Σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στα νησιά

Κώδωνας κινδύνου λόγω ελλείψεων, υποστελέχωσης και κακοσυντηρημένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από την ΠΟΕΔΗΝ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στα νησιά

Υγιειονομικά «ανοχύρωτη» η χώρα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, με σοβαρές ελλείψεις που θέτουν στο... κόκκινο τη λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ ενόψει της θερινής περιόδου και του τουριστικού κύματος που ήδη έχει ξεκινήσει.

Τον Γολγοθά γιατρών, νοσηλευτών κα φυσικά ασθενών περιγράφει μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας - ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές η οποία είδε το φως πριν μερικές ημέρες και, ωστόσο, δεν έτυχε της δέουσας προσοχής.

Σύμφωνα με αυτή στις υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς, αν και οι συνθήκες που επικρατούν χειροτερεύουν λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, υπερπολλαπλασιάζεται η κίνηση αφού εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες- πρόσφυγες.

Σε γενικό πλαίσιο σύμφωνα με την έρευνα, οι ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων είναι βασικό στοιχείο. Λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας.

Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια, ενώ ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία «τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» ενώ «λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών».

Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου «οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί». Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο». Αναφέρει επίσης, ότι «στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ενώ «καινούργια, πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Επίσης τονίζεται ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών και «πολλοί εξ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

«Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια. Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ όποτε συνοδεύουν τους ασθενείς στις υγειονομικές μονάδες, έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ασθενείς, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό».

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «ανύπαρκτες. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες. Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ».

Τραγική η κατάσταση

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί.

Χωρίς καρδιολόγο είναι τα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου ενώ τα Κέντρα Υγείας Μήλου-Αμοργού-Ίου υπηρετεί μόνος ένας γενικός γιατρός.

Στο νοσοκομείο Σαντορίνης οι γιατροί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Ο ένας λόγος είναι ότι ο μισθός που λαμβάνουν δεν φθάνει ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού τους. Ο δεύτερος λόγος είναι η εργασιακή εξουθένωση και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Υπηρετούσαν τρεις χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν, τρείς γυναικολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν και κανένας νεφρολόγος. Ο μοναδικός νεφρολόγος παραιτήθηκε 8/9/2016. Το ίδιο και ο μοναδικός οφθαλμίατρος παραιτήθηκε στις 18/10/2016. Υπηρετεί ένας Παιδίατρος και σε βασικές ειδικότητες δύο ιατροί.

Το Νοσοκομείο Σάμου δεν έχει παιδίατρο και ενδοκρινολόγο και το νοσοκομείο της Κω δεν έχει καρδιολόγο.
Στην Ιθάκη καταγράφεται πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Άνδρου δεν υπάρχει καρδιολόγος και ορθοπεδικός. Λόγω έλλειψης Μικροβιολόγου όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ακτινολογικές εξετάσεις καθώς ο μοναδικός χειριστής δεν μπορεί να εργάζεται σε 24ωρη βάση. Απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμη Γενικού ιατρού.

Το Κέντρο Υγείας Πάρου δεν έχει καρδιολόγο εδώ και 6 μήνες. Δεν υπάρχει μικροβιολόγος και παρασκευαστής εδώ και 2 χρόνια! Όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Δεν υπάρχει ακτινολόγος σε όλες τις βάρδιες με αποτέλεσμα για μια ακτινογραφία θώρακος να πηγαίνεις σε ιδιωτικό κέντρο.

Τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που βρίσκεται το Κέντρο Υγείας στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα , γιατρούς, νοσηλευτές , αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, συντηρητής για το κτήριο , ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί τους 3.5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

φωτό Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ 14 Ιουλ 2020 | 14:23

Τετράωρη στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών την Τετάρτη

Με κύριο αίτημα την μονιμοποίηση των επικουρικών υγειονομικών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

"ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ" 07 Αυγ 2020 | 23:33

Ιερά Σύνοδος: "Θα γίνουν οι λιτανείες, εκτός αν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο"

Λίγες ώρες μετά της ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, η Ιερά Σύνοδος παίρνει ξανά θέση επίσημα

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ 07 Αυγ 2020 | 22:53

Μενίδι: Πυροβολισμοί σε ένοπλη ληστεία - Ένας τραυματίας

Ο ένοπλος ληστής πυροβόλησε ιδιοκτήτη καταστήματος και τον τραυμάτισε στο πόδι

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ 07 Αυγ 2020 | 22:46

Ηράκλειο: Συνελήφθη μοναχός - Ήθελε να ταξιδέψει αεροπορικώς με όπλο

Συνοδευόταν από ένα ακόμα μοναχό και μαζί είχαν έρθει από το Άγιο Όρος

ΜΗΝΥΜΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ 07 Αυγ 2020 | 21:15

Μόσιαλος: "Ακόμη και οι γάτες κατάλαβαν ότι είναι απαραίτητη η φυσική απόσταση"

Ποστάροντας μια φωτογραφία με γάτες κρούει τον κώδωνα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 07 Αυγ 2020 | 20:40

Καιρός: Επικίνδυνη ημέρα το Σάββατο - Κακοκαιρία και χαλάζι σε πολλές περιοχές της χώρας

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία "Θάλεια" - Πότε θα φτιάξει ο καιρός

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 20:38

Δικαίωση από το ΣτΕ σε οικογένεια 16χρονου που πέθανε λόγω ιατρικών λαθών

Το ΣτΕ δικαίωσε την οικογένεια 16χρόνου, που ζητούσε αποζημίωση για το θάνατό του λόγω ιατρικών λαθών

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 07 Αυγ 2020 | 20:19

Έλενα Ακρίτα: Οργή για όσους δεν φοράνε μάσκα - "Αν θες να μη φοράς κάτσε σπίτι σου"

Εναντίον όσων αψηφούν τα μέτρα προστασίας καταφέρεται η Έλενα Ακρίτα

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 07 Αυγ 2020 | 19:36

Κορονοϊός: Στους 211 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε 83χρονη στον Ευαγγελισμό

Νοσηλευόταν σε ΜΕΘ από τις 29 Ιουλίου - Ενας ακόμη θάνατος στη χώρα

ΑΠΟ ΤΗ ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 19:35

Κορονοϊός - Πόρος: Μήνυμα του 112 σε κατοίκους και επισκέπτες - "Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα"

Το μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλεί σε επιφυλακή και τήρηση των μέτρων προστασίας

ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 07 Αυγ 2020 | 19:12

Ασυγχώρητο: Θερμόαιμος αστυνομικός πυροβόλησε από τη βεράντα γιατί τσακώθηκε με νεαρούς

Απίστευτο περιστατικό σε χωριό της Φθιώτιδας με πρωταγωνιστή αστυνομικό εκτός υπηρεσίας

07 Αυγ 2020 | 19:02

Κορονοϊός: "Εκτόξευση" με 46 νέα κρούσματα στην Αττική - Πέφτει η μέση ηλικία των ασθενών

Στα 44 έτη πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων - Μεγάλη η διασπορά και στη Θεσσαλονίκη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 07 Αυγ 2020 | 18:31

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η χώρα με 151 νέα κρούσματα σήμερα - Συναγερμός στις Αρχές

Στά ύψη τα κρούσματα με 151 νέα επιβεβαιωμένα - Μόλις τα 7 στις πύλες εισόδου - Στους 210 παραμένουν οι νεκροί - 14 οι διασωληνωμένοι