Follow us

Σκληρό pressing στους ανεμβολίαστους: Θα πληρώνουν δύο rapid τεστ την εβδομάδα για εργασία, εστίαση, τράπεζες και Δημόσιο

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου πριν από τη λήψη των μέτρων. Οι ειδικοί υποστήριξαν πως το νέο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει στην κορύφωση του.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Η ανησυχία και ο προβληματισμός για την νέα έξαρση της πανδημίας κυριάρχησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, των στενών του συνεργατών και των λοιμωξιολόγων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των ελευθεριών που έχουν οι εμβολιασμένοι, καθώς θα σταλεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Επίσης, υποστήριξε πως τα μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, αλλά και να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί από την πλευρά τους υποστήριξαν πως το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, τονίζοντας πως ακόμα το νέο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του. Παράλληλα, παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας προέρχεται κυρίως από τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μόνο μία δόση ή έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή πραγματοποίησαν τον πλήρη εμβολιασμό.

Ωστόσο εκείνο που εξακολουθεί να απασχολεί τόσο τους λοιμωξιολόγους όσο και την κυβέρνηση είναι με ποιον τρόπο θα πείσουν τους περίπου 2 εκατ. πολίτες να κλείσουν ραντεβού με τα εμβολιαστικά κέντρα. Στο τραπέζι έπεσαν αρκετές ιδέες όπως η αποστολή των sms και η καμπάνια ενημέρωσης, όμως καμία δεν φαίνεται ικανή πως μπορεί να τους αλλάξει γνώμη.

80 ευρώ τον μήνα για τεστ θα δίνουν οι ανεμβολίαστοι

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν έτσι μια σειρά από μέτρα- τα οποία ενέκρινε η κυβέρνηση- που στόχο έχουν να σφίξουν περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία γραμμή άμυνας, καθώς θα δυσκολέψουν αρκετά την καθημερινότητά τους, αλλά θα επιβαρύνουν σημαντικά και την τσέπη τους, από την στιγμή που θα πρέπει να δίνουν συνολικά 80 ευρώ τον μήνα.

Ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα πρέπει πλέον να κάνει δύο διαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα για να πάει στην δουλειά του. Το μέτρο είναι οριζόντιο και ισχύει για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες αλλά και σε όσους δεν εργάζονται. Έτσι από το Σάββατο θα πρέπει όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, να επιδεικνύουν το αρνητικό τεστ στα κομμωτήρια, στα εμπορικά καταστήματα, στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, στις τράπεζες αλλά και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Διαβάστε Επίσης

Εξαιρούνται και πάλι οι εκκλησίες

Αν και οι εκκλησίες αποτελούν εστίες μετάδοσης της νόσου, καθώς ιερείς παρακινούν τους πιστούς να μην εμβολιαστούν, κάτι που έχουν παραδεχθεί δημόσια ορισμένοι Μητροπολίτες, εντούτοις η κυβέρνηση αποφάσισε για μια φορά ακόμα να τους εξαιρέσει από τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι κληρικοί και το προσωπικό θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο rapid τεστ, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για όσους θέλουν να ασκήσουν το θρησκευτικό τους δικαίωμα.

Στις εκκλησίες συγκεντρώνεται ένα σημαντικό ποσοστό των αρνητών, κάτι που επιβεβαιώνεται στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται κατά του εμβολιασμού. Παρά τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αρκετοί κληρικοί που ασκούν επιρροή στο ποίμνιό τους εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό. Ωστόσο η εκκλησία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εναντίον τους.

Είναι ενδεικτικό πως στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 8% των ανεμβολίαστων δηλώνει πως θα πήγαινε να εμβολιαστεί αν τους το έλεγε ο πνευματικός τους ή ένα πρόσωπο της θρησκείας τους, το οποίο εμπιστεύονται.

Στην σέντρα τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα

Από το Σάββατο που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα αναμένεται να ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων σε όλα τα καταστήματα. Το μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να πέσει στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα για πρώτη φορά όσα καταστήματα δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εκτός από τα πρόστιμα θα δημοσιοποιούνται και τα στοιχεία τους, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποια μαγαζιά έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και δεν τηρούν τα μέτρα.

Οι ποινές διπλασιάζονται, με το πρόστιμο να ξεκινά από τις 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ πρόστιμα θα υπάρξουν και για τις ομάδες όλων των αθλημάτων, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι στα γήπεδα που επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι είναι υποχρεωτική και η χρήση μάσκας, αλλά το μέτρο αυτό δεν τηρείται.

Διαβάστε Επίσης

6 στους 10 ανεμβολίαστοι δεν πείθονται

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 56% των ανεμβολίαστων πολιτών υποστηρίζει πάντως πως κανείς δεν πρόκειται να τους πείσει για να το κάνουν. Επίσης το 8% απαντά πως μπορεί να εμβολιαστεί αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του, το ίδιο ποσοστό δηλώνει πως θα κλείσει ραντεβού με το εμβολιαστικό κέντρο αν το πει κάποιο πρόσωπο της θρησκείας το οποίο εμπιστεύονται και το 5% ζητά περισσότερη ενημέρωση για να εμβολιαστεί.

Στα θετικά στοιχεία της μέτρησης είναι πως το 73% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, το 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 7% τονίζει πως δεν θα το κάνει, ενώ το 5% υποστηρίζει πως αργά ή γρήγορα θα το κάνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ KONTRA24 10 Μαϊ 2024 | 10:43

Απίστευτος καυγάς Πολάκη - Γεροτζιάφα για τα εμβόλια του κορονοϊού: "Μου θυμίζει φασίστες" - "Είσαι ενεργούμενο της Pfizer"

Σκληρή κόντρα Πολάκη - Γεροτζιάφα στον αέρα εκπομπής με αφορμή την απόσυρση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca.

"ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΓΗ" 10 Μαϊ 2024 | 10:31

AstraZeneca: 38χρονος που έκανε το εμβόλιο το 2021 έπαθε θρόμβωση 15 ημέρες μετά - "Όλοι λέγανε τότε ότι είμαστε ασφαλείς"

Ενας 38χρονος ο οποίος έπαθε θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφει τι ακριβώς συνέβη.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 09 Μαϊ 2024 | 10:17

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αμελητέο - 100 περιστατικά επιπλοκών

"Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα". Τι λέει η Αθηνά Λινού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

COVID-19 09 Μαϊ 2024 | 07:28

Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό: Πόσο πιθανός είναι πραγματικά ο κίνδυνος θρομβώσεων

Η AstraZeneca ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου λόγω "πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων" μετά την πανδημία.

ΣΤΟ MEGA 08 Μαϊ 2024 | 17:21

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για όσους έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού - Γιατί το απέσυρε η εταιρεία

Τι αναφέρουν ο καθηγητής Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca - Η μαρτυρία του Αλέξανδρου Μεταξάκη που υπέστη δύο θρομβώσεις 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του

"ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ" 08 Μαϊ 2024 | 08:35

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού - Οι λόγοι που επικαλείται

H AstraZeneca δήλωσε πως πλέον υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων, κάτι που οδήγησε σε μείωση της ζήτησης.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 02 Μαϊ 2024 | 16:59

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και 9 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένας θάνατος από κορονοϊό, ενω ο 9 ήταν ο αριθμός των διασωληνωμένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Απρ 2024 | 23:09

Τέλος τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία - Τι ισχύει για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 26 Απρ 2024 | 19:45

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας σε όλη την επικράτεια από σήμερα για την περίοδο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου

ΕΟΔΥ 25 Απρ 2024 | 17:40

Εξι θάνατοι από κορονοϊό: Mικρή αύξηση θετικότητας, 6 διασωληνωμένοι, ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι άνω του 10% - Επικράτηση της γρίπης τύπου Β

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 19 Απρ 2024 | 18:42

Πέθανε ένας από τους μακροβιότερους ασθενείς covid-19: Nοσούσε για 613 ημέρες- Γιατί δεν βρέθηκε θεραπεία

Ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΟΔΥ 18 Απρ 2024 | 18:27

Κορονοϊός: 4 θάνατοι από covid-19 και 7 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα - 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

Τέσσερις νεκροί και 7 διασωληνωμένοι από κορονοϊό το διάστημα 8-14 Απριλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση από τον ΕΟΔΥ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 15 Μαϊ 2024 | 09:47

Ηράκλειο: 25χρονος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω ερωτικής απογοήτευσης - Τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί

Ένας 25χρονος από τη Βουλγαρία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας το απόγευμα της Τρίτης, στη Σταλίδα, του Δήμου Χερσονήσου στην Κρήτη.