοσκοπήσεις να την φέρνουν στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα των συντηρητικών και των αριστερών (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρει το άρθρο.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τονίζει ότι «από τον Οκτώβριο υπήρξε πραγματική προσπάθεια αντιμετώπισης των τεχνικών ζητημάτων. Υπάρχει τώρα μία αίθουσα κατάλληλη για τη δίκη και οι δικαστές ασχολούνται αποκλειστικά με την υπόθεση αυτή, ενώ έχουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό μηνιαίων ακροάσεων».

Την ίδια στιγμή, γράφει η WSJ, η ρατσιστική βία στους δρόμους συνεχίζεται.

«Οι ομάδες επιθέσεων είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις, εν μέρει επειδή είναι σίγουροι ότι δεν θα καταδικαστούν στο τέλος», δήλωσε ο Javied Aslam, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Δεκάδες άτομα στην κοινότητά του ανέφεραν ότι ήταν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, όπως είπε.

Φωτό: Ευρωκίνηση