Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο

Συνέχεια στα επεισόδια των τελευταίων δυο ημερών δίνει ο σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι. Καταγγελίες για επιχειρήσεις ακροδεξιών με σιδερολοστούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο

Συνέχεια στα επεισόδια των τελευταίων δυο ημερών δίνει ο σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι το μεσημέρι της Παρασκευής στη Χίο. Όπως καταγγέλλεται, ο Σύρος τραυματίσθηκε από πέτρα που ρίχτηκε από τα τείχη του καταυλισμού της Σούδας που είναι υπερκείμενα του καταυλισμού.

Ο πρόσφυγας, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από τους «Γιατρούς του κόσμου» μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Χίου.

Ας σημειωθεί ότι χθες από την ίδια πλευρά ρίχτηκαν στον καταυλισμό μολότωφ και κροτίδες, ενώ, όπως καταγγέλλεται, ομάδες εξοπλισμένων με σιδηρολοστούς ακροδεξιών επιχειρούν στην περιοχή.

Στο έλεος ακροδεξιών και δήθεν "αλληλέγγυων"

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός της δράσης ακροδεξιών στοιχείων στο νησί τα οποία την Πέμπτη όχι μόνο ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με μετανάστες άλλα πέταξαν από μεγάλο ύψος εντός του καταυλισμού μολότοφ και βράχους οι οποίοι τρύπησαν σκηνές που εντός τους έμεναν οικογένειες με μωρά!

Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο

Την ίδια ώρα πληθαίνουν εντός της Ε.Ε. οι φωνές κατά της Τουρκίας γεγονός που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευσης της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ενώ η απόφαση του Βέλγου υφυπουργού Μετανάστευσης και στελέχους του ακροδεξιού κόμματος N-VA, Tέο Φράνκεν να αποσύρει τους Βέλγους εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ρίχνει στην κυριολεξία λάδι στη φωτιά.

Ερευνα ζητούν η Υπατη Αρμοστεία και η Διεθνής Αμνηστία

Την ανησυχία τους σχετικά με τα σοβαρά επεισόδια που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία.

Συνολικά περίπου 100 άνθρωποι - κυρίως οικογένειες - έχασαν το κατάλυμά τους, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία. Όπως είπαν οι πρόσφυγες στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό, τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», επισημαίνει ο Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή του. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», προσθέτει.

Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 2

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον, ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας, σημειώνει.

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων, δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η Γκόρι βαν Γκούλικ (Gauri van Gulik), αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δηλώνει σε ανακοίνωσή της, πως «αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί. Τις δυο τελευταίες νύχτες, ύποπτοι ακροδεξιοί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό από τα τείχη του κάστρου, προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από μια πέτρα, μόνο αυτό το απόγευμα».

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν, όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί», συμπλήρωσε η κ. Γκούλικ.

Πεδίο μάχης το βράδυ της Πέμπτης

Πάντως χθες στο νησί της Χίου εξελίχθησαν σκηνές μάχης όταν σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα Μαροκινών σε πλατεία του νησιού δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία. Οι μαροκινοί μετά από τη συμπλοκή επέστρεψαν στο hot spot ενώ αμέσως μετά έπεσαν δυο μολότοφ αλλά και βράχοι μέσα στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου καίγοντας ολοσχερώς δυο σκηνές.

Στα τοπικά Μέσα δημοσιεύονται σχετικές φωτογραφίες που δείχνουν πως από τύχη δεν υπήρξαν θύματα εντός των σκηνών όπου διαμένουν οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 3
Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 4
Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 5
Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 6

Στα επεισόδια που ακολούθησαν ενεπλάκη και μία ομάδα Αλγερινών, η οποία σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, διέρρηξε ένα κατάστημα με πυροτεχνήματα και άρχισε να τα εκτοξεύει προς την πλευρά που δέχονταν την επίθεση με βράχους.

Η ρίψη μολότοφ και βράχων προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, κάτι που οδήγησε 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας.

Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν.

Συγκλονιστικά στοιχεία και από την τουρκική ακτοφυλακή

Χαρακτηριστικά της ροής μεταναστών προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική Ακτοφυλακή.

Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 7

Σύμφωνα με αυτά, μέσα στον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα έως και τις 16 του μηνός έχουν συλληφθεί 1165 άτομα που επιχειρούσαν να περάσουν στα νησιά, σε 16 επεισόδια. Καθ' όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2015 είχαν συλληφθεί 5463 άτομα σε 141 επεισόδια. Επίσης, μέσα στον Νοέμβριο, η Τουρκική Ακτοφυλακή έχει πραγματοποιήσει πέντε συλλήψεις μεταφορέων όταν το Νοέμβριο του 2015 είχαν συλληφθεί 12 άτομα.

Συνολικά, η τουρκική ακτοφυλακή το 2015 με τις ροές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά προέβη σε συλλήψεις 78.942 ατόμων σε 2.166 επεισόδια. Φέτος και έως τις 16 Νοεμβρίου έχουν συλληφθεί 35.658 άτομα σε 797 επεισόδια.

Επίσης, από την 1 έως την 16η Νοεμβρίου η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν έχει διαπιστώσει κανένα θάνατο μετανάστη ή πρόσφυγα όταν πέρυσι το Νοέμβριο είχαν ανασύρει 24 σορούς. Συνολικά, το 2015 είχαν ανασύρει 192 ανθρώπινες σορούς ενώ φέτος και έως τις 16 Νοεμβρίου 181.

Τέλος το 2015 είχαν συλλάβει συνολικά 152 μεταφορείς ενώ φέτος και πάντα έως τις 16 Νοεμβρίου 104.

Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 8
Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 9
Σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι με πέτρα στη Χίο - εικόνα 10


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Οκτ 2021 | 12:34

Θεσσαλονίκη: 13χρονη παρασύρθηκε από ΙΧ στη Σίνδο

Διακομίστηκε στο Γ. Γεννηματάς μια 13χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Σίνδο.

ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΗ 12 ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 11 Οκτ 2021 | 16:37

ΕΠΑΛ Ευόσμου: Ένοχοι τρεις μαθητές για τα επεισόδια ακροδεξιών με ποινή φυλάκισης 12 μηνών

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε τρεις ενήλικες που συνελήφθησαν για τα επεισόδια ακροδεξιών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 07:55

Χιλή: Επεισόδια με νεκρή και τραυματίες σε πορεία αυτοχθόνων Μαπούτσε [εικόνα - βίντεο]

Μια δικηγόρος 43 ετών υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη από πυροτέχνημα κατά τη διάρκεια της πορείας αυτοχθόνων της Χιλής.

09 Οκτ 2021 | 20:34

Πλακιωτάκης από τη Χίο: Όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της

"Όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της", δήλωσε από τη Χίο ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκης.

09 Οκτ 2021 | 15:52

Ένταση με τα ΜΑΤ στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν στο thetoc.gr πως δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ

ΣΤΟ "ΦΩΤΗΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ" 06 Οκτ 2021 | 21:05

Eπεισόδια στην Πάτρα: Τραυματίστηκε από κροτίδα ο προπονητής του Αιγάλεω στον αγώνα με την Παναχαϊκή

Επεισόδια στον αγώνα κυπέλλου μεταξύ της Παναχαϊκής και του Αιγάλεω στην Πάτρα - Οι διαιτητές διέκοψαν το παιχνίδι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΠΛΟΥ 04 Οκτ 2021 | 15:28

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη "καμπάνα" σε 18χρονο για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη- Είχε σπρέι πιπεριού

Ο 18χρονος στην απολογία του στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν έχει σχέση με καμία ομάδα και ότι βρέθηκε στο σημείο από περιέργεια και νεανική επιπολαιότητα.

«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ» 04 Οκτ 2021 | 14:58

Ακροδεξιοί στη Θεσσαλονίκη: Διάλογοι - σοκ στα social media - "Σήμερα θα έχετε θάνατο" [Εικόνες]

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν την επανεμφάνιση ομάδων που δρουν σαν τάγματα εφόδου

ΝΕΟΣ "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΝ ΣΧΙΠ 04 Οκτ 2021 | 14:49

Σοκ στην Εθνική Ελλάδος: Ρήξη χιαστών ο Ζέκα - Χάνει όλη την αγωνιστική σεζόν

Ο Κάρλος Ζέκα τραυματίστηκε στην αναμέτρηση της Κυριακής (3/10) ανάμεσα σε Κοπεγχάγη - Βίμποργκ και σύμφωνα με την ενημέρωση της ομάδας έχει υποστεί ρήξη χιαστών

ΤΑΓΜΑ ΕΦΟΔΟΥ 04 Οκτ 2021 | 11:45

Tαυτοποιήθηκαν οι δράστες της επίθεσης στα μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης - Πληροφορίες για χρυσαυγίτες

Πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν πως έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστης της επίθεσης στα μέλη της ΚΝΕ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 04 Οκτ 2021 | 11:06

Αυτός είναι ο χρυσαυγίτης αντιεμβολιαστής που συνελήφθη στα επεισόδια στο Νέο Ηράκλειο [εικόνες]

Στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας οδηγήθηκε ο 30χρονος Μάριος Παπαδιονυσίου, χρυσαυγίτης και αντιεμβολιαστής - Συνελήφθη για την επίθεση στην πλατεία Ν. Ηρακλείου.