Σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στα νησιά

Κώδωνας κινδύνου λόγω ελλείψεων, υποστελέχωσης και κακοσυντηρημένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από την ΠΟΕΔΗΝ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στα νησιά

Υγιειονομικά «ανοχύρωτη» η χώρα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, με σοβαρές ελλείψεις που θέτουν στο... κόκκινο τη λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ ενόψει της θερινής περιόδου και του τουριστικού κύματος που ήδη έχει ξεκινήσει.

Τον Γολγοθά γιατρών, νοσηλευτών κα φυσικά ασθενών περιγράφει μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας - ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές η οποία είδε το φως πριν μερικές ημέρες και, ωστόσο, δεν έτυχε της δέουσας προσοχής.

Σύμφωνα με αυτή στις υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς, αν και οι συνθήκες που επικρατούν χειροτερεύουν λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, υπερπολλαπλασιάζεται η κίνηση αφού εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες- πρόσφυγες.

Σε γενικό πλαίσιο σύμφωνα με την έρευνα, οι ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων είναι βασικό στοιχείο. Λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας.

Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια, ενώ ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία «τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» ενώ «λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών».

Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου «οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί». Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο». Αναφέρει επίσης, ότι «στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ενώ «καινούργια, πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Επίσης τονίζεται ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών και «πολλοί εξ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

«Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια. Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ όποτε συνοδεύουν τους ασθενείς στις υγειονομικές μονάδες, έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ασθενείς, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό».

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «ανύπαρκτες. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες. Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ».

Τραγική η κατάσταση

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί.

Χωρίς καρδιολόγο είναι τα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου ενώ τα Κέντρα Υγείας Μήλου-Αμοργού-Ίου υπηρετεί μόνος ένας γενικός γιατρός.

Στο νοσοκομείο Σαντορίνης οι γιατροί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Ο ένας λόγος είναι ότι ο μισθός που λαμβάνουν δεν φθάνει ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού τους. Ο δεύτερος λόγος είναι η εργασιακή εξουθένωση και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Υπηρετούσαν τρεις χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν, τρείς γυναικολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν και κανένας νεφρολόγος. Ο μοναδικός νεφρολόγος παραιτήθηκε 8/9/2016. Το ίδιο και ο μοναδικός οφθαλμίατρος παραιτήθηκε στις 18/10/2016. Υπηρετεί ένας Παιδίατρος και σε βασικές ειδικότητες δύο ιατροί.

Το Νοσοκομείο Σάμου δεν έχει παιδίατρο και ενδοκρινολόγο και το νοσοκομείο της Κω δεν έχει καρδιολόγο.
Στην Ιθάκη καταγράφεται πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Άνδρου δεν υπάρχει καρδιολόγος και ορθοπεδικός. Λόγω έλλειψης Μικροβιολόγου όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ακτινολογικές εξετάσεις καθώς ο μοναδικός χειριστής δεν μπορεί να εργάζεται σε 24ωρη βάση. Απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμη Γενικού ιατρού.

Το Κέντρο Υγείας Πάρου δεν έχει καρδιολόγο εδώ και 6 μήνες. Δεν υπάρχει μικροβιολόγος και παρασκευαστής εδώ και 2 χρόνια! Όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Δεν υπάρχει ακτινολόγος σε όλες τις βάρδιες με αποτέλεσμα για μια ακτινογραφία θώρακος να πηγαίνεις σε ιδιωτικό κέντρο.

Τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που βρίσκεται το Κέντρο Υγείας στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα , γιατρούς, νοσηλευτές , αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, συντηρητής για το κτήριο , ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί τους 3.5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

φωτό Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΕΔΕ 15 Σεπ 2021 | 12:18

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Γιατρός στο Δρομοκαΐτειο μοίραζε μαϊμού πιστοποιητικά νόσησης

Ο γιατρός μοίραζε τα μαϊμού πιστοποιητικά ακόμη και σε άτομα εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ 08 Σεπ 2021 | 12:11

Σάλος στο ΝΙΜΤΣ: Ανεμβολίαστοι διοικητής και γιατρός κυκλοφορούν ανενόχλητοι - Η κυβέρνηση ζητά παραιτήσεις

Ανενόχλητοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ ένας ανεμβολίαστος γιατρός και ο επίσης ανεμβολίαστος Διοικητής - Έχει ζητηθεί παραίτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ 07 Σεπ 2021 | 21:44

Καταγγελία Γιαννάκου για ανεμβολίαστους υγειονομικούς που δουλεύουν κανονικά - "Έχει ζητηθεί η παραίτηση του διοικητή στο ΝΙΜΤΣ"

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε συγκεκριμένα νοσοκομεία στα οποία όπως είπε "οι διοικητές κάνουν τα στραβά μάτια".

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 02 Σεπ 2021 | 13:04

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί διαδηλώνουν με Πολάκη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού [εικόνες]

Με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό τους, εκατοντάδες υγειονομικοί διαδήλωσαν στην Αθήνα αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ 01 Σεπ 2021 | 16:32

Ανω κάτω το Νοσοκομείο Αγρινίου: 90 ανεμβολίαστοι με 50 σε αναστολή και 40 σε… αναρρωτική άδεια

Συνολικά 87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και τρεις γιατροί, παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 01 Σεπ 2021 | 16:06

ΣτΕ: Απορρίφθηκε νέα αίτηση γιατρών και νοσηλευτών για αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε νέα αίτηση αναστολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού που είχαν καταθέσει γιατροί και νοσηλευτές

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΕΔΗΝ 01 Σεπ 2021 | 08:57

Αντιδρούν οι υγειονομικοί για τις αναστολές εργασίας - Συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ 30 Αυγ 2021 | 12:45

Σκέρτσος: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown εξαιτίας των ανεμβολίαστων- Δεν θα δοθεί παράταση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που τίθεται σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΥΟΣ 27 Σεπ 2021 | 08:46

Θεσσαλονίκη: Το δικαστήριο επέβαλε ποινή επίπληξης σε νεαρό για σεξουαλική επαφή με 12χρονη

Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισε ένας 21χρονος - κατηγορούμενος για ερωτική συνεύρεση που έγινε ύστερα από προτροπή ανήλικης.

ΣΤΟΝ ΒΟΑΚ 27 Σεπ 2021 | 08:36

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο της Κρήτης: Δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες [εικόνες]

Στο τροχαίο, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής στον ΒΟΑΚ, ενεπλάκησαν πέντε οχήματα.

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 27 Σεπ 2021 | 08:35

Νέο σκίτσο Αρκά: Η ατάκα του σοφού γέροντα για τον ανορθολογισμό με γνωστό σύνθημα

Τη δική του "καλημέρα" είπε στους διαδικτυακούς του φίλους στα social media ο Αρκάς.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 27 Σεπ 2021 | 08:29

Μυρτώ της Πάρου: Δεν τη δέχονται σε ειδικό κέντρο στη Γερμανία - Η υγεία της έχει επιδεινωθεί

Έχουν περάσει 9 χρόνια από την ημέρα που η 15χρονη τότε Μυρτώ κακοποιήθηκε άγρια από έναν Πακιστανό σε παραλία της Πάρου.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 Σεπ 2021 | 08:27

Στην τσιμπίδα της Αστυνομίας 18 ιστοσελίδες ψεκασμένων, αρνητών και αντιεμβολιαστών - Τι οδηγίες έδιναν σε αφελείς

Οι αρχές αναζητούν το "κέντρο" που υποκινεί τις διάσπαρτες ομάδες μέσω ίντερνετ. Μένει να ταυτοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη για να σχηματίσουν και την πρώτη δικογραφία.