Πλησιάζει η στιγμή που θα αρχίσουν οι προσεισμικοί έλεγχοι σε 20.000 δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Όμως, ο κ. Καρύδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, είπε ότι "οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σωστά", καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι έλεγχοι γίνονται από απόσταση.
Ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών κατήγγειλε ότι κάποιοι έλεγχοι γίνονταν έως τώρα ακόμη και από το γραφείο.
"Μακάρι σε ορισμένες περιπτώσεις να περνούσε κάποιος αρμόδιος για να κάνει επιτόπου έλεγχο σε ένα κτίριο. Πολλές φορές αυτό γίνεται από το… γραφείο. Δηλαδή, δίνουν στον ελεγκτή το έντυπο από την Υπηρεσία για να το υπογράψει και δεν πηγαίνει καν για έναν ενδελεχή έλεγχο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Καρύδης.
Ο ίδιος εν συνεχεία μίλησε για αβελτηρία καθώς όπως υποστήριξε, "λέει το κράτος να γίνει κάτι, αλλά τελικά πολλοί αποδέκτες δεν εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία. Έτσι στην πράξη πολλοί έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν".
Ο κ. Καρύδης πρόσθεσε ακόμη ότι "οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια έχουν αρχίσει από το 2000. Από τα 70.000- 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 20.000-25.000,δηλαδή περίπου το ¼ των κτιρίων. Με αυτούς τους ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια!".
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι έλεγχοι "έστω και αργά πρέπει να γίνουν και να αποδώσουν οπωσδήποτε, αρκεί να γίνουν σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση".
Όπως είπε, "οι έλεγχοι που θα γίνουν, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Το βασικό είναι να ελεγχθούν στα σχολεία και οι οροφές που πέφτουν. Οι ελεγκτές με ένα κοντάρι πρέπει να ελέγξουν αν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr